Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Phys_kontr_4.doc
Скачиваний:
338
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Електромагнетизм

1. Магнітне поле електричного струму

Основні формули

  1. Закон Біо-Савара-Лапласа в скалярному і векторному вигляді відповідно:

;, деdB – магнітна індукція поля, яке створюється елементом провідника з струмом; - магнітна проникність;- магнітна постійна, яка дорівнює 410-7 Гн/м ; - вектор, який дорівнює довжиніdl провідника і співпадає з напрямом струму; - сила струму;- радіус-вектор, проведений від середини елемента провідника до точки, магнітна індукція в якій визначається;- кут між векторамиі.

  1. Магнітна індукція В зв’язана з напруженістю Н магнітного поля співвідношенням:

B=;.

  1. Магнітна індукція в центрі кругового провідника з струмом

;- на осі колового струму, де- радіус кривизни провідника,- відстань від центра площини до точки А.

  1. Магнітна індукція поля, яке створюється нескінченно довгим прямим провідником з струмом

, де- відстань від осі провідника.

  1. Магнітна індукція поля, яка створюється відрізком провідника

Позначення зрозумілі з рис.1. Вектор індукції перпендикулярний площині малюнка, направлений до нас і тому зображений точкою. При симетричному положенні точки, в якій визначається магнітна індукція. Звідси

.

.

  1. Магнітна індукція поля, яке створюється соленоїдом в середній його частині ( або тороїда на його осі).

, деn – число витків на одиницю довжини соленоїда;

I – сила струму в одному витку.

  1. Принцип суперпозиції магнітних полів: магнітна індукція результуючого поля дорівнює векторній сумі магнітних індукційскладових полів, тобто

.

В окремому випадку складання двох полів , а абсолютне значення вектора магнітної індукції (його модуль)

, де - кут між векторамиі.

  1. Індукція магнітного поля рухомого заряду

;, де- заряд частинки, що рухається,- її швидкість,- відстань від заряду до точки, в якій визначається індукція магнітного поля,- кут між вектором швидкості і радіус-вектором (див.рис.2)

Приклади розв’язування задач.

Задача 1. Два паралельних нескінченно довгих провідника, по яких проходить струм в одному напрямку струми величиною I = 60 A , розташовані на відстані d = 10 см один від одного. Визначити магнітну індукцію В точці, яка знаходиться від одного провідника на відстані r1 = 5 см і від другого - на відстані r2 = 12 см.

Розв’язання

Дано:

І = 60 А

d = 10 см

r1 =5 см

r2 =12 см

BA - ?

Для находження магнітної індукції в даній точці А (рис.3) визначимо напрям векторів індукції іполів, які створюються кожним провідником окремо. Складемо їх геометрично, тобто. Абсолютне значення індукції знайдемо за принципом суперпозиції:

(1)

Значення індукцій B1 і B2 виражаються відповідно через силу струму I і відстанями r1 i r2 від провідників до точки А: ,.

ПідставляючиB1 і B2 в формулу (1) і виносячи за знак кореня, отримаємо(2)

Визначимо . Відмітимо, що. Тому за теоремою косинусів запишемоd2=r12+r22-2r1r2Cos, де d – відстань між провідниками. Звідси

Підставивши в формулу (2) значення 0, I, r1, r2 і Cos, знайдемо

B=286мкТл=2,86*10-4Тл.

Задача 2. Визначити напруженість та індукцію магнітного поля в центрі квадратної рамки із стороною а = 100 см, по якій проходить струм І = 20 А.

Розв’язання

Дано:

І = 60 А

a = 10 см

H0 -?

B0 - ?

Згідно принципу суперпозиції полів, напруженість магнітного поля в центрі квадрата, по якому проходить струм I, буде дорівнювати .

Всі ці напруженості направлені по одній прямій в один бік (згідно правилу свердлика): з точки О за малюнок. Так як всі вектори колінеарні, то векторну суму можна

записати алгебраїчно:.

Але, так як струм на всіх відрізках контуру однаковий і довжина відрізків однакова, а самі відрізки проводів рівновіддалені від точки, в якій визначається напруженість. Отже,, а так як, то з урахуванням умови задачі, де, аі, отримаємо.

Знайдемо . Враховуючи зв’язок міжВ і Н, отримаємо .

Визначимо .

Задача 3. Площина колового витка радіусом 30 см з струмом І2 = 3 А паралельна прямому нескінченно довгому провіднику з струмом І1 = 3,14 А. Нормаль до площини витка, проведена з центра витка, перпендикулярна осі прямого струму. Відстань від центра витка до прямого провідника 20 см. Знайти індукцію магнітного поля в центрі витка.

Розв’язання

Дано:

І1 = 3,14 А

І2 = 3 А

d = 0,2 м

r = 0,3 м

B0 - ?

Магнітне поле в центрі витка складається з магнітних полів, які створюються прямим провідником з струмом і коловим витком з струмом. Згідно принципу суперпозиції магнітних полів, магнітне поле в центрі витка дорівнює .

Де В1 - індукція поля, створеного прямим струмом, а

В2 - коловим струмом в даній точці. Використовуючи правило буравчика, визначимо напрям векторів В1 і В2 в точці О. Як видно з малюнка, вектори В1 і В2 взаємно перпендикулярні, отже .

За законом Біо-Савара-Лапласа:

; .

Таким чином, індукція результуючого поля В0, дорівнює:

;

Проведемо розрахунки і перевірку величин:

; .

Задача 4. Два довгих паралельних провідника з однаково направленими струмами І1 = 4 А; І2 = 6 А знаходяться на відстані r = 5 см один від одного. Знайти напруженість магнітного поля в точці, віддаленій на 2 см від одного і 3 см від іншого провідника.

Розв’язання

Дано:

І1 = 4 А

І2 = 6 А

r1 = 2 см

r2 = 3 см

r = 5 см

HА -?

Перш за все, необхідно зобразити на малюнку розташування провідників і вказати напрями струмів в них. Нехай провідники розташовані перпендикулярно до площини малюнка і струми направлені від нас. А – точка, в якій, за умовою задачі, треба визначити напруженість магнітного поля. Так як поле створене двома струмами, то необхідно застосувати принцип суперпозиції полів:

.

Число доданків в правій частині визначається числом провідників з струмом в умові задачі

, (1)

де H1 – напруженість поля, створеного в точці А провідником з струмом I1;

H2 - напруженість поля в точці А, створена струмом I2. Запишемо рівняння (1) в скалярній формі. Для цього треба знайти напрям векторів напруженості. Спочатку за правилом буравчика знаходимо напрям силових ліній поля струму I1 та І2. Для струму І1 побудуємо силову лінію радіуса r1, для струму I2 - радіуса r2. Силові лінії повинні проходити через ту точку, в якій визначається напруженість.

Вектор напруженості повинен бути дотичним до силової лінії в точці А. Як видно з мал.7, вектори H1 i H2 знаходяться в одній площині і напрямлені вздовж однієї прямої в різні боки. Тому рівняння (1) може бути переписане в скалярній формі:

. (2)

Тепер визначимо модулі H1 і H2 по формулі напруженості поля прямолінійного струму:

; .

Підставимо ці вирази в формулу (2), отримаємо .

Проведемо розрахунки:

.

Знак “ - “ свідчить про те, що напрям вектора HA співпадає з напрямом вектора H2 .

Задача 5. Визначити максимальну магнітну індукцію Bmax поля, яке створюється електроном, що рухається прямолінійно із швидкістю , в точці, що знаходиться від траєкторії на відстаніd = 1нм.

Розв’язання

Дано:

v = 10-7

d = 10-9 м

Bmax -?

Рухомий заряд створює в просторі магнітне поле, індукція якого в будь-якій точці поля прямо пропорційна величині заряду його швидкості і магнітній проникності середовища і обернено пропорційна квадрату відстані даної точки поля від заряду.

Індукція залежить від кута між векторамиі.

При інших рівних умовах вона максимальна в точках прямої, що проведена через заряд перпендикулярно до вектора його швидкості . В усіх точках поля, що знаходяться на прямій, яка співпадає з вектором швидкостіруху заряду, магнітна індукція дорівнює нулю.

Числове значення магнітної індукції в точці А поля рухомого заряду дорівнює: . (1)

Згідно умови задачі кут , отже.

Тоді .

Перевіряємо величини .

Соседние файлы в предмете Физика