Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
15
Добавлен:
29.11.2015
Размер:
27.65 Кб
Скачать

19

Літургія (найголовніше богослужіння з усіх християнських Віросповіданнях, відправляється перед полуднем; на ньому згадується все земне життя Спасителя; обов'язковий елемент — здійснення таїнства Причастя (Євхаристії). У православ'ї складається з 3-х частин: проскомидії, літургії оголошених та літургії вірних: у католицизмі — з 2-х частин і має ряд відмінностей).

Меса (літургія в католицькій церкві).

Стихира (релігійна пісня з біблійним сюжетом; співаються стихири під час вечірні й утрені).

Тропар (релігійна пісня, яка нагадує історію свята, що припадає на день богослужіння).

Кондак (релігійна пісня зі змістом, подібним по змісту тропаря).

Прокімен (короткий витяг із псалмів, що передає зміст Святого Письма, читається під час богослужіння або пояснює значення свята).

Проскомидія (перша частина літургії, яка означає "принесення", що йде від звичаю давніх християн приносити хліб, вино у усе необхідне для проведення літургії).

Всенічна, всеношна (вечірня служба напередодні великих свят і недільних днів; у ній поєднуються вечірня, утреня й перший час; називається ще всенічним чи цілонічним неспанням) і т.д.

Святі таїнства

Хрещення; Миропомазання; Шлюб; Маслосвяття, або Оливопомазання, або Соборування (зцілення людини від хвороб душевних і тілесних; згідно з церковним уставом його мусить відправляти собор священиків); Покаяння, або Сповідь; Причастя, або Євхаристія; Священство, або Хіротонія, або Рукопокладєння (посвячення духовної особи в певний сан).

Соседние файлы в папке сканиро