Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

політологія 10 тема

.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
78.55 Кб
Скачать

Тут названі і в самій загальній формі охарактеризовано лише основні елементи, які в сукупності складають інфраструктуру системи міжнародних відносин в сучасному світі, а також найважливіші функції держави у сфері міжнародних відносин.

4) Європейська інтеграція для України - це подальше політичне та інституційне зближення з ЄС та еволюційне просування до кінцевої мети інтеграції до Європейського Союзу; адаптування українського законодавства до норм ЄС та Ради Європи як ключовий інтеграційний елемент; поглиблення відносин України з НАТО як однією з основних складових всеохоплюючої системи європейської стабільності та безпеки

Зовнішньополітична діяльність України спрямована на забезпечення її національних інтересів і безпеки шляхом підтримання мирного і взаємовигідного співробітництва з членами міжнародного співтовариства за загальновизнаними принципами і нормами міжнародного права (Конституція України. Стаття 18).

Україна проводить виважену, послідовну та цілеспрямовану зовнішньополітичну діяльність, відповідно, основні напрямки її зовнішньої політики в цілому залишаються незмінними з часу проголошення незалежності у 1991 році.

Україна послідовно й неухильно будує свою зовнішню політику на основі беззастережного дотримання принципів міжнародного права, Статуту ООН та інших міжнародно-правових актів. Така позиція нашої держави закріплена у схвалених Верховною Радою 2 липня 1993 р. "Основних напрямках зовнішньої політики України" - концептуальним документом, на засадах якого базується та розвивається зовнішньополітична діяльність України.

Визначається три основні напрями зовнішньої політики України:

  • розвиток двосторонніх міждержавних відносин;

  • європейська інтеграція;

  • багатостороння дипломатія.

У двосторонніх відносинах пріоритетними для України є відносини з сусідніми країнами та стосунки зі стратегічно важливими партнерами і впливовими державами світу.

В свою чергу європейська інтеграція для України - це подальше політичне та інституційне зближення з ЄС та еволюційне просування до кінцевої мети інтеграції до Європейського Союзу; адаптування українського законодавства до норм ЄС та Ради Європи як ключовий інтеграційний елемент; поглиблення відносин України з НАТО як однією з основних складових всеохоплюючої системи європейської стабільності та безпеки.

В рамках багатосторонньої дипломатії можна виділити такі пріоритетні напрями зовнішньополітичної діяльності:

  • забезпечення ефективної участі держави у діяльності міжнародних організацій;

  • налагодження ефективного регіонального та субрегіонального співробітництва, посилення ролі України в регіональних та субрегіональних організаціях, форумах і об'єднаннях;

  • активізація діяльності в багатосторонніх домовленостях в галузі роззброєння, в т. ч. ядерного, заходів довіри, у миротворчих та миро підтримуючих операціях, безпекових режимах і контрольних механізмах.