Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РЕГІНАпрактика22.05.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
407.55 Кб
Скачать

41

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………..3

  1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРАТ «МКЗ «РЕГІНА»……………5

  2. ХАРАКТЕРИСТИКА МАРКЕТИНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА ПРАТ «МКЗ «РЕГІНА»…………………………….19

  3. ХАРАКТЕРИСТИКА СЛУЖБИ ЗБУТУ ПРАТ «МКЗ «РЕГІНА»………………………………………………………………….25

  4. ХАРАКТЕРИСТИКА МЕТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНОГО ПОСТАЧАННЯ ПРАТ «МКЗ «РЕГІНА»…………………………………………………..29

  5. ІНДИВІДУАЛЬНЕ ЗАВДАННЯ З ПЕРЕДДИПЛОМНОЇ ПРАКТИКИ…………………………………………………………………

ВИСНОВКИ……………………………………………………………………...34

ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНИХ ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ…………………..38

ДОДАТКИ………………………………………………………………………….

ВСТУП

Звіт є результатом практики на базі приватного акціонерного товариство «Мурованокуриловецький завод мінеральної води «Регіна»

Приватне акціонерне товариство «Мурованокуриловецький завод мінеральної води «Регіна» спеціалізується на видобутку, розливі та реалізації мінеральної води «Регіна», а також на виробництві, розливі та реалізації солодких напоїв на основі мінеральної води «Регіна».

Асортимент ПрАТ «МКЗ «Регіна» включє напої безалкогольні низькокалорійні на ароматизаторах сильногазовані торгової марки «Регіна»: «Апельсиновий», «Лимонад», «Яблучний», «Персиковий», «Лимонний лайм», «Лимонний», «Полуничний», «Ананасовий», «Квасовий», «Дюшес».

Конкуренцiя на ринку мiнеральних вод висока.На ринку мінеральних вод України працює 156 підприємств, 15-20 з них займають близько 80% ринку.

Пiдприємство спецiалiзується на виробництвi мiнеральної столової води «Регiна» та безалкогольних газованих напоях на основi мiнводи «Регiна», а також її збутом. Додатково для покупцiв надаються послуги по доставцi продукцiї автотранспортом пiдприємства. Продукцiя виробляється та реалiзується на протязi року. Найбiльш пiковими перiодами є травень-вересень мiсяцi. Основними покупцями є клiєнти Вiнницької, Житомирської, Хмельницької областей i представленi в переважнiй частинi приватними пiдприємцями. Основними каналами збуту є продаж продукцiї через фiрмовий магазин, магазин-склад, який знаходиться у м. Вiнниця, через готiвковий та безготiвковий розрахунок безпосередньо покупцям iз заводу. Для покупцiв, якi працюють iз великим оптом (100 тис.пляшок i бiльше), встановлено знижки в цiнi. Пiдприємство планує створити мережу представництв, дiлерiв по всiй територiї України

Основними постачальниками сировини є: ПрАТ «Вінницька обласна друкарня», ТОВ «ЛЮКС-Х», ТОВ «ТНС», ТОВ «Компанiя Євроiмпекс», ПП «Акрілат-Хімконтракт», ТОВ «Дніпропласт»; ПП «Полiмер-Грант»; ПрАТ «Рокитнівський скляний завод»; ТОВ «Гуала КЛОЖЕРС УКРАЇНА».

Звіт включає матеріал статуту, балансу 2011-2013 рр., фінансового звіту 2011-2013 рр., прайс-листа, посадових інструкцій, сертифікатів відповідності, договору купівлі-продажу сировини.

Метою цієї роботи є поглиблення і закріплення теоретичних знань, одержаних у процесі навчання, набуття навичок розв’язання прикладних завдань, підготовка для самостійної роботи на посадах, що потребують кваліфікації магістра з маркетингу.

Об’єктом практики виступає приватне акціонерне товариство «Мурованокуриловецький завод мінеральної води «Регіна».

Завданнями практики є:

  • ознайомитись з організаційною структурою і перспективами розвитку бази практики;

  • набути навичок проведення планово-економічних розрахунків, аналізу і ведення документації щодо діяльності підрозділів;

  • виконати індивідуальне науково-дослідницьке завдання у відповідності з обраною темою дипломної роботи.

РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИТКА ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «МУРОВАНОКУРИЛОВЕЦЬКИЙ ЗАВОД МІНЕРАЛЬНОЇ ВОДИ «РЕГІНА»

Приватне акціонерне товариство «Мурованокуриловецький завод мінеральної води «Регіна» є правонаступником майнових прав і обов’язків ВАТ «Мурованокуриловецький завод мінеральної води «Реґіна», заснованого відповідно до протоколу загальних зборів засновників (учасників) №2 від 14.08.1995 року шляхом перетворення орендного підприємства Мур-Куриловецького заводу мінеральної води «Регіна» у Відкрите акціонерне товариство, зареєстрованого Мурованокуриловецькою районною державною адміністрацією 23 жовтня 1995 року розпорядженням №13-р від 23 жовтня 1995 року.

Мінеральну воду «Регіна» добувають з Мурованокуриловецького родовища мінеральних вод, яке згідно з Постановою Кабінету міністрів України № 456 ( від 7 березня 2000 року) віднесено до II категорії родовищ (родовищ рідкісних мінеральних підземних вод).

Джерело розташоване в лісі, в заповіднику «Переладіно». Лісовий масив території складає 660 гектарів. Заповідник розташований далеко від магістральних шляхів і промислових підприємств. Це повністю виключає попадання промислових відходів і шкідливих речовин у воду. Саме тому смак і якість мінеральної води "Регіна" є бездоганними .

Метою діяльності Товариства є здійснення виробничої, науково-дослідницької, комерційної та іншої господарської діяльності, виконання робіт, надання послуг, тощо з метою одержання прибутку (доходу) в порядку та засобами, які не суперечать законодавству України.

Предметом діяльності Товариства є здійснення будь-яких видів діяльності, якщо вони не заборонені законодавством України та відповідають меті, передбаченій Статутом Товариства, а саме:

  • видобуток, розлив та реалізація мінеральної води «Реґіна» із самовитікаючих джерел, що знаходяться в урочищі «Переладино», околиця села Житники Мурованокуриловецького району Вінницької області;

  • виробництво, розлив та реалізація солодких напоїв на основі мінеральної води «Реґіна», виробництво ПЕТ - пляшок;

  • забезпечення потреб населення у товарах народного споживання, що є профілюючим для підприємства та ін.

Види діяльності товариства, що підлягають ліцензуванню, будуть виконуватись після отримання дозволу, ліцензії компетентних державних органів:

  • пошук (розвідка) корисних копалин;

  • організація та утримання тоталізаторів, гральних закладів, випуск та проведення лотерей;

  • надання послуг з перевезення пасажирів, вантажів повітряним транспортом;

  • надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів річним, морським транспортом;

  • надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом загального користування (крім надання послуг з перевезення пасажирів та їх багажу на таксі);

  • надання послуг з перевезення пасажирів та їх багажу на таксі;

  • надання послуг з перевезення пасажирів, вантажів залізничним транспортом;

  • будівельна діяльність (вишукувальні та проектні роботи для будівництва, зведення несучих та огороджуючи конструкцій, будівництво та монтаж інженерних і транспортних мереж);

  • заготівля, переробка, металургійна переробка металобрухту кольорових та чорних металів;

  • здійснення інших видів діяльності, що не заборонені діючим законодавством України.

В своїй діяльності Товариство керується Конституцією України, Господарським та Цивільним Кодексами України, Законом України «Про акціонерні товариства», Статутом Товариства.

Товариство має самостійний баланс, поточні та вкладні рахунки в банках, круглу печатку та кутовий штамп зі своїм найменуванням та ідентифікаційним кодом.

Розмір статутного капіталу Товариства складає 318 881, 06 (триста вісімнадцять тисяч вісімсот вісімдесят одна гривня 06 копійок) гривні, поділених на 15 944 053 (п'ятнадцять мільйонів дев’ятсот сорок чотири тисячі п’ятдесят три) простих іменних акції номінальною вартістю 0,02 (дві копійки) гривні за одну акцію.

Оплата вартості акцій Товариства може здійснюватися грошовими коштами (в тому числі в іноземній валюті), майновими правами, немайновими правами, що мають грошову вартість, цінними паперами, іншим майном. Товариство не може встановлювати обмеження або заборону на оплату акцій грошовими коштами.

Органами управління Товариства є:

  • загальні збори акціонерів;

  • Наглядова рада;

  • Правління;

  • Ревізійна комісія Додаток А .

Середньооблiкова чисельнiсть штатних працiвникiв облiкового складу – 98 осiб; середня чисельнiсть позаштатних працiвникiв та осiб, якi працюють за сумiсництвом – 2 особи; чисельнiсть працiвникiв, якi працюють на умовах неповного робочого часу (дня, тижня) – 2 особи. За звiтний рiк фонд оплати працi склав 2194 тис. грн. Вiдносно попереднього року фонд оплати працi збiльшився на 575 тис.грн. Кадрова програма емiтента, спрямована на забезпечення рiвня квалiфiкацiї його працiвникiв операцiйним потребам емiтента полягає в належнiй i своєчаснiй оплатi працi працiвникiв, наданнi їм соцiальних i матерiальних пiльг, що зацiкавить персонал в пiдвищеннi рiвня його знань та квалiфiкацiї.

Пiдприємство є незалежним членом Корпорацiї "Прем'єр-Фiнанс" з 2001 року. Корпорацiя "Прем'єр - Фiнанс" об'єднує порядка 30 пiдприємств Вiнницької областi з харчової та переробної галузi промисловостi, торгiвлi та побутового обслуговування, фармацiї та юриспруденцiї. Корпорацiя надає пiдприємствам, що входять до її складу, консультативнi та методологiчнi послуги з адмiнiстративного i органiзацiйного управлiння та корпоративних стратегiях.

В склад товариства входить цех з розливу мiнеральної води у ПЕТ-пляшку. Цехи з розливу мiнеральної води знаходяться у смт. Мурованi-Курилiвцi. Пiдприємство має:

  • чотири склади готової продукцiї, з них два знаходяться у смт. Мурованi-Курилiвцi, один - на залiзничнiй станцiї с. Котюжани Пiвденно-Захiдної залiзницi (Мурованокуриловецький р-н), один - у м. Вiнниця;

  • джерело "Регiна" с. Житники Мурованокуриловецького району.

Дочiрнiх пiдприємств, фiлiй та представництв Товариство не має. За звiтний перiод змiн в органiзацiйнiй структурi товариства не було.

Де Ми можемо побачити результат маркетингової діяльності ПрАТ «МКЗ «Регіна». Звісно ж по фінансовим результатам підприємства. Розглянемо детальніше фінансовий стан підприємства ПрАТ «МКЗ «Регіна».

Фінансова звітність є основним джерелом інформації на підприємстві. Вона містить в собі інформацію про фінансове становище підприємства, рух грошових коштів за звітний період, інформацію про майновий і фінансовий стан підприємства та ін. Щоб проаналізувати результати діяльності, доцільно використати баланс та звіт про фінансові результати за 2011-2013 роки.

Кінцевим фінансовим результатом господарської діяльності підприємства є прибуток. Показник прибутку відображає ступінь ефективності господарювання, в 2011-2013 році чистий прибуток є, що свідчить про ефективне використання матеріальних, трудових, фінансових і інших ресурсів. Сформований власний капітал є фінансовою основою ПрАТ «МКЗ «Регіна». Він є початковим та безстроковим джерелом фінансування діяльності підприємства і покриття збитків. Статутний капітал є фіксованою сумою коштів, яку засновники внесли відповідно установчим документам. Статутний капітал ПрАТ «МКЗ «Регіна» нараховує 318 881,06 грн. Статутний капітал є незмінним в ході ведення господарської діяльності підприємства, але може змінюватись у результаті зміни внесків співзасновників, емісії додаткових акцій і т. ін.

Перший показник який ми розглянемо – це рентабельність активів підприємства. Даний показник характеризує ефективність використання всіх активів підприємства. Отже, розрахуємо рентабельність активів ПрАТ «МКЗ «Регіна». Рентабельність активів розраховується як частка від ділення чистого прибутку на середньорічну величину активів. Тобто показує скільки прибутку припадає на 1 грн. активів.

(Додатки Б, В, Г, Д, Е, Ж)

Рис. 1.1. Рентабельність активів ПрАТ «МКЗ «Регіна» у 2011-2013 рр.

З рисунка 1.1 видно, що рентабельність активів у 2012 році помітно зросла на 59%, але у 2013 році показники знову пішли на спад. З точки зору маркетингу це свідчить про коливання попиту на продукцію підприємства.

За 2012 рік активи ПрАТ "Мурованокуриловецький завод мінеральної води "Регіна" зменшились на 795 тис. грн. Дане зменшення пов'язане зі зміною наступних показників:

  • незавершені капітальні інвестиції станом на 31.12.2012 року зменшились на 8 тис. грн.;

  • основні засоби (залишкова вартість) станом на 31.12.2012 року зменшилась на 1594 тис. грн.;

  • виробничі запаси станом на 31.12.2012 року збільшились на 240 тис. грн.;

  • незавершене виробництво станом на 31.12.2012 року збільшилось на 32 тис. грн.;

  • готова продукція станом на 31.12.2012 року зменшилась на 114 тис. грн;

  • товари станом на 31.12.2012 року зменшились на 69 тис. грн.;

  • дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги станом на 31.12.2012 року збільшились на 18 тис. грн.;

  • дебіторська заборгованість за виданими авансами станом на 31.12.2012 року зменшилась на 391 тис. грн.;

  • інша поточна дебіторська заборгованість станом на 31.12.2012 року збільшилась на 136 тис. грн.;

  • грошові кошти та їх еквіваленти (в національній валюті) станом на 31.12.2012 року збільшились на 1061 тис. грн.;

  • інші оборотні активи станом на 31.12.2012 року зменшились на 104 тис. грн.;

  • витрати майбутніх періодів станом на 31.12.2012 року зменшились на 2 тис. грн. 9

За 2013 рiк активи ПрАТ «Мурованокуриловецький завод мiнеральної води «Регiна» зменшились на 182 тис. грн. Дане зменшення пов'язане зi змiною наступних показникiв: - основнi засоби (залишкова вартiсть) станом на 31.12.2013 року зменшилась на 1504 тис. грн.; - виробничi запаси станом на 31.12.2013 року збiльшились на 364 тис. грн.; - незавершене виробництво станом на 31.12.2013 року зменшилось на 28 тис. грн.; - готова продукцiя станом на 31.12.2013 року збiльшилась на 123 тис. грн; - товари станом на 31.12.2013 року зменшились на 3 тис. грн.; - дебiторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги станом на 31.12.2013 року збiльшились на 484 тис. грн.; - дебiторська заборгованiсть за розрахунками з бюджетом станом на 31.12.2013 року збiльшилась на 397 тис. грн.; - iнша поточна дебiторська заборгованiсть станом на 31.12.2013 року збiльшилась на 554 тис. грн.; - грошовi кошти та їх еквiваленти (в нацiональнiй валютi) станом на 31.12.2013 року зменшились на 546 тис. грн.; - iншi оборотнi активи станом на 31.12.2013 року зменшились на 25 тис. грн.; - витрати майбутнiх перiодiв станом на 31.12.2013 року збiльшились на 2 тис. грн 10

Другим показником, що відображає фінансовий стан підприємства є рентабельність продукції. Даний показник дає можливість визначити, яка продукція більш прибуткова, тобто вигідніша для виробництва. Однак слід ураховувати, що собівартість має відповідати витратам виробництва на основі рівноважних цін. В умовах адміністративно-командної економіки, коли ціни визначалися вольовим (суб'єктивним) шляхом, собівартість, як і ціни, не відображала стан економіки, а отже,не можливо було визначити фактичну рентабельність продукції [11]. Отже, розрахуємо рентабельність продукції ПрАТ «МКЗ «Регіна». Рентабельність продукції визначається як відношення чистого прибутку від реалізації до собівартості продукції.

Рентабельність реалізації продукції характеризує рентабельність поточних витрат, тобто характеризує, скільки пробутку припадає на 1гривню витрат. Отже, на 1 гривню витрат у ПрАТ «МКЗ «Регіна» припадає прибутку у 2011 році 0,02 грн, тобто 2 копійки; у 2012 році на одну гривню витрат 15 копійок прибутку; у 2013 році на одну гривню витрат 8 копійок прибутку.

Рис. 1.2. Рентабельність продукції ПрАТ «МКЗ «Регіна» у 2011-2013 рр.

Наступний показник – рентабельність власного капіталу — фінансовий коефіцієнт, що характеризує ефективність використання власного капіталу. Показує, яка віддача (норма прибутку) на вкладений власний капітал. Максимізація цього показника – головне завдання управління підприємством [12]. Розрахуємо рентабельність власного капіталу ПрАТ «МКЗ «Регіна». Рентабельність власного капіталу обчислюється відношенням чистого прибутку до середньорічної вартості власного капіталу.

Рис. 1.3. Рентабельність власного капіталу ПрАТ «МКЗ «Регіна»

у 2011-2013 рр.

За результатами діяльності в 2012 році показник рентабельності власного капіталу збільшився на 54% порівняно з 2011 роком, але у 2013 році знову зменшився на 44%, що свідчить про неефективне використання власного капіталу в 2013 році. Максимізація прибутку, показника рентабельностi власного капіталу – головне завдання управління підприємством.

Власний капітал ПрАТ "Мурованокуриловецький завод мінеральної води "Регіна" станом на 31.12.2012 року становить 7703 тис. грн. За 2012 рік відбулось збільшення власного капіталу на 3664 тис. грн. за рахунок зростання резервного капіталу на 112 тис. грн. та нерозподіленого прибутку на 3552 тис. грн. 9

Власний капiтал ПрАТ «Мурованокуриловецький завод мiнеральної води «Регiна» станом на 31.12.2013 року становить 9459 тис. грн. За 2013 рiк вiдбулось збiльшення власного капiталу на 1756 тис. грн. за рахунок зростання нерозподiленого прибутку на 1756 тис. грн. 10.

Наступним показником є рентабельність продажів. Даний показник є одним з найважливіших показників ефективності діяльності компанії. Цей коефіцієнт показує, яку суму операційного прибутку одержує підприємство з кожної гривні проданої продукції. Іншими словами, скільки залишається в підприємства після покриття собівартості продукції.

Показник рентабельності продажів характеризує найважливіший аспект діяльності компанії - реалізацію основної продукції, а також оцінює частку собівартості в продажах. Коефіцієнт рентабельності продажів зв'язує оперативну і стратегічну діяльність компанії [13]. Розрахуємо показники рентабельності діяльності (продажів). Рентабельність продажу розраховується шляхом ділення прибутку від реалізації продукції, робіт і послуг або чистого прибутку на суму отриманої виручки (чистий дохід). Цей показник характеризує суму прибутку з гривні продажу.

Рис. 1.4. Рентабельність діяльності (продажів) ПрАТ «МКЗ «Регіна»

у 2011-2013 рр.

Загально показники рентабельності ПрАТ «МКЗ «Регіна» відображено у таблиці 1.1

Таблиця 1.1

Показники рентабельності ПрАТ «МКЗ «Регіна»

протягом 2011-2013 рр.

Показники рентабельності

№ п/п

Показник

Періоди

2011

2012

2013

1

Рентабельність активів

0,03

0,31

0,15

2

Рентабельність продукції

0,02

0,15

0,08

3

Рентабельність власного капіталу

0,11

0,62

0,20

4

Рентабельність діяльності (продажів)

0,01

0,11

0,06

Прoаналізувавши oснoвні пoказники фінансoвoї діяльнoсті ПрАТ «МКЗ «Регіна» чіткo виднo, щo діяльність з 2011 на 2012 рік характеризується збільшенням обсягу прибутку з 429 тис. грн до 3664 тис. грн вiдповiдно. В 2013 році чистий прибуток становив 1757 тис. грн., який значно скоротився порівняно з 2012 роком.

Також по гістограмам чітко видно, що за останні 3 роки ПрАТ «МКЗ «Реґіна» найефективніше працювало у 2012 році і отримало найвищі показники. У 2013 році ми отримали показники, що зменшились на половину, порівняно з 2012 роком.

Oтже, рівень рентабельності є один із головних факторів, від яких залежить сума прибутку. Показники рентабельності є відносними характеристиками фінансових результатів і ефективності діяльності підприємства. Вони вимірюють прибутковість підприємства з різних позицій і групуються відповідно до інтересів учасників економічного процесу, ринкового обміну.

Для збільшення рівня рентабельності потрібно насамперед збільшувати суму прибутку, який залежить від кількості реалізованої продукції, середньої реалізаційної ціни та собівартості. За кількість реалізованої продукції та встановлення ціни на товар несуть відповідальність маркетологи підприємства, оскільки це входить в їх обов'язки.

Для проведення аналізу фінансового стану Товариства використані дані "Балансу" за 2012 рік, розрахунок проведений в тисячах гривень.

1. Коефіцієнт загальної ліквідності:

КЛ1 = підсумок розділу ІІ активу + рядок 270 / підсумок розділу IV пасиву + рядок 630;

КЛ1 на 31.12.2011 року = 3558 / 7980 = 0,44586;

КЛ1 на 31.12.2012 року = 4365 /3521 = 1,23970;

Орієнтовно позитивне значення в межах 2,0 - 2,5

2. Коефіцієнт поточної ліквідності:

КЛ2 = підсумок розділу ІІ активу - рядки 100, 110, 120, 130, 140 + рядок 270 / підсумок розділу IV пасиву + рядок 630

КЛ2 на 31.12.2011 року = (3556 -1191 - 45 - 512 - 125+2) / 7980 = 0,21115

КЛ2 на 31.12.2012 року = (4365 - 1431 - 77- 398 - 56) /3521 = 0,68248

Орієнтовно позитивне значення в межах 0,7 - 0,8

3. Коефіцієнт абсолютної ліквідності:

КЛ3 = рядок 230 + рядок 240 / підсумок розділу IV пасиву

КЛ3 на 31.12.2011 року = 104 / 7980 = 0,01303

КЛ3 на 31.12.2012 року = 1165 / 3521 = 0,33087

Орієнтовно позитивне значення в межах 0,2 - 0,25

4. Коефіцієнт покриття зобов'язань власним капіталом:

КЗВ = підсумок розділу ІІІ пасиву + підсумок розділу IV пасиву + рядки 430, 630 / підсумок розділу І пасиву

КЗВ на 31.12.2011 року = 7980 / 4039 = 1,97574

КЗВ на 31.12.2012 року = 3521 /7703 = 0,45709

Орієнтовно позитивне значення не більше ніж 1,0

5. Коефіцієнт фінансової незалежності:

КФН = підсумок розділу І пасиву / підсумок розділу ІІІ пасиву + підсумок розділу IV пасиву + рядки 430, 630

КФН на 31.12.2011 року = 4039 / 7980 = 0,50614

КФН на 31.12.2012 року = 7703 / 3521 = 2,18773

Орієнтовно позитивне значення не менше ніж 0,2 9

Для проведення аналiзу фiнансового стану Товариства використанi данi «Балансу» за 2013 рiк, розрахунок проведений в тисячах гривень. № Показники Орiєнтовне позитивне значення на 31.12.2012р. на 31.12.2013 р.

1. Коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi 0,25 - 0,5 0,33087 0,39103

2. Коефiцiєнт загальної лiквiдностi 1,0 - 2,0 1,23970 3,59254

3. Коефiцiєнт фiнансової стiйкостi 0,25 - 0,5 0,68630 0,85664

4. Коефiцiєнт покриття зобов`язань 0,5 - 1,0 0,45709 0,1673

5. Коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi (характеризує негайну готовнiсть товариства лiквiдувати поточнi зобов'язання i визначається як вiдношення суми грошових коштiв товариства та їх еквiвалентiв i поточних фiнансових iнвестицiй до суми поточних зобов'язань) пiдприємства на 31.12.2012 р. знаходиться в межах орiєнтовного позитивного значення, а станом на 31.12.2013 р. спостерiгається тенденцiя до збiльшення цього коефiцiєнту, а це свiдчить про те що можливiсть пiдприємства погасити свої зобов’язання негайно збiльшилась i знаходиться в межах орiєнтовно позитивного значення. Коефiцiєнт загальної лiквiдностi (характеризує готовнiсть товариства лiквiдувати поточнi зобов'язання i визначається як вiдношення оборотних активiв товариства до суми поточних зобов'язань товариства) свiдчить про те що у пiдприємства достатньо власних ресурсiв для погашення його поточних зобов’язань, про що свiдчить значення коефiцiєнту, й спостерiгається тенденцiя до його збiльшення у 2013 роцi в порiвняннi з 2012 роком. Значення даного коефiцiєнту на кiнець звiтного перiоду знаходиться вище меж орiєнтовно позитивного значення. Коефiцiєнт фiнансової стiйкостi (характеризує спiввiдношення власних коштiв та вартостi майна товариства визначає рiвень фiнансової стiйкостi вiдносно зовнiшнiх фiнансових джерел) пiдприємства знаходиться вище меж орiєнтовно позитивного значення, це характеризує пiдприємство з достатньою питомою вагою власного капiталу в загальнiй сумi авансованих засобiв у його дiяльностi. Коефiцiєнт покриття зобов`язань у (характеризує спiввiдношення зобов'язань та власних коштiв товариства), тобто спiввiдношення залучених та власних засобiв, цей показник характеризує, що залежнiсть власного капiталу вiд залучених засобiв має мiсце бути, спостерiгається тенденцiя до зменшення даного показника у 2013 роцi в порiвняннi з 2012 роком. За результатами 2013 року Товариство є прибутковим, внаслiдок чого можна визнати, що використання активiв i власного капiталу на пiдприємствi є ефективним 10.

2. Характеристика маркетингової діяльності приватного акціонерного товариства «мурованокуриловецький завод мінеральної води «регіна»

Найважливішим елементом у роботі будь-якого підприємства є товар.

Товар — це продукт праці, зроблений для продажу, з метою обміну на інші продукти праці чи гроші на ринку.

Пiдприємство спецiалiзується на виробництвi мiнеральної столової води «Регiна» та безалкогольних газованих напоях на основi мiнводи «Регiна».

Асортимент природної мінеральної води «Регіна» складається після ретельних маркетингових досліджень, вивчення громадської думки і купівельного попиту. Унікальні якості «Регіни» - відсутність специфічного присмаку, корисна хімічна формула і поєднання мінералів, свіжість та прозорість дозволяють запропонувати покупцям воду на будь-який смак - для втамування спраги, приготування їжі, газовану і негазовану, фруктову і тонізуючу. Для Вашої зручності вода і напої з неї розливаються в пляшки різного об'єму: від маленьких, півлітрових - до 5-літрових бутлів 14.

Вода мінеральна природна столова «Регіна» сильногазована та негазована. Відповідає вимогам ДСТУ 878-93 «Води мінеральні питні. Технічні умови», МБТ № 5061-89; ГН 6.6.1.1-130-2006. Вода мінеральна природна столова «Регіна» сильногазована, розфасована в ПЕТФ пляшки місткістю 0,5; 1,0; 1,5 л; в скляні пляшки місткістю 0,5 л, строк придатності – 12 місяців; негазована, розфасована в ПЕТФ пляшки місткістю 0,5; 1,0; 1,5; 5,0 л., строк придатності – 6 місяців, що виготовляється серійно з 30.08.2012 р. до 29.08.2014 р. (Додаток Н)

Негазована вода може використовуватися як для пиття, так і для приготування різних страв. Їжа, чай, кава, приготовані на такій воді, будуть відрізнятися чистим і бездоганним смаком.

Напої безалкогольні низькокалорійні на ароматизаторах сильно газовані торгової марки «Регіна»: «Апельсиновий», «Лимонад», «Яблучний», «Персиковий», «Лимонний лайм», «Лимонний», «Полуничний», «Ананасовий», «Квасовий», «Дюшес». Відповідає вимогам ДСТУ 4069-2002 «Напої безалкогольні. Загальні технічні умови». МБТ № 5061-89, ГН 6.6.1.1-130-2006. Напої безалкогольні низькокалорійні на ароматизаторах сильно газовані торгової марки «Регіна», розфасовані в ПЕТФ пляшки місткістю 0,5 л. та 1,5 л., що виготовляються серійно з 14.04.2014 р. до 13.04.2016 р. з урахуванням строку придатності – 90 діб. (Додаток М)

Географiя поширення мiнеральної води "Регiна" розширилась практично на всi регіони. України, що дає змогу збiльшувати кiлькiсть споживачiв, якi вiддають перевагу продукцiї підприємства ПрАТ «МКЗ «Реґіна».

Основними покупцями є клiєнти Вiнницької, Житомирської, Хмельницької областей.

На сьогоднiшнiй день в Українi дуже багато виробникiв мiнеральних вод. Це суттєво вплинуло на попит продукцiї пiдприємства. Цiни на сировину збiльшуються. В умовах неблагополуччя у сферi екологiчного стану довкiлля питання забезпечення населення екологiчно чистою, якiсною i смачною водою завжди було i буде актуальним. Тому конкуренцiя на ринку мiнеральних вод висока.На ринку мінеральних вод України працює 156 підприємств, 15-20 з них займають близько 80% ринку. Поряд iз вiтчизняними виробниками безалкогольної продукцiї значну частину ринку займають такi великi компанiї як "Кока-Кола", "Пепсi", а також виробники iз Захiдної Європи. Конкурентами мінеральній воді складають такі відомі марки, як: «BonAqua», «Миргородська», «Моршинська», «Біола Знаменівська». Успiху просування зарубiжної продукцiї на ринку сприяє її обвальна реклама. Завдяки впровадженню нової упаковки (ПЕТ-пляшки), розширенню асортименту (випуск мiнеральної води у пляшках рiзної ємкостi), вiдмiнним смаковим якостям мiнеральної води продукцiя ПрАТ «МКЗ «Реґіна» нiчим не поступається перед iноземною. Керiвництво очiкує, що з часом, завдяки рекламним заходам, споживачi будуть бiльш обiзнаними, попит на продукцiю пiдприємства зростатиме 15.

Ще одним важливим маркетинговим елементом є ціна на товар.

Ціна – це грошовий вираз вартості товару, який відображає рівень суспільно необхідних витрат праці.

Ціни, точніше відпускні ціни за одиницю продукції із заводу на товари ПрАТ «МКЗ «Регіна» відображено у таблиці 2.1.

Таблиця 2.1.

Прайс-лист ПрАТ «МКЗ «Регіна» (Додаток И)

Станом на 10.04.2014 року

№ п/п

Продукція

Місткість л.

Відпускна ціна за одиницю продукції з ПДВ із заводу (грн.)

1

Мінеральна вода «Регіна» газована

1.5

3.20

2

Мінеральна вода «Регіна» газована

0.33

1.90

3

Мінеральна вода «Регіна» негазована

0.33

1.80

4

Мінеральна вода «Регіна» газована

0.5

2.20

5

Мінеральна вода «Регіна» негазована

0.5

2.10

6

Мінеральна вода «Регіна» газ. (скло)

0.5

3.10

7

Мінеральна вода «Регіна» н.газ.(скло)

0.5

2.90

8

Мінеральна вода «Регіна» газована

1.0

2.50

9

Мінеральна вода «Регіна» негазована

1.5

2.90

10

Мінеральна вода «Регіна» негазована

5.0

6.10

11

Напій «Апельсин»

1.5

3.25

12

Напій «Лимонад»

1.5

3.25

13

Напій «Яблуко»

1.5

3.25

14

Напій «Лимон-Лайм»

1.5

3.25

15

Напій «Груша-Дюшес»

1.5

3.25

16

Напій «Персик»

1.5

3.25

17

Напій «Лимон»

1.5

3.25

18

Напій «Полуниця»

1.5

3.25

19

Напій «Ананас»

1.5

3.25

20

Напій «Квас»

1.5

3.30

21

Напій «Дюшес»

0.5

2.20

22

Напій «Полуниця»

0.5

2.20

23

Напій «Лимонад»

0.5

2.20

24

Напій «Лимон-Лайм»

0.5

2.20

25

Напій «Яблуко»

0.5

2.20

26

Мінеральна вода «Регіна» негазована

18.9

7.43

В даній таблиці наведені ціни мінеральної води без транспортних послуг. Ціни за доставку наведені в таблиці 2.2.

Таблиця 2.2.

Транспортні послуги:

Вартість 1-го км. за доставку:

Тоннаж

Кількість упаковок

Пляшок – 1.5 л.

Ціна грн.

22 тон

2400

14400

6.30

20 тон

2100

12600

5.75

13 тон

1300

7800

5.00

4,2 тон

450

2700

3.50

Форма оплати на ПрАТ «МКЗ «Регіна»: Попередня (Додаток И)

Ціни основного конкурента у Вінницькій області ТМ «Караван» наведені у таблиці 2.2.

Таблиця 2.2

Прайс-лист ТМ «Караван» станом на 19.05.2014 16

Ціни наведені в гривнях з ПДВ за 1 пляшку

Продукція

0,5 л.

1,5 л.

6,0 л.

1

Напій б/а «Ананасовий»

1,61

3,71

2

Напій б/а «Апельсиновий»

1,61

3,72

3

Напій б/а «Б'янка»

1,64

3,80

4

Напій б/а «Движок»

1,56

3,56

5

Напій б/а «Делішес»

1,56

3,58

6

Напій б/а «Дзвіночок»

1,48

3,33

7

Напій б/а «Дюшес»

1,42

3,16

8

Напій б/а «Казковий ключик»

1,47

3,31

9

Напій б/а «Караван Кола»

1,46

3,28

10

Напій б/а «Крем-сода»

1,35

2,95

11

Напій б/а «Лимонад»

1,48

3,33

12

Напій б/а «Лимонний»

1,53

3,49

13

Напій б/а «Марсан»

1,49

3,37

14

Напій б/а «Памела»

1,59

3,65

15

Напій б/а «Тархун»

1,54

3,40

16

Вода питна артезіанська негазована

0,83

1,38

5,69

17

Вода питна артезіанська середньогазована

0,83

1,38

18

Вода питна артезіанська сильногазована

0,83

1,38

Отже, середня ціна на газовані солодкі напої ємкістю 0,5 л. ТМ «Караван» за одиницю продукції становить 1,52 грн., в той час коли середня ціна на газовані солодкі напої ємкістю 0,5 л. ТМ «Регіна» за одиницю продукції становить 2,20 грн

Середня ціна на газовані солодкі напої ємкістю 1,5 л. ТМ «Караван» за одиницю продукції становить 3,44 грн., середня ціна на газовані солодкі напої ємкістю 1,5 л. ТМ «Регіна» за одиницю продукції становить 3,25 грн

Мінеральна вода газована ємністю 0,5 л. ТМ «Караван» із заводу коштує 0,83 грн, а мінеральна вода газована ємністю 0,5 л. ТМ «Регіна» – 2,20 грн

Мінеральна вода газована ємністю 1,5 л. ТМ «Караван» із заводу коштує 1,38 грн, мінеральна вода газована ємністю 1,5 л. ТМ «Регіна» із заводу – 3,20 грн

Мінеральна вода негазована ємністю 0,5 л. ТМ «Караван» із заводу коштує 0,83 грн, а мінеральна вода негазована ємністю 0,5 л. ТМ «Регіна» – 2,10 грн

Мінеральна вода негазована ємністю 1,5 л. ТМ «Караван» із заводу коштує 1,38 грн, мінеральна вода негазована ємністю 1,5 л. ТМ «Регіна» із заводу – 2,90 грн