Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

voda шпори

.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
70.81 Кб
Скачать

1) Класифікація систем водопостачання: -за типом природних джерел-поверхневі,підземні,змішані-за способом подачі води самотічні (гравітаційні),нагнітальні,комбіновані.-за призначенням- господарсько-питні,виробничі,протипожежні,об*єднанні-за видом об*єктів обслуговування-міські сільські,промислові,сільськогосподарські,дорожні-за характером використання води-прямоточні,зворотні(з послідовн. Охолодженням,чи очищення і повторним використанням)-за надійністю подачі води водо споживачам системи розподіляються на три категорії згідно СНиПа 2.04.02-84 допускається зниження Q на 30% на господ-питны потреби, а на виробничі потреби подається за аварійним графіком підприємств….Iкатегорія –перерва в подачі води t<10 хв.,а зменшення Q на три доби для 50тис населення….IIкатегорія-зменьшення Q на 10 діб, а t=6 год. Для 5-50тис населення. IIIкатегорія- зменьшення Q<15 діб, а t<24 год для населення не менше 5тис Розрізняють роздільні та об*єднані ( господарсько-питні,госп.-питні протипожежні,господар.-виробничі протипожежні) с-ми водопостачання.

2)Схеми водопостачання населених пунктів…система водопостачання будують за різними схемами.. Схема- це послідовне розмішення водопровідних споруд на місцевості.При воборі схеми необхідно враховувати:-джерело водопостачання та якість води в ньому-категорія водоспоживачів та вимоги до надійності водопостачання-рельєф місцевості та велечину вільних напорів, які необхідно забезпечити-витрати води котрі требо подати споживачам-розташування водоспоживочів на плані місцевості-наявність перешкод для транспортування водопровідних ліній-потужність джерела водопостачання і його віддаленість від водо споживачів…Є два типи схем водопостачання:- до першого типу схем відносять схеми подачі води від поверхневих джерел водопостачання; -до другого типу схем відносять схеми подічі води при використанні підземних джерел водопостачання. Ця схема використовується, якщо із свердловини вода подається належної якості. Якщо вода не якісна – потрібна очистка. У деяких випадках РЧВ та НС ІІ підйому не влаштовують.

3). Існує 3 схеми подачі води. Подача проводиться від міської мережі : 1-а схема витрати води загальні більші за господарчо-питні і протипожежного підприємства : НС-заводська мережа-,ВБ. 2-га схема( витрати води задовол. Господ.питні потреби, але менші від п/п витрат. Резервуар-НС-Заводська мережа. 3-тя схема витративодт загальні менші ніж необхідні госп.питні та п/п підприємства. Резервуар-НС-Заводська мережа.

4.Джерела водо постач як відомо, є природні води, які бувають відкриті (річки, озера, водосховища, стави, канали) і підземні (грунтові, між пластові). Під час вибору джерела водопостачання перевага надається підземним водам, оскільки, вони надійно захищені від зовнішнього забруднення. Вода відкритого джерела водопостачання, яка призначена для господарсько-питних цілей, обов'язково підлягає спеціальному очищенню. Воду джерел дозволяєтся використовувати якщо вони забезпечені зоною санітарної охорони, Зона санітарної охорони - це спеціально виділена територія в межах джерела водопостачання і головних водопровідних споруд, на якій створюється особливий режим, що повністю виключає забруднення і погіршення якості води джерел.

5).Вимоги до РЧВ: Если об`ем до 2000м3 то круглі. резервуар знаходиться під землею,доступ постороніх людей заборонено,повинен бути колодязь для забору води, до РЧВ повинні бути вільні підїзди для пож тех.. з твердим покриттям асфальт, площадка для розворота 2 авто, РЧв повинні провітрюватися. В РЧВ зберіг регулюючий об*єм для водо споживачів Wрчв=Wрег+Wн.з+ Wвл.п+Wавар.

6.)Класиіфкація насосних станці1.за розмішенням в схемі водопостачання і призначенням НС розподіляються:- НС 1під*єму-НС 2 під*єму-підвищувальні(для підвищення напору в мережі)-циркуляційні при зворотньому водопостачанні 2.за розташування обладнання-наземні-загибленні-шахтного типу(розміщенні на великій глубині) 3.за видом обладнання-з горизонтально та вертикально розміщеними насосами 4.за характером управління-з ручним- з автоматичним-з дистанційним 5.за надійністю-1категорія(перерва в роботі насоса не допускається), 2категорія (допускається коротко частна перерва на час який необхідний для включення резервних агрегатів), 3категорія(допускається перерва подачі води споживачам на час ліквідації аврій але не більше однієї доби за пунк.7.1 СНиПа 2.04.02-84)

7. Водонапірні башти використ найчастіше для зберігання регулювальних і пожежних запасів води. Їх розташовують у місці з найвищою позначкою якнайближче до мережі та найбільших водоспоживачів, а також до районів мережі, які потребують більших вільних напорів. Розміщують їх у центрі територій, які обслуговуються у годину макс водоспожив з мережі. Розташ башти має бути таким, щоб можна було організувати зону санітарної охорони радіусом І5 м. Отже, у звич умовах рівень води в баці то піднімається до макс позначки z1 з наповненням бака, то знижується знову до позначки z2 при відбиранні води з башти. Об'єм води між позначками z1 і z2 є регулювальним запасом. Об'єм води між позначкою z2 і позначкою z3—це пожежний запас. Його можна забрати лише у разі пожежі відкриттям засувки на трубі 6.

8. напір в пожводопров. Для населених пунктів з кількістю жителів до 5 тис.чоловік, в яких не передбачається професійна пожежна охорона, проектується протипожежний водопровід високого тиску (рис2.3). Для мережі такого водопроводу вільний напір повинен забезпечувати висоту компактного струменю не менше 10 м на рівні найвищої точки найбільш високого будинку при подачі по пожежному рукаві довжиною 120 м діаметром 66 мм із сприском діаметром 19 мм розрахункової витрати води 5 л/с. Орієнтовно цей напір можна визначити за формулою Нн.в.пож.т=10+∑hбуд=28+Тбуд.де ∑h - сума втрат напору на шляху руху води від підставки під пожежним гідрантом до виходу з сприску пожежного рукава, м; Т буд- висота найвищого будинку в населеному пункті, м.

9.) за надійністю подачі води водо споживачам системи розподіляються на три категорії згідно СНиПа 2.04.02-84 допускається зниження Q на 30% на господ-питны потреби, а на виробничі потреби подається за аварійним графіком підприємств….Iкатегорія –перерва в подачі води t<10 хв.,а зменшення Q на три доби для 50тис населення….IIкатегорія-зменьшення Q на 10 діб, а t=6 год. Для 5-50тис населення. IIIкатегорія- зменьшення Q<15 діб, а t<24 год для населення не менше 5тис Розрізняють роздільні та об*єднані ( господарсько-питні,госп.-питні протипожежні,господар.-виробничі протипожежні) с-ми водопостачання.

10 Водопідготовка - обробка води, що надходить з природних вододжерел, для приведення її якості відповідно до вимог технологічних споживачів. Може здійснюватися на спорудах або установках водопідготовки для потреб комунального господарства, теплогенеруючих підприємств, транспорту, промислових підприємств, житлового сектору та для очищення стічних вод. Дніпро станціями 1-го підйому подається у змішувачі, туди ж вводяться хлор та коагулянти. Після перемішування і пластівкоутворення вода відстоюється в горизонтальних відстійниках і направляється на двошарові швидкі фільтри. Пройшовши через шар активованого вугілля і піску, очищена вода збирається у резервуарах чистої води. Далі станціями 2-го підйому вода транспортується в місто. Через велику протяжність мереж і складний рельєф місцевості м. Дніпропетровська необхідний тиск води у споживача забезпечується станціями 3-го підйому.

11.норми водоспож Розрахункові витрати води визначаються на підставі середньодобових питомих витрат, які являють собою кількість води, що потребує один водоспоживач на протязі доби, або витрату води на вироблення одиниці продукції. Для населення добова питома витрата залежить від ступеню благоустрою житла, поверховості будинків, кліматичних умов і за СНиП 2.04.02-84 “Водоснабжение. Наружные сети и сооружения” приймається: при забудові будинками, обладнаними внутрішнім водопроводом та каналізацією без ванн - 125...160 л/доб;те саме із газопостачанням - 130…160л/доб; з ваннами і місцевими водонагрівниками на твердому паливі - 150...180 л/доб; те саме із газовими водонагрівниками – 160-230 л/доб; з централізованим гарячим водопостачанням - 230...350 л/доб. В населених пунктах, де водокористування здійснюється за допомогою водорозбірних колонок, питома витрата становить 30...50 л/доб.

12. норми витрати води на погас. Кожне підприємство, установа, організація та інші об’єкти (будинки, споруди тощо) повинні бути забезпечені необхідною кількістю води для здійснення пожежогасіння (виходячи з вимог будівельних норм та інших нормативних документів).Мережі протипожежного водопостачання повинні забезпечувати потрібні за нормами витрату та напір води . У разі недостатнього напору на об'єктах необхідно встановлювати насоси, які підвищують тиск у мережі.

13. зовн протирож водопр. Схеми водопроводів виконують в залежності від характеру водопроводу, який повинен обслуговувати пожежні потреби, і його призначення. За способом створення напорів протипожежні водопроводи бувають:

1) високого тиску, які діляться на: а) водопроводи постійного високого тиску;

б) високого тиску, підвищується тільки під час пожежі.2) низького тиску. Протипожежний водопровід високого тиску, підвищується під час пожежі, об'єднується з господарсько-питним водопроводом промислових підприємств. Протипожежний водопровід низького тиску, об'єднаний з господарсько-питним водопроводом, розраховують таким чином, що під час пожежі збільшується лише кількість води, що подається, натиск ж в мережі підтримується не нижче 10 м. При водопроводах низького тиску вимикати водонапірну башту або контррезервуар під час пожежі не потрібно.

14. будова протипож водопр. Схема гасіння пожежі з протипожежного водопроводу високого тиску:

1 - вулична водопровідна мережа; 2 - пожежний гідрант; 3 - стендер (колонка керування гідрантом); 4 - пожежний рукав; 5 - сприск; 6 - компактний струмінь; 7 - п'єзометрична лінія; 8 - будинок.

Схема гасіння пожежі з протипожежного водопроводу низького тиску:

1 - вулична водопровідна мережа; 2 - пожежний гідрант; 3 - стендер; 4 - пожежний рукав; 5 -насос пожежної машини; 6 -сприск; 7 - компактний струмінь; 8 - п'єзометрична лінія; 9 – будинок

15) Лафетні стволи.Приймаються за ГОСТ 9029-72*-Застосовують для одержання потужних водяних або пінних струменів при гасінні значних пожеж у випадки недостатньої ефективності ручних пожежних стволівЛафетні стволи підрозділяються на переносні вивізні і стаціонарні.Стаціонарні лафетні стволи встановлюють при Q=90л.с Перносні лафетні стволи входять у комплект пожежних авто.Переносной лафетний ствол ПЛС-20П складається з напірних патрубків, приймального корпуса що фіксує устрій,ручки керування.У приймальному корпусі є обернений шарнірний клапан, що дозволяє приєднувати і заміняти рукавні лінії до напірного паптрубка без припинення роботи ствола.У середині корпуса труби ствола встановлений чотирьохлопасний заспокоювач.Поворотні з*єднання ущільнені кільцевими гумовими манжетами . Для подачі повітряно-механічної піни водяний насадок на корпусі труби заміняють на повітряно-пінний..dнасадок=28,32,38,42,50,65,25,20

Напірно регулюючи споруди- за призначенням споруди розрізняють: РЧВ,регулюючи ємності,запасні ємності,ВБ,гідраколони,пневматичні установки.

16. Для установок пінного пожежогасіння, як правило, використовують водопроводи непитного призначення, в яких якість води відповідає технічним вимогам на застосовувані піноутворювачі. При обладнанні будинків і споруд водяними і пінними установками пожежогасіння, при техніко-економічному обгрунтуванні допускається передбачати установки пожежогасіння в при міщеннях, де за нормами вимагається тільки автоматична пожежна сигналізація. Для цих приміщень витрати вогнегасної речовини не повинні бути визначальними, а інтенсивність зрошення прий мається нормативною.

17) внутрішній водопровід будівль це системи трубопроводів і устраю яка забезпечує подачу води до санітарно тех..приладів ПК а також до спец.систем АУП які не мають вимірювальних устрайв. Розрах вн водопроводів. Гідравлічний розрахунок систем проводиться з метою визнач єконом. найвигіднішиї діаметрів труб необх напору біля розрахункового ПК та на вводі в будівлю а також для вибори схеми вн водопроводу порядок проведення: від джерела живлення означення на мережі вузлових точок і визнач відбору води в них для розрах режимів роботи мережі. Попередній росподіл витрат води на ділянках мережі визнач єконом. Найвигідніших діаметрів труб і втрат напору визнач потрібної висоти водонапірної башти та підбір насосів що живлять мережу. Всі розрах проводять на 2режими

-звичайний Qзаг=Qгп+Qв+Qп+Qд; -при пожежі Qпож=Qгп+Qв+Qп. Розрах провод з урохуванням положення водонапірної башти а)башта знаходиться на поч. мережі перед містом тоді розрахунок ведут –на подачу господарсько питні і виробничі потреби- на подачу господорсько-виробниче і пож б) башта на кінці мережі – на макс.водорозбір від насосної станції 2підйому і водо напір башти- на макс.транзит води у башту(при мінімальному водорозбірі)- на макс водорозбір при пожежі

Водонапірні баки встановлюють з метою безперебійного постачання будівль водою при постійному або переодичному недостатньому напорі в зовнішній мережі і з метою створення недоторканого запасу води на пожежі або технолог.потреби Vбак Vрег+Vн.з. Насосні станцій- це складний комплекс мех..обладнення енерго установок трубо проводів арматури.

18)Класифікація внутрішніх водопроводів:-господарські,питні,господарсько-протипожежні,виробничо-технологічні,протипожежні,виробничо-протипожежні. Сист вн водопров вибир з урах технолог водоспож, розподілені мережі сист вн.в може бути розділеними і обєднан. В житл і гром буд стояки часто проклад сход кл. якщо стояки обєдн з господ-питн і по них забезп постійна церкуляція води то короткочасні аварії не призвод до замерзання води. Томі найбільш розповсюдь обєдн сист. Вн мережа скл: вузли приєдн вн провода до зн мережі; водомірний вузол; магістр трубопров; водорозбірні стояки; запірні та регулюючі арматури.

19.)Схеми внутрішніх водопроводів Внутрішні водопроводи за призначенням бувають-господарсько-питні,виробничі, протипожежні, об*єднанні(Г-п,Г-в-п). Якщо Ннгосп<Нгарн пож використовують пидвищуючі насоси,щоб зтворити необхідний напір під час пожежі. У звичайний час вода подається через водомір.Якщо Ннгосп>Нгарн пож потрібно влаштовувати водопровід з водонапірним баком і насосам такі схеми пропонуються в будинках підвищеної поверховості. Якщо Ннгосп<Нгарн пож влаштов водопроводи з пневматичними установ(коли не можливо влаштувати водонап бак) якщо Нгар<= 5м. будують водопровід із запасним резервуаром. Таки схеми використовують у театрах, а також у цехах підвищ пожежа небезпечності. Якщо Ннгосп<Нгарн пож то водопровід без підвищуючий установки з нижньою розводкаю)

20) Будова внутрішніх водопроводів: склодається: 1)із вузлів приєднання внутрішнього водопроводу до зовнішньой водопровідной мережі2)вводу в будівлю3)водомірного вузла4)магістрального трубопроводу 5)розвідних водопроводів 6) водорозбірних стояків 7)пожежні стояки 8)господарсько питної водорозбірної арматури 9)ПК10) запірно і регулюючой арматури.

21. Питома витрата води на технологічні потреби підприємств залежить від виду продукції, що випускається, прийнятої технології, встановленого устаткування тощо. Ці дані дають технологи, але для орієнтовних підрахунків користуються укрупненими нормами водоспожив і водовідведення для різних галузей промисл. Вимірюються норми на тех потреби в л/т продукції, що вироб, або в л/1000 умовних банок продукції. Питома витрата води на господарсько-питні потреби робітників підприємств залежить від типу цехів: для гарячих цехів /з тепловиділенням більше 20 ккал на 1 м3/год/ вона складає 45 л в зміну на 1 людину, а для холодних цехів - 25 л в зміну на 1 людину. Годинну витрату води на 1 душову сітку на промислових підприємствах приймають 500 л.

22. Загальна витрата води на гасіння пожеж на об'єкті водопостачання визначається за формулою: Qпож=qпож n+qвн де пож - витрата води на гасіння однієї пожежі, л/с; н - розрахункова кількість одночасних пожеж на об'єкті водопостачання; вн - витрата води на внутрішнє гасіння пожеж, л/с. Витрати води на гасіння однієї пожежі та розрахункова кількість одночасних пожеж приймаються відповідно до СНиП 2.04.02 -84 “Водоснабжение. Наружные сети и сооружения”.

Витрата води на гасіння однієї пожежі в населених пунктах залежить від розрахункової кількості жителів в них та поверховості будинків і приймається від 5 л/с до 100 л/с.

23. При визначенні місця розміщення і числа пожежних стояків та пожежних кранів у будинках необхідно враховувати те що у виробн і громад буд при розрахунковому числі струменів не менше 3х, а в житлових буд - не менше 2х на стояках допуск встан спарені ПК;в житлових буд з коридорами довжиною до 10 м при розрахунковому числі струменів дві кожен точку приміщення допуск зрош 2ма струменями, що подаються з одного пож стояка; в житлових буд з коридорами довжиною понад 10 м, а також у вироб і громад буд при розрахунковому числі струменів дві і більше кожну точку приміщення слід зрош 2ма струменями - по одній струмені з двох сусідніх стояк. Установку пожежних кранів у технічних поверхах, на горищах і в техпідвалах слід передбачати при наявності в них горючих матеріалів і конструкцій.

24. Гідравлічний розрахунок внутрішнього водопроводу полягає у визначенні діаметрів труб на пропуск розрахункових витрат води з дотриманням допустимих швидкостей і втрат напорів.

25. підбір насосів подача води під високим тиском, ніж це може забезпечити самовсмоктуючий насос, або не вистачає місця для трубної розводки від накопичувального бака до предметів сантехніки, рекомендується застосувати цей апарат спільно з мембранним баком. Самовсмоктуючі насоси, встановлені на такий бак і оснащені реле тиску, називають насосними станціями. З ними продуктивно запрацюють усі водонагрівальні прилади, а на випадок проблем з електроенергією тут є гарні можливості резервного запасу води. Вибір насосної станції для дачі можна здійснити спільно з фахівцем, врахувавши всі наявні умови. Незважаючи на значну назва, агрегат компактний - його цілком може переносити одна людина.

27)Висотні житлові будівлі. В буд підвищеної поверх ості ПП водопровід влаштовують роздільно від госп-питних d=150мм і більше Для госп питних водопроводів стальні оцинковані труби.Для пож потреб тільки чорні труби.Напір на першому поверсі в ПП водопроводах= 90 м.вод.ст Z=Hmax-Hn-H вода до кожної зони може подаватися або паралельно або послідовно.

28.В житлових і громадських будинках стояки водопровідної частини проклад в сход.клітинах.При тим час поруш тепло постач будівель сходові клітини швидко остивають і вода в непроточних пож стеках замерзає.Якщо пож пошир стояки об’єднані з господ-питним водопроводом і по них забезпеч цикл постач води та короткоч аварії на теплових мережах не призв до замерзання води в них.тому найб широко розповс отр об’єднані системи господ-пож водопроводу.

Внутр водопров мережа скл:-з вузлів приєднання внутр. Водопров до трубопров зовн мережі,водозб стояки,ввод в будівлю,магістр трубопров,водам вузол,господ-питна тводозб армат,запірн і регул армат.

29.Признач для зберіг води на гас пож при чому врахов що прац пож крани і на годину роботи ауп.Будують залізо бет,цегляні однокамерні або двохкамерні в них 50% води,обладнані фільтр труб.W(пож.рез)=t*q(пож)/1000

Q(пож;)=q(вн)+q(ауп)

30.За призначен споруди поділ на рчв,регул ємності,запасні ємності,водонап башти,дроколонки,пневмат устан.Запасні резерв як правило підземні або напівпідземні.Вибір розмірів ємкостей повин пров на осн техн.-еком аналізу сист водо постач і наміч режиму її роботи

31. .Признач для зберіг води на гас пож при чому врахов що прац пож крани і на годину роботи ауп W(пож.рез)=t*q(пож)/1000

32.Надійність розміщ в 2-х аспектах-якісному і кількісному.Важл є поняття стану відмовлення,що визная рівень якості безпереб водо постач і вихід його за припустиму мережу.Станом відмовл характериз часткову чи повну втрату спроможності функціонув.За міру надійн сист приймається ймов випадк події в рез якої за встановл термінекспл не відб жодного відмовл.Надійн вкл. В себе:безвідказність,довговічність,ремонтоприд,зберігаємість.

33. Розподіл води між окремими водоспоживачами на обўєкті водопостачання проводиться по зовнішній та внутрішній водопровідних мережах. Зовнішня водопровідна мережа являє собою систему трубопроводів, що прокладені в землі на території обўєкту водопостачання і призначені для транспортування води до кожного місця її розбору або підключення споживачів. Такими точками розбору є: вуличні водорозбірні колонки, пожежні гідранти, поливні крани, вводи в будинки, на промислові і сільськогосподарські підприємства.

34) Пожежні гідранти встановлюютться не далі ніж 2,5 метра від проїзжой частини і не ближче 5 метрів від стіни будівлі, бувають підземного і над земного типу встановлюються в колодязях глибиною 2 метра в зимку утеплюються. Відстань між ПГ 200метров,

35.надійн роботи нас станй зал від над роботи осн елем-насосів, запірно-регулармат, електрообл, трубопров.Згідно з снип 2.04.02-85над досяг такими способ:устан рез насос,насоси підкл до 2 електроджерел,на нас станц влашт 2 всм лінії,трубопров з стальн труб,корпус насосу пов бути під заливом.

36. Внутрішні мережі перевірити кількість вводів водомірний вузол,правильність вибору схеми внутрішнього водопостачання,відстань між ПК напір,необхідність підбору насосів і пнемо установок. Перевірити правильність вибору марки насоса наявність пож резервуарів та їх V чи передбаченні гасники гідроудару засувки на стояках пож насоса їх постійний залів записні електоро джерела сухо труби

наявність сигналізацій.Після чого склодається висновок. Він має встановлену форму. Висновок підписую нач держпожнагляду.

37.Експертиза проектів1)підготовчий етап,сама експертиза, док з висновками, до підготов етапу відносять ознайомлення з проектом підбір док, термін провед експертизи для окремих БіС не більше 30 днів, для комплексу БіС 45 днів, для коплексной експертз до 120днів. Сама експертиза 1)правильн вибору водо джерела, чи приймальна споруда забезпечую всіх спожив, а особл під час пож. Чи перед бачені захисні споруди для екслотацій водо забору Нс 1 під. Перевір кіл працюючих і рез насосів, марки насосів чи відповід вони нормам,чи передбчені захисти від гідро удара, чи є засоби первісного пож.гас… НС 2 під. Тип насосной станцій категорія надійності, кількості і марки насосів робочих і резервних. Чи передбачені пож.насоси с постійним заливом, чи передбач незалежні дже електроживлен, чи запроект системи зв, чи правиль передбач система протипож водопостач, чи передбач зв і світл сигнал перевір наявність під*їздів с твердим покриттям. Рчв водонапірні башти. Запис води на час пожежжі перевіріти вентиляцію води наявність твердих покритів. Пож резервуари перевір наявність та кільк пож резервуарів об*єм, гідротеплоізоляцій. Водонапір мережа перевірити кільк водогонів наявність перемичок, відстань між ними, довжину рем ділянок, місця установки ПГ,арматуру в колодязях, кільцева чи тупікова.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]