Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
14
Добавлен:
29.11.2015
Размер:
27.14 Кб
Скачать

функціонального різновиду фіксувалися, як правило, з позначкою "застаріле".

Сучасні ж умови активно сприяють повноцінному розвиткові всіх засобів мовної організації стилю сфери релігійно-церковного культу. На сьогодні маємо вже чимало богословської літератури, яка дає неоціненний матеріал для наукових розвідок; з’являються, хай і поодинокі, дослідження з проблем стилю; проводиться велика лексикографічна робота, пов'язана з упорядкуванням богословських номенів; організовуються конференції, круглі столи, у котрих беруть активну участь мовознавці й богослови не тільки материкової України, а й діаспори. Отже, конфесійний стиль поступово відроджується, щоразу відчутніше заявляючи про себе.

1.2.Роль Біблії у становленні української літературної мови

Біблія - те унікальна книга в історії людства.

Слов'янська Біблія дуже важливе джерело з історії становлення й розвитку книжно - писемної мови Давньої Русі та української літературної мови.

У XI- XII століттях Європу охопили релігійні рухи, поштовхом до яких послужили зловживання, безпосередньо пов'язані з релігійними реформаційними процесами, які поклали кінець пануванню латинської мови і поклали до життя нові літературні мови на народній основі. Оскільки для кожного, хто прагне спасіння, необхідним є читання та розуміння Біблії, однією з рушійних сил Реформації стада ідея перекладу Святого Письма та проведення богослужіння народною мовою.

Реформація мала незаперечний вплив на релігійне та культурно-освітнє життя в Україні.

У XVII ст. продовжується утвердження живої розмовної мови як літературної через конфесійні тексти. Діяльність православної церкви цього

Соседние файлы в папке мирный