Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
k_rob.docx
Скачиваний:
120
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………………..……4

1. СУТНІСТЬ ПРОДАЖУ ТОВАРІВ ТА РОЛЬ У

РИНКОВІЙ ЕКОНОМІЦІ…………………………………………………………..…….6

2. КОРОТКА ОРГАНІЗАЦІЙНО - ЕКОНОМІЧНА

ХАРАКТЕРИСТИКА ПІДПРИЄМСТВА ТОВ НВП «АРГОН»…………………..….14

3. ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРОДАЖУ ПРОДОВОЛЬЧИХ

ТА НЕПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ………………………………………………..….20

4. ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОЦЕСУ ПРОДАЖУ ТОВАРІВ В МАГАЗИНІ………………..25

5. ШЛЯХИ УДОСКОНАЛЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРОДАЖУ ПРОДОВОЛЬЧИХ ТА НЕ ПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ У МАГАЗИНІ……………………………………...27

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ …………………………………………………….....35

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………………………………....39

ДОДАТКИ……………………………………………………………………………….42

ВСТУП

Торгівлю можна назвати барометром економічного розвитку держав. Вона забезпечує надходження до бюджету значної частини коштів, сприяє зміцненню. Питання організації та технології торговельного обслуговування відіграють дуже важливу роль у підвищенні рівня умов життя населення.

Враховуючи викладене обрана тема курсової роботи є актуальною в наш час, оскільки з кожним днем в Україні, а також і в усьому світі постійно зростає число магазинів. Саме тому полягає необхідність в ознайомленні з поняттям магазинної торгівлі, її цілями, основними методами продажів, перевагами та їх недоліками.

Метою курсової роботи є вивчення організації продажу товарів у магазинах та пошук основних шляхів підвищення її ефективності.

Предметом дослідження є детальне вивчення методів продажів товарів у магазині та шляхи підвищення її ефективності.

Об'єктом дослідження курсової роботи є мережа магазинів ТОВ НВП «Аргон», що представлена мережою під брендом «Корона», «Грош» та «К-Маркет»

Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити такі завдання:

- визначити сутність та принципи організації продажу товарів у сучасних ринкових умовах;

- ознайомитись та дослідити основні показники фінансово-господарської діяльності досліджуваного підприємства ТОВ НВП «Аргон»;

- проаналізувати особливості організації продажу продовольчих та непродовольчих товарів на досліджуваному підприємстві;

- дослідити організаційні особливості процесу продажу товарів у магазинах;

- запропонувати шляхи удосконалення організації продажу товарів у магазинах.

Аналіз організації продажу товарів у магазинах здійснювався на базі матеріалів мережі супермаркетів ТОВ НВП «Аргон».. Супермаркети досліджуваного підприємства розташовані в основному у м. Вінниці та районних центрах Вінницької області.

В процесі дослідження будемо використовувати сучасні методи маркетингових досліджень, фінансово-господарського аналізу, порівняння та інші загальнонаукові та емпіричні методи.

Інформаційною базою курсової роботи є фактографічна інформація по ТОВ НВП «Аргон» та його фінансова звітність. Також в процесі дослідження по обраній темі було використано ряд видань спеціальної літератури (монографії, підручники, фахові періодичні видання), нормативно-правові акти України та джерела Інтернет.

Структура курсової роботи складається зі вступу, п’яти основних розділів, висновків та пропозицій, списку використаних джерел та додатків.

1. Сутність продажу товарів та роль у ринковій економіці

В Україні продаж товарів населенню в основному здійснюють підприємства роздрібної торгівлі – власники об'єктів роздрібної торгівлі (магазинів, павільйонів, кіосків). Роздрібною торгівлею сьогодні також займаються промислові, оптові підприємства через мережу власних фірмових магазинів. Більшість мережевих магазинів реалізують товари безпосередньо населенню, тобто фізичним особам, застосовуючи при цьому специфічні методи продажу товарів. У мережевих магазинах сьогодні застосовуються такі методи продажу, характеристику яких наведено нижче.

Продаж товарів на основі самообслуговування - один з найбільш зручних для покупців та ефективних для продавців методів продажу товарів. Цей метод передбачає вільний доступ покупців до викладених в торговому залі товарів, можливість самостійно оглядати і вибирати їх без допомоги продавця, що дозволяє більш раціонально розподілити функції між працівниками магазину. Змінюється їх склад: скорочується чисельність традиційних продавців і підвищується попит на кваліфікованих фахівців-програмістів, контролерів-касирів, які працюють у вузлах розрахунку, персоналу, який обслуговує торгове обладнання. У вузлі розрахунку покупцеві вручають касові чеки, що служать підтвердженням правильності розрахунку. Цей метод застосовується при продажу більшості продовольчих та непродовольчих товарів, окрім тих при виборі яких потрібні консультації фахівців. Товари, що вимагають нарізки та упаковки, продаються в магазинах самообслуговування через прилавок повного обслуговування.

При продажу товарів з обмеженим обслуговуванням покупці мають можливість самостійно ознайомитися і відібрати викладені товари. Функції продавця при цьому зводяться до консультування покупців, допомоги у відборі товарів, зважування, упаковки і передачі відібраних ними товарів. Цей метод є дуже зручним, оскільки багато покупців мають можливість одночасно ознайомитися з викладеними зразками товарів, не відволікаючи при цьому продавців на виконання функцій, пов'язаних з показом товарів і інформацією про їх асортимент. Це дозволяє прискорити операції з продажу товарів, збільшити пропускну здатність магазину і підвищити продуктивність праці продавців. При продажу товарів цим методом особливу увагу приділяють їх розміщенню та викладці. Товари групують за видами та цінами, розташовуючи їх на прилавках, стендах, гірках, вивішуючи на вішалки, також їх забезпечують ярликами-цінниками.

В роздрібних магазинах з повним обслуговуванням продавці надають допомогу покупцям на всіх етапах процесу придбання товару. Асортимент товарів, який пропонується магазинами з повним обслуговуванням, зазвичай включає багато товарів особливого попиту, а покупці цих товарів готові витратити час, щоб їх обслужили належним чином. Подібний високий рівень обслуговування вимагає високих експлуатаційних витрат, що врешті-решт відображається на гаманцях покупців.

Продаж товарів через прилавок (повне обслуговування) включає виконання наступних операцій:

- зустріч покупця і виявлення його наміру (визначення ставлення покупців до видів, сортів товару виконується персоналом ненав'язливо, у ввічливій формі);

- пропозиція і показ товарів (звертається увага на особливості окремих товарів);

- допомога у виборі товарів і кваліфікована консультація;

- пропозиція супутніх і нових товарів;

- проведення технологічних операцій, пов'язаних з нарізкою, зважуванням, відмірюванням (на ці операції затрачається багато часу, їх якість залежить від кваліфікації торгового персоналу та обладнання робочого місця продавця);

- розрахункові операції;

- упаковка і видача придбаних товарів (при продажу технологічно складних товарів з гарантійним терміном служби продавець зобов'язаний зробити відмітку в паспорті виробу та виписати товарний чек) [7, с.38].

Продаж товарів за зразками передбачає викладення зразків у торговому залі і ознайомлення з ними покупців. При цьому методі продажу робочі запаси розміщують окремо від зразків. Даний метод зручний тим, що на порівняно невеликій площі торгового залу можна виставить зразки досить широкого асортименту товарів. Цей метод застосовується при продажу технічно складних і великогабаритних товарів, а також тих товарів, які вимагають перед їх продажем вимірювання і нарізки. Виставлені в торговому залі зразки товарів повинні бути забезпечені чітко оформленими ярликами, в яких вказують найменування товару, артикул, сорт, найменування виробника, ціну. Продаж великогабаритних товарів за зразками поєднують з доставкою їх покупцям.

Торгівля за попереднім замовленням зручна для покупців, оскільки дозволяє їм економити час на придбання товарів. Так продають переважно продовольчі товари, а також непродовольчі товари складного асортименту. Замовлення можуть бути прийняті в магазині, автомагазині, за місцем роботи або вдома у покупців. Вони можуть бути подані в усній або письмовій формі. Розрахунок здійснюється шляхом попередньої оплати в касі магазину або за допомогою поштового переказу, а також шляхом оплати вартості товарів в момент їх отримання. Заздалегідь замовлені товари можуть бути доставлені додому або вручені покупцеві у магазині. Замовлення на продовольчі товари виконуються протягом 4-8 год. По непродовольчих товарах термін виконання замовлення встановлюється в залежності від виду товарів і можливостей його виконання.

Виділяють такі основні різновиди мережевих магазинів за окремими класифікаційними ознаками, покладеними в основу сучасних принципів організації роздрібної торговельної мережі.

1. За характером розміщення на території населеного пункту магазини поділяються на такі групи: магазини, що розміщені безпосередньо в житловій забудові; магазини, що розміщені в місцях загальноміського значення.

Характер розміщення магазину визначається різноманітними чинниками. Так, магазини першої групи покликані задовольняти найбільш масові та постійні потреби в товарах (основні групи продовольчих товарів, господарські, галантерейно-парфумерні, інші групи непродовольчих товарів повсякденного попиту). Головним чинником при їх розміщенні є радіус пішохідної доступності (у межах 500 м). Магазини другої групи покликані задовольняти періодичні й епізодичні потреби покупців. Тут основними чинниками є широта запропонованого вибору і забезпечення транспортної доступності. [8, с.81].

2. За формами товарної спеціалізації магазини поділяються на такі групи: універсальні; комбіновані; спеціалізовані; вузькоспеціалізовані; змішані.

Універсальні магазини реалізують, як правило, усі основні групи продовольчих і непродовольчих товарів. Вони є найбільш зручними для покупців, тому що забезпечують комплексне задоволення їхнього попиту.

Комбіновані магазини реалізують товари двох-трьох груп, об'єднаних спільністю їх споживання (м'ясо - риба, трикотаж - галантерея, галантерея - парфумерія).

Спеціалізовані магазини реалізують, як правило, одну групу товарів (з продажу одягу, взуття, хлібобулочних виробів, рибних товарів). Це пов'язано з тим, що, обмежуючи свою діяльність певним сегментом споживчого ринку, торговельне підприємство може забезпечити високий рівень задоволення попиту на окремі товари, запропонувати широку номенклатуру додаткових послуг.

Вузькоспеціалізовані магазини реалізують товари однієї товарної підгрупи, наприклад, з продажу жіночого взуття, інструментів, чоловічих сорочок, електроосвітлювальних приладів.

Змішані магазини реалізують товари різних груп, не пов'язаних між собою. На відміну від універсальних магазинів вони пропонують обмежену номенклатуру груп продовольчих і непродовольчих товарів.

3. За ціновими рівнями реалізованих товарів магазини поділяються на такі групи: елітні магазини з найвищим рівнем цін; магазини з середнім рівнем цін; магазини з низьким рівнем цін. Ця відносно нова для нашої практики система класифікації є результатом поглиблення диференціації доходів населення після переходу до ринкової економіки.

4. За розмірами торговельної площі магазини поділяють на такі групи: дрібні, середні, великі, дуже великі.

До дрібних магазинів у містах зараховують магазини з торговельною площею до 250 кв. м, у сільській місцевості до 100 кв. м. До середніх магазинів у містах зараховують магазини з торговельною площею 251-1000 кв. м, у сільській місцевості 101-400 кв. м. Такі магазини розміщуються у пристосованих приміщеннях або у спеціально збудованих будівлях. На такій торговельній площі можуть бути організовані універсальні продовольчі, комбіновані, спеціалізовані та вузькоспеціалізовані магазини. До великих магазинів у містах зараховують магазини з торговельною площею 1001-3500 кв. м, у сільській місцевості 401-1000 кв. м. Така торговельна площа дає змогу створювати магазини комплексного попиту й універсальні продовольчі та непродовольчі магазини. До дуже великих магазинів у містах зараховують магазини з торговельною площею понад 3500 кв. м, у сільській місцевості до 1000 кв. м. Це, як правило, непродовольчі магазини [5, с.101].

5. За категоріями магазини в Україні поділяються на "люкс", "вища", "перша", "друга", "без категорії". Присвоєння категорії здійснюється місцевими державними адміністраціями шляхом атестації об'єктів роздрібної торгівлі на основі комплексу показників, які характеризують: місцезнаходження будівлі та стан прилеглої території; вид, тип та особливості будівлі; комфортність, технічну оснащеність, внутрішній і зовнішній дизайн приміщень; логічність і функціональну організацію торговельного процесу; методи обслуговування; кваліфікацію персоналу; якість обслуговування.

До основних завдань організації продажу товарів у мережевому магазині можна віднести:

  • упорядкування заявок на вчасне завезення товарів;

  • формування асортименту товарів;

  • реклама товарів і додаткових послуг;

  • вчасне приймання товарів, що надійшли в магазин, за кількістю та якістю;

  • забезпечення відповідних умов зберігання товарів;

  • виконання операцій, пов'язаних з виробничою доробкою товару (фасування, упаковування);

  • переміщення товарів всередині магазину;

  • відповідне розміщення і викладка товарів у торговельному залі;

  • попереднє приймання замовлень на товари;

  • доставка товарів споживачам;

  • надання консультацій покупцям висококваліфікованими працівниками;

  • проведення опитувань та анкетування споживачів стосовно продажу товарів у магазині.

Дотримуючись та виконуючи поставлені завдання, можна досягти основних цілей організації продажу товарів у мережевому магазині, а саме:

  • вивчення попиту населення на товари;

  • швидкий продаж товарів за вигідними як для споживачів, так і для підприємців цінами;

  • правильна викладка товарів;

  • надання максимуму інформації про товар для споживачів;

  • забезпечення постійної наявності товару в магазині;

  • задоволення потреб споживачів у будь-яких товарах, притаманних даному типу магазину;

  • надання у магазині додаткових послуг;

  • отримання запланованого прибутку;

  • якісне обслуговування покупців;

  • високий рівень конкурентоспроможності.

Завдяки заздалегідь визначеним цілям та завданням організації продажу товарів, у мережевому магазині постійно здійснюється організоване забезпечення споживачів необхідною продукцією та отримується очікуваний дохід від реалізації товарів [5, с.111].

Організація продажу товарів у мережевому магазині традиційно здійснюється за перевіреними базовими принципами. Унікальність цих принципів і вимог полягає в тому, що вони повною мірою стосуються не тільки традиційних, але й новітніх форм і методів роздрібної реалізації.

Основні принципи організації продажу товарів у мережевому магазині такі:

а) для привернення уваги споживачів використовується спеціальна раціональна викладка товарів:

  • наближення товарів до покупців і створення найліпших умов для вільного ознайомлення з товарами та їх відбору;

  • для викладки товарів необхідно використовувати всі вільні місця в торговому залі;

  • великогабаритні товари слід розташовувати недалеко від виходу;

  • товари, що мають однакове значення, повинні бути розташовані в одному відділі магазину;

  • супутні товари повинні бути виставлені в безпосередній близькості від основних;

  • непродовольчі товари доцільно розташовувати по мікрокомплексам; товари імпульсивної купівлі мають бути розміщені на видному місці та приваблювати увагу споживачів;

  • товари, які купуються найбільше повинні бути викладені на полицях на рівні очей;

  • нові товари, на які необхідно звернути особливу увагу покупців, потрібно викладати на видних місцях;

б) реклама на товар має бути розміщена в «гарячих» точках торгового залу(вхід/вихід, каси, поряд з викладкою товарів на рівні очей, поряд з товарами імпульсивного попиту) для привертання уваги споживачів;

в) максимальне скорочення операцій обробки товарів у зоні обслуговування або на робочому місці продавця;

г) поєднання в одному пункті операцій з розрахунку за продані товари і відпуску їх покупцям.

д) комплексний підхід до вироблення оптимальних варіантів продажу товарів;

е) економічна ефективність прийнятої схеми продажу товарів;

є) збереження якості товарів.

Отже, можна зробити висновок, що продаж товарів через мережеві магазини має важливе соціально-економічне значення для будь-якої економічної моделі господарювання. У ринкових умовах економічне значення мережевих магазинів полягає в раціональній організації завершального етапу кожного окремого циклу суспільного виробництва, забезпеченні швидкого і стабільного доведення товарів до споживачів, здійсненні мобільного кругообігу грошових коштів.

Соціальне значення мережевих магазинів сьогодні не обмежується тільки скороченням часу, зусиль і коштів рядових споживачів на придбання потрібних товарів і послуг. Продаж товарів через мережеві магазини має стабільну тенденцію до зростання, є важливим ресурсом скорочення безробіття, працевлаштування передусім молоді, джерелом доходів як підприємців, так і найманих працівників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]