Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
145.41 Кб
Скачать

8. Оцінка якості керамічніх побутових товарів.

Керамічні товари повинні бути міцними, зручними в користуванні, мати гарний зовнішній вигляд. Їх виготовляють відповідно до зразками, затвердженими в установленому порядку. При оцінці якості керамічних товарів звертають увагу на показники якості черепки, глазурі та декорування. Залежно від зовнішнього вигляду, фізико-технічних показників, характеру, розміру і кількості дефектів посуд по діючим ГОСТам ділиться на I і II сорти. 

Білизну, термічну стійкість, водопоглинання, кислотостійкість визначають за методиками, викладеними в ГОСТах. 

Білизна фарфорових виробів для I сорту повинна бути не менше 64%, для II - 58%.Для фаянсових виробів білизна не регламентується. 

Просвічуваністю характерна тільки для порцелянових виробів, які в шарах товщиною до 2,5 мм просвічують. Механічно міцними вважаються фарфорові та фаянсові тарілки і блюдця, які при п'ятиденному зберіганні їх стопками (перші по 120 штук, а другі по 100 і 150 штук) не руйнуються.

 Наявність дефектів встановлюють при зовнішньому огляді вироби. Все різноманіття дефектів, що зустрічаються на керамічних виробах, ділиться на дефекти черепка і глазурі і дефекти декорування. 

До дефектів черепка і глазурі відносять деформацію вироби, вибоїни і щербини, заглазурованние односторонні тріщини, галявини і збірку глазурі, цек і волосся (тріщини глазурного шару), мушку (темні точки на виробі), сліди від полозків, гребінок, неправильність монтування деталей виробу, підрив приставних деталей та ін  До дефектів декорування - перепал і недопалювання фарб, збірку декалькоманії, помарки фарбою надглазурні, відшарування фарби та ін.

За ГОСТом число допустимих дефектів не повинна перевищувати для порцелянових виробів для I сорту - 3, для II сорту - 6; для фаянсових виробів відповідно - 3 і 6.

81.Основні класифікаційні ознаки скляних побутових товарів.

Скляні побутові товари -- це товари складного асортименту, які об'єднують велику кількість різноманітних товарів, що відрізняються певними ознаками. Скляні побутові товари класифікують за такими ознаками: призначення, функціональне використання, хімічний склад, колір скла, спосіб формування, вид і складність декорування, форма, розмір, комплектність та вид виробу (додаток 1.).

За призначенням скляні побутові товари діляться на побутовий посуд, художньо-декоративні вироби та лампові вироби (лампові резервуари, лампове скло і столові лампи).

Побутовий посуд за функціональним використанням ділиться на столовий, чайний, закусочний, для напоїв, господарський, кухонний.

За хімічним складом і кольором скла вироби бувають із натрій-кальцій-силікатного скла (силікатне), калієво-свинцевого скла (кришталеве) і калій-барієвого скла (барієвий кришталь) як безкольорового, так і кольорового та з нацвітом.

За способом формування скляний посуд поділяється на видувний і пресований, пресовидувний, а також гутної виробки, центробіжного формування та комбінованого способу формування, витягнуті тощо.

За видом і складністю декорування скляний посуд, особливо видувний, досить різноманітний. Це вироби з прикрашенням, що наносились в процесі формування, вироби, на які декор наносився в готовому вигляді механічним методом, хімічним та живописом. В обсязі випуску скловиробів побутового призначення найбільшу частку займають вироби, які декоровані алмазним грануванням, силікатними фарбами, золотом та люстрами. Незалежно від виду декорування всі малюнки об'єднані у відповідні групи, за кожною з яких закріплений певний номер. Так, наприклад, малюнки, що наносяться на вироби із звичайного (силікатного) скла, діляться на VII груп -- з І по VII. Малюнки, що наносяться на кришталеві вироби, діляться теж на VII груп, але починаючи з IV по X групи. Кожна група містить сто різноманітних, але однакових за складністю рисунків. Рисунком, які за складністю перевершують вказані групи, присвоюють вищі номери, наприклад 1310, 1417, 2101. Група складності малюнка визначається в залежності від трудомісткості нанесення малюнка та його характеру, а також від площі поверхні, зайнятої малюнком. Складність декорування має великий вплив на художньо-декоративні особливості виробу, а також на його ціну.

За формою скловироби розрізняють порожнисті і плоскі.

Фасон посуду визначається його конфігурацією (куля, конус, циліндр тощо), конструкцією (на ніжці, на піддоні, з ручкою і т.д.), особливостями обробки краю дна, ніжки. Досить різноманітні за фасоном такі види скловиробів: склянки, рюмки, фужери, вази, графини тощо. Форма і фасон скляного посуду повинні органічно поєднуватись з його функціональними, естетичними та ергономічними властивостями, надійністю виробів.

За розмірами побутовий посуд може бути дрібним, середнім, крупним. До дрібних виробів належать такі, які мають висоту і діаметр менше 100 мм, а місткість -- менше 100 см3. Крупні вироби плоскі мають діаметр більше 150 мм, висоту понад 250 мм, а місткість порожнистих -- понад 500 см3. Проміжне положення займають середні за розміром вироби. Розмір плоских виробів визначається за найбільшим діаметром в мм, порожнистих -- за об'ємом в см3, високих виробів -- за висотою в мм. Розподіл за розмірами на дрібні, середні, крупні вироби проводиться за найбільшим параметром.

Кришталеві вироби, крім того, випускаються особливо крупних розмірів: висота -- понад 350 мм, діаметр чи довжина -- понад 250 мм, а місткість -- понад 1500 см3.

За комплектністю скляний побутовий посуд може бути поштучний і комплектний. Вироби, що входять в комплект (набір для вина, води, крюшону, молока, салату, ягід, набір келихів чи фужерів), повинні бути виготовленні в єдиному архітектурно-композиційному стилі, з скломаси, яка за складом, кольором, декором однакова, або ж якщо різна, та гармонійно поєднана.

Види скляного побутового посуду різноманітні і налічують понад 60 одиниць. Це - блюда, блюдця, склянки, бокали, вази, графини, салатники тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]