Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_informatika.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
273.92 Кб
Скачать

1.Поняття про базу даних; концепція бази даних; архітектура систем управління базою даних (СУБД); функціональні можливості СУБД.База даних (скорочено — БД) — впорядкований набір логічно взаємопов'язаних даних, що використовуються спільно та призначені для задоволення інформаційних потреб користувачів. Концепція баз даних – закономірний результат розвитку автоматизованих інформаційних систем. Систе́ма керування ба́зами да́них (СКБД) — комп'ютерна програма чи комплекс програм, що забезпечує користувачам можливість створення, збереження, оновлення, пошук інформації та контролю доступу в базах даних. У СУБД підтримується реляційна модель даних. Процес створення реляційної БД включає створення схеми даних, яка наочно відображає таблиці та зв’язки між ними, забезпечує використання зв’язків при обробці даних та цілісність бази даних. Програма зорієнтована на роботу з інформаційними об’єктами, до яких належать таблиці, форми, запити, звіти, макроси та модулі.В програму включена нова версія об’єктно-орієнто­ва­ної мови програмування Visual Basic for Applications (VBA), яка дозволяє автоматизувати обробку даних.Встановлення СУБД у локальних мережах дає змогу одночасно декільком користувачам звертатися до спільної бази даних, слідкувати за розмежуванням доступу різних користувачів та забезпечувати захист інформації при одночасній роботі користувачів зі спільними даними.Користувачі Access можуть взаємодіяти не лише зі своїми локальними базами, але і з даними, розташованими на сервері баз даних. Access 2000 дозволяє посилати на сервер запити на мові SQL, отримувати необхідні дані, а також посилати оновлені дані.Програма дозволяє здійснювати імпорт даних. Вона підтримує більшість функцій, які використовуються у інших програмах пакету Microsoft Office (Word, Excel тощо).Довідкова система програми допоможе з вибором вирішенням притань, які виникають в процесі роботи.

2. Файлова модель організації даних. Ієрархічна та мережева модель організації даних.Фа́йлова систе́ма — спосіб організації даних, який використовується операційною системою для збереження інформації у вигляді файлів на носіях інформації. Створення файлової системи відбувається в процесі форматування. Складнішими моделями даних внутрішньомашинної є ієрархічні та мережеві моделі, які підтримуються СУБД відповідного типу. Ієрархічні та мережеві моделі даних створює користувач програмним шляхом. Тип моделі даних, що підтримується СУБД на машинному носії, є однією з важливих ознак класифікації СУБД. Ієрархічні та мережеві моделі даних представляють відповідний метод логічної організації бази даних у СУБД. Ці моделі передбачають сукупність взаємопов'язаних об'єктів. Зв'язок двох об'єктів відображає їх підпорядкованість. Об'єктом як у мережевій, так і в ієрархічній моделях є основний тип структур даних з тих, які підтримуються СУБД. У різних СУБД цей тип структур даних може по-різному бути визначений і названий (тип запису, файл, сегмент). Кожна модель даних має переваги і недоліки. В ієрархічних моделях доступ за ключем, як правило, можливий лише до об'єкта найвищого рівня, який не підпорядкований іншим об'єктам. До інших об'єктів доступ здійснюється за зв'язками від об'єкта на верхівці моделі. У мережевих моделях безпосередній доступ за ключем може забезпечуватись до будь-якого об'єкта незалежно від рівня, на якому він перебуває в моделі. Можливий також доступ за зв'язками до будь-якої точки доступу. В ієрархічних моделях будь-який об'єкт може підпорядковуватися лише одному об'єкту вищестоящого рівня. Мережеві моделі даних порівняно з ієрархічними є більш універсальним засобом відображення у внутрішньомашинній сфері структури інформації для різних предметних областей.

3.Реляційна модель організації даних. Реляційні бази даних та СУБД. Основи побудови та тенденції їх розвитку.Мережеві та ієрархічні моделі даних були розроблені в період виникнення СУБД. Організація моделей даних на прикладі десятків, сотень таких типів записів значно ускладнюється. Удосконаленя цих моделей даних привели до появи нової моделі - реляційної. Реляційна модель спрямована на обробку не окремих типів записів, а на документ у цілому. Крім того, реляційна модель не вимагає від користувачів знань програмування, а лише знань основ інформаційної технології та вміння працювати з персональним комп'ютером. Реляційні моделі даних також належать до моделей на основі записів, однак відрізняються від розглянутих вище мережевих та ієрархічних простотою структур даних, зручним для користувача табличним представленням і доступом до даних. Реляційна база даних це база даних, побудована на основі реляційної моделі, тобто БД, що має табличний спосіб вистави даних, а на зовнішньому рівні, що задається набором однорідних таблиць. Кожний об'єкт записується рядком у таблиці. Рядок називається записом. Запис складається з полів різного типу.Концепція реляційної моделі бази даних запропонована Е.Ф.Коддом в 1970 році для розв’язання наступної задачі - забезпечити незалежність представлення та опису даних від прикладних програм. В основі цієї моделі лежать поняття відношення (relations), подане у вигляді таблиці з дотриманням деяких обмежувальних умов.Перспективи розвитку архітектур СУБД пов'язані з розвитком концепції обробки нетрадиційних даних та їх інтеграцією, обміном даними з різних СУБД, багатокористувацької технології в локальних мережах.

4.Визначення СУБД. Класифікація СУБД. Основні компоненти та функції СУБД. Основні властивості та можливості СУБД.Система управління базами даних (СУБД) — це комплекс програмних засобів, призначений для інтегрованого зберігання та обробки даних. Класифікація СУБД: Ієрархічні бази даних засновані на ієрархічній моделі даних, в якій зв'язок між об'єктами бази даних утворює перевернуте дерево. При такій моделі кожен нижче розташований елемент ієрархії з'єднаний тільки з одним розташованим вище елементом. Мережні бази даних засновані на мережевій моделі даних, в якій зв'язки між об'єктами даних можуть бути встановлені в довільному порядку. Реляційні бази даних засновані на реляційній моделі даних, в якій кожна одиниця даних в базі даних однозначно визначається ім'ям таблиці (званою відношенням), ідентифікатором запису (кортежу) та ім'ям поля. Об'єктно-реляційні бази даних містять об'єктно-орієнтовані механізми побудови структур даних (як мінімум, механізми наслідування та підтримки методів) у вигляді розширень мови і програмних надбудов над ядром СУБД. Об'єктно-орієнтовані бази даних визначають як нове покоління баз даних, засноване на поєднанні трьох принципів: реляційної моделі, стандартів на опис об'єктів і принципів об'єктно-орієнтованого програмування.Основні функції СУБД1.Безпосереднє управління даними у зовнішній пам'яті;2.Управління буферами оперативної пам'яті; 3.Управління транзакціями;4.Журналізація;5.Підтримка мов БД;Можливості СУБД Контроль за надлишковістю даних.Несуперечливість даних;Підтримка цілісності бази даних (коректність та несуперечливість);Цілісність описується за допомогою обмежень;Незалежність прикладних програм від даних ;Спільне використання даних ;Підвищений рівень безпеки

5.Технологія використання БД. Призначення, особливості та можливості СУБД MS Access.Розробка функціональних програм коритувача на основі СУБД передбачає підготовку рішень щодо структури БД. Ці рішення безпосередньо пов'язані з позамашинною сферою - з описом позамашинної інформаційної бази, її документів, що містять потрібну інформацію, а також з постановкою й алгоритмізацією задач із обробки цієї інформації. На початковому етапі розробки структури БД доцільна побудова ін-формаційно-логічної моделі, що відображає логічну структуру інформації предметної області. Така модель, яка відповідає вимогам нормалізації даних, є основою створення реляційиих баз даних.Microsoft Access - це система управління базами даних, призначена для створення і обслуговування баз даних, забезпечення доступу до даних та їх обробки. База даних (БД) представляє собою організовану структуру, що використовується для зберігання даних, тобто будь-яких відомостей про явища, процеси, діях і т.д. Дані несуть у собі інформацію про події, що відбуваються в матеріальному світі, і, по суті, є зареєстрованими сигналами, що виникли в результаті цих подій. Сьогодні більшість СУБД розміщують в своїх структурах не лише дані, але і методи (програмні коди), тому можна стверджувати, що Microsoft Access - це СУБД, що пропонує широкий діапазон засобів для зберігання інформації та ефективного управління цією інформацією.СУБД Microsoft Access 2003 і Microsoft Access 2007 орієнтовані на роботу з об'єктами семи різних типів: таблицями, запитами, формами, звітами, сторінками, макросами, модулями.

6. Поняття про інформаційний об’єкт; нормалізація відносин; типи зв’язків та їх характеристика.Інформаційний об’єкт — деяка сутність ПО, яку необхідно відображувати в БД з точки зору прикладної програми чи користувача БД. Це може бути предмет, факт, дія, явище чи поняття. Кожен об’єкт описується його властивостями, тобто його атрибутами. Крім атрибутів та інформаційних об’єктів, складовими частинами інфологічної моделі є інформаційнй запит, запитувальний зв’язок і структурний зв’язок.Нормалізація відносин - це ітераційний зворотний процес декомпозиції початкового відношення на кілька найпростіших відносин меншої розмірності.Існують зв'язки з відношенням «один-до-одного», «один-до-багатьох» і «багато-до-багатьох».При відношенні «один-до-багатьох» кожному запису в таблиці A можуть відповідати кілька записів у таблиці B, але запис у таблиці B не може мати більш одного відповідного йому запису в таблиці A. Є найбільше часто вживаним типом зв'язку між таблицями. Дозволяє уникнути повторень однотипної інформації.При відношенні «один-до-одного» запис у таблиці A може мати не більш одного зв'язаного запису в таблиці B і навпаки. Зв’язок цього типу використовуються не дуже часто, оскільки велика частина даних, зв'язаних таким чином, може бути поміщена в одну таблицю. Відношення «один-до-одному» може використовуватися для поділу дуже широких таблиць, для відділення частини таблиці, яку треба захистити, а також для збереження даних, що відносяться до підмножини записів у головній таблиці. При відношенні «багато-до-багатьох» одному запису в таблиці A можуть відповідати кілька записів у таблиці B, а одному запису в таблиці B кілька записів у таблиці A. Цей тип зв'язку можливий тільки за допомогою третьої (сполучної) таблиці, первинний ключ якої складається з двох полів, що є зовнішніми ключами таблиць A і B. Відношення «багато-до-багатьох» по суті справи являє собою два відношення «один-до-багатьох» із третьою таблицею.

7.Поняття про ключ та його типи (первинний і зовнішній); обмеження цілісності; побудова інформаційно-логічної моделі.Для зв’язування таблиць у реляційних СУБД використовують ключі. Ключем називають сукупність полів таблиці, значення яких ідентифікують її записи. Первинним ключем називають такий ключ, який однозначно ідентифікує записи таблиці. Іншими словами, значення первинного ключа є унікальним для даної таблиці. Часто первинний ключ складається з одного поля. Наприклад, первинним ключем таблиці Особи має бути поле ТабНомер, і аж ніяк не Прізвище, оскільки записів з однаковим табельним номером не повинно бути. Водночас можна очікувати на записи, де є однакові прізвища.Після визначення первинного ключа його можна використовувати в інших таблицях для звертання до таблиці з первинним ключем. Наприклад, поле «Ідентифікатор клієнта» в таблиці «Клієнти» може також відображатися в таблиці «Замовлення». У таблиці «Клієнти» це первинний ключ. У таблиці «Замовлення» це поле називається «зовнішнім ключем». Тобто зовнішній ключ - це первинний ключ іншої таблиці. Під базою даних мають на увазі деяку уніфіковану сукупність даних, що спільно використовуються персоналом/населенням групи, підприємства, регіону, країни, світу. Задача бази даних полягає у збереженні всіх даних, що представляють інтерес в одному або кількох місцях, причому таким способом, що наперед виключає непотрібну надлишковість. У добре спроектованій базі даних надлишковість даних виключається і ймовірність зберігання суперечливих даних мінімізується. Отже, створення баз даних переслідує такі дві основні мети: ¨ понизити надлишовість даних; ¨ підвищити їх надійність. Процес проектування баз даних, спільний для обох технологій. Відрізнятимуться лише деталі. Відразу зазначимо, що розглядатимемо лише реляційні бази даних , як найрозповсюдженіші у світі. Життєвий цикл довільного програмного продукту, в тому числі і СУБД , складається в загальному із таких стадій:¨ проектування;¨ реалізація; ¨ експлуатація. Природньо, що найзначнішим фактором в життєвому циклі додатку, що працює з базою даних, є стадія проектування. Від того, настільки ретельно продумана структура бази, наскільки чітко означені зв”язки між її елементами, залежить продуктивність системи та її інформаційна насиченість, а отже, і час її життя.

8.База даних реляційного типу; реляційна структура даних; реляційна база даних; маніпулювання реляційними даними; етапи проектування структури бази даних.Реляційна база даних це база даних, побудована на основі реляційної моделі, тобто БД, що має табличний спосіб вистави даних, а на зовнішньому рівні, що задається набором однорідних таблиць. Кожний об'єкт записується рядком у таблиці. Рядок називається записом. Запис складається з полів різного типу.Структурна частина моделі визначає, що єдиною структурою даних є нормалізоване n-арне відношення. Відношення зручно представляти у формі таблиць, де кожен рядок є кортеж, а кожен стовпець — атрибут, визначений на деякому домені.Основна ідея реляційної алгебри полягає в тому, що коли незабаром відносини є множинами, то кошти маніпулювання відносинами можуть базуватися на традиційних теоретико-множинних операціях, доповнених деякими спеціальними операціями, специфічними для баз даних.Перед тим як створювати таблиці, форми та інші об'єкти, потрібно задати структуру бази даних. Добра структура бази даних є основою для створення адекватної вимогам, ефекти­вної бази даних. Сам процес проектування бази даних являє со­бою складний процес проектування відображення опису предме­тної області у схему внутрішньої моделі даних. Перебіг цього процесу є послідовністю більш простих процесів проектування менш складних відображень. Ця послідовність у процесі проек­тування весь час уточнюється, вдосконалюється таким чином, щоб були визначені об'єкти, їх властивості та зв'язки, які будуть потрібні майбутнім користувачам системи.Етапи проектування (створення) бази даних:Визначення мети створення бази даних.Визначення таблиць, що їх повинна містити база даних.Визначення необхідних у таблиці полів.Завдання індивідуального значення кожному полю.Визначення зв'язків між таблицями.Відновлення структури бази даних.Додавання даних і створення запитів, форм, звітів та інших об'єктів бази даних.Використання засобів аналізу в СУБД.

  1. Основні об’єкти бази даних MS Access; таблиці, запити, форми, звіти, макроси, модулі та їх коротка характеристика.

Microsoft Access працює з об'єктами шести типів: таблицями, формами, запитами, звітами, модулями, макросами. Таблиця – двовимірна таблиця, яка використовуються для зберігання даних у реляційних базах даних. Дані зберігаються в записах, які складаються з окремих полів. Кожна таблиця містить інформацію про сутності певного типу (наприклад, товарах).

Крім даних, таблиці Access містять інформацію про зовнішній вигляд таблиці, про властивості таблиці як цілого, про властивості полів. Запит - засіб для відбору даних, що задовольняють певним умовам. За допомогою запитів можна вибрати з бази даних необхідну інформацію. Форма – засіб, який дозволяє спростити процес уведення або зміни даних у таблицях БД, що забезпечує введення даних. Форми створюються з набору окремих елементів управління. Форми Access дозволяють виконувати завдання, які не можна виконати в режимі таблиці. Форми дозволяють обчислювати значення й виводити на екран результат. Джерелом даних для форми є записи таблиці або запиту. Звіт - засіб, який дозволяє добути з бази потрібну інформацію та представити її у вигляді, зручному для сприйняття, а також підготувати її для друку. Джерелом даних для звіту може бути таблиця або запит. Крім даних, отриманих з таблиць, у звіті можуть відображатися обчислені за вихідними даними значення, наприклад підсумкові суми. Макрос - набір макрокоманд, який створюється користувачем для автоматизації виконання конкретних операцій. Модуль - об'єкт, що містить програми, написані мовою Visual Basic і які застосовуються в деяких випадках для обробки даних.

  1. Технологія створення нової бази даних MS Access. Типи даних MS Access. Інтерфейс прикладного вікна та вікна бази даних.

Існує кілька способів створення таблиць. Наведемо деякі з них. 1.Використання майстра таблиць. Майстер таблиць дозволяє для кожної таблиці вибрати поля з множини наперед визначених таблиць. Для запуску майстра таблиць потрібно натиснути кнопку Создание, вибрати Шаблоны таблиц, вибрати потрібну таблицю з переліку запропонованих. Недоліком цього способу є обмеженість множини пропонованих таблиць та полів. 2.Введення даних безпосередньо в порожню таблицю в ре¬жимі таблиці. Для цього потрібно вибрати команду Создание – Таблицы. Далі в таблицю, що з'явиться на екрані, потрібно ввести необхідні дані. У кожне поле вводяться дані певного типу. MS Access автоматично визначає тип введених даних та формат їх відображення. За замовчуванням імена полів є такими: Поле 1, Поле2,... Для перейменування поля потрібно двічі клацнути на його імені, ввести нове ім'я та натиснути клавішу Enter. 3.Створення макету таблиці в режимі конструктора таблиць. Цей універсальний спосіб створення макетів таблиць БД полягає у наступному. Потрібно вибрати команду Создание – Конструктор таблиц. Далі у вікні Конструктора на графічному бланку потрібно вказати кожне поле таблиці, його тип та властивості. Потрібно також задати ключові поля (виділити потрібні поля, натиснути кнопку Ключевое поле на панелі інструментів чи в контекстному меню). У Access можна використовувати дані наступних типів:• Текстовий: алфавітно-цифрові символи, Поле MEMO: алфавітно-цифрові символи (до 65 535 символів), Числовий: будь-які числові дані, Дата/час: дата і час (до 8 байтів), Грошовий: округлені числові дані для грошових значень, Лічильник: унікальні, послідовно зростаючі (на 1) чи випадкові числа, використовувані Access для автоматичної нумерації кожного запису, що вводиться, Логічний: логічні значення, що можуть містити одне з двох можливих значень, такі як True/False і On/Off, Поле об'єкта OLE: Об'єкти OLE, графічні чи зображення інші дані в війковому форматі, Гіперпосилання: рядок з букв і цифр, що визначає шлях доступу до документа, сторінці Web чи конкретному місцеві в документі, Майстер підстановок: майстер, що створює поле зі списком, що відображає список припустимих значень, що розкривається, з іншої таблиці.

  1. Структура таблиць в базі даних MS Access: поняття про поле, запис, властивості поля, властивості таблиць. Режими створення та перегляду даних у таблиці.

Таблиця — це набір поіменованих полів, в яких описуються властивості об'єктів.Поле - стовпець таблиці, призначений для зберігання значень певної властивості (параметра) об'єкта. Запис - рядок таблиці. Один запис містить дані про окремий об´єкт, який описують у базах даних. Поле, яке містить унікальні значення, що не повторюються в жодному із записів і не є порожнім, називається ключовим.Є поля , які визначають структуру таблиці , тобто що буде записано в таблицю і в якому вигляді. Вмістом кожного з полів є певна кількість байт. Тобто розмір поля - одна з властивостей поля . Інша беззаперечна властивість поля - його ім`я. Для кожної таблиці ім`я усіх полів повинні бути унікальними. Однією з визначальних властивостей поля є його тип. В усіх записах у певному полі може зберігатися лише інформація одного типу. В деяких БД поля мають ще таку властивість як заголовок. Це назва стовпця таблиці БД, яка з`являється у режимі перегляду таблиці. Коли ж заголовок у якомусь стовбці відсутній , то його місце в режимі перегляду займає ім`я поля. Для створення таблиць в MS Access передбачено кілька режимів, які обираються зі списку діалогу Нова таблиця: • Режим таблиці — застосовується для заповнення і редагування полів таблиці. • Конструктор — режим для задання структури таблиці, тобто імен полів і типів даних. • Майстер таблиць — створення таблиці за допомогою програми майстра. • Імпорт таблиць — створення таблиці шляхом введення даних із зовнішнього файла (іншої бази даних, електронних таблиць). • Зв'язування таблиць — встановлення зв'язку між базою даних Access і даними із зовнішнього файла; в цьому режимі зміни в зовнішніх даних переносяться до бази даних Access.Серед усіх режимів створення таблиць найчастіше використовують режим Конструктора.

  1. Введення, перегляд та редагування даних таблиці, редагування структури таблиці. Налагодження і редагування властивостей полів. Визначення ключових полів.

Після задання структури й імені таблиці можна безпосередньо ввести дані до неї. Для цього потрібно перейти в Режим таблиці. Цей режим установлюється подвійним клацанням мишею по піктограмі таблиці після відкриття бази даних. На екрані з'явиться вікно із зображенням рядків таблиці, в якому можна вводити до таблиці всі необхідні дані. У процесі заповнення таблиці можна переміщатися між різними полями і рядками за допомогою клавіш управління курсором, а також клавіші Tab ( клавіші Shift+Tab забезпечують переміщення курсора у зворотньому напрямку). Заповнюючи таблиці, можна використовувати звичайні прийоми редагування, що використовуються при роботі в текстових редакторах. У ряді випадків в процесі роботи з таблицею виявляється, що слід змінити її структуру: потрібно ввести нові поля, перейменувати видалити або змінити типа тих, що існують, змінити ім'я ключового поля. Зміну структури таблиці можна виконувати в режимі таблиці або в режимі конструктора. Рекомендується, зробити резервну копію таблиці до зміни її структури з тим, аби уникнути втрати частини даних. Ключове поле – це стовпець таблиці, що дозволяє встановити зв’язок із записами в іншій таблиці. Значеня ключового поля однозначно визначає кожен запис у таблиці. Первинний ключ не допускає значень Null і завжди повинен мати унікальний індекс.

  1. Поняття та призначення індексів, їх типи. Створення простих і складених індексів.

Індекс (англ. index) — об'єкт бази даних, що створений з метою підвищення ефективності виконання запитів. Таблиці в базі даних можуть мати велику кількість рядків, які зберігаються у довільному порядку, і їх пошук за заданим значенням шляхом послідовного перегляду таблиці рядок за рядком може займати багато часу. Індекс формується зі значень одного чи кількох стовпчиків таблиці і вказівників на відповідні рядки таблиці і, таким чином, дозволяє знаходити потрібний рядок за заданим значенням. Існує два типи індексів: кластерні та некластерні. У кожної таблиці може бути тільки один кластерний індекс і багато некластерних. При присутності кластерного індексу рядки таблиці фізично зберігаються в заданому порядку і напряму зв'язані з елементами індексу, завдяки чому значно прискорюється доступ до даних при виконанні запитів, що використовують даний індекс. Якщо в таблиці немає кластерного індексу, таблиця є невпорядкованою. Некластерний індекс, створений для такої таблиці, містить лише вказівник на записи таблиці, в зв'язку з чим при вибірці необхідно принаймні ще одне звертання до диску для отримання саме запису таблиці. Послідовність, в якій представлені стовпці в складеному індексі, досить важлива. Справа в тому, що отримати набір даних за запитом, що зачіпає лише перший з проіндексованих стовпців, можна. Однак у більшості СКБД неможливе або неефективне отримання даних тільки за другим і так далі проіндексованим стовпцям (без обмежень на перший).

  1. Налагодження та редагування властивостей таблиці. Експорт, імпорт, зв’язок таблиць.

Установлення властивості таблиці Відкрийте таблицю в поданні конструктора. На вкладці Конструктор у групі Відобразити або приховати клацніть елемент Вкладка властивостей. Відображається аркуш властивостей таблиці. Клацніть поле властивості, яку потрібно настроїти. Введіть значення властивості. Таблиця нижче описує наявні властивості таблиці. Опис-Містить опис таблиці. Подання за промовчанням-Визначення подання таблиці, Правило перевірки Містить вираз, який має бути істинним у разі додавання або змінення запису. Текст перевірки-Введення тексту, який відображається в разі порушення записом виразу з поля властивості Фільтр-Визначення критеріїв для відображення лише відповідних рядків у поданні таблиці. Розташування за-Виберіть одне або кілька полів для визначення порядку сортування за промовчанням для рядків у поданні таблиці. Висота підтаблиці даних-Визначає, чи потрібно розгортати для відображення всі доступні рядки підтаблиці (за промовчанням) у разі відкриття або встановити висоту вікна підтаблиці для відображення в разі відкриття. Підтаблицю даних розгорнуто-Визначає, чи потрібно розгортати всі підтаблиці в разі відкриття таблиці. Орієнтація-Настроювання орієнтації подання відповідно до того, як читається мова: зліва направо або справа наліво. Відображати подання на сайті SharePoint-Визначає, чи можуть форми та звіти, пов’язані з цією таблицею, бути доступними в меню Фільтрувати в разі завантаження-Автоматичне застосування критеріїв фільтра в полі властивості «Фільтр» (якщо вона має значення «Так») у разі відкривання таблиці в поданні таблиці. Порядок розташування в разі завантаження-Автоматичне застосування критеріїв сортування в полі властивості «Розташування за» (якщо вона має значення «Так») у разі відкривання таблиці в поданні таблиці. Можна імпортувати й експортувати таблиці між програмою Access й іншими типами баз даних. Можна також експортувати запити на вибірку Access до інших типів баз даних. Набір результатів запиту експортується програмою Access у вигляді таблиці. Можна імпортувати й експортувати будь-які об'єкти бази даних Access, якщо обидві бази даних є базами даних Access. У разі імпорту таблиці з іншої бази даних Access (MDB або ACCDB), яка є зв’язаною таблицею в обраній базі даних, після імпортування вона залишиться зв'язаною. Тобто імпортується зв'язок, а не сама таблиця. Відношення "один-до-багатьох" означає, що одному запису таблиці відповідає кілька записів іншої таблиці. У відношенні "один-до-одного" одному запису в головній таблиці відповідає один запис зв'язаної таблиці.

Відношення "багато-до-багатьох" це відношення між двома таблицями, яке здійснюється з допомогою відношень "один-до-багатьох" через третю, зв'язану таблицю.

  1. Поняття зв’язку, типи зв’язків між таблицями в базах даних MS Access. Встановлення та редагування зв’язків між таблицями у вікні Схема даних.

Зв'язку встановлюється між двома загальними полями двох таблиць. Зв'язувані поля повинні мати однакового типа даних за винятком випадку, коли поле первинного ключа є полем типа Лічильник. Поле лічильника зв'язується з числовим полем, якщо значення властивості Розмір поля (FieldSize) обоє полів збігаються. Наприклад, якщо властивість обоє полів має значення Довге ціле. Навіть у тому випадку, коли зв'язуються поля типа «Числовою», їх властивості Розмір поля (FieldSize) повинні мати однакові значення. Задавши зв'язки між таблицями, можна створити запити, форми і звіти для відображення відомостей, представлених в декількох таблицях. Між двома таблицями можуть існувати наступні зв'язки: один до одного — при такому типові зв'язку одного запису в першій таблиці відповідає лише одна запис в іншій таблиці. В цьому випадку слід перевірити можливість розміщення всіх записів в одній таблиці. Проте у ряді випадків можна використовувати декілька простіших таблиць. Відповідність записів встановлюється по полю, яке є первинним ключем в першій таблиці, і полю, званим зовнішнім ключем іншої таблиці; один до багатьом — в цьому випадку запис однієї таблиці може мати декілька погоджених з нею записів в іншій таблиці. При цьому кожен запис в другій таблиці узгоджується лише з одним записом в першій таблиці. Наприклад, кожен покупець може купити декілька товарів, але кожен проданий товар має лише одного покупця. Поле, що містить первинний ключ нової таблиці, зв'язується із зовнішнім ключем старою. Значення в полі із зовнішнім ключем можуть повторюватися; багато до одного — будь-якому запису таблиці, зв'язок з якою ми розглядаємо, можуть відповідати декілька записів нової таблиці, але не навпаки. Фактично це відношення один до багатьом, що розглядається, в зворотному порядку. В цьому випадку ключове поле нової таблиці є зовнішнім ключем; багато до багатьом — кожному запису з однієї таблиці може відповідати будь-яка кількість записів в іншій таблиці і навпаки.

16. Інтерфейс вікна Схема даних та технологія керування його об’єктами. Забезпечення цілісності даних в базі даних ms Access.

При побудові схеми даних Access автоматично визначає по вибраному полю тип зв'язку між таблицями. Якщо поле , по якому потрібно встановити зв'язок , є унікальним ключем як в головній таблиці , так і в підпорядкованій , Access встановлює зв'язок типу один до одного . Якщо поле зв'язку є унікальним ключем в головній таблиці , а в підлеглій таблиці є не ключовим або входить у складений ключ. Access встановлює зв'язок типу один до багатьох від головної таблиці до підлеглої .Крім зазначених типів зв'язків у Access існують зв'язки -об'єднання , що забезпечують об'єднання записів таблиць не по ключовому полю , а в таких випадках:• зв'язуються записи в обох таблицях збігаються ( зв'язки встановлюються за умовчанням);• для всіх записів першої таблиці , для яких відсутні зв'язку з другою таблицею , встановлюються зв'язки з порожньою записом другої таблиці ;• для всіх записів другої таблиці , для яких відсутні зв'язку з першою таблицею , встановлюються зв'язки з порожньою записом першої таблиці .Забезпечення цілісності даних При створенні схеми даних користувач включає в неї таблиці і встановлює зв'язки між ними. Причому для зв'язків типів один до одного і один до багатьох можна задати параметр , що забезпечує цілісність даних , а також автоматичне каскадне оновлення або видалення пов'язаних записів .Забезпечення цілісності даних означає виконання для взаємозалежних таблиць наступних умов коригування бази даних:• в підпорядковану таблицю не може бути додано запис , для якої не існує в головній таблиці ключа зв'язку;• в головній таблиці не можна видалити запис , якщо не видалені пов'язані з нею записи в підлеглій таблиці ;• зміна значень ключа зв'язку головної таблиці повинно приводити до зміни відповідних значень в записах підпорядкованої таблиці ,У разі якщо користувач порушив ці умови в операціях оновлення або видалення даних у зв'язаних таблицях , Access виводить відповідне повідомлення і не допускає виконання операції . Access автоматично відстежує цілісність даних , якщо між таблицями в схемі даних встановлено зв'язок з параметрами забезпечення цілісності .

  1. Робота з даними в режимі Таблиця. Запуск і структура вікна представлення даних в режимі Таблиця. Робота з записами таблиці (додавання, видалення, копіювання, пошук, сортування).

Введення нових записів/У режимі «Таблица» треба відкрити таблицю. Створити вільний рядок (порожню строку),  вибравши команду «Правка → Перейти → Новая запись» с або на панелі інструментів «Новая запись». Для того, щоб запам'ятати внесені дані, натисніть клавішу   «Да»  або команду «Записи → Сохранить запись».

Для редагування записів треба виділити дані. Для цього можна двічі натиснути на слові, що всередині комірки або клацніть на лівому кінці комірки (якщо стрілка миші прийме форму білого контурного знака плюс). Дані, які будуть введені із клавіатури, замінять виділені. Пошук і заміна даних у всіх записах/ Над таблицею бази даних можна виконувати операції контекстної заміни. Встановіть курсор першу клітку стовпця таблиці, у межах якого треба скоригувати інформацію. Виберіть команду «Правка → Заменить». У вікні діалогу вкажіть значення, яке потрібно змінити, і значення на яке потрібно замінити). Натисніть кнопку «Заменить» або «Заменитьвсе».

Копіювання даних/Для копіювання даних спочатку треба їх виділити, потім вибрати команду «Правка → Копировать», вказати місце розташування даних (іншу таблицю або копію) і звернутись до команди  «Правка → Копировать». Щоб зробити резервну копію треба:  перейти у вікно бази даних; вибрати необхідну таблицю; виконати команду «Правка → Копировать»;  вибрати команду «Правка → Вставить» і у вікні діалогу ввести нове ім'я для копії таблиці.Видалення записів/Щоб вилучити записи з бази даних  треба виділити їх, натиснути клавішу «Del». Також можна скористатись правою  кнопкою миші: виділити записи, клацнути на них правою кнопкою миші й вибрати з контекстного меню «Удалить запись».  З’явиться вікно, у якому треба підтвердити своє рішення.

Сортування даних/ Сортування даних можна виконати декількома способами. Перший: виберіть стовпець, по якому плануєте упорядкувати інформацію,  натисніть на панелі інструментів кнопку  «Сортування по зростанню» або «по убыванию». Другий спосіб: виконати сортування за допомогою «Расширенного фильтра». Цей спосіб допомагає при сортуванні  декільком стовпцям. Відкрийте «Фильтр → Расширенный фильтр». Виберіть необхідні поля в порядку сортування й для кожного вкажіть порядок сортування. Далі виберіть команду «Фильтр → Применить фильтр».

  1. Фільтрація даних таблиці. Поняття про фільтр, його типи в базі даних MS Access. Технологія створення простих та

складних фільтрів, збереження результатів фільтрації.

Фільтр – це набір умов, що застосовуються для відбору підмножини даних чи для сортування даних. Доступ до команд роботи з фільтрами можна отримати одним із трьох способів:

1) виконати команду основного меню Запит -Фільтр;2) виконати команду з контекстного меню;3) (найліпший) скористатися кнопками команд на панелі інструментів: Фільтр за вибраним; Змінити фільтр;Розширений фільтр;Застосувати/Вилучити фільтр.Види фільтрів в Access У Microsoft Access 2010 для відбору даних застосовуються 4 типи фільтрів: Звичайний фільтр – використовується для фільтрації за значенням або діапазону значень. Фільтр по виділеному – дозволяє впорядкувати всі рядки в таблиці, що містять значення, яке збігається з виділеним значенням в рядку. Фільтр по формі – спосіб відбору записів, в якому користувач використовує форму чи об’єкт в режимі таблиці з порожніми полями, в які вводяться значення чи вирази, що мають містити записи, які відбираються. Розширений фільтр – це такий фільтр, який користувач самостійно створює у спеціальному вікні, задаючи складні умови відбору, що містять значення або вирази та способи сортування відібраних записів. Проста та складена умова відбору – Проста умова — це числа, тексти, вирази, математичні співвідношення, наприклад: 5; "Артист"; Артист; >3; =4; <>3; < date() — усі дати до вчорашньої включно; Like[A-Г] — прізвища, які починаються на А, Б, В, Г; Like "Ар*" — слова, які починаються на Ар; 69???? — шестизначні номери телефонів, які починаються на 69, тощо. Умови записують відповідно до правил мови SQL (Structured Query Language).Складена умова — це умова, побудована з простих за допомогою логічних операторів not (не), and (і), or (або). Наприклад, Not 2; 4 Or 5, Not like "Т*" – усі слова крім тих, що починаються з букви Т; between 10 and 20 – значення між 10 та 20;

  1. Визначення запиту, типи та режими створення. Інтерфейс діалогового вікна для створення макету запиту та керування його об’єктами.

Запит – це вимога користувача на відбір даних, які містяться у таблиці, або вимога на виконання певних дій з даними.Типи запитів – є 6 основних типів запитів: запит на вибірку, перехресний запит, запит на створення таблиці, запит на оновлення, запит на видалення та запит на додавання. Останні 4 запити належать до запитів на зміну (або модифікуючих запитів, запитів на перетворення, запитів дій).Способи створення запитів: майстер запитів, режим конструктура.

  1. Результат виконання запиту, поняття про динамічний набір даних. Створення та редагування простих і складних запитів на вибірку. Визначення умов відбору. Правила використання символів підстановки та виразів в умовах відбору.

Динамічний набір даних можна відображати у відсортованому вигляді. Сортування набору даних значно полегшує їх аналіз. Access надає можливість сортування за кількома полями. Але потрібно пам’ятати, що сортування починається з крайнього лівого поля, тому потрібно розмістити поля у відповідності з пріоритетами сортування. Умови відбору записів задаються в рядку Условие отбора. За їх допомогою ви створюєте обмежуючі фільтри. Вираз може задаватися за зразком або використовувати складні функції вибору. Для текстового поля можна вводити умови символьного типу. Дуже часто використовується пошук в даному полі по масці. Наприклад в якості символів підстановки можна використовувати ? для представлення одиночного символу та * - для представлення кількох символів (це нагадує роботу з файлами з використанням маски в DOS). Умови можна також задавати для полів типу Числовой, Дата/время, Логический. Щоб задати умови відбору записів, у рядок Умова відбору бланка запиту вводять вираз, який може містити знаки порівняння (>, <, =, >=, <=, <>), математичні функції, текстові, числові та інші значення. Наприклад: · за умовою Україна (або "Україна", або ="Україна") для поля Назва країни будуть відібрані такі записи, які містять значення Україна в цьому полі; · за умовою <>"Україна" будуть відібрані всі записи, крім тих, які містять значення Україна в заданому полі. Для поєднання декількох умов можна використовувати операції: And — для визначення записів, що задовольняють відразу обом умовам; Or — для визначення записів, що задовольняють хоча б одній з умов. Наприклад: · за умовою >=1.09.2007 And <=31.12.2007 у полі Дата будуть відібрані записи, датовані від 1вересня до 31 грудня 2007 р. включно; · за умовою ="Росія" Or ="Україна" в полі Країна будуть відібрані всі записи, які містять значення Росія або значення Україна. Зауважимо, що такі альтернативні умови можна задавати в різних рядках: у рядкові Умова відбору ввести ="Росія", а в рядкові або ввести ="Україна". При визначенні умови відбору записів можна використовувати зразок із символами шаблону — зірочки (*), яка заміняє послідовність будь-яких символів, або знаку питання (?), який заміняє один символ. До таких умов у середовищі СУБД Access додається слово Like. Наприклад: · за умовою Like "Україн*" у полі Назва будуть відібрані записи, в яких дані цього поля починаються з літер Україн: Українець, Україна, Український тощо; · за умовою Like "Україн?" — будуть відібрані записи, в яких дані поля Назва після літер Україн містять лише одну літеру: Україна, України тощо.

  1. Встановлення порядку сортування результатів запиту та виводу на екран необхідних полів. Створення обчислювальних полів в запиті. Призначення та технологія роботи з Построителем выражений.

Обчислювальні поля запиту відображають дані, розраховані на основі значень інших полів з того ж рядка запиту. Створіть запит, додайте в нього таблицю, звідки він повинен брати дані, перетягнете вниз необхідні поля, на наступному порожньому полі натисніть праву кнопку миші і виберіть "Побудувати.". і будуйте необхідне вираження з полів вибраної таблиці.

Вирази використовуються в Access в різних контекстах і схожі на формули в Microsoft Office Excel. Будівник виразів надає зручний доступ до імен полів і елементів управління у базі даних, а також до багатьох вбудованих функцій, використовуваних при створенні виразів. Те, які саме можливості будівника додатків використовуватимуться, залежить тільки від вимог і переваг користувача. Вирази складаються з функцій, операторів, констант і ідентифікаторів (наприклад, імен полів, таблиць, форм і запитів). Будівник виразів дозволяє легко знаходити і вставляти ці елементи, що підвищує швидкість і точність введення виразів. Крім того, будівник виразів допомагає визначити, які елементи вираження відповідають контексту, в якому воно вводиться. Це особливо корисно при розробці веб-баз даних, в яких можна використати тільки певні функції. а допомогою будівника виразів можна як створювати нові вирази, так і використати готові, у тому числі вираження для виведення номерів сторінок, поточної дати, а також поточної дати і часу. Запустити будівника виразів можна у більшості місць, де дозволено вводити вирази вручну, наприклад у властивості Дані елементу управління або у властивості "Умова на значення" поля таблиці. Як правило, якщо при клацанні в полі властивості з'являється кнопка Побудувати Зображення кнопки або в пункті меню є слово вираження, за допомогою цієї кнопки або пункту меню можна запустити будівника

  1. Призначення, особливості використання та технологія створення запитів з параметрами, підсумкових та перехресних запитів.

Параметричний запит – це запит, який при виконанні в окремому діалоговому вікні відображає пропозицію ввести дані, які будуть використовуватись в якості умови відбору для повернення записів чи значення конкретного поля. Тобто в такому запиті замість конкретної умови використовується деякий параметр, який при виконанні запиту може бути змінений, завдяки чому не треба змінювати структуру самого запиту.

Підсумковий запит – містять поля, по яких групуються дані, і числові поля, по яких визначають, наприклад, сумарне, середнє, максимальне або мінімальне значення.

Перехресний запит – Перехресні запити використовуються для розрахунків чи подання даних у структурі, що полегшує їх аналіз. Перехресний запит підраховує суму, середнє, число значень чи виконує

  1. Призначення, типи, особливості використання та технологія створення запитів-дій: запити на створення таблиць, запити на видалення, запити на додавання, запити на оновлення.

Запит на створення нової таблиці – цей запит створює нову таблицю на основі всіх або частини даних однієї чи кількох таблиць. Запит на створення таблиці корисний при створенні таблиці для експорту в інші бази даних Microsoft Access чи при створенні архівної таблиці, що містить старі записи. Запит на видалення –видаляє групу записів з однієї чи декількох таблиць. Наприклад, запит на видалення дозволяє видалити записи про товари, поставки яких зупинені чи на які немає замовлень. За допомогою запиту на видалення можна видаляти тільки весь запис, а не окремі поля всередині нього. Запит на додавання –додає групу записів однієї або кількох таблиць в кінець однієї чи кількох інших таблиць. Наприклад, з’явилося кілька нових клієнтів, а також база даних, яка містить інформацію про них. Щоб не вводити усі дані вручну, можна додати ці записи в таблицю "Клієнти". Запит на оновлення –вносить загальні зміни в групу записів однієї чи кількох таблиць. Наприклад, на 10% піднімаються ціни на всі молочні продукти чи на 5% збільшується зарплата певної категорії співробітників. Запит на оновлення записів дозволяє змінювати дані в існуючих таблицях.

  1. Призначення, особливості використання та технологія створення запитів на мові SQL. Визначення властивостей запитів.

SQL–запит (Structured Query Language – структурована мова запитів), створюються за допомогою операторів та функцій мови SQL Програма Access 2000 передбачає можливість перетворення запити одного типу в інший. Користувачам-початківцям рекомендується створювати QBE-запиту, використовуючи можливості програми Access (відповідні майстри та конструктор). Коли користувач у режимі конструктора створює QBE-запит, Access 2000 автоматично перетворює його на відповіднийSQL-запит або вносить у нього виправлення. Запити за своїм призначенням та результатами відбору поділяються на: запити навибірку; запити на змінювання (доповнення, знищення, оновлення, створення нової таблиці); параметричні; перехресні. Запит на вибірку дозволяє вибрати з базиданих інформацію, яка цікавить користувача в даний момент. Іноді при створенні запитів необхідно використовувати поля, які належать відразу декільком таблицям бази даних. Такі запити називаютьреляційними. Їх можна використовувати для створення віртуальних таблиць, тобто набору даних, що належать різним таблицям, але виглядають як одна таблиця. За допомогою запитів на змінювання користувач може змінювати або переносити дані в таблиці, додавати, знищувати групу записів, створювати нові набори динамічних даних. Відміна цих запитів від запитів на вибірку полягає в тому, що вони не просто фільтрують дані, а виконують певні дії над відфільтрованими даними. Запити на змінювання найчастіше використовуються для знищення або архівування записів, внесення глобальних змін (поновлення, обчислень). До запитів на змінювання належать запити на доповнення однієї таблиці записами іншої. Вони можуть працювати як з таблицями однієї бази даних, так і декількох. Таблиці при цьому не обов’язково повинні мати ідентичну структуру, але типи полів повинні бути однаковими. При виконанні такого запиту програма повідомляє користувача про кількість записів, які будуть додані, та просить підтвердити бажання виконати таку операцію. Запит на створення нової таблиці дозволяє з динамічної (віртуальної) таблиці створити новий об’єкт (таблицю) бази даних. Часто такі запити використовуються для архівування записів або створення резервних копій таблиць. При виконанні таких запитів програма повідомить про кількість записів, які ввійдуть у нову таблицю, та вимагатиме підтвердження для виконання такої операції. Запити на знищення ліквідують в таблиці всі записи, які відповідають певній умові. Такі запити часто використовуються для архівування даних: спочатку створюється запит на створення нової таблиці, далі виконується запит на додавання записів у нову таблицю, а тоді запит на знищення знаходить та знищує записи, які дублюються у новоствореній таблиці. При виконанні запиту на знищення програма проінформує користувача про кількість записів, які будуть знищені та попросить підтвердження виконання цієї операції. Використовуючи запит на оновлення, користувач може змінити групу записів, яка відібрана на основі певних критеріїв. Ці запити корисні у випадку внесення глобальних змін у певний набір даних. Виконуючи такий запит, після підтвердження користувачем заданої операції програма повідомляє про кількість змінених записів.Під час роботи з базами даних іноді виникає потреба виконувати послідовно запити однакової структури, які відрізняються лише параметрами у критеріях відбору. Запити, які відрізняються між собою лише різними значеннями параметрів (являють собою всього-на-всього різні варіанти базового запиту на вибірку), називаються параметричними.Якщо потрібно об’єднати дані у форматі рядків-стовпців (тобто у вигляді двомірної таблиці), створюють перехресні запити. Такі запити компактно відображають дані та об’єднують однорідну інформацію. Таблиці, в яких відображаються результати виконання перехресного запиту, зручні для створення діаграм та графіків. За своїми функціональними можливостями запити потужніші від фільтрів, оскільки фільтрування дозволяє ховати стовпці, які не беруть участь у відборі інформації. Окрім цього фільтри дозволяють лише відібрати та відсортувати потрібні записи, вони не дозволяють створювати окремих об’єктів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]