Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

практика / портфолио / заліковий 1

.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
29.11.2015
Размер:
55.81 Кб
Скачать

Тема: Усний твір-опис пам’ятника В.С. Висоцькому в Маріуполі.

Тип: Урок формування вмінь і навичок.

Мета: формувати вміння учнів складати твори-описи пам’ятника за власним спостереженням, поглиблювати знання про скульптуру, розвивати вміння правильно, красиво, емоційно говорити, сприяти вихованню естетичного смаку.

Обладнання: фотографія пам’ятника В.С. Висоцькому, фотографії видів скульптури, відео-кліпи та музика Висоцького, роздатковий матеріал.

Хід уроку

І. Організаційний момент:

Перевірка домашнього завдання. (впр.281)

У класі (впр. 283)

Питання для самоконтролю:

  • Що називається звертанням? (Це слово або словосполучення слів, яке називає особу або предмет, до яких звернене мовлення.)

  • У чому різниця між поширеними та непоширеними звертаннями?

  • Чи є звертання членом речення?

  • Які розділові знаки при звертанні?

ІІ. Мотивація навчальної діял. учнів

«Ви, мабуть, багато разів були на екскурсіях пішохідних, автобусних, близьких та дальніх, слухали багато розповідей гідів.

Розповіді екскурсоводів різні. Одні нам подобаються, інші – ні. І от сьогодні нам випала нагода самим спробувати себе в ролі екскурсоводів.»

ІІІ. Активізація опорних знань

1)Учні активно створюють образ ідеального гіда.

2) Що таке скульптура? (ліпка, пластика, вид образотворчого мистецтва, твори якого мають об'ємну, тривимірну форму і виконуються із твердих чи пластичних матеріалів. Скульптура зображує головним чином людину, рідше тварин, її головні жанри — портрет, історичні, побутові, символічні, алегоричні зображення, анімалістичний жанр. Художньо-виразні засоби скульптури — побудова об'ємної форми, пластичне моделювання (ліпка), розробка силуету, фактури, у деяких випадках також кольору.)

3) Чому скульптура є одним із видів просторового мистецтва? (Основний засіб зображення об'єкта — використання об'ємної форми. Скульптуру глядач сприймає з різних просторових точок, які вибирає сам.)

4) На які види поділяється скульптура за своїм призначенням?

  1. Монументальна — великі пам'ятники (монументи, меморіальні ансамблі), споруджені на честь визначних подій і осіб;

  2. станкова — це скульптура малих форм (в основному портретна — у формі погруддя), призначена для встановлення на станку чи підставці в інтер'єрі музеїв, громадських приміщень, жител та ін.; до станкової належать ще статуетки, невеликі за розміром погруддя, декоративні іграшки тощо;

  3. монументально-декоративна — прикрашає парки, сквери, фонтани, фасади будинків (атланти, каріатиди, фризи) тощо.

5) Яке завдання архітектора при спорудженні пам ятника? (Він виконує архітектурну частину пам'ятника.)

6) З якого матеріалу споруджено монумент? Чи довговічний цей матеріал?

7) Яке призначення монумента (п'єдесталу) в композиції пам'ятника? (Править за основу пам'ятника, колони, статуї.)

8) Слово вчителя

Володимир Висоцький - радянський актор, співак і поет (бард), класик жанру авторської пісні - народився 25 січня 1938 року в Москві в сім'ї військовослужбовця. У 1955 році він закінчив середню школу і вступив до Московського інженерно-будівельного інституту, з якого пішов, не провчившись навіть року. У 1967 році фільм "Вертикаль" зробив Висоцького відомим. У 1968 році вийшла перша гнучка пластинка В.Висоцького з піснями з кінофільму "Вертикаль" (1967), а в 1973-1976 роках - ще чотири авторські диски, записані за кордоном. До речі, "Вертикаль", як і фільми "Короткие встречи", "Опасные гастроли", "Внимание, цунами!", "Белый взрыв", "Контрабанда", "Ветер "Надежды", "Место встречи изменить нельзя", у яких Висоцький виступав у якості актора та автора пісень, знімалися на Одеській кіностудії.

Перший пам'ятник на честь 60-річчя поета, музиканта і актора Володимира Семеновича Висоцького був відкритий в Маріуполі біля Будинку зв'язку 20 січня 1998 року. Автори пам'ятника - Е.В.Харабет (радянський і український художник) і Юрій Іванович Балдін (донецький скульптор, член Спілки художників СРСР).Це був перший пам'ятник Висоцькому, встановлений в Україні та СНД.     На пам'ятнику висів круглий бронзовий медальйон з барельєфом Висоцького, над барельєфом - стилізоване зображення театральної завіси, шпага (натяк на одну з найяскравіших ролей Висоцького - принца Гамлета), вовча і дві кінські морди (популярні пісні «Полювання на вовків» і «Коні вибагливі »). Також спочатку на постаменті був напис «Маріуполь не дарує свою любов випадковим людям». Профіль був виконаний з бронзи, стела висічена з чорного граніту у вигляді факела. На відкритті пам'ятника були присутні Валерій Золотухін, Семен Фарада, Віталій Шаповалов, Юрій Любимов. Також 25 січня 1998 року на будівлі палацу культури «Іскра» було встановлено меморіальну дошку, в честь того, що на його сцені 16 березня 1973 був виступ Висоцького.     Так Маріуполь став володарем єдиного в СНД пам'ятника Висоцькому, якщо не вважати відомого надгробки Висоцькому на його могили на Ваганьковському, яке не потрапляє в розряд пам'ятників по визначенню. Хоча сама по собі і маріупольська гранітна колона з барельєфом на пам'ятник не тягнула, вірніше вона була названа меморіальної стелою. Творче рішення стели спочатку викликало неоднозначну оцінку місцевої громадськості. Одні її люто критикували, прикріпивши прізвисько «п'ятак на палиці», інші мовчали - їх зупиняв авторитет автора - Е.Харабета.    Так чи інакше, але в 2003 році пам'ятник був знесений і замінений на інший, де Висоцький був зображений вже в образі Гліба Жеглова з художнього фільму «Місце зустрічі змінити не можна». Відкриття було приурочено до 65-річчя Висоцького і планувалося 25 січня, але потім було перенесено на 7 лютого. Нова скульптура була виконана молодими маріупольськими скульпторами Володимиром та Ігорем Жигуліним з синтетичного компаунда.    Жеглов одягнений у шкіряний плащ, в руці у нього пістолет. У маріупольців новий пам'ятник захвату також не викликав. Пістолет чотири рази відламували вандали. В кінці-кінців, його замінили на опущений вниз палець руки. Але і його, незабаром, відламали. У 2006 році на грудях у цього пам'ятника з'явилася тріщина.     Демонтована ж стела роботи Харабет, після численних протестів місцевої творчої інтелігенції, був переустановлений на площі Ленінського комсомолу, при цьому колишня напис «про любов Маріуполя», чому то зникла і була замінена на уривок з вірша поета. Зазнав змін і зовнішній вигляд постаменту стели. Після відкриття нового пам'ятника Висоцькому і переустанови старої стели на інше місце, Маріуполь став єдиним містом у світі, де встановлені відразу два пам'ятника цьому видатному поету.

Юхим Вікторович Харабет — заслужений діяч мистецтв України, автор першої в країні президентської нагороди. Його художні медалі було відзначено на виставках медальєрного мистецтва за кордоном. Восени минулого року роботу митця «Любов через роки й відстані», створену за мотивами пісні Висоцького «Ноль семь», було відзначено почесною нагородою — медаллю на конгресі Всесвітньої федерації медальєрного мистецтва в Парижі.

8)Словникова робота.

Синонімічні ряди: монумент, пам'ятник, скульптура, скульптурний твір, пам'ятка культури; постать, статуя, фігура; скульптор, автор монумента, відомий скульптор, талановитий майстер. Портретна лексика: гігантська постать, титанічна постать, сувора монументальна постать; обличчя: похмуре, гнівне, сповнене великої духовної сили, замислене; погляд: гнівний, суворий, проникливий, сміливий, глибокий, замислений, холодний, зосереджений...

Пам'ятник — скульптурна або архітектурна споруда, зведена на честь кого-, чого-небудь. Пам'ятка — предмет культури, історії, що зберігся з минулого. Монумент — великий пам'ятник. Меморіальний — той, що увічнює пам'ять про кого-небудь. Барельєф — скульптурне зображення на площині, в якому фігури трохи виступають над поверхнею. Горельєф — скульптурний твір, рельєф, коли об'ємне зображення виступає з площини основи більш ніж наполовину свого об'єму. Статуя — скульптурне зображення людини або тварини.

9) План опису пам’ятника:

  1. Який пам’ятник ви будете описувати?

  2. Де встановлено пам’ятник?

  3. Відомості про автора пам’ятника.

  4. Стисла інформація про те, на честь кого його встановлено?

  5. Опис скульптури (що дивує й захоплює під час споглядання).

  6. Опис постаменту.

  7. Як вписується пам’ятник у місцевість, як сприймається в архітектурному ансамблі площі, вулиці, проспекту.

  8. Загальна оцінка і знання пам’ятника для історії та культури народу (Які почуття й настрої викликає?)

V. Домашнє завдання: Опис пам’ятника В.С. Висоцькому (твір)

3

Соседние файлы в папке портфолио