Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Програма фахового вступного випробування

.pdf
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.33 Mб
Скачать

42

Тема 23. Податок на додану вартість

ПДВ, його характеристика. Платники ПДВ, порядок їх реєстрації в контролюючих органах. Об’єкт оподаткування ПДВ. Ставки податку. Застосування нульової ставки. Особливості нарахування та сплати ПДВ. Податкова накладна.

Тема 24. Акцизний податок

Поняття та класифікаційні ознаки акцизного податку. Платники податку. Об’єкти оподаткування. Підакцизні товари та ставки податку. Порядок обчислення податку. Контроль за сплатою. Виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

Тема 25. Мито

Митні платежі в системі оподаткування, їх види. Мито, що стягується при переміщенні товарів через митну територію України. Поняття митної вартості та методи її визначення. Порядок нарахування та сплати мита. Державне мито, його правове регулювання. Платники та об’єкти оподаткування.

Тема 26. Екологічний податок

Загальна характеристика, особливості та сутність екологічного оподаткування в Україні. Платники екологічного податку, їх види та ознаки.

Об’єкт та база оподаткування екологічного податку. Особливості та види ставок екологічного податку. Порядок подання податкової звітності та сплати податку платником. Характеристика та види органів, що забезпечують контроль правильності визначення платниками фактичних обсягів радіоактивних відходів. Особливості застосування пільг при оподаткуванні екологічним податком в Україні. Проблеми та перспективи вдосконалення адміністрування екологічного податку за законодавством України.

Тема 27. Рентна плата

Особливості, сутність та загальна характеристика рентної плати в Україні. Склад рентної плати та її характеристика. Особливості рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин. Характеристика рентної плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин. Особливості рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України. Характеристика рентної плати за спеціальне використання води. Характерні ознаки рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів. Особливості рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопроводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку територією України. Проблеми та перспективи адміністрування рентної плати в Україні на сучасному етапі.

43

Тема 28. Податок на майно

Сутність та види майнового оподаткування. Транспортний податок. Земельний податок. Податок на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки.

Тема 29. Місцеві податки і збори

Характеристика, особливості та сутність місцевого оподаткування в Україні. Загальні положення спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності. Порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування, або відмови від спрощеної системи оподаткування платником податку. Порядок реєстрації та анулювання реєстрації платників єдиного податку. Особливості платників єдиного податку та види груп платників. Ставки податку, порядок нарахування та строки сплати єдиного податку. Особливості ведення обліку і складення звітності платниками єдиного податку. Особливості нарахування, сплати та подання звітності з окремих податків і зборів платниками єдиного податку. Загальна характеристика збору за місця для паркування транспортних засобів. Платники, об’єкт і база оподаткування збором за місця для паркування транспортних засобів. Ставки, порядок обчислення та строки сплати збору за місця для паркування транспортних засобів. Характеристика, особливості та сутність туристичного збору. Платники, об’єкт і база оподаткування туристичного збору. Особливості справляння та порядок сплати туристичного збору до місцевого бюджету. Проблемні аспекти місцевого оподаткування на сучасному етапі в Україні та шляхи їх вирішення.

Тема 30. Правове регулювання державних видатків в Україні

Поняття та класифікація видатків та державних видатків. Суб’єкти суспільних правовідносин щодо витрачання грошових ресурсів. Об’єкт інституту державних видатків. Система державних видатків. Характеристика принципів фінансування державних видатків. Видатки на утримання органів державного управління, органів місцевої влади та місцевого самоврядування.

Поняття державних витрат та характеристика фінансових правовідносин, що виникають у зв'язку з державними витратами.

Тема 31. Правові основи кошторисно-бюджетного фінансування

Поняття, режими та принципи бюджетного фінансування. Поняття, принципи, суб’єкти та об’єкти кошторисно-бюджетного фінансування. Поняття, види та зміст кошторису, його правове значення та особливості. Складання та затвердження та особливості виконання кошторису. Суть програмно-цільового методу фінансування. Та правові засади реалізації програмно-цільового методу. Поняття та види власних надходжень бюджетних установ.

Тема 32. Правовідносини у сфері державного кредиту

Поняття, ознаки, принципи й функції державного (місцевого) кредиту. Характеристика державного (місцевого) кредиту як економічної та правової категорії. Відмінності між державним та банківським кредитом. Форми

44

державного кредиту. Державні та місцеві запозичення: поняття, принципи, функції та порядок здійснення. Право на здійснення запозичень: державних внутрішніх та зовнішніх запозичень, внутрішніх місцевих запозичень, зовнішніх місцевих запозичень. Повноваження органів законодавчої та виконавчої влади, органів місцевого самоврядування у сфері державного (місцевого) кредиту.

Тема 33. Державний і муніципальний борги

Державний і муніципальний борг: поняття, види, форми та класифікація. Характеристика видів боргових зобов’язань: за формою, за терміном. Поняття управління державним і муніципальним боргом, методи здійснення. Поняття та характеристика державних позик.

Тема 34. Ринки фінансових послуг як предмет фінансово-правового регулювання

Поняття, основні завдання та механізм державного регулювання ринку фінансових послуг. Повноваження Національного банку України як державного регулятора на ринку фінансових послуг. Поняття та характеристика банківської діяльності та банківської системи України. Правові засади організації банківського нагляду. Застосування юридичної відповідальності за порушення банківського законодавства. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг України як державний регулятор на ринку фінансових послуг. Завдання, функції та повноваження Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. Діяльність небанківських фінансових установ на ринку фінансових послуг: кредитна спілка, інститут спільного інвестування, недержавний пенсійний фонд, ломбард, страхова компанія. Організація фінансового моніторингу на ринку фінансових послуг. Поняття фінансового моніторингу. Суб’єкти первинного фінансового моніторингу. Здійснення фінансового моніторингу фінансовими установами. Саморегулівні організації фінансових посередників.

Тема 35. Правове регулювання грошового обігу та безготівкових розрахунків в Україні

Поняття та види грошей. Характеристика грошової системи держави та правові основи грошового обігу в Україні. Поняття та характеристика видів платіжних систем в Україні. Характеристика та структура грошового обороту. Порядок ведення готівкового та безготівкового грошового обігу. Вимоги до організації готівкових розрахунків. Поняття готівкових розрахунків. Ліміт каси. Порядок оформлення касових операцій. Приймання готівки. Видача готівки. Поняття банківських рахунків. Юридичне оформлення рахунків юридичних осіб у банках. Види і класифікація банківських рахунків. Правові основи та правили ведення безготівкових розрахункових відносин та розрахунків в іноземній валюті. Платіжне доручення, платіжна вимога-доручення та платіжна вимога як платіжні інструменти. Застосування розрахункових чеків, векселів та акредитивів у безготівкових розрахунках. Розрахунки за допомогою систем дистанційного обслуговування, кредитних карток. Відповідальність за

45

правопорушення у сфері готівкових та безготівкових розрахунків і грошовокасового обслуговування.

Тема 36. Правові засади валютного регулювання та валютного контролю

Поняття валюти, її призначення та сфера використання. Характеристика національної, іноземної і колективної валют. Поняття та види валютних операцій. Поняття, основи формування, види та методи регулювання валютного курсу. Конвертованість валюти, її види та механізми забезпечення. Поняття та типи валютного режиму. Поняття та характеристика елементів національної валютної системи. Валютні фонди, їх види. Поняття, об’єкт, предмет, метод та характеристика видів валютного регулювання. Характеристика органів державної влади, що здійснюють валютне регулювання. Валютні обмеження. Валютний контроль. Правовий режим валютного контролю. Мета і головні напрями валютного контролю. Функції валютного контролю. Характеристика органів, що здійснюють валютний контроль. Відповідальність за порушення валютного законодавства. Види санкцій, що застосовуються за порушення валютного законодавства.

46

ЗРАЗОК ФАХОВОГО ВСТУПНОГО ВИПРОБУВАННЯ

Національний університет державної податкової служби України

ВСТУПНИЙ ТЕСТ ІЗ «ПРАВОЗНАВСТВА» на здобуття освітнього ступеня магістра

галузьзнань0304«Право»,спеціальність 8.03040101 «Правознавство», 2015 рік

На виконання завдань тесту Вам дається 2 години. На кожне завдання пропонуються варіанти відповіді. Тільки один варіант відповіді є правильним.

Ніяких виправлень у даних відповідях не допускаються. Критерій оцінювання завдання:

з1 до 20 оцінюються в 1 бал (20 б.);

з21 до 30 оцінюються в 2 бали (20 б.);

з31 до 50 оцінюються в 3 бали (60 б.).

Хай Вам щастить!

Варіант № __

1.Позначте назву первинного елемента системи права. А) галузь права; Б) інститут права;

В) нормативний припис; Г) правова норма.

2. Позначте назву теорії походження держави і права, авторами якої були К.

Маркс та Ф. Енгельс.

 

 

 

А) теологічна;

Б) договірна;

В) економічна;

Г) насильства.

3.Позначте вид правових норм за характером правил поведінки.

А) зобов’язуючі; Б) матеріальні; В) процесуальні; Г) імперативні.

4.Позначте підставу набуття громадянства. А) за територіальним походженням;

Б) внаслідок встановлення піклування над обмежено дієздатною особою; В) внаслідок передачі дитини-сироти на виховання у школу-інтернат; Г) за родовим походженням.

5.Із нижче наведених виборчих систем позначте ту, за якою обираються депутати до сільських і селищних рад.

А) пропорційна;

В) мажоритарна з одномандатними округами;

Б) змішана;

Г) мажоритарна з багатомандатними округами.

47

6. Позначте спосіб приватизації житла.

А) безоплатна передача громадянам житла із фонду житлово-будівельних кооперативів із розрахунку санітарної норми (21 кв. м загальної площі на одну особу та додатково 10 кв. м на сім’ю);

Б) безоплатна передача громадянам житла з державного житлового фонду із розрахунку санітарної норми (21 кв. м загальної площі на наймача і кожного члена сім’ї та додатково 10 кв. м на сім’ю);

В) продаж половини загальної площі житла громадянам, які мешкають у ньому або знаходяться в черзі на отримання, та які потребують поліпшення житлових умов;

Г) продаж за ринковими цінами житла громадянам, які одержують житло у приватному житловому фонді.

7. Із нижче наведених ознак позначте ту, яка є ознакою юридичної особи. А) здатність бути позивачем та відповідачем у суді; Б) наявність майна, яке є державною власністю; В) наявність майна, яке є комунальною власністю; Г) обов’язковість сплати податків.

8. Позначте мінімальний вік, з якого особі за рішенням суду на підставі її заяви може бути надане право на шлюб, якщо буде встановлено, що це

відповідає її інтересам.

 

 

А) 17 років;

Б) 16 років;

В) 15 років;

Г) 14 років.

9. Позначте предмет колективного трудового спору.

А) розбіжності, що виникли між сторонами соціально-трудових відносин, щодо припинення дії колективного договору;

Б) розбіжності, що виникли між сторонами соціально-трудових відносин, щодо обрання керівництва підприємства;

В) розбіжності, що виникли між сторонами соціально-трудових відносин, щодо невиконання вимог законодавства про працю;

Г) розбіжності, що виникли між сторонами соціально-трудових відносин, щодо реалізації права на працю.

10. Позначте ознаки підприємництва як господарської діяльності.

А) самостійна діяльність;

В) субсидіарна діяльність;

Б) періодична діяльність;

Г) солідарна діяльність.

11. На основі договору або на основі Конституції створюється:

А) унітарна держава;

Б) імперія;

В) федерація;

Г) конфедерація.

12. Суб’єкт і об’єкт влади збігалися у :

 

 

А) додержавному періоді;

В) феодальній державі;

Б) рабовласницькій державі;

Г) буржуазній державі.

48

13.

Виключно шляхом виборів формується влада:

 

А) виконавча;

Б) судова;

В) законодавча;

Г) контролююча.

14.

Правом, яке стосується становища держави, є :

 

А) об’єктивне;

Б) приватне;

В) суб’єктивне;

Г) публічне.

15. Прикладом дійсного правовідношення є: А) спадкові правовідносини;

Б) публічна обіцянка винагороди за результатами конкурсу; В) вчинення дій у майнових інтересах іншої особи без її доручення;

Г) створення загрози життю, здоров’ю, майну фізичної особи або майну юридичної особи.

16.

Виключно колективно може здійснюватися право на:

А) освіту;

Б) відпочинок;

В) страйк;

Г) свободу пересування.

17.

Декларація про державний суверенітет України є:

А) правовим актом;

В) морально-політичним актом;

Б) політичним актом;

Г) політико-правовим актом.

18.Договір найму жилого приміщення у державному житловому фонді є: А) двостороннім, відплатним, консенсуальним; Б) одностороннім, безвідплатним, реальним; В) одностороннім, відплатним, консенсуальним; Г) двостороннім, безвідплатним, реальним.

19.Суд обирає варіант поділу спільного майна подружжя в залежності від особливості:

А) порядку придбання майна;

В) побажань подружжя;

Б ) речового складу майна;

Г) особистих стосунків подружжя.

20. Соціальне забезпечення – це система … А) матеріального забезпечення і професійного обслуговування громадян у

разі втрати працездатності, безробіття, втрати годувальника; Б) професійного забезпечення і матеріального обслуговування громадян у

разі втрати працездатності, безробіття, втрати годувальника; В) матеріального забезпечення і соціального обслуговування громадян у разі

втрати працездатності, безробіття, втрати годувальника; Г) матеріального захисту і соціальної опіки громадян у разі втрати

працездатності, безробіття, втрати годувальника.

49

У завданнях 21-30 до кожного із чотирьох завдань, позначених буквою, оберіть один правильний, на вашу думку, варіант правильної відповіді, позначений цифрою.

21. Визначте відповідність між принципами виборчого права та їх змістом:

А) загальність виборчого права;

В) вільний характер виборів;

Б) рівність права;

Г) пряме виборче право.

1)виборці мають однакову кількість голосів;

2)у виборах можуть брати участь усі громадяни виборчого права;

3)обрання депутатів, Президента, міських (сільських, селищних) голів безпосередньо виборцями;

4)відсутність будь-якого впливу на волевиявлення виборців.

22. Визначте відповідність між органами державної влади та їх

повноваженнями:

 

А) Верховна Рада України;

В) Кабінет Міністрів України;

Б) Президент України;

Г) Конституційний Суд України.

1)здійснює офіційне тлумачення Конституції та законів України;

2)приймає рішення про визнання іноземних держав;

3)призначає чергові та позачергові вибори до органів місцевого самоврядування;

4)забезпечує рівні умови розвитку усіх форм власності.

23.Визначте відповідність між датами прийняття міжнародно-правових актів

угалузі прав людини та їх назвами.

А) 1948;

1) Конвенція про права дитини;

 

Б) 1966;

2) Загальна декларація прав людини;

 

В) 1989;

3) Міжнародний пакт про громадянські та політичні права;

Г) 1950.

4) Європейська конвенція про захист прав і основних

свобод людини.

 

 

 

24. Визначте відповідність між видами дієздатності, та їх обсягом:

А) часткова;

Б) обмежена;

В) неповна;

Г) повна.

1)самостійне розпорядження усіма доходами, здійснення права на результати інтелектуальної, творчої діяльності, що охороняються законом; укладання договору банківського вкладу та розпорядження вкладом, внесеним на своє ім’я; можливість бути учасником (засновником) юридичних осіб, якщо це не заборонено законом або установчими документами юридичної особи;

2)самостійне здійснення дрібних побутових правочинів та особистих немайнових прав на результати інтелектуальної, творчої діяльності, що охороняються законом;

3)самостійна участь у будь-яких цивільно-правових відносинах;

4)самостійно вчиняти дрібні побутові правочини.

50

25. Визначте відповідність між назвами форм влаштування дітей-сиріт і

дітей, батьківського піклування, та їх змістом:

 

А) усиновлення;

Б) опіка;

В) патронат;

Г) прийомна сім’я.

1)сім’я, яка добровільно взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування;

2)форма влаштування дітей у віці до 14 років, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування. Встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав малолітніх;

3)форма влаштування дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, шляхом юридичного «заміщення» її сім’ї іншою;

4)форма влаштування дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, на виховання у сім’ю іншої особи за плату.

26. Визначте відповідність між видами робочого часу та їх змістом: А) нормальної тривалості; Б) скорочений; В) неповний; Г) ненормований.

1)законодавче зменшення загальновстановленої тривалості норми робочого часу з оплатою праці, що пропорційна відпрацьованому періоду, або залежно від фактичного виробітку;

2)встановлена законом зменшена норма робочого часу без зменшення заробітної плати з метою охорони праці окремих категорій працівників;

3)особливий режим робочого часу, який встановлюється для керівників, спеціалістів, державних службовців та осіб, праця яких за характером виконуваних ними функцій не завжди може бути обмежена нормальною тривалістю робочого дня;

4)час в обсязі 40 годин на тиждень, який встановлюється для більшості категорій працівників.

27. Визначте відповідність між назвами господарського товариства та їх

ознаками:

 

А) повне;

В) командитне;

Б) акціонерне;

Г) товариство з обмеженою відповідальністю.

1)до його складу входять учасники двох видів;

2)його учасники, відповідно до укладеного між ними договору, здійснюють підприємницьку діяльність від імені товариства і несуть додаткову солідарну відповідальність за зобов’язання товариства усім своїм майном;

3)з цього товариства його членів не можна виключити, а відповідальність його учасників обмежується вкладом до статутного фонду;

4)з цього товариства його членів можна виключити, а відповідальність його учасників обмежується вкладом до статутного фонду.

51

28. Визначте відповідність між видами адміністративного стягнення та їх

ознаками

 

А) штраф;

В) виправні роботи;

Б) адміністративний арешт;

Г) позбавлення спеціального права.

1)є разовим стягненням, носить майновий характер;

2)є особисто-майновим стягненням, триває у часі, призначається виключно судом;

3)є стягненням, яке спрямоване виключно на особу правопорушника, не може застосовуватися до деяких категорій осіб, призначається виключно судом;

4) є стягненням майнового характеру, що триває у часі, призначається виключно судом.

29. Визначте відповідність між видами трудових пенсій та підставами їх

отримання:

 

А) пенсії за віком;

В) пенсії у разі втрати годувальника;

Б) пенсії по інвалідності;

Г) пенсії за вислугу років.

1)право на отримання пенсії мають непрацездатні особи;

2)право на пенсію мають чоловіки по досягненні певного віку;

3)право на пенсію мають особи, у яких наявна втрата здоров’я певного ступеня;

4)право на пенсію мають окремі категорії громадян, зайнятих на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності, до настання віку, що дає право на пенсію за віком.

30. Визначте відповідність між стадіями злочину та їх змістом:

А) готування до злочину;

В) закінчений замах на злочин;

Б) незакінчений замах на злочин;

Г) закінчений злочин.

1)створення умов для скоєння злочину;

2)діяння, яке містить усі ознаки складу злочину, передбаченого відповідною статтею Особливої частини Кримінального Кодексу;

3)діяння, яке є невдалим посяганням, і на цій стадії не завжди можлива добровільна відмова від доведення злочину до кінця;

4)діяння, яке є перерваним посяганням, і на цій стадії завжди можлива добровільна відмова від доведення злочину до кінця.

У завданнях 31-45 розташуйте правові реалії у правильній послідовності відповіді. Перша має відповідати цифрі 1, друга 2 і т. д.

31. Розташуйте у правильній послідовності чинники, які сприяли виникненню держави:

А) зростання продуктивності праці; В) розшарування суспільства на соціальні групи; Б) удосконалення знарядь праці; Г) поява надлишків виробництва.