Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Рукав реглан

.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
12.87 Кб
Скачать

Рукав реглан

Рукав реглан може бути одношовний, двох і трьох шовний, у вехньому одязі використовують двох та трьох шовні рукави.

Плечова частина пілочки і спинки яка відрізана лінією пройми складає з деталями рукава єдине ціле. Двохшовний рукав чкладається з двох деталей: передньої доповненої верхньою частиною спинки. Для точного спряження будують деталі рукава на основі (ОК) пілочки і спинки. Верхній шов рукава розташований на видимій стороні рукава тому він має конструктивне, декоративне значення яке часто акцентується оздоблюючою строчкою, нижній тільки конструктивне. В залежності від оформлення верхнього шва рукава крій реглан може створювати більш покату, випрямлену або підвищену лінію плеча.

В одношовному рукаві вехній шов замінюють плечевою виточкою. В трришовному рукаві будують додатково нижню частину рукава яка будується окремо на базі двохшовного рукава з верхнім і нижнім швами.

Вироби верхнього одягу покрою реглан зазвичай прямого силуету, частіше з центральною бортовою застібкою але можуть бути кути: прилягаючого і напівприлягаючого силуету, з кишенями різної форми, поясом та ін. Ведучим покроєм рукав реглан як правило стає коли в моді переважає прямий силует і акцентується плечем. Лінія пройми реглану на пілочці проходить трохи нище ніж на спинці, це пояснюється особливостями спряження руки з тулубом будови переду і спини фігури людини. Лінія пройми реглану несе декоративну функцію тому як правило закривається оздоблюючими деталями, а часто акцентується оздоблюючою строчко. В таких виробах розмір коміра, і лацканів проектується невеликі, щоб не закривати лінію реглану.

Основні варіанти різновидностей конструкцій виробів з рукавами

реглан: - класичний; -напівреглан; -нульовий; -реглан- погон; -реглан-кокетка.

Для крою напівреглану характерно що лінія пройми залишаючись розгорнутою плавно закінчується у будь якій точці плечового зрізу спинки: пілочки(але не більше ніж 2см до кінця класичної лінії пройми, частіше приблизно посередині (1/3–2/3 довжини плечових зрізів) нижня частина пройми залишеється без змін, цей крій характерний м’ягкістю, він може створювати більше покату або підвищену лінію плеча в рахунок верхнього шва рукава.

Нульовий –це такий крій рукава в якому лінія пройми закінчується в точці вершини горловини.

В рукаві реглан-погон верхні кінці деталей рукава утворюють вузький пагон.

Реглан-кокетка – верхня частина рукава розширена і утворює своєрідну кокетку, форма окату створює горизонтальну лінію плеча.

Рукав крою реглан може бути різної довжини з різноманітними варіантами глибини конфігурації пройми з різним розширенням донизу. Побудову рукавів крою реглан можна виконувати на кресленні пройми і окремо від неї на кресленні вшивного рукава. У виробах крою реглан прибавку на свободу облягання по лінії грудей збільшують на 1–2см порівняно з виробами з вшивними рукавами цьогож силуету додаткову прибавку рівномірно розподіляють між всіма ділянками базисної сітки. Прибавку на свободу пройми (Пспр ) в таких виробах збільшують на 1см– і більше, до безкінечності, а прибавку до обхвату плеча ( Поп ) на 2см порівняно до виробів з вшивними рукавами.