Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести_модуль_білети.docx
Скачиваний:
110
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
94.53 Кб
Скачать

№1

1. Чоловiк 47 рокiв скаржиться на виражену загальну слабiсть, напади серцебиття та пiтливостi, iнтенсивнi болi в епiгастрiї, якi виникають через 10-15 хвилин пiсля прийому їжi. Протягом 10 рокiв хворiє на виразкову хворобу шлунка. 2 року тому виконана резекцiя шлунка за Бiльротом II. При обстеженнi живiт м’який, болючий в епiгастрiї та пiлородуоденальнiй зонi. Яке ускладнення найбiльш iмовiрно виникло у хворого ?

A. Гастрит кукси шлунка

B. Демпiнг-синдром

C. Пептична виразка анастомозу

D. Хронiчний панкреатит

E. Холецистит Iндекс складностi:

2. Хворий 35 років, що зловживає алкоголем та не дотримується дієти, скаржиться на біль в епігастральному відділі, що виникає через 1-1,5 годин після їжі. Фіброгастродуоденоскопія: в антральному відділі шлунка визначається виражена гіперемія, ерозії, підвищена вразливість слизової оболонки. Яка найбільш вірогідна причина виявленої патології?

  1. Аліментарний чинник

  2. Наявність антитіл до парієтальних клітин

  3. Інфікування Helicobacter pуlori

  4. Токсична дія алкоголю

  5. Нервове перенапруження

3. Хворий П, 28 років, скаржиться на пекучий біль за грудиною, який посилюється в горизонтальному положенні тіла, печію. Діагностовано ГЕРХ. Хворому призначено терапію рабепразолом. Основний курс терапії ГЕРХ має становити не менше:

А. 1-2 тижнів

В. 2-4 тижнів

С. *4-8 тижнів

D. 3-6 тижнів

Е. 2-3 тижнів

4. Чоловік 40 років страждає на аутоімунний гепатит. В крові: А/Г коефіцієнт 0,8, білірубін - 42 мкмоль/л, трансамінази - АЛТ 2,3 ммоль/год.л, АСТ - 1,8 ммоль/год.л. Що із перерахованого найбільш доцільно при лікуванні?

A. Гепатопротектори B. Антибактеріальні засоби C. Глюкокортикоїди, цитостатики D. Противірусні препарати E. Гемосорбція, вітамінотерапія

5. Жінка 24 років, скаржиться на інтенсивне свербіння шкіри, особливо ввечері, тупий біль в правому підре­бер'ї. Захворіла 2 роки тому після по­логів. Об'єктивно: жовтяниця, ксантелазми на повіках. Печінка на 6 см ви­ступає з-під краю правої реберної дуги, щільна, край рівний, безболіс­ний. Селезінка виступає на 3 см. Реак­ція на поверхневий антиген вірусу ге­патиту В негативна. Визначаються антимітохондральні антитіла. Яка форма ураження печінки найбільш імовірна у хворої?

A. *Первинний біліарний цироз

B. Хронічний гепатит

C. Хронічний холангіт

D. Гемохроматоз

E. Жировий гепатоз

6. У хворого 19 рокiв скарги на переймоподібний бiль в животi, рiдкі випорожнення до 6-8 разiв на добу з домiшками слизу та свiжої кровi. Хворiє протягом 2 рокiв. Схуд на 12 кг. Об’єктивно: Ps -92/хв., АТ -100/70 мм рт.ст., температура -37,40C. Живiт м’який, болючий по ходу товстого кишечника, особливо злiва. Сигмовидна кишка спазмована. В кровi: ер. -3, 2x1012/л, Hb -92 г/л, лейк. -10,6x109/л, ШЗЕ-32 мм/год. Iригоскопiя -товста кишка звужена, гаустри вiдсутнi, контури нерiвнi, нечiткi, симптом "водопровiдної труби". Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A. Неспецифiчний виразковий колiт

B. Хронiчний колiт

C. Амебна дизентерiя

D. Туберкульоз кишечника

E. Хвороба Крона

7. Хворий Н., 32 років, приймав масивну антибактеріальну терапію. Скаржиться на розлиті болі в животі, часті рідкі випорожнення (4-6 разів на добу), загальну слабість. Об'єктивно: стан задовільний. AT - 120/70 мм рт. ст, пульс - 84/хв. Живіт при пальпації м'який, болючий у нижніх відділах. Печінка і селезінка не пальпуються. Застосування якого лікарського пре­парату доцільне в даному випадку?

A. Імодіум

B. Панзинорм

C. Есенціале Н

D. Мотиліум

E. *Лінекс

№2

1. Хвора 37 рокiв скаржиться на рiзкий бiль, який виник раптово у правому пiдребер’ї, а потiм швидко розповсюдився на весь живiт. Живiт втягнутий, пальпацiя його болюча, симптом Блюмберга-Щоткiна позитивний. На оглядовiй рентгенограмi органiв черевної порожнини, виконанiй у вертикальному положеннi хворої, визначається серповидне просвiтлення пiд куполом дiафрагми. Який дiагноз найбiльш вiрогiдний?

A. Перфорацiя виразки шлунка

B. Гострий холецистит

C. Гострий апендицит

D. Печiнкова колiка

E. Гостра кишкова непрохiднiсть

2. Чоловiк 32 рокiв скаржиться на печiю та ниючий бiль в епiгастрiї через 2 -3 години пiсля прийому їжi. Загострення – навеснi та восени. Харчова непереносимiсть яєць та риби. Об’єктивно: при пальпацiї живота – болючість у гастродуоденальнiй дiлянцi. ФЕГДС: виразка 5 мм на переднiй стiнцi дванадцятипалої кишки. Позитивний уреазний тест. Який найбiльш вiрогiдний провiдний механiзм розвитку захворювання?

A. Продукцiя аутоантитiл

B. Харчова алергiя

C. Хелiкобактерна iнфекцiя

D. Зниження синтезу простагландинiв

E. Порушення моторики шлунка

3. Хворий С., 31 року, скаржиться на відрижку кислим, повітрям, печію, які підсилюються після їжі, при зміні положення тіла, фізичному навантаженні, періодичний біль за грудиною. Попередній діагноз: ГЕРХ. Який препарат з перерахованих може погіршити симптоматику даного захворювання:

  1. *Нітрогліцерин

  2. Лансопразол

  3. Омепразол

  4. Церукал

  5. Маалокс

4. Чоловік 55 років, протягом 1,5 років спостерігається з приводу вірус­ного цирозу печінки з явищами пор­тальної гіпертензії. За останній місяць посилилась слабкість, з'явилася блю­вота кольору "кавової гущі". При фіброгастродуоденоскопії виявлена кро­вотеча з розширених вен стравоходу. Який препарат необхідно використати для зниження тиску у воротній вені?

A. *Вазопресин

B. Резерпін

C. Глюконат кальцію

D.Дицинон

Е. Фуросемід

5. У хворого на гостру лейкемію, на тлі цитостатичного лікування виникла жовтяниця, диспепсичні розлади. Печінка помірно збільшена, болюча, щільно-еластичної консистенції. В крові: прямий білірубін 40 мкмоль/л, непрямий – 20 мкмоль/л, АЛТ-2,1 ммоль/г*л, АСТ-2,2 ммоль/г*л. Реакція на антигени гепатиту В і С негативна. Яке ускладнення виникло у пацієнта?

  1. Вірусний гепатит

  2. Токсичний гепатит

  3. Цироз печінки

  4. Аутоімунний гепатит

  5. Гемолітична анемія

6. Жінка 43 років скаржиться на спастичний біль внизу живота протягом 10 років. Нічний біль не турбує. Апетит нестабільний. Закрепи (2-3 дні) чергуються з проносами (2-3 дні). Після випорожнень самопочуття покращується. Об’єктивно: маса тіла збережена, помірна болючість при пальпації відрізків товстої кишки. Hb – 135 г/л, лейк. - 5,7x109/л , ШЗЕ – 8 мм/год. Ректороманоскопія: слизова оболонка не змінена, багато слизу (дослідження болісне через спастичний стан кишки). Яке захворювання найбільш імовірне у даної пацієнтки?

A. Ішемічний коліт B. Неспецифічний виразковий коліт C. Хвороба Крона D. Синдром подразненої товстої кишки E. Дисбіоз товстої кишки

7. Хвора 41 року протягом 5 років страждає на неспецифічний виразковий коліт. Під час ректороманоскопії виявлено виражений запальний процес нижніх відділів кишечнику, псевдополіпозні зміни слизової оболонки. У крові: лейк.- 9,8*109/л, ер.- 3,0*1012/л, ШЗЕ- 52 мм/год. Який препарат є патогенетичним при лікуванні даної хвороби?

A. Креон B. Мотиліум C. Вікасол D. Лінекс E. Сульфосалазин

№3

1. Чоловік 40 років скаржиться на інтенсивний біль в епігастрії через 1,5-2 години після вживання їжі, печію, закрепи. Протягом 7-и років страждає на виразкову хворобу. Об'єктивно: t-36,50С, ЧДР- 16/хв, Ps- 70/хв, АТ- 120/80 мм рт.ст. Пальпаторно: локальна болючість у пілородуоденальній ділянці. Які показники внутрішньошлункової рН-метрії в ділянці тіла шлунка будуть найхарактернішими для захворювання даного пацієнта?

A. рН = 1,0 - 2,0 B. рН = 3,0 - 4,0 C. рН = 4,0 - 5,0 D. рН = 5,0 - 6,0 E. рН = 6,0 - 7,0

2. Хворого 24 років непокоять біль в епігастральній ділянці, печія, які посилюються після нервових перевантажень. Обстеження не виявили органічних змін в шлунку та дванадцятипалій кишці за винятком підвищеної базальної кислотної продукції. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Хронічний гастрит типу B з підвищеною секрецією B. Невиразкова шлункова диспепсія C. Хронічний гастрит, пангастрит з підвищеною секрецією D. Хронічний гастрит, рефлюкс-гастрит E. Хронічний гастродуоденіт у фазі загострення, ерозивний бульбіт

3. Чоловік 35 років скаржиться на біль у грудній клітці протягом декількох місяців, єпізодично наявний гіркий присмак у роті. Біль локалізований за грудниною, виникає у спокої та іноді іррадіює в шию, не посилюється при фізичному навантаженні, може посилюватися після прийому алкоголю та великої кількості їжі. Стан погіршується вночі. Ковтання не порушене, маса тіла підвищена. Під час огляду змін не виявлено. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Ахалазія стравоходу B. Гастро-езофагальна рефлюксна хвороба C. Пухлина стравоходу D. Діафрагмальна грижа E. Globus hystericus

4. Хвора 45 років скаржиться на інтенсивний свербіж шкіри, жовтяничний колір шкіри та слизових оболонок, біль в кістках. Об'єктивно: ділянки гіперпігментації шкіри. На повіках численні ксантелазми. Печінка +6 см, щільна, край загострений. Симптом Курвуазьє негативний. В крові: загальний білірубін 160 мкмоль/л, прямий 110 мкмоль/л, АСТ - 2,1 ммоль/л·год, АЛТ - 1,8 ммоль/л·год, лужна фосфатаза - 4,6 ммоль/л·год, холестерин - 9,2 ммоль/л, антимітохондріальні антитіла М2 у високому титрі. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Гострий гепатит В B. Первинний біліарний цироз печінки C. Хронічний вірусний гепатит В D. Алкогольний цироз печінки E. Первинний рак печінки

5. У хворого 32 років з хронічним вірусним гепатитом спостерігаються тупий, ниючий біль у правому підре­бер'ї, нудота, сухість. Розмір печінки за Курловим - 13-12-11 см, селезін­ка +2 см. АсАТ - 3,2 ммоль/лхгод., АлАТ - 4,8 ммоль/лхгод. При се­рологічному дослідженні виявлений HBeAg, висока концентрація ДНК HBV. Який з наведених нижче лікар­ських засобів є препаратом вибору в лікуванні даного хворого?

A. *Альфа-інтерферон

B. Ацикловір

C. Ремантадин

D. Арабінозид монофосфат

E. Есенціале-форте

6. Хворий 48 років скаржиться на ниючий біль у бокових відділах живота, який зменшується після дефекації та відходження газів, чергування проносів та закрепів. 2 роки тому переніс дизентерію. Під час пальпації живота виявляється болісність, чергування спазмованих та атонічних, буркочущих відділів товстої кишки. Який метод обстеження є найбільш інформативним для визначення діагнозу?

A. Копроцитограма у динаміці B. Пальцеве дослідження прямої кишки C. Ректороманоскопія D. Колоноскопія E. УЗД органів черевної порожнини

7. Жінка 75 років скаржиться на немотивовану слабкість, швидку втому, роздратованість, втрату ваги, нерізкий біль в животі, метеоризм, нестійке випорожнення. Вважає себе хворою біля 2 місяців. Об`єктивно: t - 37,2°С , ЧД - 20/хв., Ps - 90/хв., АТ -110/70 мм рт.ст. Шкіра бліда. Під час пальпації в правій здухвинній ділянці - болючість. У крові: Нв - 82г/л. Яке захворювання у пацієнтки необхідно виключити в першу чергу?

A. Хронічний коліт B. Рак товстої кишки C. Неспецифічний виразковий коліт D. Термінальний ілеїт (хвороба Крона) E. Поліпоз кишечника

№4

1. Хворий Б., 64 р., скаржиться на ниючі болі в епігастрії, які виникають відразу після їжі, відчуття переповнення шлунка, відрижку, здуття живота. При пальпації живота визначають помірну дифузну болючість в надчеревній ділянці. Виявлено ахлоргідрію, гіпергастринемію, порушення всмоктування ціанкобаламіну. Ваш діагноз?

A. Синдром подразненого шлунка

B. Виразкова хвороба

C. Дискінезія жовчновивідних шляхів

D. В12-дефіцитна анемія

E. Аутоімунний хронічний гастрит

2. Хворий 27 років, страждає ви­разковою хворобою протягом 5 років. Останній місяць скаржиться на біль в епігастральній ділянці, який виникає через 1 годину після їжі, печію, закре­пи. В останні дні з'явилась загальна слабкість, запаморочення, потемніння калу. Об'єктивно: блідість шкіри, обкладений язик. Пульс - 86/хв., AT - 100/60 мм рт. ст. Живіт м'який, незна­чно болючий в пілородуоденальній ді­лянці. Яка тактика дільничного лікаря у подальшому веденні хворого?

A. *Госпіталізація в хірургічне відді­лення стаціонару

B. Спостереження. Не призначати лікування

C. Госпіталізація в терапевтичне відділення

D. Направлення на консультацію до гастроентеролога

E. Амбулаторне лікування

3. Хворий Т., 21 року, скаржиться на відрижку кислим, повітрям, печію, які підсилюються після їжі, зміні положення тіла, фізичному навантаженні. Внутрішньо-стравохідний рН-3,2. Які нормальні показники рН стравоходу?

  1. 1,2-2,0

  2. 3,5-4,5

  3. 2,8-4,8

  4. *5,5-7,0

  5. 4,0-8,0

4. Хворому К., 46 років, виставлено діагноз хронічного вірусного гепатиту В, фаза реплікації. Які серологічні маркери свідчать про реплікацію вірусу гепатиту В:

  1. HbеAg, HBc-антитіла (IgM), HBV-ДНК

  2. HbsAg, HBc-антитіла (IgG), HBе-антитіла

  3. HbеAg, HBc-антитіла (IgM), HСV-РНК

  4. HbsAg, HBc-антитіла (IgM), HBе-антитіла

  5. HbsAg, HBc-антитіла (IgМ), HBе-антитіла

5. Хворий 45 р. скаржиться на відсутність апетиту, здуття живота, швидку втомлюваність. В анамнезі гострий вірусний гепатит С. УЗД органів черевної порожнини: вертикальний розмір правої частки печінки 175 мм, паренхіма крупнозерниста, діаметр портальної вени 16 мм, розміри селезінки 138*70 мм, діаметр селезінкової вени 11 мм. Який діагноз:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]