Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гімнастика дихання та її оздоровчий ефект.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
37.13 Кб
Скачать

Гімнастика дихання та її оздоровчий ефект

Зміст

Запровадження

Фізіологія подиху і зв'язку з нервової системою

Перші дослідження гімнастики для легких

Успокоения нервової системи

Вплив на емоційний стан

Регуляція тонусу і працездатності організму

Подих для м'язів

Основні засади практичного застосування гімнастики у системіЗионгшинь

Подих для мозку

Традиційні принципи вправ в подиху

Індивідуальний підхід

Оздоровительний ефект занять гімнастики для легких

Практичне застосування дихання поГневушеву

Корисність гімнастики для легких

Укладання

Список використовуваної літератури

Запровадження

Попри величезну кількість робіт з фізіології дихання, фахівці поки що не дійшли єдиного думці про його оптимальному режимі. Рад «дихайте глибше» незгірш від, ніж «дихайте поверхово».

У цьому рефераті ви познайомитеся із низкою важливих рекомендацій, заснованих на виключно досвіді народної медицини і підтверджених наукою. Ці знання не є лише корисною інформацією щодо здоровому розвитку людини, а й до всього доцільні у практичному застосуванні, оскільки процес дихання також має вплив на організм, і нервову систему, оскільки частота дихання грає великій ролі для на нервову систему.

Фізіологія подиху і зв'язку з нервової системою

Але як привезти, зупинимося коротенько на фізіології дихання. З практичної життя усім відомо, що управляє диханням нервова система. От ви й виникає запитання, а чи можна за кількістю подихів визначити силу нервової системи? І у відповідь це запитання знайшли вчені загальної площі і педагогічної психології. Вони порівняли частоту дихання в дві групи людей — із сильною і слабкої нервової системою доі після роботи звелоергометре. Виявилося, що до початку роботи «слабкодухі» дихають на 12% частіше, ніж із сильною нервової системою. У нервових людей амплітуда дихання відразу підвищується максимально на початку роботи, та був кілька знижується. У другої групи амплітуда дихання підвищується поступово, й у момент, що вони відчувають, що ні можуть працювати, частота дихання сягає максимуму. Логічно припустити, що людина займається довільній регуляцією дихання, що призводить до йогоурежению, його нервова система стає міцніше.

Перші дослідження гімнастики для легких

Серед перших це зрозумів німецький дослідник І.Иде. Його книга «>Гимнастика легких задля зміцнення здоров'я та перемоги збільшення працездатності» витримала кілька видань, зокрема у Росії. Дихальна гімнастика у системіИде раніше вона була вельми популярний і полягала у значне поглиблення вдиху і видиху. У цьому вдих мав відбуватися через ніс, а подовжений і посилений видих — через рот з обов'язковим гучним проголошенням гласних і згодних.Вдох і видих поєднувалися з рухами рук, ніг, тулуба. Сьогодні ця має переважно історичне значення.

Нині вченими встановлено механізм спрямованого впливу дихальної гімнастики на тонус нервової системи. Виявляється, при частому і поверхневому подиху збуджуваність деяких нервових центрів підвищується. При глибокому, навпаки, знижується.Вдох, на думку фізіологів, пов'язані з порушенням симпатичної нервової системи, видих — з її гальмуванням. Тому якщо подовжити вдих і вкоротити видих, станеться мобілізація функцій симпатичної і всій нервовій системи.

Інколи справа, коли потрібно швидко підняти тонус, радять застосовувати мобілізуюче подих. Воно залежить від подовженні вдиху і наступного затримки дихання, зазвичай рівної половині вдиху. Тривалість видиху майже змінюється.

Схема мобілізуючого дихання виглядає так:

2(2)+2; 4(2)+4; 4(2)+5; 4(2)+6; 4(2)+7; 4(2)+8; 8(2)+5; 9(4)+5; 10(5)+5.

Перша цифра є в формулах свідчить про тривалість вдиху в секундах. У дужках зазначена тривалість дихальної паузи. З знаком «плюс» — тривалість видиху. Як очевидно з формул, у процесі вправ тривалість вдиху і паузи зростає у 5 разів у нас саме тривалість видиху — лише у 2,5 разу. Лише кілька хвилин мобілізуючого дихання під час ранкової зарядки допоможуть налаштуватися працювати.

>Успокоения нервової системи

З допомогою дихання можна також ознайомитися швидко домогтися заспокоєння нервової системи (зняття збуджуваності), розслабити м'язи. І тому застосовується заспокоююче подих. Воно залежить від відносному укороченні вдиху, подовженні видиху і паузи після нього. Практично видих подовжується до того часу, що він стане вдвічі довшій вдиху, та був подовжується тривалість паузи. Вона зазвичай становить половину вдиху.

Схему заспокійливого дихання можна так:

2+2(2); 4+4(2); 4+6(2); 4+7(2); 4+8(2); 4+9(2); 5+9(2); 5 + 10(2); 6+10(2); 6+10(3); 7 + 10(3); 8+10(3); 9+10(4); 10+10(5).

У цих формулах перша цифра означає тривалість вдиху, друга — тривалість видиху, третя — затримку дихання після видиху.

Заспокійливе подих корисно використовувати після інтенсивних фізичні навантаження і стресів, особливо - по вечірнього оздоровчого бігу ітерренкура.

Зняти нервово-м'язову напруга після фізичних перевантажень допоможе і той метод. І тому відразу після навантаження швидко видихніть 2—3 разу через щільно стислі губи.Видох може бути напруженим, переривчастим і тривалим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]