Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нова програма 5 курс.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
327.68 Кб
Скачать

25

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ УКРАЇНИ ЧЕРКАСЬКИЙ ІНСТИТУТ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ

ІМЕНІ ГЕРОЇВ ЧОРНОБИЛЯ

СЕКТОР ПРАКТИЧНОГО НАВЧАННЯ

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНОГО ВІДДІЛУ

ПРОГРАМА

проходження переддипломної практики (стажування) курсантами та студентами 1-го курсу за спеціальністю 7.17020301 «Пожежна безпека» освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст» на посаді заступника начальника ДПРЧ (ДПРП) ГУ (У) Державної служби України з надзвичайних ситуацій в областях та місті Києві

Черкаси – 2015

Програма проходження переддипломної практики (стажування) курсантами та студентами 1-го курсу за спеціальністю 7.17020301 «Пожежна безпека» освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст» на посаді заступника начальника ДПРЧ (ДПРП) ГУ (У) Державної служби України з надзвичайних ситуацій в областях та місті Києві. – Черкаси: ЧІПБ ім. Героїв Чорнобиля НУЦЗ України, 2015 р. – 24 с.

У програмі розкрито мету, завдання, зміст, особливості проходження переддипломної практики (стажування) курсантами та студентами.

Авторський колектив:

Тищенко О. М. – В. о. проректора Національного університету начальника ЧІПБ ім. Героїв Чорнобиля НУЦЗ України, кандидат технічних наук, професор;

Джулай О. М. – начальник навчально-методичного відділу ЧІПБ ім. Героїв Чорнобиля НУЦЗ України, кандидат технічних наук, доцент;

Сташенко С. І. – перший заступник начальника Управління ДСНС України у Черкаській області, кандидат історичних наук, доцент;

Качкар Є. В. – начальник факультету оперативно – рятувальних сил ЧІПБ ім. Героїв Чорнобиля НУЦЗ України, кандидат технічних наук, доцент;

Маладика І. Г.начальник кафедри пожежної тактики та аварійно рятувальних робіт факультету оперативно – рятувальних сил ЧІПБ ім. Героїв Чорнобиля НУЦЗ України, кандидат технічних наук, доцент;

Іщенко І. І. – викладач кафедри пожежної тактики та аварійно рятувальних робіт факультету оперативно – рятувальних сил ЧІПБ ім. Героїв Чорнобиля НУЦЗ України;

Кузьменко В. В. – викладач-методист сектору практичного навчання навчально-методичного відділу ЧІПБ ім. Героїв Чорнобиля НУЦЗ України.

Редакція та компютерна верстка: Кузьменко В. В.

Програма переддипломної практики (стажування)

розглянута та схвалена на засіданні методичної ради

Протокол № від __________ 2015 року

Затверджую

В. о. проректора

Національного університету –начальника Черкаського інституту пожежної безпеки

імені Героїв Чорнобиля Національного університету

цивільного захисту України

О. М. Тищенко

«___» ___________ 2015 року

Програма

проходження переддипломної практики (стажування) курсантами та студентами 1-го курсу за спеціальністю 7.17020301 «Пожежна безпека» освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст» на посаді заступника начальника ДПРЧ (ДПРП) ГУ (У) Державної служби України з надзвичайних ситуацій в областях та місті Києві

  1. МЕТА ТА ЗАВДАННЯ ПЕРЕДДИПЛОМНОЇ ПРАКТИКИ (СТАЖУВАННЯ)

    1. Переддипломна практика (стажування) курсантів та студентів у підрозділах є необхідною складовою частиною процесу підготовки фахівців, метою якого є:

      1. Підготовка майбутнього фахівця до самостійного виконання професійних обов’язків.

      2. Подальше закріплення та поглиблення теоретичних знань, вмінь і спеціальних навичок, необхідних для успішного виконання майбутніх посадових інструкцій, виховання потреби систематичного поповнення знань та їх творчого застосування у практичній діяльності.

      3. Формування особистих високих моральних якостей, почуття колективізму і товариської взаємодопомоги, відповідальності за виконання службового обов’язку.

      4. Глибоке та всебічне вивчення ділових і моральних якостей практикантів з метою створення умов для їх оптимальної реалізації у подальшій практичній діяльності.

    2. Практика проводиться відповідно до Положення про організацію та проведення практичної підготовки курсантів, студентів (слухачів) вищих навчальних закладів МНС України, затвердженого наказом МНС України від 01 грудня 2003 року № 461.

    3. Загальну організацію переддипломної практики (стажування) курсантів та студентів і контроль за її проведенням здійснює сектор практичного навчання навчально-методичного відділу, який:

      1. Спільно з профілюючими кафедрами розробляє Програму, іншу навчально-методичну документацію для проведення переддипломної практики (стажування).

      2. Розробляє організаційну та супровідну документацію щодо проведення переддипломної практики (стажування).

      3. Забезпечує проведення всіх організаційних та консультаційних заходів (інструктажів, зборів) перед від’їздом курсантів та студентів до місця переддипломної практики (стажування), надання практикантам необхідних документів.

      4. Повідомляє курсантів та студентів про систему звітності за результатами переддипломної практики (стажування).

      5. Підтримує зв'язок з підрозділами ДСНС України з питань контролю, організації та удосконалення практичної підготовки курсантів та студентів.

      6. У складі комісії приймає заліки за результатами переддипломної практики (стажування).

      7. Узагальнює та подає керівництву інституту звіт про проведення переддипломної практики (стажування) із зауваженнями та пропозиціями щодо її поліпшення.

  1. ОРГАНІЗАЦІЯ ПЕРЕДДИПЛОМНОЇ ПРАКТИКИ (СТАЖУВАННЯ)

    1. Організація переддипломної практики (стажування) покладається на начальників ГУ (У) ДСНС України в областях та м. Києві, які:

      1. Визначають конкретні підрозділи відповідно до напряму підготовки курсантів та студентів і створюють належні умови для проведення переддипломної практики (стажування).

2.1.2. Визначають режим роботи практикантів (рекомендований режим роботи - 1 доба чергування, 1 доба відпочинку, 2 робочі дні - робота в підрозділі з документацією, технікою тощо).

2.1.3.іПризначають наказом керівників переддипломної практики (стажування) з числа найбільш підготовлених працівників, які мають відповідний кваліфікаційний рівень і достатній практичний досвід роботи, високі ділові та моральні якості. Цим же наказом курсанти та студенти закріплюються за керівниками переддипломної практики (стажування).

2.1.4.іОрганізовують своєчасне оформлення і видачу курсантам та студентам на період переддипломної практики (стажування) вкладишів до посвідчення, що підтверджують виконання ними обов’язків заступника начальника ДПРЧ (ДПРП) (додаток 4).

2.1.5.іОрганізовують та проводять вхідний і вихідний контролі знань практикантів до початку та після завершення переддипломної практики (стажування) згідно з питаннями, які розроблені інститутом (додаток 6).

2.1.6.іЗдійснюють постійний контроль за організацією проведення переддипломної практики (стажування), аналізують результати, розробляють рекомендації щодо вдосконалення переддипломної практики (стажування), підбивають підсумки з обов’язковим виставленням загальної оцінки у кінцевій відомості (додаток 5) та оформляють результати проведеної переддипломної практики (стажування) наказом, копію якого направляють до інституту.

2.1.7.іЗдійснюють контроль за забезпеченням належних умов праці та побуту курсантів та студентів під час проходження переддипломної практики (стажування).

2.1.8.іПрипиняють проходження переддипломної практики (стажування) та відряджають курсантів та студентів, до інституту (з письмовим повідомленням) у разі систематичного невиконання ним індивідуального плану, недбалого ставлення до виконання службових обов’язків або грубого порушення службової дисципліни.

  1. КЕРІВНИЦТВО ПЕРЕДДИПЛОМНОЮ ПРАКТИКОЮ (СТАЖУВАННЯМ)

    1. Керівництво переддипломною практикою (стажуванням) здійснюється керівниками підрозділів, де вона проводиться. На них покладаються наступні обов’язки:

      1. Забезпечення виконання програм, індивідуальних планів переддипломної практики (стажування) у повному обсязі та контроль за їх реалізацією. Встановлення режиму роботи курсантам та студентам.

      2. Підбір безпосередніх керівників переддипломної практики (стажування) з числа підлеглих працівників і подання їх кандидатур до територіальних органів управління для оформлення відповідним наказом.

      3. Представлення практикантів особовому складу підрозділу, роз’яснення їх правового статусу, ролі і місця керівників практики та інших співробітників підрозділу.

      4. Проведення інструктажів курсантам та студентам, ознайомлення з оперативною обстановкою і завданнями підрозділу, його структурою, внутрішнім розпорядком, правилами безпеки праці.

      5. Проведення виховної роботи.

      6. Створення для практикантів необхідних умов, а також забезпечення робочими місцями, необхідним майном, службовими бланками, літературою тощо.

      7. Аналіз роботи практикантів і надання їм допомоги під час виконання програми переддипломної практики (стажування).

      8. Узагальнення підсумків переддипломної практики (стажування) і надання звіту начальникам ГУ (У) ДСНС України в областях та м. Києві (копія звіту надсилається до інституту).

      9. Затвердження характеристик на практикантів та завірення їх гербовою печаткою.

      10. Персональна відповідальність за якість проведення переддипломної практики (стажування).

    2. На безпосередніх керівників переддипломної практики (стажування) покладаються обов’язки:

      1. Ознайомлення з оперативною обстановкою (на об’єкті, у районі, місті), характером та особливостями роботи.

      2. Щоденний облік та оцінка роботи практикантів, контроль за виконанням програми переддипломної практики (стажування), дотримання внутрішнього розпорядку, контроль за веденням щоденників.

      3. Складання характеристик на практикантів, їх затвердження у керівника підрозділу (не пізніше ніж за три дні до закінчення практики). У характеристиці необхідно відобразити детальний обсяг і якість виконання програми й індивідуального плану, рівень підготовки практикантів до виконання службових обов’язків і вміння реалізувати набуті знання в роботі; наявність навичок тактично правильно застосовувати спеціальні й технічні засоби, складати службові документи; особисті морально-вольові якості, дисциплінованість, старанність, культурний і професійний рівень розвитку, підсумкова оцінка за практику. Характеристики направляються до інституту і залучаються до особових справ практикантів.

      4. Підготовка для керівника підрозділу матеріалів за підсумками проходження переддипломної практики (стажування) з метою узагальнення і вироблення пропозицій щодо вдосконалення організації переддипломної практики (стажування).

    3. Керівникам переддипломної практики (стажування) забороняється:

      1. Використовувати практикантів для виконання завдань, не передбачених програмою.

      2. Переміщення їх з одного підрозділу до іншого без погодження з інститутом.