Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
14
Добавлен:
29.11.2015
Размер:
26.62 Кб
Скачать

періоду значною мірою була спрямована на донесення релігійних творів до народу. Загальновідомо, яке велике значення мало впровадження друкарства для становлення та стандартизації літературних мов.

У період з XVI по VIII ст. з'явився також ряд учительських Євангелій як рукописних, так і друкованих, написаних народною мовою.

У XVII- XVIII ст. продовжується становлення української літературної мови через церковний ужиток: жива народна мова поступово витісняє церковнослов'янську, набуваючи літературного статусу.

Сучасна українська літературна мова зазнала значного впливу біблійних текстів, які відіпрали велику роль у збагаченні її мовно - стилістичних засобів: лексики, фразеології, стилістичних ресурсів тощо. Біблія як витвір книжності мала велике значення для формування лексико - фразеологічної системи української мови. Показником такого впливу на мову є засвоєння нею великої кількості біблійних слів і фразеологізмів, більшість з яких не асоціюється в мовній свідомості зі Святим Письмом. Лексична система представлена великою кількістю лексико - семантичних груп слів із біблійних текстів, які активно функціонують у сучасному мовленні. Ось деякі з них:

1. Найменування Бога, духовних осіб (суб'єктів) та духовних реалій (Бог. Небесний Отець, Божий син, Ісус Христос, святий Дух та ін.).

  1. Поняття та категорії зі сфери теології (спасіння, вірувати, віра, святість, закон Божий, Церква (як духовне явище), воскресіння та ін.).

  2. Найменування осіб, пов'язаних із конкретною діяльністю, а також назви обрядів, чин одіянь (священик, апостол, пророк, хрестити та ін.).

Біблійні витоки має також велика кількість установлених словосполучень і фраз, активно вживаних у мові з найрізноманітніших текстових ситуаціях у прямому і переносних значеннях: за образом і подобою; десять заповідей; не сотвори собі кумира; наріжний камінь; блудний син/повернення блудного

Соседние файлы в папке сканиро