Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АМ_практ (2).doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
394.75 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Київський національний торговельно-економічний університет

Вінницький торговельно-економічний інститут

Кафедра менеджменту та адміністрування

менеджмент і адміністрування (адміністративний менеджмент)

збірник Завданнь до практичних занять

освітньо-кваліфікаційний рівень

«бакалавр»

галузь знань

0306 «Менеджмент і адміністрування»

напрям підготовки

6030601 «Менеджмент»

професійне спрямування

«Менеджмент організацій і адміністрування. Менеджмент організацій торгівлі»

«Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності»

Вінниця 2013

Автори: О.М. Лозовський, к.е.н., доцент

Г.В. Іванченко, асистент

Збірник завдань до практичних занять обговорено та схвалено на засіданні кафедри менеджменту та адміністрування Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ протокол № 10 від 28.09.2013р., на засіданні Методичної комісії факультету економіки та менеджменту протокол № ___ від _____________2013 р.

Рецензент: В.В. Соколовська, к.е.н., доцент

менеджмент і адміністрування (адміністративний менеджмент)

збірник Завданнь до практичних занять

освітньо-кваліфікаційний рівень

«бакалавр»

галузь знань

0306 «Менеджмент і адміністрування»

напрям підготовки

6030601 «Менеджмент»

професійне спрямування

«Менеджмент організацій і адміністрування. Менеджмент організацій торгівлі»

«Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності»

Укладачі: ЛОЗОВСЬКИЙ Олександр Миколайович

ІВАНЧЕНКО Галина Валеріївна

Редактор

Осадчук Г.А.

Комп’ютерна верстка

Підп. до друку Формат 60х84/16. Папір письм.

Офс. друк. Ум. друк. арк. Ум. фарбо-відб.

Обл.-вид. арк. Тираж Зам.

Прямая соединительная линия 2

Центр підготовки навчальних та науково-методичних видань ВТЕІ КНТЕУ.

21000, М. Вінниця, вул. Хмельницьке шосе, 25 зміст

  1. Мета і завдання вивчення дисципліни «Менеджмент і адміністрування (Адміністративний менеджмент)»

4

  1. Тематичний план дисципліни «Менеджмент і адміністрування (Адміністративний менеджмент)»

7

  1. Тематика та зміст практичних занять

8

  1. Питання для самоконтролю

7

  1. Критерії оцінювання знань студентів

20

  1. Список рекомендованих джерел

21

ВСТУП

Ефективне управління підприємством в сучасних динамічно мінливих умовах вимагає застосування адекватних концепцій, технік та інструментарію. Адміністративний менеджмент, наукові основи котрого були закладені на початку минулого століття є одним з основних напрямків менеджменту, що вивчає сучасні адміністративно-розпорядчі форми управління. Адміністрування, як комплекс достатньо універсальних дій, способів впливу по формалізації, регламентації, розпорядництву, контролю і забезпечення виконання запланованого є необхідним для будь-якого суб’єкта діяльності.

Таким чином, система адміністративного управління значно спрощує процес управління і суттєво підвищує ефективність організації на ринку.

Дисципліна «Менеджмент і адміністрування (Адміністративний менеджмент)» викладається у студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр», галузь знань 0306 «Менеджмент і адміністрування», напрям підготовки 6030601 «Менеджмент», професійне спрямування «Менеджмент організацій і адміністрування», «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності» всіх форм навчання.

Предметом вивчення дисципліни «Менеджмент і адміністрування (Адміністративний менеджмент)» є загальні закономірності та особливості адміністрування в діяльності господарюючих суб’єктів, щодо досягнення організаційних цілей.

Метою вивчення дисципліни «Менеджмент і адміністрування (Адміністративний менеджмент)» є набуття комплексу теоретичних знань і практичних навичок адміністрування, керівництва персоналом, котрі необхідні сучасному менеджеру для досягнення цілей організації.

Основні завдання курсу «Адміністративний менеджмент»:

- навчити студентів застосуванню теоретичних і практичних аспектів адміністративної діяльності при розв’язанні управлінських завдань і проблем;

- розкрити сутність концептуально-технологічних засад адміністрування на різних рівнях ієрархічних управлінських структур;

- сформувати у студентів глибокі теоретичні знання о ролі і функції керівника, стилях та методах керівництва, необхідних для досягнення цілей організації;

- надати практичні рекомендації та напрацювати практичні навички ефективного керівництва людьми для досягнення цілей організації;

- показати механізм розробки та прийняття управлінських рішень на різноманітних етапах діяльності менеджера-керівника.

Вивчення дисципліни дозволить студентам підготуватися до практичної діяльності та оволодіти наступними професійними компетенція ми.

Студент повинен знати:

- основні теоретичні концепції і ідеї в галузі адміністративного управління;

- сутність керування, специфіку і задачі, основні показники і критерії ефективності, взаємозв’язки в управлінні економічними та соціальними процесами в організації;

- структуру та механізм функціонування органів управління організацією;

- основні тенденції розвитку та модернізації організаційного управління з урахуванням світової адміністративної практики;

- можливі напрямки впровадження корпоративного методу управління в систему управління організацією;

- роль якісної і своєчасної інформації та формування уяви про сучасні підходи до інформатизації суспільної праці.

Студент повинен вміти:

- аналізувати економічне, правове, соціальне середовище діяльності підприємства;

- застосовувати сучасні методики і технології розробки, реалізації й оцінки адміністративних рішень;

- аналізувати інформацію про соціальні явища і процеси;

- вести дискусію і професійний діалог з аудиторією;

- аналізувати і застосовувати на практиці досягнення закордонних країн в галузі реформування організаційних структур управління;

- вміти створювати інформаційні бази для розробки технологій інформаційних потоків.

Студент повинен мати навички:

- користування нормативними матеріалами;

- використання законодавчих актів при рішенні практичних задач;

- пошуку можливих умов оптимізації адміністративно-правових відносин, шляхів щодо поліпшення діяльності адміністративних органів управління;

- оволодіння комплексом теоретичних знань і методичних навичок оцінки результатів діяльності та системи управління організацією у забезпеченні соціально-економічного розвитку, ефективності діяльності структурних управлінських підрозділів і оцінки результатів індивідуальної праці управлінців;

- формування професійних навичок і вмінь пошуку інформаційно-аналітичної інформації;

- формування і розвитку інформаційно-аналітичних баз.

Міждисциплінарні зв’язки: програма упорядкована відповідно до анотації освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів, базується на вивченні таких нормативних дисциплін, як «Мікроекономіка», «Макроекономіка», «Економіка підприємства», «Основи менеджменту», «Маркетинг», «Менеджмент персоналу», «Теорія організації», «Трудове право», «Основи психології та педагогіки», «Соціологія».

Компетенції, отримані студентами у процесі вивчення дисципліни «Менеджмент і адміністрування (Адміністративний менеджмент)» слугуватимуть найважливішим інструментом професійних менеджерів для здійснення впливу на керовані об’єкти та досягнення організаційних цілей.

Методика вивчення дисципліни «Менеджмент і адміністрування (Адміністративний менеджмент)» базується на єдності проблем­них лекцій, практичних та семінарських занять, які передбачають розв’язання типових управлінських завдань, розгляд господарських ситуацій, ділові ігри, передбачено самостійну роботу студентів, гру­пові та індивідуальні консультації.

Проведення кожного практичного заняття передує поточний експрес-контроль теоретичних знань відповідної теми за технологією тестового опитування. Тестові завдання є основою формування банку тестових завдань для проміжного та підсумкового модульного контролю.

Для проведення практичних занять з дисципліни «Менеджмент і адміністрування (Адміністративний менеджмент)» переважають тестові завдання закритого типу з множинним вибором (чотири відповіді), серед яких правильною є лише одна. До деяких тем пропонуються тестові завдання на відповідність (на асоціативні зв’язки), які дають можливість перетворити знання фактів, термінології, взаємозв’язків, визначень, методик тощо.

Завдання, що формують професійні уміння є, насамперед, професійно-орієнтовані ситуації та завдання, які моделюють реальні ситуації і, з якими може зіткнутися менеджер у практичній діяльності. Оскільки результатом діяльності менеджера є управлінський вплив на ситуацію, що здійснюється через ухвалення управлінського рішення, то розв’язання кожної задачі має тією чи іншою мірою імітувати процес підготовки, прийняття та реалізації управлінського рішення.

Кожна задача містить характеристику ситуації (вихідні умови, інформаційне забезпечення) та завдання. Зміст ситуації дозволяє сформувати завдання як пропозицію майбутньому менеджеру розробити альтернативні варіанти, обрати оптимальний та ухвалити управлінське рішення, запропонувати план заходів його реалізації.

Результати вивчення дисципліни дозволять здійснити практичну підготовку сформувати ряд відповідних професійних і особистісних компетенцій.