Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГДЗС.doc
Скачиваний:
382
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
1.79 Mб
Скачать

Вінницьке училище професійної підготовки працівників

Державної пожежної охорони при ГУДПО МВС України

Навчальний посібник

на допомогу газодимозахиснику

м. ВІННИЦЯ – 2001

Даний посібник розроблений на основі керівних документів, що регламентують роботу газодимозахисної служби підрозділів пожежної охорони України та інструкції по експлуатації і обслуговуванню апаратів на стислому повітрі.

Пропонується для використання курсантами, слухачами навчальних закладів та практичними працівниками підрозділів пожежної охорони.

Посібник розроблений співробітниками Вінницького училища ПППДПО при ГУДПО МВС України:

О.О. Ларгіним

О.О. Рудковським

А. М. Лукашенком

Рецензент: м.В. Козловський, перший заступник начальника училища.

Комп’ютерна верстка: Г.В. Москвічов

ВСТУП

Впровадження нових технологiй, застосування будiвельних та оздоблювальних матерiалiв в сучасному життi, супроводжується зростанням пожежної безпеки, а у разi виникнення пожежi це реальна загроза здоров'ю та життю людей.

Жодна пожежа не обходиться без високої температури, створення газоповiтряних та паро-повiтряних сумiшей, видiлення диму i токсичних продуктiв. Майже кожна сьома пожежа в країнi гаситься з залученням пiдроздiлiв газодимозахисної служби. Тому вона потребує посиленої уваги, а саме, пiдготовка особового складу i залишається основою успiшного гасiння багатьох пожеж.

Забезпечення ведення бойових дiй пiдроздiлами пожежної охорони у непридатному для дихання середовищi пiд час рятування людей, гасiння пожеж, лiквiдацiї наслiдкiв аварiй - головне завдання газодимозахисної служби.

Нинi газодимозахисна служба є чи не найголовнiшим чинником забезпечення належної боєздатностi пiдроздiлiв пожежної охорони та iнших аварiйно-рятувальних структур, дiяльнiсть яких пов'язана з гасiнням пожеж та лiквiдацiєю наслiдкiв аварiй.

Iз сучасних засобiв iндивiдуального захисту органiв дихання i зору найбільш поширено в пожежнiй охоронi використовується киснево-iзолюючi протигази ( КІП-8, Р-34 ) та апарати на стислому повiтрi (АСП-2, АІР-317). В зв'язку з тривалим термiном експлуатацiї, кисневi iзолюючi протигази не в змозi були забезпечувати безпеку працюючих, тому постало питання їх замiни на новi. Перспектива розвитку та вдосконалення засобів захисту органів дихання та зору залишається за апаратами на стислому повітрі, використання яких в пожежній охороні України в загальному обсязі складає близько 30%, як найзручніші в економічному аспекті і прості в експлуатації та обслуговуванні.

Розділ 1. Загальhi положеhhя

    1. Призначення газодимозахисної служби

Газодимозахисна служба (ГДЗС) пpизначена для забезпечення ведення бойових дiй пiдpоздiлами пожежної охоpони МВС Укpаїни в непpидатному для дихання сеpедовищi, пpи pятуваннi людей, гасiннi пожеж, лiквiдацiї наслiдкiв аваpiй i стихiйних лих.

Основними задачами газодимозахисної служби є: pятування людей, пpоведення pозвiдки i гасiння пожеж в непpидатному для дихання сеpедовищi, евакуацiя матеpiальних цiнностей, а також ствоpення умов, що забезпечують безпечну pоботу особового складу пiдpоздiлiв пожежної охоpони i аваpiйно-pятувальних бpигад.