Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Цікаві факти про шовк

.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
21.53 Кб
Скачать

Цікаві факти про шовк:

У багатьох жінок є в гардеробі річ, яка зроблена з натурального шовку. І не даремно, адже шовк — це дивовижний матеріал.

  1. Виробництво натурального шовку — трудомісткий і дорогий процес, адже на виготовлення 500 грамів шовку потрібно близько 3 тисяч коконів тутового шовкопряда. Для формування мотка шовкової нитки вагою 250 грам потрібно 12 годин роботи.

  2. Натуральний шовк виробляють з ниток тільки однієї комахи, яка не вміє літати і до того ж є сліпою. Тутовий шовкопряд обмотує шовковими нитками свій кокон. Довжина нитки одного кокона може досягати 900 метрів. Причому такі нитки мають надзвичайну міцність.

  3. Шовкова тканина гіпоаллергенна, адже при її виготовленні використовується речовина серицин. Він унікальний тим, що в ньому ніколи не заводиться пиловий кліщ, який і є збудником алергії.

  4. Мерехтливий вигляд шовку надає багатошарова призматична структура нитки, яка розсіює світло.

  5. Шовкова тканина при правильному догляді може прослужити дуже багато років.

  6. 80% усього виробленого шовку в світі належить Китаю.

  7. Відрізнити справжній шовк від підробленого можна за допомогою вогню. При горінні справжній шовк дає запах паленого рогу або вовни і легко розсипається на попіл, в той час як штучний шовк плавиться.

  8. Існує багато видів шовкових тканин, які відрізняються за фактурою. Наприклад, шифон (Самий прозорий і легкий шовк), шармез (Має блискучу атласну лицьову сторону), крепдешин (М’який і кілька шорсткий на вигляд і на дотик), жаккард (Більше важкий шовк зі складним переплетенням ниток), атлас, органза, парча, шовковий оксамит та ін.

Цікаві факти про джинс:

Не один десяток років джинси займають місце найпопулярнішою частини одягу в гардеробі як чоловічої частини населення, так і жіночої. Безліч міфів і правдивих фактів пов'язано з ними.

  1. Перша згадка про джинсової тканини можна знайти датованим аж сімнадцятим століттям! У першу чергу вони згадуються в книгах, які зберігалися в портах Англії того часу. Основний імпортер даного виду тканини знаходився в Генуї. Далі тканина надходила до Англії, де з неї шили чудові, надійні і довговічні штани, а після чого експортували по західній Європі. Не дивно, що до нас вони не доходили, адже тканина була воістину дорогою.

  2. Джинсова тканина має особливість, якої немає ні в одній іншій тканини світу - нитки, переплетені з особливостями виготовлення. Зовнішня частина виходить пофарбованої, а нижня ні. Саме тому, в процесі носіння, джинси набувають потертий колір. Звичайно , в сучасному світі, тканина змішують і джинсами можна назвати що завгодно, проте, класичні приклади все ж залишалися наприклад: Crown , Levies , Lee і так далі.

  3. Барвник, який довгий час займав основне місце у забарвленні штанів з джинсової тканини або, просто кажучи джинсів , назвався Індиго. Дивно, але його готували на звичайному попелі! Таке забарвлення не варто було особливо багато, тому старі, потерті джинси, за невелику винагороду можливо було перетворити в нові.

  4. Винахідником сучасних джинсів вважається ніхто інший як Лівай Стросс. Більшість людей знають його під іменем Леві Страусс, яке він взяв після того, як переплив океан і з'явився в Америці. Саме цій людині спало на думку поєднувати міцну недорогу тканину з модними фасонами і створювати кишені ззаду. Примітно, що через якихось 100-120 років, річний оборот чистого прибутку компанії Levi Strauss & Co дорівнює 6,5-7 мільярдів доларів на рік! 

  5. Під час Другої Світової війни, в США до джинсів ставилися з великою повагою , бо ходили чутки , що їх могла придбати людина, яка брала участь у бойових діях. Насправді це було не зовсім так , просто через дефіцит тканини переваги у продажу віддавали військовим , які заслуговували поваги , а іншим , як доводилося. Колись і не вистачало.

  6. На диво , найбільшу популярність джинси набули разом з популярністю Оззі Осборном , який був кумиром для всіх бітників . Саме він почав носити їх на сцені і демонструвати , що вони йому подобаються більше будь-яких інших штанів. Наступними законодавцями моди на джинсові брюки стали хіпі : дешеві , міцні, довговічні . Плюс до всього хіпі стали робити нашивки на брюках у вигляді стразів , намистин і інший « атрибутики світу ». Дивно , але донині , починаючи з 60х років минулого століття , намистинки і стрази дуже популярні на джинсах , особливо у жіночої частини населення. Також в 60х роках пройшов показ мод дизайнера Ферро Луї , який показав світу , на що можна перетворити звичайні , на перший погляд , джинси. Він щедро усипав їх стразами. До речі , це був дебют дизайнера , після якого він в буквальному сенсі моментально прославився. Після цього показу , решта дизайнерів почали переймати моду виставляти моделей в джинсах прикрашених - якими камінням на подіум.

  7. В СРСР джинси з'явилися дещо пізніше світового простору , а саме в 1958 році. Вони моментально придбали шалену популярність через показ іноземних мод для студентів і молоді. До речі , в деяких містах СРСР навіть доводилося забороняти носити джинси , такий великий був ажіотаж. Студенти прогулювали лекції , щоб відстояти чергу за новенькими синіми джинсами.

  8. Для того, щоб обробити джинсову тканину вимагається пемза. Її завозять в основному з Туреччини, Греції та Мексики. Примітно, що виробники, на закупівлю даного матеріалу, витрачають приблизно 2 мільйони доларів на рік.

  9. До 2010 року в світовому просторі було вироблено понад 2 мільярдів 500 мільйонів «блакитних штанів».