Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

практика / портфолио / Klasna_godina

.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
29.11.2015
Размер:
20.94 Кб
Скачать

План-конспект класної години в 6 класі

«Твори добро…»

Мета - сприяти вихованню комунікативної культури учнів, розвитку позитивних особових якостей, формуванню моральності як головного життєвого орієнтиру.

Завдання:

1. Актуалізувати поняття «добро», «доброта», «безкорисливість», «милосердя»;

2. Організувати обговорення етичної проблеми в мікрогрупах з метою викликати емоційний відгук учнів;

3. Через евристичну бесіду і ілюстрацію прикладів підвести учнів до розуміння необхідності здійснювати добрі справи безкорисливо.

Обладнання:

- компьютер;

- аудіо запис пісні «Дорогою добра», матеріал для створення листівок, зображення дерева (формат А1), паперові зелені листочки і різнокольорові квіти, магніти.

Хід класної години:

Вчитель: Добрий день! Ми раді вас сьогодні вітати. Давайте посміхнемося один одному. Молодці! Сідайте, будь ласка. На столі перед вами лежать різнокольорові квіточки, я пропоную вам узяти їх, написати на них своє ім'я і ту якість, яка вас краще всього характеризує. Пишіть в серединці квіточки. (Показую зразок квітки). На дошці є якості, які ви можете назвати. (добрий, розумний, веселий, хоробрий). Отже, які якості ви написали?

Вчитель: Ви молодці, багато хто з вас написав слова «добрий», «доброта». (Вчитель збирає квіточки).

Вчитель: Які справи здійснює добра людина? Хто з вас знає, яку справу можна назвати доброю? (Допомога мамі по будинку – це добра справа? А взимку нагодувати птахів?)

А ви можете назвати себе добрими людьми? (Учні намагаються міркувати на тему «Доброта»).

Вчитель: У вас на партах зелені листочки, напишіть на кожному з них ту добру справу, яку ви зможете зробити вже сьогодні. Нехай наші добрі справи прикрасять це дерево. Називайте їх по черзі, виходьте до дошки і прикріплюйте свої листочки на дерево. (Учні прикріплюють свої листочки на дерево, лунає аудіо запис пісні «Дорогою добра»).

Як ви думаєте, як можна назвати дерево, на якому виросло стільки добрих справ? (Очікувані відповіді: Дерево добра, дерево добрих справ, добре дерево). Молодці! (Прикріплюю назву на дерево).

Подивіться будь ласка на це фото. (Фото собаки,яка отримала звання «Почесна кішка»). На ньому пес, який отримав звання "Почесна кішка" на котячій виставці в 1998 році у Сполучених штатах Америки.

Філіп Гонсалес в один нещасливий день отримав на роботі травму, став інвалідом, впав в депресію і за порадою знайомого вирішив завести собаку. В притулку до чоловіка першою підійшла собака на ім'я Джині і через грати почала лизати йому руки. А далі у нього почалося веселе життя: Джині з перших днів появи в новому будинку почала знаходити бездомних, безпорадних, хворих кішок. Собака знаходив травмованих тварин, які не могли рухатися, і приносила їх до господаря.

І Філіпу довелося годувати і віддавати в добрі руки десятки знайдених кішок. Деяких він залишив у себе. Чоловік казав, що інколи було дуже важко, він впадав у відчай, але зрозумів, що Джині з'явилася дуже вчасно, щоб дати йому новий шанс знайти себе.

За своє життя Джині допомогла більш ніж дев'ятистам тваринам. Ще за життя її господар написав про неї дві книги (засоби від продажу яких пішли на годування кішок) і заснував фонд допомоги бездомним тваринам, який діє сьогодні.

Вчитель: Які відчуття викликала у вас ця історія? (Очікувані відповіді учнів: здивування, захоплення собакою, пошана до собаки і до людини).

Вчитель: А не з'явилось у вас бажання теж зробити добру справу? (Очікувані відповіді учнів: Звичайно).

Вчитель: Давайте спробуємо почати робити добру справу зараз. Як ви думаєте, хто потребує допомоги? (Очікувані відповіді учнів: тварини, інваліди, діти). Зверніть свою увагу на те, що ваші квіточки різного кольору. Зараз вам необхідно розбитися на команди залежно від кольору своєї квіточки.

Вчитель: Будь-яка добра справа починається з першого кроку. Я пропоную вам створити листівки, які привернуть увагу людей, змусять їх задуматися, а, можливо, і допомогти тим, хто потребує цієї допомоги. На партах лежать конверти, в яких матеріал для створення листівок. У вас п'ять хвилин на те щоб створити яскраву листівку-звернення, використовуючи елементи з конверта. Після закінчення роботи кожна група представить те, що у неї вийшло. Отже, починайте працювати. (Дається п'ять хвилин на виконання завдання).

Ну що зробили? Представимо листівки. Отже, перша група. Прошу представників вийти до дошки. Кому ви допомагатимете? З яким закликом ви звертаєтеся до людей? (учні представляють листівку, потім кріплять її на дошку).

Вчитель: Хлопці та дівчатка, сьогодні ви зробили чудові листівки, які ви зможете повісити у себе в класі, а завтра, або в будь-який інший день зробити схожі листівки і розмістити їх там, де їх зможе побачити багато людей і відгукнутися на ваш заклик творити добрі справи.

Вчитель: Зараз кожний із вас тільки що зробив добру справу. Візьміть ще один зелений листочок і прикріпіть його на наше дерево добра (Учні укріплять листочки). Ось бачите, як воно зростає? Це дерево стане символом добрих справ у вашому класі.

Вчитель: Пропоную вам взяти участь в невеликій церемонії, яка допоможе вам поділитися емоціями від сьогоднішньої зустрічі. Ви готові робити добрі справи? Давайте скажемо хором пошепки «Ми готові робити добрі справи!» (спочатку пошепки, потім голосно, потім дуже голосно). Молодці!

Вчитель: Але у нас залишились ваші квіточки, які ви заповнили на початку заняття. Я гадаю вони повинні бути на дереві добра, чи не так? (Кріпим квіточки на плакат).

111))) На партах — конверти з розрізаними на частини прислів'ями (записані на картках). Скласти із частин прислів'їв 10 цілих.

Добре ім'я …

… зліша від вовка

За добро …

краще від багатства

Зла людина …

… добром платять

У лиху годину …

… а злого уникай

Перший крок до добра — …

… пізнаєш вірну людину

Все добре переймай, …

… не роби зла

Від доброго слова ...

... а лихого стережись.

Доброго держись, ...

... і лід розмерзає

Твоя краса ...

... це не чинити зла.

Перший крок до добра …

… і лід розмерзає

111))) На партах — конверти з розрізаними на частини прислів'ями (записані на картках). Скласти із частин прислів'їв 10 цілих.

!!!!!Домашнє завдання

2)))) Гра «Якщо ти добра людина, то повинен …»

Умови гри. Якщо людина повинна робити те, що я називаю, то ви плескаєте в долоні, а якщо ні, то нічого не робите.

• Робити комусь зле, якщо цього ніхто не бачить.

• Допомагати мамі мити посуд.

• Не вмиватися.

• Берегти рідну природу та охороняти її.

• Шанувати працю інших людей.

• Галасувати, коли хтось відпочиває.

• Бути вихованою, стриманою.

• Обманювати, сваритися, хвалитися.

• Насміхатися з чужого горя.

• Добре вчитися, багато читати.

• Не слухати батьків.

• Ділитися тим, що в тебе є.

• Ображати інших.

• Спати на уроках.

• Красти.

• Захищати слабшого.

• Допомагати друзям у біді.

Вчитель: Але у нас залишились ваші квіточки, які ви заповнили на початку заняття. Я гадаю вони повинні бути на дереві добра, чи не так? (Кріпим квіточки на плакат).

Вчитель: Ну що ж, ви сьогодні добре попрацювали. Велике вам спасибі! Вперед, щасливої дороги. (Грає пісня «Дорогою добра»).

Соседние файлы в папке портфолио