Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мама / 2 РОЗДІЛ / тема 2 Художня культура і світ людини / Бароко. Класицизм. Романтизм. Реалізм..doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
186.37 Кб
Скачать

Автор:

Марченко Н.М.,

вчитель мистецьких дисциплін

Іванківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2

9 Клас Художня культура і світ людини Урок №24-26

Тема: Бароко. Класицизм. Романтизм. Реалізм.

Мета: ознайомити з особливостями мистецьких стилів «бароко», «класицизм», «реалізм»; вчити розпізнавати їх серед інших стилів; вивчити найвідоміші мистецькі пам’ятки цих стилів; сприяти формуванню естетичного смаку.

Обладнання: наочні матеріали, які висвітлюють ознаки стилів «бароко», «класицизм» та «реалізм»,фотоматеріали з зображеннями світових мистецьких пам’яток цих стилів.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу. Лекція з випереджувальним завданням.

Хід уроку

  1. Організаційна частина.

  2. Лекція.

ХVIIст. – вік могутніх зіткнень двох соціально-економічних систем: нової капіталістичної і старої феодальної. В цей час зростає значення науки, інтереси буржуазії направлені на зруйнування застарілих форм суспільного життя. Мистецтво ХVІІ ст. характеризується формуванням трьох яскраво виражених стилів:бароко, класицизму та реалізму.

Бароко

Стиль бароко сформувався раніше в Італії – там митці були тісніше пов’язані з папським Римом і іншими центрами духовної і світської влади, а стара аристократія і церква були зацікавлені в мистецтві, яке могло б служити ореолом їх могутності і величі. Цим пояснюється парадність і піднесеність італійського бароко.

Дехто вважає, що основи бароко заклав ще Мікеланджело, який любив вільно поводитись з пропорціями – в барочній архітектурі такий підхід стає одним з правил. В перекладі з італійської бароко означає: «чудернацький», «вигадливий», «дивний». Архітектурні ансамблі стають асиметричними, в планах споруд з’являються вигнуті лінії й овали, на фасадах багато відверто декоративних деталей ( інколи вони зовсім ховають під собою ті частини будови, що мають конструктивне навантаження). Велику роль у зовнішньому вигляді пам’яток стилю бароко відіграє скульптура, пластичний орнамент та монументальний живопис.

В епоху бароко набула особливої популярності та одержала новий розвиток паркова архітектура, склалися різні типи парків.

Крім спільних для всіх європейських країн архітектурних рис, пам’ятки стилю бароко мали свої особливі риси в кожній країні.

Італія

У ХVIIст. в Італії будується особливо багато віл, виникає особливий тип парку, що дістав в архітектурі назву італійського. Основною ознакою такого парку є наявність осі, вздовж якої розміщуютья всі паркові споруди. Парк повинен бути розташований на рельєфі, що поступово знижується. Часто в ньому влаштовують водяний каскад.

Під керівництвом Л.Берніні остаточно завершується будівництво собору святого Петра в Римі, головного храму католицького світу (майдану надається форма овалу, він оточується грандіозною колонадою).

Відомі архітектори: Г.Гварніні, Ф.Бороміні, К.Райнальді.

Франція

Французькому бароко притаманні певні суперечності між зовнішнім виглядом будови і його внутрішнім вбранням. Фасади були досить строгими і симетричними, а кімнати вбиралися примхливо й розкішно. Найяскравіший приклад – королівська резиденція Версаль.

Французькі парки відрізнялися тим, що краєвид в них повністю створювався штучно й нічим не нагадував природний. Парк мав регулярне планування, дерева в ньому підстригалися. Центром грандіозного Версальського парку були королівські покої, до них сходилися всі алеї. Свого часу французький парк набув великої популярності і в інших країнах, в тому числі і в Росії.

Відомі архітектори: Ф.Мансар та Ж.Мансар, Ж.Лемерсьє, Л.Лево.

Іспанія

Започаткований в Іспанії стиль був настільки ошатним, що його починають називати не бароко, а ультра бароко. Найвідоміший архітектор Х.Чурригера, створені ним і його учнями будівлі відокремили в стиль, що дістав назвучурригереск.Його характерна ознака – велика насиченість декоративними деталями(парадний двір Єзуїтської колегії в м. Саламанка, картезіанський монастир Чертози в Гранаді).

Англія

Англійське бароко називають класицистичним, воно має досить стримані риси, але головна церква Лондона –собор святого Павланалежить саме до цього стилю.

Німеччина

Споруди бароко в Німеччині мають різні риси – це пояснюється роздробленістю країни: на Заході відчувається вплив Франції, на півночі – Нідерландів, великий внесок належить і емігрантам-італійцям.

Чудові пам’ятки можна бачити в Мюнхені та Дрездені (замок Цвінгер, архітектор М.Д.Пепельман),у Вюрцбурзі (палац єпископа Шернборна).

Австрія

Цікаві зразки бароко дала людству Австрія. Серед них церква св. Карла Борромея –найбільша у Відні, її збудував архітектор І.Фішер,Верхній Бельведерський палац,архітектор І. Гільдебрант.

Чехія

Перлини світової архітектури: палац графа Черні, церква св. Микулоша, архітектор К.І.Динценгофер.

Росія, Україна

Саме в цей період завершається культурна ізоляція Росії. Російське бароко має свої характерні риси: яскраве зовнішнє розфарбування будов (декоративні деталі робили з гіпсу і розфарбовували білою фарбою), в будівлях помітні не лише риси європейського бароко, а й слов’янські мотиви. Слов’янське бароко спочатку поширилося в Україні, а до росіян прийшло після приєднання України.

Найвидатнішим архітектором вважається Б.Растреллі: Петергофський палац, Єкатерининський палац, Андріївська церква і Маріїнський палац в Києві.