Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
настанова № 444.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
150.53 Кб
Скачать

Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій

та у справах захисту населення від наслідків

Чорнобильської катастрофи

_______________________________________________________________________ Наказ

1.07.2009Р. М. Київ № 444

«Про затвердження Настанови з організації професійної підготовки та післядипломної освіти осіб рядового та начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту»

З метою подальшого вдосконалення методичного забезпечення організації та проведення професійної підготовки осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту,

НАКАЗУЮ :

1. Затвердити Настанову з організації професійної підготовки та післядипломної освіти осіб рядового та начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту (далі - Настанова), що додається.

2. Керівникам департаментів, самостійних структур підрозділів центрального апарату Міністерства, урядових органів державного управління МНС України, головних управлінь МНС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Київ та Севастополь, навчальних закладів, науково-дослідних установ, організаційних структур Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту організувати доведення положень Настанови до підпорядкованих осіб рядового та начальницького складу та забезпечити їх виконання.

3. Визнати таким, що втратив чинність, наказ МНС від 27.11.2003 року № 455 «Про затвердження Тимчасової настанови з організації професійної підготовки працівників органів управління та підрозділів МНС України»

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Третьякова В.М.

Міністр В. Шандра

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ МНС

01.07.2009 № 444

Настанова з організації професійної підготовки та післядипломної освіти осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту

1. Загальні положення

1.1. Настанову з організації професійної підготовки та післядипломної освіти осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту (далі - Настанова) розроблено відповідно до Законів України “Про правові засади цивільного захисту”, “Про освіту”, “Про вищу освіту”, „Про професійно-технічну освіту”, постанови Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. № 629 „Про затвердження Положення про порядок проходження служби особами рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту” інших нормативно-правових актів у галузі освіти, професійної підготовки кадрів на виробництві, наказів Міністерства освіти і науки України та МНС.

Настанова визначає систему професійної підготовки та післядипломної освіти осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту.

1.2. Професійна підготовка та післядипломна освіта – організований та цілеспрямований процес оволодіння особами рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту знаннями, уміннями та навичками, необхідними для виконання професійно-службових завдань.

Структуру професійної підготовки та післядипломної освіти осіб рядового і начальницького складу наведено у додатку 1.

Професійна підготовка осіб рядового і начальницького складу включає:

первинну професійну підготовку за освітньо-кваліфікаційним рівнем “кваліфікований робітник“;

підготовку фахівців з вищою освітою за освітньо-кваліфікаційними рівнями “молодший спеціаліст”, “бакалавр“, “спеціаліст“, “магістр“;

підготовку наукових та науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації.

Післядипломна освіта осіб рядового і начальницького складу усіх освітньо-кваліфікаційних рівнів включає:

перепідготовку;

підвищення кваліфікації;

спеціалізацію;

стажування.

1.3. Професійна підготовка та післядипломна освіта здійснюється за напрямами, спеціальностями (спеціалізаціями) професійного спрямування усіх освітньо-кваліфікаційних рівнів у системі відомчої освіти, яку складають:

вищі навчальні заклади;

професійно-технічні навчальні заклади;

навчальні та навчально-методичні центри;

орган управління освітою у складі центрального апарату МНС.

1.4. Первинна професійна підготовка осіб рядового та молодшого начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту за освітньо-кваліфікаційним рівнем „кваліфікований робітник” здійснюється професійно-технічними навчальними закладами, навчальними і навчально-методичними центрами, структурними підрозділами вищих навчальних закладів МНС.

1.5. Підготовка фахівців з вищою освітою за освітньо-кваліфікаційними рівнями “молодший спеціаліст”, “бакалавр“, “спеціаліст“, “магістр“ для заміщення посад начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту, наукових та науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації здійснюється у вищих навчальних закладах МНС, а також у навчальних закладах інших центральних органів виконавчої влади, які готують фахівців з вищою освітою за відповідними напрямами, спеціальностями (спеціалізаціями) непрофільного для МНС спрямування (через систему державного замовлення).

1.6. Післядипломна освіта здійснюється:

професійно-технічними навчальними закладами, навчальними та навчально-методичними центрами МНС - осіб рядового та молодшого начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту за освітньо-кваліфікаційним рівнем „кваліфікований робітник”;

вищими навчальними закладами МНС та вищими навчальними закладами інших центральних органів виконавчої влади (для окремих категорій осіб) - осіб середнього та старшого начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту за освітньо-кваліфікаційними рівнями „молодший спеціаліст”, „бакалавр”, „спеціаліст” та „магістр”.

1.7. Навчальні заклади, навчальні та навчально-методичні центри МНС звітність щодо здійснення освітньої діяльності подають у порядку і в терміни, встановлені МНС.

1.8. Керівники органів і підрозділів цивільного захисту несуть персональну відповідальність за якісний відбір кандидатів на службу, своєчасне направлення їх для проходження первинної професійної підготовки з робітничих професій, підготовки, перепідготовки, спеціалізації та підвищення кваліфікації у навчальних закладах, навчальних та навчально-методичних центрах МНС.

1.9. Керівники органів і підрозділів цивільного захисту заздалегідь планують і забезпечують осіб, які направляються на навчання, грошовим та речовим постачанням за місцем проходження служби у встановленому порядку, перевіряють готовність осіб до навчання (рівень готовності, психологічний стан, зовнішній вигляд, екіпірування за сезоном тощо) та проводять інструктаж щодо дотримання правил поведінки і безпеки під час переїзду до навчального закладу і під час навчання.

1.10. Особи рядового і начальницького складу, які направляються на навчання, повинні прибути до навчального закладу напередодні дня початку занять у встановленій формі одягу та мати при собі:

припис про направлення на навчання (додаток 2);

службове посвідчення встановленого зразка;

паспорт;

посвідчення про відрядження;

медичну довідку про стан здоров’я (форма 086-о);

спортивну форму одягу;

речі особистої гігієни;

необхідне письмове приладдя;

реферат за завданням (тільки для підвищення кваліфікації та спеціалізації).

1.11. На осіб, відрахованих за фактом грубого порушення службової дисципліни, що не містить ознак злочину, керівником відповідного органу управління (підрозділу) за місцем служби накладається дисциплінарне стягнення відповідно до Дисциплінарного статуту служби цивільного захисту.

1.12. Навчання осіб начальницького складу у навчальних закладах інших центральних органів виконавчої влади здійснюється згідно з чинним законодавством.

1.13. Навчання осіб начальницького складу за кордоном здійснюється згідно з чинним законодавством на підставі угод, договорів або окремих запрошень.

1.14. Професійна підготовка та післядипломна освіта осіб начальницького складу, які належать до категорій педагогічного, науково-педагогічного та наукового складу навчальних та наукових закладів, підрозділів та установ МНС, здійснюється згідно з чинним законодавством та відповідними нормативно-правовими актами МОН та МНС.

1.15. Фінансування професійної підготовки та післядипломної освіти осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту здійснюється за рахунок видатків державного бюджету, передбачених МНС, та коштів з інших додаткових джерел, не заборонених законодавством.