Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
21
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
105.98 Кб
Скачать

Практическая работа № 2.13 Тема: возбудители вирусных гепатитов и вич_инфекции. Микробиологическая диагностика гепатитов а и в. Серодиагностика спида

Актуальность темы. Вирусные гепатиты представляют собой группу, которая включает несколько самостоятельных нозологических форм. Кожна з них обумовлена вірусом, притаманним тільки їй. Добре вивчені два віруси, відмінні за біологічними властивостями, які є етіологічними чинниками двох форм вірусних гепатитів – А та В, які характеризуються суттєвими клініко- епідеміологічними особливостями. Гепатит А розповсюджується як кишкова інфекція і може викликати епідемії. Вірус гепатиту В, що призводить в багатьох випадках до злоякісного переродження печінки, передається парентеральним шляхом. Враховуючи високу стійкість вірусу, слід дотримуватися необхідних мір асептики і антисептики при хірургічних втручаннях, переливанні крові та інших медичних маніпуляціях.

Виділено також групу вірусних гепатитів, що за клінічною картиною подібні до гепатитів А та В, але викликаються іншими вірусами: HCV та HGV передаються як HBV, часто переходять у хронічну форму, викликають карциному печінки; HEV передається фекально-оральним шляхом, викликає тяжкі форми гепатиту у вагітних.

У самостійну нозологічну форму виділено гепатит, пов‘язаний з вірусом Дельта. Цей дефектний вірус здатен ускладнювати перебіг гепатиту В і викликати цироз печінки.

Цель: уміти розрізняти гепатити, викликані різними вірусами, вибирати методи лабораторної діагностики вірусних гепатитів, характеризувати препарати для їх специфічної профілактики.

Конкретні цілі – уміти:

  1. Пояснювати систематичне положення вірусів, що є збудниками гепатиту у людини.

  2. Обґрунтовувати методи неспецифічної профілактики вірусних гепатитів у зв‘язку з біологічними властивостями збудників.

  3. Обґрунтовувати вибір методів лабораторної діагностики гепатиту А у різні періоди захворювання у зв‘язку з патогенезом .

  4. Визначати HBs- антиген у реакції подвійної імунної дифузії. Пояснювати строки та методи виявлення інших серологічних маркерів.

  5. Вибирати придатні методи мікробіологічної діагностики для гепатитів С, D, E та G.

  6. Характеризувати склад, спосіб отримання та механізм дії імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики вірусних гепатитів.

Вихідний рівень знань – умінь:

  1. Описувати різні типи взаємодії вірусу та клітини.

  2. Пояснювати відмінності утворення антитіл при первинній та вторинній імунній відповіді.

  3. Пояснювати сутність РПІД, ІФА, РІА, ІЕМ, спосіб врахуванні результатів.

  4. Трактувати механізм ПЛР.

Для того, щоб ви могли уяснити, чи відповідає вихідний рівень Ваших знань-умінь необхідному, пропонуємо виконати ряд завдань

Завдання 1. Вірус гепатиту В здатен інтегруватися до геному інфікованої клітини. Виділення вірусів у навколишнє середовище тоді відбувається періодично, при їх активації, що відповідає клінічним проявам захворювання. Нерідко це приводить до пухлинної трансформації клітин. Як називається такий тип взаємодії вірусу з клітиною?

Завдання 2. Які антитіла першими утворюються при контакті організму зі збудником і можуть бути показником свіжого зараження та гострого перебігу хвороби? а) IgA, б) IgM, в) IgG, г) IgD, д) IgE.

Завдання 3. Що спільного у імунобіологічних препаратів, які використовуються у РІА, ІФА, ІЕМ для виявлення вірусних антигенів.

Завдання 4. У серонегативний період для діагностики гепатиту С використовується ПЛР. Що саме виявляють у крові хворого за її допомогою? а) IgM до антигенів вірусу, б) IgG до антигенів вірусу, в) антигени вірусу, г) неструктурні білки вірусу, д) геномна РНК вірусу.

Соседние файлы в папке стоматМ2