Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
540-грвскармливание.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
263.68 Кб
Скачать

ЗАТВЕРДЖЕНО

наказ Міністерства охорони здоров’я України

від 04.08.2006 № 540

Принципи організації впровадження заходів з підтримки грудного вигодовування

1. Розроблення плану дій (Політики) щодо підтримки грудного вигодовування та постійне інформування співробітників і пацієнтів.

2. Систематичне навчання медичного персоналу необхідним навичкам здійснення плану дій.

3. Впровадження в практику сучасних методів підготовки сім’ї до народження дитини.

4. Сприяння та навчання матерів успішному ранньому грудному вигодовуванню дитини.

5. Інформування вагітних, роділь та породіль і членів родини щодо правил успішного грудного вигодовування.

6. Інформування вагітних роділь та породіль щодо важливості та переваг цілодобового спільного перебування матері і дитини у будь-якому лікувальному закладі.

7. Заохочення матері до грудного вигодовування за відсутності медичних протипоказань.

8. Просвітницька діяльність щодо невикористання у дітей, які знаходяться на грудному вигодовуванні, сосок, пустушок.

9. Створення громадських груп підтримки грудного вигодовування та механізм взаємодії з породіллями.

10. Дотримання Міжнародного Зведення Правил маркетингу замінників грудного молока. Недопущення реклами та розповсюдження замінників грудного молока, пляшечок для годування немовлят, сосок та пустушок у лікувальних закладах.

Начальник відділу охорони

здоров’я матерів та дітей Н.Я. Жилка

ЗАТВЕРДЖЕНО

наказ Міністерства охорони здоров’я України

від 04.08.2006 № 540

Критерії оцінки закладу охорони здоров’я на відповідність статусу

Лікарні, доброзичливої до дитини”.

1. Наявність Плану дій підтримки грудного вигодовування та регулярне доведення її положень до відома усіх працівників закладу, матерів та членів їх родини.

Керівник закладу несе відповідальність за створення та ефективне впровадження Політики підтримки грудного вигодовування.

Документи Політики мають бути доступними для всіх співробітників та пацієнтів і членів їх родин.

Плакати з викладенням положень Політики мають бути розміщені на видних місцях у приміщеннях закладу охорони здоров’я.

2. Систематичне навчання медичного персоналу впровадження Політики підтримки грудного вигодовування.

У закладі охорони здоров'я (ЗОЗ)затверджується навчальна програма для персоналу та графік підготовки щодо підтримки грудного вигодовування.

Навчання проводитися за 40-годинною програмою (ВООЗ), включаючи 6 годин клінічної практики.

Оцінка ЗОЗ передбачає підготовку всього медичного персоналу з питань підтримки грудного вигодовування, а також план підготовки нових працівники на наступні 6 місяців.

З 11 випадково вибраних співробітників, у 100% повинні підтвердити, що вони пройшли навчання або, якщо вони працюють у відділенні менше 6-ти місяців, отримали загальний інструктаж при прийомі на роботу.

80% співробітників повинні правильно відповісти на 4 з 5 питань анкети з підтримки грудного вигодовування.

3. Впровадження в практику сучасних методів психо-профілактичної підготовки вагітних до партнерських пологів, підтримки грудного вигодовування (наявність спеціально виділеного оснащеного просвітницькими матеріалами, відео- матеріалами та практичними засобами чи муляжами приміщення).

З 10 випадково відібраних жінок пацієнток 100% мають підтвердити проведення такої підготовки . Крім того, 80% опитаних матерів мають підтвердити, що з ними не проводились групові заняття про використання молочних сумішей.

4. Допомога щодо практичних навичок матерів готувати грудьми.

З 10 відібраних жінок, які годують грудьми або планують годувати, усі (100%) повинні підтвердити, що їм була надана допомога медичним персоналом щодо встановлення лактації, а також їм була надана допомога при першому прикладанні дитини до грудей. Проводиться спостереження за 10 матерями для підтвердження існуючої практики.

5. Здійснення контакту “шкіра до шкіри” під час пологів.

З 10 вибраних методом випадкової вибірки жінок, 80% мають підтвердити, що їм викладалась новонароджена дитина на живіт (груди) для здійснення шкірного контакту матері та дитини протягом не менше 2-х годин.

6. Забезпечення теплового ланцюжка (характеристика пацієнткою температури у пологовому залі (палаті), чи новонароджений постійно знаходився з матір’ю і не відокремлювався, навіть на короткий період).

7. Навички породіль щодо збереження лактації в ситуаціях коли тимчасово була дитина відокремлена від своєї матері.

З 10 випадково відібраних жінок 100% повинні бути інформованими щодо правил зціджування молока у разі необхідності. Ця ж кількість матерів, які годують грудьми, повинні показати правильне розміщення та прикладання дитини до грудей.

З 10 випадково відібраних співробітників відділення 100% демонструють на навчальних посібниках, що можуть навчити матерів правильному прикладанню немовляти до грудей та техніці зціджування грудного молока.

З 10 випадково вибраних співробітників 80% повідомили про те, що вони навчають матерів методам вигодовування дітей з чашки.

З 10 випадково вибраних жінок 80% повідомили, що співробітники відділення навчили їх методам вигодовування дітей з чашки.

8. Підтримка виключно грудного вигодовування до шестимісячного віку дитини за винятком випадків протипоказання до грудного вигодовування.

Слід провести спостереження за матерями та їх дітьми в палатах протягом не менше 2-х годин. Якщо дітям дається інша їжа або рідина, крім грудного молока (з урахуванням віку дитини), слід довідатись щодо причин додаткового годування чи напування дитини.

З 10 опитаних випадково обраних жінок, які годують (годували) грудьми 80% повідомили, що вони отримали інформацію про те, що не слід давати дітям ніякої іншої їжі чи пиття, крім грудного молока до 6 місячного віку дитини.

9. Забезпечення цілодобового спільного перебування матерів та їх дітей та участі матері (членів родини) в процесі догляду за дитиною.

З 10 випадково відібраних жінок не менш 100% повідомили що спільно перебували з дитиною, доглядали за дитиною і 80% мали можливість доглядати за дитиною разом з членами родини.

10. Грудне вигодовування здійснюється за вимогою дитини.

З 10 випадково відібраних жінок 80% повідомили про відсутність будь-яких обмежень частоти чи тривалості годування грудьми, якщо стан здоров’я дитини це дозволяє.

Крім того з 10 жінок не більше 20% повідомили, що їм було рекомендовано годувати дитину завжди, коли вона голодна, чи стільки разів, скільки цього хоче дитина, і що їм слід будити немовля для грудного вигодовування, якщо дитина надто довго спить.

Крім того, 100% опитаного медичного персоналу підтвердило відсутність обмежень частоти і тривалості грудного вигодовування відповідно до стану здоров’я та віку дитини.

11. Невикористання у дітей, які знаходяться на грудному вигодовуванні сосок, пустушок чи інших предметів, які імітують материнські груди.

З 10 вибраних методом випадкової вибірки жінок, не менше 80% повідомили, що при годуванні їх дітей не застосовувались пляшечки і соски, та їх дітям не давалися пустушки і вони не планують цього робити.

12. Створення груп підтримки грудного вигодовування і направлення матерів в ці групи після виписки їх з стаціонару.

З 10 випадково відібраних жінок 80% повинні описати одну з рекомендацій щодо зв'язку з групою підтримки грудного вигодовування або повідомити, що в медичній установі (відділенні) можуть надати допомогу з підтримки грудного вигодовування після виписки із стаціонару.

13. Система взаємодії ЗОЗ з питань підтримки грудного вигодовування полягає у тісній співпраці територіальних родопомічних та педіатричних лікувальних закладів у проведенні семінарів, інформаційних кампаній з підтримки грудного вигодовування, обміну досвідом у практичному впровадженні принципів грудного вигодовування.

14. Дотримання Міжнародного Зведення Правил збуту замінників грудного молока.

У закладі охорони здоров’я (відділенні) не повинно бути реклами щодо молочних сумішей, сосок та пляшечок для немовлят, а також просвітницьких матеріалів, де вміщена така реклама.

Не повинно здійснюватись заохочення чи рекламування продуктів харчування, напоїв для немовлят та безоплатне розповсюдження замінників грудного молока серед матерів.

Начальник відділу охорони

здоров’я матерів та дітей Н.Я.Жилка

ЗАТВЕРДЖЕНО

наказ Міністерства охорони здоров’я України

від 04.08.2006 № 540

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]