Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЗ 1.4Організ тех експл ЗЗ( АСУ та зв’язок).doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
143.87 Кб
Скачать

Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій

АКАДЕМІЯ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ

ІМ. ГЕРОЇВ ЧОРНОБИЛЯ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри ПТ та АРТ

____________Ю.Дендаренко

«___» __________ 2012 р.

Автоматизовані системи управління та зв’язок

Практичне заняття

Час:4години: з них2години – лекція; 2 години – практичні заняття

Тема ПЗ 1/4: Організація технічної експлуатації засобів зв’язку.

Мета: Ознайомити курсантів та студентів з правилами технічної експлуатації ослуговування та ведення документації засобів зв’язку.

Виховна мета: привити курсантам розуміння важливості вивчення предмету, надати їм можливість ознайомитися з важливим аспектом сучасного життя – зв’язком, способами його застосування та можливостями використання нових технологій для обміну інформацією в суспільстві.

Матеріально-методичне забезпечення: мультимедійний проектор, натурні зразки.

Методичну розробку виконав: викладач кафедри ПТ та АРТ А.Каракоця

Методична розробка обговорена та схвалена на засіданні кафедри

Протокол від «____» _______________ 2012р. № ___

  1. Введення засобів зв’язку та обчислювальної техніки в експлуатацію. Порядок прийому, видачі і закріплення 33 та от.

Експлуатація засобів зв’язку та обчислювальної техніки це комплекс організаційно-технічних заходів, що забезпечують функціонування 33 та обчислювальної техніки.

Основними умовами, що забезпечують якісну технічну експлуатацію 33 та ОТ, є;

—вчасне планування, чітка організація та якісне виконання заходів з технічної експлуатації;

—закріплення 33 та ОТ за підрозділами і відповідальними особами:

—тверде знання особовим складом принципів роботи 33 та ОТ, правил їх експлуатації та заходів безпеки;

—здійснення постійного контролю з боку посадових осіб за технічним станом ЗЗ та ОТ , організацією технічної експлуатації та своєчасним усуненням виявлених недоліків.

33 та ОТ повинні утримуватися у справному стані, постійній готовності до роботи і використовуватися тільки за прямим призначенням з дотриманням встановлених правил експлуатації.

За організацію технічної експлуатації 33 і ОТ та забезпечення їх постійної готовності до роботи несуть відповідальність начальники Відділів зв'язку оповіщення та АСУ, та начальники підрозділів за якими вони закріплені.

Відповідальність за збереження і ведення формулярів на всі радіостанції, пульти і станції оперативного зв'язку та інше основне обладнання 33 та ОТ, що знаходяться на озброєнні підрозділу МНС України, його технічний стан, проведення планових ремонтів і ТО 33 та ОТ покладається безпосередньо на начальника підрозділу.

Формуляри на ЗЗ у підрозділах повинні зберігатися на ПЗЧ. Рух основного обладнання 33 та ОТ без формулярів категорично забороняється.

При проведенні ремонтних робіт та ТО формуляри заповнюються безпосередньо в частині зв'язку.

33 і ОТ вважаються справними, якщо вони укомплектовані та забезпечують роботу на всіх передбачених режимах, а параметри обладнання відповідають встановленим нормам, зазначеним у їх формулярах (паспортах).

Особи, винні у використанні 33 та ОТ не за прямим призначенням, розукомплектуванні, втраті та у виводі з ладу апаратури, притягаються до відповідальності у встановленому порядку.

Для прийому до експлуатації 33 та ОТ , що надходять у підрозділи, начальником ГУ(У)МНС, затверджується постійно діюча комісія. Комісія створюється з представників служби зв’язку, оповіщення та АСУ, а також представників підрозділів, куди передаються ЗЗ та ОТ.

Протягом 20 діб з часу надходження ЗЗ та ОТ комісія зобов'язана перевірити комплектність, технічний стан, провести вимір вхідних і вихідних параметрів 33 та ОТ на відповідність технічним умовам, без розпечатування пломбованих вузлів апаратури.

Засоби зв'язку та ОТ, що не вимагають проведенням монтажних налагоджувальних робіт, вважаються введеними в експлуатацію з моменту затвердження акта про прийняття в експлуатацію.

Введенні в експлуатацію 33 та ОТ закріплюють за відповідальними особами під підпис у формулярі.

Особи, за якими закріплені 33 та ОТ, несуть повну відповідальність за зберігання, комплектність, технічний стан і готовність до роботи.

До самостійної експлуатації засобів зв'язку допускається особовий склад підрозділів, який має спеціальну підготовку, тверді знання з матеріальної частини правил експлуатації і безпеки праці, а також ті, що мають практичні навички роботи на засобах зв'язку та їх обслуговування.

Перевірка знань, практичних навичок і визначення можливості допуску особового складу підрозділів МНС до самостійної експлуатації засобів зв'язку та ОТ проводиться щорічно кваліфікаційною комісією ГУ(У)МНС, до складу якої входить представник служби зв'язку, оповіщення та АСУ.

Результати перевірки оформлюються актом, що затверджується начальником ГУ(У)МНС.

Перевірка знань особовим складом правил експлуатації та правил безпеки праці проводиться один раз на рік або за рішенням начальника ГУ(У)МНС, під час порушень правил експлуатації та безпеки праці.