Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_ЕИ_1 семестр.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
821.76 Кб
Скачать

Розділ 1. Операційна система Windows Лабораторна робота №1

Тема. Операційна система Windows. Робота з вікнами. Створення каталогів, файлів та їх архівація.

Мета. Ознайомитись з ОС Windows та її основними елементами. Навчитися працювати з вікнами, створювати каталоги, файли та здійснювати їх архівацію .

Теоретичні відомості

Загальні відомості про операційні системи.

Операційна система (OC) – це програма, яка завантажується при вмиканні комп’ютера. Вона проводить діалог з користувачем, здійснює керування комп’ютером, його ресурсами (оперативною пам’яттю, місцем на дисках і т.д.), завантажує інші (прикладні) програми на виконання. Операційна система забезпечує користувачу і прикладним програмам зручний спосіб спілкування (інтерфейс) з пристроями комп’ютера.

Операційна система керує комп’ютером, запускає програми, забезпечує захист даних, виконує різні сервісні функції, будь-яка програма користується послугами ОС, а тому може працювати тільки під керуванням тієї ОС, яка забезпечує для неї ці послуги.

Найбільш популярними ОС є:

  • операційна система MS DOS;

  • операційна система Windows ХХ;

  • операційна система UNIX;

  • операційна система LINUX;

  • операційна система OS/2.

Загальні відомості про файлову систему

Вся інформація в комп’ютері записана на диски: гнучкі, тверді, лазерні, магнітооптичні. Інформація на дисках зберігається в файлах. Файл – пойменована область диску. У файлах можуть зберігатися тексти програм, документи, а також програми, які готові для виконання, тощо.

Для того щоб операційна система та інші програми могли звертатися до файлів, вони повинні мати свої ідентифікатори. Ідентифікатор (ім’я файлу) складається з двох частин: імені та розширення (або типу) файла (тип файла є не обов’язковим). Імена файлів у ОС MS DOS містять до 8 символів (літер, цифр і знаків “мінус” та “підкреслення”), а розширення до 3 символів. Бажано, працюючи в ОС MS DOS, не використовувати літери національних алфавітів. Великі і малі літери система не розрізняє. Каталог (або директорія, папка) – це спеціальне місце на диску, в якому реєструються всі відомості про файли (ім’я, розмір, дата і час створення, атрибути тощо) та інші каталоги .

На кожному диску є один головний (або кореневий) каталог. Той каталог, в якому в даний момент працює користувач, називається поточним або активним.

Шлях до файла – це послідовність каталогів, починаючи від кореневого, до того каталогу, в якому міститься даний файл. Наприклад,

\TEMP\DFK11\KASYA або \WORK\TP7

Повне ім’я файла складається з імені логічного диска (А:, В:, С:, D:, E: і т. ін.), шляху до файла та самого імені файлу з розширенням. Наприклад,

С:\TEMP\DFK11\KASYA\text.doc – повне ім’я файлу text.doc, який знаходиться в каталозі KASYA, який є підкаталогом директорії DFK11, яка в свою чергу міститься в каталозі TEMP на диску С.

Алгоритми створення файлу у Windows

1 Спосіб

  1. Відкрити папку, в якій треба створити нову, через Мой компьютер.

  2. Натиснути праву кнопку миші на вільному місці робочої області вікна папки.

  3. Вибрати з контекстного меню пункт СоздатьПапку.

  4. Ввести назву папки, видаливши слова Новая папка за допомогою клавіші  (над клавішею Enter) або Delete на клавіатурі.

  5. Після введення назви папки натиснути лівою кнопкою миші на вільному місці робочої області вікна.