Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Scan / Scan - doc / Міністерство освіти і науки України Київський національний торговельно.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України Київський національний торговельно-економічний університет Вінницький торговельно-економічний інститут Факультет товарознавства, маркетингу та туризму

ЗВІТ З ВИРОБНИЧОЇ КОМПЛЕСНОЇ ПРАКТИКИ (за матеріалами ТОВ СТП «Свіжий вітер», м. Вінниця)

Студентки 4-го курсу групи Т-41

денної форми навчання напряму підготовки 6.140103

«Туризм» Козлової Марії Віталіївни

Науковий керівник від кафедри

д.е.н., проф. Левицька Інна Ванадіївна

від підприємства

директор ТОВ СТП «Свіжий вітер» Яременко Олександр Вікторович

Вінниця 2014

ЗМІСТ

ЗАТВЕРДЖЕНО 67

(нова редакція) 68

С^ВЩС^Д^Ш© 74

а— 74

шмШш 78

Практична підготовка студентів вищих навчальних закладів є основною і обов'язковою складовою частиною освітньо-професійної програми. Вона має своєю метою опанування студентами сучасних методів та форм організації праці у сфері їх майбутньої професіональної діяльності, формування професійних вмінь та навичок, які допоможуть у прийнятті самостійних рішень при проходженні практики та під час самостійної роботи в сучасних умовах.

Комплексна виробнича практика студентів є одним з найважливіших етапів наскрізної практичної підготовки фахівців напряму підготовки 6.140103 «Туризм» та являється складовою частиною навчального процесу з підготовки фахівців та регламентується Положенням про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України, яке затверджене наказом Міністерства освіти України і організується та здійснюється згідно з Положенням про проведення практики студентів ВТЕІ КНТЕУ.

Комплексна виробнича практика за фахом є одним із завершуючих елементів підготовки бакалаврів по туризму. Проходження практики передбачає вивчення основних економічних і управлінських параметрів підприємств туристичної галузі, ознайомлення з процесом економічного управління підприємствами, яке включає дослідження системи організації та планування діяльності суб’єктів туристичної діяльності, проведення аналізу маркетингової, виробничої й фінансової активності та оцінку ефективності роботи туристичного підприємства в цілому.

Метою практики є систематизація, закріплення і застосування теоретичних знань, отриманих за роки навчання в інституті, в практичній діяльності.

Завдання комплексної практики:

  • Закріплення та поглиблення теоретичних знань, отриманих в процесі навчання;

  • Ознайомлення з організаційною структурою підприємства;

  • Ознайомлення з виконанням зобов’язань перед туристами;

легалізацією туристської діяльності (зокрема, придбання ліцензії і інших дозвільних документів);

  • Вивчення нормативно-технічної документації, яка використовується підприємством;

  • Вивчення та аналіз асортименту тур продуктів підприємства;

  • Аналіз процесу ціноутворення в туризмі;

  • Оцінки ефективності організаційної структури підприємства;

  • Вироблення навичок оцінки і аналізу економічної діяльності підприємства;

  • Засвоєння практики ухвалення рішень в умовах ринку з економічних, кадрових, соціальних, нормативно-правових та інших проблем підприємства;

  • Розробка заходів щодо вдосконалення управлінської діяльності підприємства і підвищення ефективності його функціонування;

  • Вивчення аспектів упровадження комп’ютерної техніки і програмних засобів у процес роботи підприємства.

Даний звіт описує проходження комплексної практики на ТОВ «СТП «Свіжий вітер».

РОЗДІЛ 1

ХАРАКТЕРИСТИКА ТУРИСТСЬКОГО ПІДПРИЄМСТВА

  1. Загальна характеристика туристського підприємства

Товариство з обмеженою відповідальністю Санаторно-туристичне підприємство «Свіжий вітер» створене на основі управлінської форми власності в м. Євпаторія в 1999 р., у відповідності до Закону України “Про господарські товариства”, Закону України “Про підприємства в Україні”.

Філія Товариства з обмеженою відповідальністю Санаторно-туристичне підприємство «Свіжий вітер» створена у 2006 р. і на даний час розташована за адресою: Україна, м. Вінниця, вул. Соборна, 66,офіс 202.

В своїй діяльності Товариство керується Конституцією України, законами України, актами Президента України і Кабінету Міністрів України, нормативно- правовими актами центральних органів влади і управління, органів влади і управління Автономної Республіки Крим, міжнародними договорами України, а також Статутом.

Товариство володіє відособленим майном, має самостійний баланс, поточні і вкладні (депозитну) рахунки в кредитних установах, у тому числі в іноземній валюті, круглу печатку зі своїм найменуванням і ідентифікаційним кодом, може мати кутовий штамп, інші печатки і штампи відповідно до чинного законодавства, а також фірмові бланки зі своїми реквізитами, емблему і знак для товарів і послуг.

Товариство є самостійним суб’єктом господарювання і має права юридичної особи з моменту його державної реєстрації.

Товариство може набувати майнові і немайнові права, вступати в зобов’язання, виступати в суді, господарському, адміністративному, третейському суді і Міжнародному комерційному арбітражі.

Товариство може бути учасником інших товариств, установ, юридичних осіб, створених в інших формах, а також об’єднань підприємств, якщо це не суперечить чинному антимонопольному законодавству, може створювати інші підприємства відповідно до чинного законодавства України і Автономної Республіки Крим.

Учасники Товариства не відповідають за зобов’язаннями Товариства і несуть ризик збитків, пов’язаних з діяльністю Товариства, в межах вартості своїх внесків.

Предмет і мета діяльності Товариства

Товариство є підприємницьким і здійснює виключно діяльність з організації та забезпечення створення туристичного продукту, реалізації та надання послуг, а також посередницьку діяльність з надання характерних та супутніх послуг з метою отримання прибутку і розподілу її відповідно до Статуту.

Предметом діяльності Товариства є:

  • послуги з організації подорожувань;

  • діяльність туроператорів і турагентів;

  • внутрішній, іноземний, зарубіжний туризм;

  • дитячий, молодіжний, сімейний, для осіб похилого віку, для інвалідів, культурно-пізнавальний, лікувально-оздоровчий, спортивний, релігійний, екологічний (зелений), сільський, підводний, гірський, пригодницький, мисливський, автомобільний туризм;

  • екскурсійна діяльність;

  • послуги у сферах туризму;

  • посередництво у продажі квитків для подорожей, розміщенні на проживання та реалізації путівок;

  • посередництво у наданні супутніх туристських послуг;

  • діяльність готелів, надання інших місць для тимчасового проживання (молодіжними і гірськими туристичними базами, кемпінгами, іншими місцями для тимчасового проживання), у складі туристичного продукту Товариства;

  • діяльність ресторанів, кафе, барів, їдалень, послуги з постачання готової їжі, у складі туристичного продукту Товариства;

  • охорона здоров’я та надання соціальної допомоги; діяльність санаторно- курортних закладів, інша діяльність у сфері охорони здоров’я людини, у складі

туристичного продукту Товариства;

  • діяльність у сфері культури та спорту, відпочинку та розваг; демонстрація фільмів, діяльність концертних та театральних залів, інша видовищно- розважальна діяльність, інша діяльність у сфері культури; діяльність у сфері спорту (діяльність спортивних об’єктів, інша діяльність у сфері спорту); інші види рекреаційної діяльності, у складі туристичного продукту Товариства;

  • надання індивідуальних послуг (прання, хімчистка та фарбування, надання послуг перукарнями та салонами краси, діяльність по забезпеченню фізичного комфорту, надання інших індивідуальних послуг), у складі туристичного продукту Товариства.

  1. Основні напрямки діяльності туристського підприємства

ТОВ «СТП «Свіжий вітер» на основі ліцензії здійснює туроператорську діяльність з формування, просування та реалізації туристичного продукту. Основний напрям діяльності ТОВ «СТП «Свіжий вітер» як туристичного оператора - формування турів до АР Крим.

Функціональна виробничо-обслуговуюча діяльність ТОВ «СТП «Свіжий вітер» як туроператора передбачає:

  • формування (комплектацію) турів;

  • просування турів;

  • гуртову реалізацію турів;

  • забезпечення обслуговування туристів в межах програми туру;

  • контроль і оперативний супровід турів;

  • відповідальність за виконання робіт.

До основних функцій ТОВ «СТП «Свіжий вітер», як туристичного оператора відносяться:

  1. вивчення потреб потенційних туристів на тури та туристичні програми;

  2. складання маршрутів та перспективних програм обслуговування туристів;

  1. взаємодія з постачальниками послуг;

  2. розрахунок вартості туру та визначення ціни;

  3. реалізація турів;

  4. методичне забезпечення турів;

  5. забезпечення туристів необхідним та спеціальним спорядженням, сувенірною та рекламно-інформаційною продукцією;

  6. підготовка, підбір та призначення спеціалістів на маршрути подорожей (екскурсоводи, інструктори, гіди-перекладачі тощо);

  7. рекламно-інформаційна робота по просуванню туристичного продукту до споживачів;

  8. контроль за якістю, надійністю та безпекою туристичного обслуговування.

ТОВ «СТП «Свіжий вітер» здійснює турагентську діяльність на засадах агентських договорів з туристичними операторами. Згідно агентського договору туристична фірма ТОВ « СТГТ «Свіжий вітер» за згоди, за дорученням і за винагороду туроператора бере на себе зобов’язання, пов’язані з просуванням та реалізацією туристичного продукту, виробленого туристичним оператором.

ТОВ СТП «Свіжий вітер» має ділові зв’язки з наступними туристичними операторами: Туроператор TEZTOUR, ТуроператорTUIUkraine, ТуроператорTurtessTravel, Туроператор Аккорд-тур, Туроператор АЛГОЛЬ, Туроператор Альянс ТК, Туроператор Наталі Туре Україна, Туроператор САМ, Туроператор Татур, Туроператор Феєрія ТК, Туроператор Шоколад, ТуроператорPegasTouristik, ТуроператорAnex Tour, ТуроператорCoralTravel, Туроператор Пріарт- ЮГ ТО.

  1. Основні принципи розробки напрямів туристських подорожей і формування програм обслуговування

Аналіз технологічних процесів діяльності туристського підприємства при організації нового туристичного маршруту.

Програма перебування - це набір замовлених послуг, розподілених по днях та по годинах їх надання.

Складові програми перебування:

Цільові елементи - заходи зумовлені метою подорожі.

Додаткові - це заходи , що включаються до програми з метою її урізноманітнення ( екскурсії, побутові послуги, індустрія розваг,)

Правила розробки програми перебування:

  • При виборі засобу розміщення слід враховувати тип підприємства, його категорію, умови розміщення (готель, ротель, фотель, мотель та ін.).

  • Тип харчування - тип підприємства харчування, його розташування, клас обслуговування вид меню, кількість разів прийому їжі, національні особливості кухонь народів світу.

  • Розподіл по дням кількості ночівок, кількості разів прийому їжі які в комплексі мають складати певну кількість туроднів.

  • Необхідно враховувати час відведення на супутні (оселення, виїзд, інформація) та технологічні (очікування) елементи.

  • Включення екскурсій до програми турів: оглядова (по місту) триває 2-3 год. не рекомендується включати більш ніж 2 екскурсії 2-3 години або 1 заміська тривалістю 6-12 годин. Слід уникати одноманітності об’єктів показу, але передбачити можливість взаємозамінності об’єктів показу.

  • Необхідно враховувати можливості міста (курорти, країна) до програми вносять найбільш значимі заходи, та найвідоміші об’єкти.

  • Врахування спектру сезонності - річкові та морські прогулянки відвідування парків заповідників, відкритих басейнів, аквапарків, пікніків на свіжому повітрі, закриті об’єкти.

  • Програмне обслуговування починається з загально інформаційних заходів: інформ-коктейль щодо основних місць відвідування, час збору на екскурсії уточнення дат проведення екскурсії, рекомендації, що можна відвідати у вільний час, надання настанов щодо купівлі сувенірів, обміну валют, відправка назад туристів.

  • Підбір програмних заходів обумовлюється метою подорожі і залежить від складу учасників: відпочинок - екскурсія та розваг(майже всі на додаткові послуги); пізнавальні програми - екскурсії основні, а розваги додаткові. Для дітей значне місце приділяється пізнавальним, виховним та розважальним заходам.

  • Для довготривалих програм - курортні готелі, молодіжні бази і табори, круїзні судна, тощо - велика кількість вільного часу, необхідно запропонувати туристу варіанти його раціонального замовлення за рахунок різноманітних розважальних програм (індивідуальні заходи - спортивні та розважальні ігри, відвідування бібліотеки концертів чи танцювальних вечорів) [34].

Групові заходи, необхідна кількість учасників, екскурсії, поїздки на цікаві об’єкти, походи і подорожі.

Масові заходи: масова кількість учасників - турніри, конкурси, свята, вечори країн, та вікторини.

В процесі проектування нового туру одним з перших кроків є визначення ідеї самого туру. В свою чергу розробка ідеї туру поділяється на:

  • цільовим направлення туру;

  • за сезонністю;

  • за напрямом;

  • за приблизним плануванням основного комплексу послуг;

Основні послуги регламентуються договором на туристське обслуговування і путівкою. До таких послуг відносяться:

  • Розміщення - вибір категорії готелю, місце проживання;

  • Харчування;

  • Транспортні послуги;

  • Екскурсійні програми;

Додаткові послуги мають досить широкий спектр і займають при розвинутій інфраструктурі туризму до 50% від загального обсягу доходу.

Сюди відносять:

  • Додаткові екскурсії, що не увійшли в перелік основних послуг;

  • Фізкультурно - оздоровчі послуги;

  • Медичні послуги;

  • Страхування туриста та багажу.

Формування основного та додаткового комплексу послуг:

Можна виділити такі елементи:

  • цільове призначення туру (мета);

  • клас обслуговування;

  • розробка туристичного маршруту;

  • визначення засобу пересування;

  • планування пакета основних послуг на маршруті (розміщення, харчування) ;

  • планування програми туру , що визначає мету подорожі;

  • визначення та проектування ціни майбутнього туру (на основі конфіденційних

тарифів що надані постачальниками послуг та з орієнтацією на ціни

конкурентів );

  • визначення періоду туру;

Принципи що використовуються при визначенні туру:

  • регулярність подорожей;

  • тривалість перебування;

  • залежність від піків сезонів;

  • залежність від погодних умов;

  • залежність від зайнятості населення;

  • залежність від часу проведення громадських заходів (це характерно для ділових турів) [12].

Таким чином туристській продукт - сукупність речових та не речових споживчих вартостей, необхідних для задоволення потреб туриста, які виконують у період його туристської подорожі. В процесі проектування нового туру одним з перших кроків є визначення ідеї самого туру. Додаткові послуги мають досить широкий спектр і займають при розвинутій інфраструктурі туризму до 50% від загального обсягу доходу.

  1. Інформаційне забезпечення туристичної діяльності на підприємстві

Інформаційне забезпечення управління підприємством - це сукупність даних, систематизованих за певними ознаками і використовуваних для вирішення конкретних завдань, а також вживані при цьому методи і засоби збору, передачі, зберігання і перетворення інформації.

Діяльність туристичного підприємства в умовах ринку вимагає підвищення ролі роботи по управлінню підприємством, розробки стратегії і тактики поведінки на основі всебічного аналізу різнорідної інформації як про туристичні послуги, що надаються, так і потреби населення в цих послугах.

На туристичному підприємстві ТОВ «СТП«Свіжий вітер» велика частина інформації поступає через мережу Internet. Існують багато інтернет-ресурсів через які можна бронювати квітки на літак чи автобус, замовити автомобіль в аеропорт, забронювати місця у театрі чи концертному залі, а також забронювати номер в готелі. Найбільш популярними у використанні є такі інтернет-ресурси:

  1. holiday-crimea.com.ua

  2. www.hotels.su

  3. www.catalog-i.ua

  4. www.pilot.ua

  5. catalogue.horse21.ru

  6. hotels-globally.com

  7. www.fly.kiev.ua

Інформація про туристичний ринок Вінницької області підприємство отримує в облстатуправлінні. Ця інформація використовується з метою дослідження туристичного ринку та вивчення діяльності конкурентів.

Також турагенство ТОВ «СТП«Свіжий вітер» використовує інформацію з туристичних виставок, це допомагає знайти нових партнерів та клієнтів. Інформація із ЗМІ допомагає оцінити стан туристичного ринку, напрямки його розвитку та допомагає розкрити особистий потенціал підприємства зі всіма його можливостями.

Ефективність управління підприємством залежить від того, наскільки інформаційне забезпечення відповідає вимогам для вироблення, ухвалення і організації виконання ухваленого рішення. Тому на підприємстві ТОВ «СТП«Свіжий вітер» був проведений аналіз та оцінка інформаційного забезпечення з різних точок зору:

  1. Корисність інформації

  2. Витрати на її пошук, сбір, передачу, обробку

  3. Повнота інформації

  4. Достатність внутрішньої і зовнішньої інформації

  5. Необхідність використання ПК для обліку, зберігання та обробки

інформації

На туристичному підприємстві ТОВ «СТП«Свіжий вітер» використовують тільки достовірну і корисну інформацію отриману з надійних, перевірених джерел. Витрати на її пошук значно невеликі, так як в основному інформація поступає на фірму з вторинних даних, яки майже не потребують обробки, що значно зменшує час та витрати.

В сучасних умовах використання ПК та інших засобів комунікацій є невід’ємною частиною використання як зовнішньої, так і внутрішньої інформації, яка є досить достатньою для ефективного функціонування туристичного підприємства.

Важливу роль в управлінні підприємством відіграють обґрунтовано вибрані методи збору, обробки та аналізу інформації.

На ТОВ «СТП«Свіжий вітер» використовуються такі методи, як:

  1. Статистичний

  2. Математичний

  3. Аналітичний

Статистичний метод інформації на турфірмі ТОВ «СТП«Свіжий вітер» використовується для:

- опису інформації та обчислення узагальнюючих параметрів (наприклад, динаміка туристичних потоків по Україні);

  • проведення складних математичних процедур, які дають змогу проаналізувати водночас кілька взаємопов'язаних ознак (наприклад, взаємозв’язок між підвищенням ціни та попитом на турпродукт);

Застосування методів математичної статистики забезпечує:

  • стислий опис первинної соціологічної інформації, обчислення одновимірних розподілів;

  • обчислення зв'язків між ознаками досліджуваного суспільного явища, оцінку їх за допомогою статистичних коефіцієнтів зв'язку, застосування кореляційного, регресійного аналізу тощо;

  • класифікацію ознак та об'єктів, побудову типологій (кластерний аналіз, дискримінантний аналіз, факторний аналіз);

  • перевірку (підтвердження чи спростування) вихідних гіпотез дослідження, формулювання нових проблем;

  • вироблення коротко- і довгострокових прогнозів щодо функціонування та розвитку певного суспільного явища [25].

Для автоматизації роботи персоналу підприємства використовується таке програмне забезпечення:

  • Microsoft Office

  • Internet Explorer

  • Бухгалтерія 1C

  • Outlook Express

  • ICQ та інше.

Таким чином туристичне підприємство ТОВ «СТП«Свіжий вітер» добре забезпечено інформацією, та засобами її обробки. Це значно спрощує використання кожного потоку інформації та скорочує час та витрати на сбір даних.

РОЗДІЛ 2

ХАРАКТЕРИСТИКА УПРАВЛІНСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТУРФІРМИ

2Л. Аналіз організаційної структури підприємства та методів управління підприємством

Товариство з обмеженою відповідальністю «Санаторно-туристичне підприємство «Свіжий Вітер» створене на основі управлінської форми власності в м. Євпаторія в 1999 р., у відповідності до Закону України “ Про господарські товариства ”, Закону України “ Про підприємства в Україні ”.

Філія ТОВ «СТП «Свіжий вітер» створена у 2006 р. і на даний час розташована за адресою: Україна, м. Вінниця, вул. Соборна, 66,офіс 202.

Організаційна структура ТОВ «СТП «Свіжий вітер»:

  1. Директор - Яременко Олександр Вікторович;

  2. Бухгалтер - Дроненко Тетяна Володимирівна;

  3. Менеджер з внутрішнього туризму - Кузьменко Оксана Борисівна;

  4. Менеджер з виїзного туризму - Ткач Лариса Іванівна;

Рис. 2.1. Організаційна структура ТОВ «СТП «Свіжий вітер»

Органи управління і посадові особи Товариства:

Вищим органом управління Товариства є Збори учасників, які складаються з учасників Товариства.

Учасники мають кількість голосів, пропорційну розміру їх часток в статутному капіталі, згідно зі Статутом.

Збори учасників обирають Голову Товариства на термін 3 роки.

Збори учасників мають право приймати рішення з усіх питань діяльності Товариства, у тому числі з тих, які передані Зборами учасників до компетенції Директора.

Виконавчим органом Товариства є Директор. Директор вирішує всі питання діяльності Товариства, за винятком тих, що внесені до виняткової компетенції Зборів учасників. Збори учасників можуть приймати рішення про передачу частини своїх повноважень до компетенції Директора.

До компетенції Директора належить:

  • оперативне керівництво діяльністю Товариства, забезпечення ефективної фінансово-господарської діяльності, питання ціноутворення;

  • відкриття і закриття поточних і вкладних (депозитних) рахунків в кредитних установах, розпорядження за ними;

  • укладення будь-яких договорів, контрактів і угод, включаючи трудові і зовнішньоекономічні;

  • підбір і розстановка персоналу, визначення умов і розмірів оплати праці, накладення дисциплінарних стягнень;

  • затвердження Правил внутрішнього розпорядку, інших внутрішніх документів Товариства, укладення колективного договору;

  • підписання платіжних і інших документів Товариства, видання в межах своєї компетенції наказів і розпоряджень, у тому числі про прийом і звільнення;

  • представництво інтересів Товариства у всіх інстанціях, у відносинах з усіма юридичними і фізичними особами, а також з державними органами з усіх питань діяльності Товариства;

  • виконання інших дій, необхідних для здійснення покладених на нього функцій, в межах компетенції, визначеної Статутом і трудовим договором або контрактом.

Директор відповідно до законодавства зобов’язується забезпечувати:

  • охорону навколишнього середовища від забруднень і інших шкідливих дій;

  • безпеку виробництва, санітарно-гігієнічні норми і вимоги щодо захисту здоров’я працюючих, населення і споживачів продукції;

  • пільги і компенсації для працюючих в умовах, відмінних від нормативних;

  • розробку і затвердження положень, посадових інструкцій і інструкцій з охорони праці, програми навчання і інших внутрішніх документів з охорони праці;

  • вирішення питань з розслідування і обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, відшкодуванню шкоди від нещасних випадків і професійних захворювань;

  • пожежну безпеку виробництва, якщо інше не передбачене відповідними договорами.

Більшість співробітників ТОВ СТП «Свіжий Вітер» мають значний досвід роботи в туристичній галузі. Більше ніж 75% персоналу мають вищу туристичну освіту, що говорить про високий рівень кваліфікації кадрів на підприємстві.

Отже персонал ТОВ СТП «Свіжий Вітер» є досвідченими, люб’язними та професіональними працівниками компанії. На період проходження мною практики з задоволенням допомагали і навчали туристкої справи. Колектив дуже дружелюбний тому ніяких проблем з боку спілкування не виникало.

  1. Характеристика спеціальних функцій управління на підприємстві

Функція менеджменту - організація управління туристичним підприємством і виражає процес створення структури управління. Ця функція має два аспекти: створення структурних підрозділів у відношенні з метою і стратегією підприємства і встановлення взаємовідносин між підрозділами різних рівнів для

розподілення обов’язків і координації виконання завдань.

На сьогоднішній день будь-яка діяльність підприємства без застосування функцій менеджменту є недоцільною та неефективною.

Функції управління - це конкретний вид управлінської діяльності, який здійснюється спеціальними прийомами и способами, а також відповідна організація роботи.

Кожна з функцій менеджменту життєво важлива для організації. Разом з тим планування як функція управління забезпечує основу для інших функцій і вважається найголовнішою з них, а функції організації, мотивації і контролю зорієнтовані на виконання тактичних і стратегічних планів організації.

Функція планування

Управління системою туризму повинно базуватись на стратегічному баченні і передбаченні. На основі бачення, який є ведучою ідеєю менеджменту, розробляється політика туристської фірма, яка представляє спільні цілі і норми відносин, що забезпечують життєздатність і розвиток цієї структури.

Планування - один з етапів процесу управління, на якому визначаються цілі будь-якої туристичної структури, а також методи їх досягнення. В одному випадку фірма закінчує своє існування після досягнення поставлених цілей, в інших ставляться нові, більш значимі цілі. Це вказує на те, що планування не представляє собою якоїсь одноразової дії. Це безперервний процес вивчення нових шляхів і методів удосконалення діяльності фірми за рахунок виявлених можливостей, умов і факторів [2, 6].

Під плануванням діяльності туристичного підприємства слід розуміти систематичний, інформаційно-опрацьований процес якісного, кількісного і тимчасового визначення майбутніх цілей, засобів і методів формування, управління і розвитку підприємства.

Всі три типи планів складають загальну систему, яка називається генеральним, або спільним, або бізнес-планом функціонування організації.

Ефективність планування як функція управління в більшості залежить від того, якими з наступних принципів керуються при складанні планів: повнота планування, точність планування, ясність планування, безперервність планування, економічність планування.

Планування передбачає використання всіх методів, тактик і процедур, які менеджери застосовують в своїй роботі.

За допомогою функції планування в певній мірі вирішується проблема невизначеності в організації. Слід пам’ятати, що невизначеність - це одна з основних причин, по якій необхідно планування в організації, тому що воно допомагає їй більш ефективно реагувати на зміни зовнішнього середовища.

Організаційна функція

Організація як функція менеджменту — це процес створення структури підприємства, яка дає змогу людям ефективно працювати разом для досягнення спільної мети.

Організація - це засіб досягнення цілей підприємства. З економічної точки зору управління персоналом вона передає смисл роботи і розподіляє її по виконавцям [5].

Оскільки функція організації полягає в об’єднанні всіх спеціалістів фірми, задача в тому, щоб визначити місію, роль, відповідальність, підзвітність кожного з них. Процес організації розподіляє роботу між підрозділами виходячи з розміру підприємства, його мети, технологій і персоналу. Існує ряд елементів, які необхідно структурувати для того, щоб фірма змогла виконати свої плани і тим самим досягти своєї мети. Існує ряд принципів, якими слід керуватись в процесі виконання організаційної функції:

  • визначення і деталізація мети фірми, яка була виявлена в ході планування;

  • визначення видів діяльності, необхідних для досягнення цих цілей;

  • доручення різних задач індивідуумам (розподіл праці) і об’єднання їх в керовані робочі групи або підрозділи;

  • координація різних видів діяльності, доручених кожній групі, за допомогою встановлення робочих взаємовідносин, включаючи чітке визначення того, хто буде здійснювати керівництво (у кожного підлеглого не може бути двох начальників), тобто кожен член групи повинен знати, що він повинен зробити і в

який термін, а також того, хто ним керує;

  • єдність мети - кожен член організації працює на спільне благо, тобто ніхто не повинен працювати проти цілей організації;

  • розмах контролю, або розмах менеджменту, - кожен менеджер відповідає за кероване ним число працівників [17].

У зв’язку з цим можна виділити два важливих фактора, які визначають норми керованості (кількість співробітників, якими може ефективно керувати один менеджер), - час і частоту, тобто скільки часу менеджеру потрібно проводити з кожним співробітником і як часто це робити. Зрозуміло, що цей критерій в більшості залежить від уміння менеджера спілкуватись з підлеглими, складності задач, що вирішуються, зацікавленості трудовим процесом.

Отже, попередньою умовою для створення структури підприємства є формування стратегій, а основна мета організаційної функції в менеджменті — забезпечити перехід від стратегії до структури.

Мотивація як функція управління

Мотивація — це процес спонукання, стимулювання себе чи інших до цілеспрямованої поведінки або виконання певних дій, спрямованих на досягнення власної мети або мети організації.

Для підвищення мотивації і спонукання працівників до ефективних дій застосовують винагороди. Керівництво фірми повинно мати у своєму арсеналі два головних типи заохочування: внутрішні та зовнішні [26].

Внутрішні винагороди дає сам процес виконання роботи: відчуття досягнення результату, успіху, самоповаги, зміст і значущість виконаної роботи та ін. Найпростіший спосіб забезпечення внутрішніх винагород — створення сприятливих умов роботи і конкретне формування завдань.

Зовнішні винагороди — це все те, що фірма пропонує своєму працівникові за виконання службових обов’язків. Суди належать заробітна плата, премії, надбавки, додаткові пільги, просування по службі і т. д.

Мотивація - це робота менеджера, спрямована на активізацію співробітників фірми в плані підвищення ефективності їх праці для досягнення як

особистих цілей, так і цілей фірми.

При розгляді даного питання менеджмент орієнтується на два аспекти цієї проблеми: мотивацію (мотиви) подорожей і мотивацію трудових відносин.

Мотиви подорожей. Ціль поїздки - це причина, при відсутності якої дана поїздка б не відбулась. Інформація про мету поїздки необхідна перш за все для того, щоб правильно розділити туристичні ринки на сегменти і визначити цільові ринки, які покладено в основу розробки моделі управління туристичними потоками і маршрутами [14].

Частіше за все єдиний мотив виділити не можна. Ситуація ускладнюється тим, що причини подорожі, лежать частіше в підсвідомості. В зв’язку з цим варто виділити п’ять основних груп мотивації подорожей: фізична мотивація,

психологічна мотивація, міжособистісна мотивація, культурна мотивація, мотивація престижу і статусу, мотивація трудових відносин.

Функція контролю

Функція контролю — це процес забезпечення досягнення цілей організації за допомогою оцінки та аналізу результатів діяльності, оперативного втручання в управлінський процес і прийняття коригуючих дій.

В самому загальному вигляді контроль означає процес співставлення фактично досягнутих результатів з запланованими. По суті це кількісна і якісна оцінка і облік результатів роботи фірми [25].

В основу створення всіх систем контролю повинні бути покладені наступні основні вимоги - критерії: ефективність контролю, ефект впливу на людей, виконання задач контролю, визначення меж контролю.

Для ефективного контролю необхідно три моменти:

  1. Відповідне знання управлінських пропозицій, тобто можливість спостерігати і піддати розгляду даний план у деталях перед тим, як запустити його в справу;

  2. Своєчасна інформація з управлінської доповіді про виконання плану і результатам, що дійсно досягаються, у порівнянні з плановими показниками;

  3. Здатність засумніватися у відхиленні від плану і, якщо необхідно,

утрутитися, коли управління нездатне виправити план на визначений курс [11].

Для ефективного виконання поставлених завдань керівництво фірми використовує три види контролю: 1) попередній; 2) поточний; 3) заключний.

В цьому випадку мова йде про регулювання туристичних явищ і процесів. На даному етапі проходить ліквідації відхилень від параметрів, визначених на стадії планування, і приведення системи управління в заданий стан.

Отже, функції управління - це конкретний вид управлінської діяльності, який здійснюється спеціальними прийомами і засобами, а також відповідна організація роботи.

  1. Аналіз системи управління персоналом на підприємстві

Розрізняють наступні методи управління персоналом, виділяючи три групи таких методів:

  1. адміністративні методи, формування структури та органів управління, встановлення держзамовлень; затвердження адміністративних норм і нормативів, видання наказів і розпоряджень; підбір і розстановка кадрів, розробка положень, посадових інструкцій і стандартів діяльності організації;

  2. економічні методи: техніко-економічний аналіз, техніко-економічне обгрунтування, планування, матеріальне стимулювання, ціноутворення, податкова система, економічні норми і нормативи;

  3. соціально-психологічні методи: соціальний аналіз у колективі працівників, соціальне планування, участь працівників в управлінні, соціальний розвиток колективу, психологічний вплив на працівників (формування груп, створення нормального психологічного клімату, моральне стимулювання, розвиток у працівників ініціативи та відповідальності) [21].

Адміністративні методи відрізняються прямим характером впливу; вони обов'язкові для виконання, не допускають свободи вибору співробітників і припускають санкції за невиконання розпоряджень. Економічним і соціально- психологічним методам властиві непрямий характер впливу, відсутність чітко визначеного часу й обов'язковості цього впливу. Вони допускають у відомих межах свободу індивідуального вибору і поведінки, багато в чому залежать від індивідуальних особливостей працівників. Точно встановити силу і кінцевий ефект впливу зазначених методів досить важко. Однак у цілому дані способи управління, особливо економічні, займають провідне місце в управлінні персоналом, виступаючи як би фундаментом управлінського впливу.

Посадова інструкція менеджера на турагенстві ТОВ «СТП «Свіжий вітер»

  1. Загальні положення

  1. Менеджер по туризму відноситься до категорії спеціалістів підприємства, приймається на роботу і звільнюється з роботи наказом директора.

  2. Менеджер підпорядковується безпосередньо директору підприємства.

  3. У своєї діяльності менеджер керується:

  • дійсним в Україні законодавством, зокрема Законом України «Про туризм»;

  • Статутом підприємства;

  • наказами керівництва підприємства;

  • загальними рекомендаціями по організації діловиробництва;

  • данною посадовою інструкцією.

  1. Загальні вимоги

  1. На посаду менеджера призначуються особи з вищою або середньою спеціальною освітою та стажем роботи не меньш ніж 1 року.

  2. Менеджер повинен володіти наступними знаннями:

  • положення нормативних, методичних, керівних та інших документів, стосовних до роботи, пов’язаної з виконанням посадових обов’язків менеджера;

  • правила розрахунків з клієнтами и партнерами;

  • порядок оформлення документів, необхідних для туристичних поїздок клієнтів підприємства;

  • правила і принципи ділової етики;

  • структуру агентства і правила внутрішнього трудового розпорядку;

  • правила користування оргтехнікою, ПК;

  • повинен знати правила страхування туристів від нещасних випадків, правила медичного страхування;

  • релігію країни перебування туриста, традиції та правила перебування, а також

іншу суттєву інформацію (мова, особливості кухні, грошову одиницю, чайові);

  • пропоновані туристам готелі (класифікацію номерів, перелік послуг, та ін.);

пропоновані клієнтам маршрути, регіони, курорти (відмінність один від одного, пляжі, клімат, рослинність та ін.);

  • відмінності у питанні «шведський стіл», заказне меню, буфет, система питання «все включено», «ультра все включено»;

  • зміст і приблизна вартість екскурсійної програми, пропонуємой приймаючій фірмою;

  • відмінність звичайного трансферу від «УІР»-трансферу;

  • поняття «реліз-період» і «стоп-сейл».

  1. Посадові обов’язки

  1. Головними задачами менеджера є допомога туристу у виборі туристичного продукту, оформлення договору с туристом про надання послуг підприємством, узгодження умов туристичних поїздок з контрагентами підприємства.

  2. На менеджера покладаються наступні функції:

  • реалізація пакетів туристичних послуг клієнтам підприємства;

  • узгодження умов і оформлення договорів з клієнтами підприємства;

  • бронювання туристичних послуг у контрагентів підприємства;

  • документальне супроводженням договорів з туристами.

  1. Менеджер зобов’язаний:

  • здійснювати аналіз аудиторії потенційних клієнтів, виявляти потреби клієнтів, їх рівень і спрямованість;

  • розробляти методики пошуку клієнтів, планувати роботу з клієнтами, складати схеми звертання до клієнтів;

  • інформувати туристів о послугах, надаваних підприємством;

  • надавати інформацію туристам про программу та вартість турів;

оказувати сприяння туристам в оформленні ним необхідних документів для туристичної подорожі;

інформувати туристів про процедуру в’їзду та виїзду з країни перебування, її релігії;

аналізувати роботу потенційних конкурентів: рекламні публікації

конкуруючих фірм в періодичній печаті, на радіо, телебаченні та використовувати накопичену інформацію в роботі; зберігати комерційну таємницю підприємства;

своєчасно та у повному об’ємі виконувати накази та розпорядження директора, а також дотримуватися вимог нормативних документів підприємства та діючого законодавства;

правильно оформляти заявку на тур, в якій повинні вказуватися повні та достовірні паспортні данні туриста, дата народження туриста, строки поїздки, найменування готелю, розміщення, тип харчування;

розробляти схеми взаємин з найбільш вигідними і перспективними клієнтами (пропозиції особливих умов договорів, систем знижок і індивідуального обслуговування, прискорених термінів і особливих умов виконання договірних зобов'язань, ін.);

розробляти і давати клієнтам рекомендації і консультації по найбільш ефективному використанню устояних ділових зв'язків; забезпечувати можливість відвідування клієнтами виставок, ярмарків, презентацій нових турпродуктів (послуг);

повинен інформувати приймальну фірму про прибуття та від’їзді туристів; підтримувати постійний контакт з існуючими клієнтами, організувати роботу з ними по устояним діловим схемам;

дотримувати етику ділового спілкування з клієнтами і працівниками підприємства;

вести облік вхідних і вихідних дзвоників; дотримувати нормам трудової дисципліни;

вести встановлену документацію і готувати звітність у встановлений термін.

  1. Права

  1. Діяти від імені відділу, представляти інтереси підприємства у взаємовідносинах з іншими структурними підрозділами підприємства, організаціями й органами державної влади.

  2. Здійснювати взаємодії з керівниками (співробітниками) усіх (окремих) структурних підрозділів підприємства.

  3. Знайомитися з проектами рішень керівництва підприємства, що стосуються діяльності очоленого ним структурного підрозділу.

  4. Вносити на розгляд керівництва пропозиції по поліпшенню діяльності підприємства і очоленого ним структурного підрозділу зокрема.

  5. Брати участь у підготовці проектів наказів, інструкцій, указівок, а також кошторисів, договорів і інших документів, зв'язаних з діяльністю структурного підрозділу.

  6. У межах своєї компетенції підписувати і візувати документи.

  7. Самостійно вести листування зі структурними підрозділами підприємства, а також іншими організаціями з питань, що входять у його компетенцію.

  8. Подавати пропозиції директору підприємства про залучення до матеріальної і дисциплінарної відповідальності посадових осіб очоленого ним структурного підрозділу за результатами перевірок.

  1. Відповідальність

  1. Менеджер несе відповідальність, передбачену дійсним законодавством України, Положенням про комерційну таємницю, укладеним робітником с підприємством угодами лише при наявності його вини у спричинені шкоди підприємству.

  2. Менеджер несе відповідальність:

  • За неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов'язків, передбачених даною посадовою інструкцією, - у межах, визначених чинним трудовим законодавством України;

  • За правопорушення, здійснені в процесі виконання своєї діяльності, - в межах, визначених чинним адміністративним, кримінальним і цивільним законодавством України;

- За причинені матеріальні втрати - в межах, визначених чинним трудовим і цивільним законодавством України.

Процес відбору кадрів

Відбір персоналу в ТОВ «СТП «Свіжий вітер» можна представити в наступному вигляді:

  1. визначення правил відбору;

  2. первинний відбір;

  3. співбесіда з директором;

  4. випробування;

  5. укладення трудової угоди.

Визначення правил відбору дозволяє уточнити основні процедури оцінки кандидатів, а також виділити ключові позиції порівняння претендентів.

Первинний відбір починається з аналізу списку і документів кандидатів. Його мета - відсіяти тих, хто не володіє мінімальним набором характеристик, необхідних для заняття вакантної посади.

Первинне виявлення кандидатів відбувається шляхом аналізу їх документів (анкет, резюме, характеристик, рекомендацій) на предмет їх відповідності вимогам фірми до майбутнім співробітникам. Методи первинного відбору залежать від бюджету, стратегії, культури організації, відносної важливості посади. Однак за допомогою оцінки документів можна отримати обмежену кількість інформації.

Спочатку, для полегшення аналізу, всім претендентам у ТОВ «СТП «Свіжий вітер» пропонується стандартний бланк заяви, що включає відомості про прізвище, вік, освіту, досвід роботи, спеціальні пункти. Заява поєднане з анкетою, що містить питання про попередню роботу, заробітної плати, причини звільнення, інтересах, досвіді роботи, нагороди, почесні звання, публікаціях, а також про осіб, які можуть щось повідомити про претендента.

У результаті аналізу документів приймається рішення про доцільність особистої зустрічі з претендентом.Запрошення на неї попередньо робиться по телефону, але обов'язково підтверджується письмово. Крім того, до запрошення додається схема розташування офісу компанії.

Перед ознайомчим співбесідою, що відбуваються в рамках такої зустрічі, стоять такі основні завдання:

  1. Первинне визначення компетентності, особистих якостей претендента та його зацікавленості у роботі.

  2. Інформування його про фірму та переваги роботи в ній, обов'язках, можливі труднощі.

  3. З'ясування інтересів і очікувань обох сторін, можливості знаходження порозуміння між ними.

  4. Надання претенденту можливості самому оцінити, чи дійсно він хоче отримати дану роботу.

Результати ознайомчого співбесіди з кандидатами в ТОВ «СТП «Свіжий вітер» зазвичай дозволяють відсіяти відразу ж до 80 - 90% цих осіб, а для решти вибрати найбільш відповідні способи подальшої перевірки та вивченняпсихологічних і професійних якостей, їх придатності виконувати відповідну роботу.

Цільові співбесіди дають можливість оцінити інтелект, професіоналізм, ерудицію, кмітливість, старанність, реакцію, відкритість новому, спостережливість, допитливість, ініціативність, ентузіазм,

розсудливість, чесність, причини залишення колишнього місця, вправно і т.п.

Загалом, крім співбесід, які практикуються в ТОВ «СТП «Свіжий вітер», інформацію про претендента можна отримати за допомогою спеціального аналізу і перевірки автобіографій, характеристик, рекомендацій з останнього місця роботи. Але в цілому їх достовірність дуже невисока (як свідчить західний досвід, 25% характеристик та рекомендаційних листів - помилкові). Тому часто їх зміст мало кого цікавить: головне - загальний висновок, а то й просто сам факт наявності. Крім того, вони містять інформацію переважно про минуле кандидата, а не про його справжні і перспективні можливості.

РОЗДІЛ з

ЗМІСТ ЗАВДАНЬ ЩОДО ПЛАНОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

ПІДПРИЄМСТВА

  1. Аналіз обсягу туристичних послуг

З метою аналізу планово-економічної діяльності ТОВ «СТП «Свіжий вітер», насамперед проведемо аналіз обсягу туристичних послуг досліджуваного підприємства. Проведемо аналіз асортименту турпродуктів та послуг у формі таблиці.

Таблиця 3.1

Аналіз динаміки та структури асортименту турпродуктів та послуг ТОВ «СТП «Свіжий вітер» за 2011-2013 рр.

Номенклатура,

асортимент

Кількість туристів, що скористалися продуктами фірми

Відхилення

2011 р

2012 р

2013 р

40 л.

питома вага, %

40 л.

питома вага, %

чол.

питома вага, %

Внутрішній туризм, разом

481

89

519

88

532

90

2

Виїзний туризм, разом

79

11

94

12

99

10

5

Послуги, разом

1459

100

1528

100

1611

100

5

в т.ч. оформлення віз

69

5

81

5

78

5

1

оформлення страховки

501

34

512

34

534

34

4

бронювання готелю

415

28

419

27

424

28

1

бронювання квитків

76

5

91

5

97

5

6

транспортні послуги

398

28

425

29

478

28

12

Загальна кількість обслугованих туристів в період з 2011 по 2013 рік

становить 1888 осіб, з них 592 особи були обслуговані у 2011 році, 641 особа - у 2012 році і 655 - у 2013. Спостерігається тенденція збільшення з кожним роком кількості проданих послуг.

У 2011 році було обслуговано 592 туриста, з яких 32 особи - іноземці, а інші 560 - громадяни України, 79 з яких подорожувало закордон і 481 - в межах країни. Кількість обслугованих екскурсантів у 2011 році склала 98 осіб.

У 2012 р. було обслуговано 641 туриста, з яких 28 осіб - іноземці, а інші 613 - громадяни України, 94 з яких подорожувало закордон і 519 - в межах країни.

Кількість обслугованих екскурсантів у 2001 році склала 124 особи.

У 2013 році було обслуговано 655 туриста, з яких 24 особи - іноземці, а інші 631 - громадяни України, 99 з яких подорожувало закордон і 532 - в межах країни. Кількість обслугованих у 2013 році склала 132 особи.

Здійснити аналіз попиту на продукцію туристичного підприємства ТОВ «СТП «Свіжий вітер» можливо, детально розглянувши 1-ТУР.

1-ТУР - це форма державної статистичної звітності, яку подають:

До 10 січня - суб’єкти туристичної діяльності - Міністерству курортів і туризму Автономної Республіки Крим та відповідним структурним підрозділам обласних, Київської та Севастопольської міськдержадміністрацій; До 20 січня - зведений звіт - Міністерству курортів і туризму Автономної Республіки Крим та відповідним структурним підрозділам обласних, Київської та Севастопольської міськдержадміністрацій;

Держкомтуризму України;

Держкомстату Автономної Республіки Крим та Севастопольському міським управлінням статистики.

Охарактеризуємо Розділ 3 форми державної статистичної звітності 1-Тур.

Таблиця 3.2

Обсяг реалізованих послуг ТОВ «СТП «Свіжий вітер» за 2011-2013 рр.

Назва показника

Всього

Кількість послуг, реалізованих туристам

Абсолютне відхилення 2013 від 2012 року, к-ть послуг

Відносне відхилення 201 Звід 2012 року, %

2011

2012

2013

к-ть

послуг

к-ть

послуг

к-ть

послуг

1

2

3

4

5

6

7

Кількість обслугованих, у тому числі:

1888

592

641

655

14

2,2

Іноземних туристів

84

32

28

24

-4

-14,3

Крім того, іноземних туристів, без поселення в закладах розміщення

Туристів, які виїжджали за кордон

272

79

94

99

5

5,3

Крім того, туристів, які виїжджали за кордон, без поселення.

Продовж, табл. 3.2

]

2

3

4

5

6

7

Туристів, охоплених внутрішнім туризмом, у тому числі:

1532

481

519

532

13

2,5

Кількість екскурсантів

354

98

124

132

8

6,5

Загальна кількість обслугованих туристів в період з 2011 по 2013 рік становить 1888 осіб, з них 592 особи були обслуговані у 2011 році, 641 особа - у 2012 році і 655 - у 2013. Спостерігається тенденція збільшення з кожним роком кількості проданих послуг.

У 2011 р. було обслуговано 592 туриста, з яких 32 особи - іноземці, а інші 560 - громадяни України, 79 з яких подорожувало закордон і 481 - в межах країни. Кількість обслугованих екскурсантів у 2011 році склала 98 осіб.

У 2012 р. було обслуговано 641 туриста, з яких 28 осіб - іноземці, а інші 613 - громадяни України, 94 з яких подорожувало закордон і 519 - в межах країни. Кількість обслугованих екскурсантів у 2012 році склала 124 особи.

У 2013 р. було обслуговано 655 туриста, з яких 24 особи - іноземці, а інші 631 - громадяни України, 99 з яких подорожувало закордон і 532 - в межах країни. Кількість обслугованих екскурсантів у 2013 році склала 132 особи.

Обсяг реалізованих послуг підприємства

  • Кількість іноземних туристів

  • Кількість туристів, що виїзджали за кордон

* Кількість осіб, охоплених внутрішнім туризмом

519 532

Рис. 3.1. Обсяг реалізованих послуг фірми ТОВ СТП «Свіжий вітер»

За допомогою даного графічного зображення відбулося наочне подання і викладення числових величин обсягу реалізованих послуг туристичного підприємства ТОВ СТП «Свіжий вітер» в період з 2011 по 2013 рік. Загальний обсяг реалізованих туристичних послуг в 2011 році склав 592 проданих тури, в 2012 році - 641, а в 2013 році - 655.

Таблиця 3.3

Обсяги реалізованих послуг підприємством в туро-днях ТОВ СТП «Свіжий

вітер» за 2011-2013 рр.

Назва показника

Кількість туро-днів, наданих туристам

Абсолютне відхилення 2013 від 2012 року, к- ть туро-днів

Відносне відхилення 2013 від 2012 року, %

2011

2012

2013

т/д

т/д

т/д

Кількість обслугованих, у тому числі:

2809

3107

3292

185

6,0

Іноземних туристів

178

134

124

-10

-7,5

Крім того, ін-х туристів, обслугованих без поселення в закладах розміщення

Туристів, які виїжджали за кордон

385

456

522

66

14,5

Крім того, туристів, які виїжджали за кордон, обслугованих без поселення в підприємствах розміщення

Туристів, охоплених внутрішнім туризмом

2246

2517

2646

129

5,1

Кількість екскурсантів

X

X

X

X

X

З табл. 3.3. видно, що кількість реалізованих послуг в туро-днях з кожним роком зростає. Якщо у 2011 році вона становила 2809 туро-днів, то в 2012 році - вже 3107 туро-днів, а в 2013 році - 3292 туро-дні. Це зумовлено, насамперед, зростанням ефективності ведення маркетингової політики туристичним підприємством ТОВ «СТП «Свіжий вітер», а також популяризацією туризму серед населення. Але разом з тим різкого збільшення кількості реалізованих послуг не спостерігається, що можна пояснити незадовільним рівнем доходів громадян і нестабільним економічним становищем країни.

З наведеної нижче таблички очевидно, що найбільшою популярністю серед туристів користуються такі країна, як Польща, Чехія, Туреччина, Єгипет, Угорщина. Дещо меншою популярністю користуються наступні країни: Греція,

Іспанія, Італія, Хорватія, Чорногорія. У 2012 році Польщу, Туреччину, Чехію, Єгипет і Угорщину відвідало найбільша кількість туристів. В наступних 2012 і 2013 роках ситуація аналогічна. Ці країни є найпопулярнішими серед туристів.

Таблиця 3.4

Структура туристів, які виїжджали закордон ТОВ СТП «Свіжий вітер» за

2011-2013 рр.

Країни, в які виїжджали туристи

Всього

туристів,

осіб

Кількість

туристів

Абсолютне відхилення 2013 від 2012 року, к-ть туристів

Відносне відхилення 2013 від 2012 року, %

2011

2012

2013

осіб

осіб

осіб

Всього, у тому числі:

272

79

94

99

5

5,3

Угорщина

35

10

10

15

5

50,0

Чехія

48

13

18

17

-1

-5,5

Г реція

16

6

6

4

-2

-33,3

Іспанія

10

4

6

-6

-100

Туреччина

59

15

22

22

0

0

Єгипет

34

11

10

13

3

зо

Хорватія

12

6

6

0

0

Польща

47

14

16

17

1

6,3

Італія

5

5

5

0

Чорногорія

6

6

Таблиця 3.5

Структура туристів, які виїжджали закордон різними видами транспорту ТОВ

СТП «Свіжий вітер» за 2011-2013 рр.

Вид транспорту

Всього

туристів,

осіб

2011

2012

2013

Абсолютне відхилення 2013 від 2012 року, к-ть туристів

Відносне відхилення 2013 від 2012 року, %

Всього, у тому числі:

272

79

94

99

5

5,3

Повітряний

142

42

50

50

0

0

Залізничний

Автомобільний

130

37

44

49

5

11,4

Морський

Очевидно, що найбільшою популярністю серед туристів користуються такі види транспорту, як повітряний і автомобільний. Основними перевагами повітряного транспорту є його швидкість і безпечність, а основним недоліком є

його дорожнеча. Основною перевагою автомобільного транспорту є доступність.

Ступінь чутливості попиту до зміни ціни вимірюється за допомогою коефіцієнта цінової еластичності.

Туристична компанія ТОВ «СТП «Свіжий вітер» пропонує широкий асортимент оздоровчих турів у Криму. Найбільшою популярністю користується відпочинок у наступних санаторно-курортних закладах м. Євпаторія: в санаторії ім. I.A. Наговіцина, санаторії МОЗ України «Орля», санаторії «Ударник», санаторії «Орен-Крим», оздоровчому комплексі «Рябінка», туристсько- оздоровчому комплексі «Євпаторія», готелі «Русское море», пансіонаті «Победа- люкс»

Ціни за тур у таблиці наведені у розрахунку на одну дорослу особу за проживання в окремому однокімнатному двомісному номері підвищеної комфортності в період з 1.07 по 07.07 2012 та 2013 років. У вартість одної доби проживання можуть бути включені харчування та користування додатковими послугами, в залежності від цінової політики закладу розміщення. Ціни вказані без врахування вартості проїзду.

за 2012-2013 рр.

Таблиця 3.6

Розрахунок еластичності попиту на туристичні послуги ТОВ СТП «Свіжий вітер»

Назва закладу розміщення

Ціна, грн.

Обсяг реалізації, к-ть од.

Темп приросту, %

Коефіцієнт еластичності попиту (реалізації), %

2012

2013

2012

2013

ціни

обсягу реалізації

Санаторій ім. I.A. Наговіцина

1960

2065

7

6

5,4

-14,3

-2,6

Санаторій МОЗ України «Орля»

2590

2730

4

3

5,4

-25,0

-4,6

Санаторій «Ударник»

2765

2905

6

8

33,3

6,5

Санаторій «Орен- Крим»

3850

3920

3

2

1,8

-33,3

-18,5

Оздоровчий комплекс «Рябінка»

ЗОЮ

3080

5

6

2,3

20,0

8,7

Туристсько-оздоровчий комплекс «Євпаторія»

2100

2170

7

8

3,3

14,3

4,3

Г отель «Русское море»

2415

2485

8

9

2,9

12,5

4,3

Пансіонат «Победа- люкс»

2030

2065

6

9

1,7

50,0

29,4

З поданої таблиці можна зробити наступні висновки: збільшення або зменшення обсягу реалізованої продукції у наступному періоді не завжди напряму залежить від відповідного збільшення чи зменшення ціни на туристичний продукт, адже на прикладі більшості закладів розміщення, ціни на послуги котрих дещо зросли, ми можемо помітити що обсяги реалізованої продукції теж зросли. Хоча можливою проблемою при аналізі еластичності попиту по ціні є досить мала сукупність досліджуваних об’єктів.

Проаналізуємо ритмічність роботи підприємства.

Ритмічність - рівномірне надання послуг в обсязі й асортименті, які передбачено планом. Ритмічна робота є основною умовою сучасного надання послуг. Неритмічність погіршує всі економічні показники: знижується якість послуг, уповільнюється обертання капіталу, не виконуються обов’язки за договорами і підприємство сплачує штрафи, несвоєчасно поступає виручка, перевитрачається фонд заробітної плати. Все це призводить до підвищення собівартості послуг, зменшення суми прибутку, погіршення фінансового стану.

Таблиця 3.7

Ритмічність надання послуг за місяцями (за видом туру) ТОВ СТП «Свіжий вітер»

за 2012-2013 рр.

Місяць

Надання послуг за рік, грн.

Питома вага послуг, %

Темп

зміни,

Частка обсягу наданих послуг, зарахована у виконанні плану з ритмічності, %

2012

2013

2012

2013

Січень

109

115

7,1

7,1

1,05

7,1

Лютий

115

119

7,5

7,4

1,03

7,4

Березень

121

125

7,9

7,7

1,03

7,7

Квітень

125

130

8,2

8,1

1,04

8,1

Травень

131

138

8,6

8,6

1,05

8,6

Червень

138

143

9

8,9

1,04

8,9

Липень

140

146

9,2

9,1

1,04

9,2

Серпень

142

149

9,3

9,3

1,05

9,3

Вересень

137

145

9

9

1,06

9

Жовиень

128

141

8,4

8,7

ІД

8,4

Листопад

120

132

7,8

8,2

1,1

7,9

Грудень

122

128

8

7,9

1,05

7,9

Всього

1528

1611

100

100

12,64

99,5

Коефіцієнт ритмічності

0,99

Коефіцієнт аритмічності

-0,64

Для оцінки ритмічності роботи підприємства використовують прямі й непрямі показники. Прямі показники:

  1. Коефіцієнт ритмічності визначається як сума фактичних питомих часток обсягу надання послуг за кожний період, але не більш, ніж плановий їх рівень.

  2. Показник аритмічності - сума позитивних і негативних відхилень при наданні послуг від плану за кожний день, декаду, місяць. Зменшення показника аритмічності свідчить про неритмічну роботу підприємства.

Використовуючи вихідні дані про діяльність підприємства, заповнимо таблицю

  1. Аналіз використання основних фондів

Виробничі фонди (ВФ) - сукупність засобів і предметів праці, необхідних для ведення виробництва, виражена у грошовій формі. Залежно від способів перенесення вартості на продукт В.Ф. поділяються на основні та оборотні. Основні ВФ (засоби праці) використовуються тривалий час і переносять свою вартість на продукт частинами, в міру фізичного зношування, у вигляді амортизаційних відрахувань. Оборотні ВФ (предмети праці) споживаються в одному виробничому циклі і повністю переносять свою вартість на створений продукт. До них належать сировина, паливо, допоміжні і комплектуючі матеріали та ін.

Потрібно відрізняти поняття виробничих фондів від матеріальних активів, що деколи ототожнюються. Матеріальні активи - основні фонди та оборотні активи виражені у будь-якому вигляді. Вони відрізняються від коштів, цінних паперів, деривативів та нематеріальних активів.

Облік основних фондів здійснюється в натуральній та вартісній формі. Натуральними показниками є: площа, потужність, кількість. Вони

використовуються при визначенні виробничих потужностей, розробці балансів обладнання, удосконалення складу основних фондів. Вартісна форма обліку необхідна для визначення розмірів амортизації, калькулювання собівартості продукції.

Серед відомих 16-ти груп основних фондів, у володінні ТОВ «СТП «Свіжий вітер» знаходяться наступні:

  • група 4 — машини та обладнання. З них: електронно-обчислювальні машини,

інші машини для автоматичного оброблення інформації, пов’язані з ними

засоби зчитування або друку інформації, пов’язані з ними комп’ютерні програми (крім програм, витрати на придбання яких визнаються роялті, та/або програм, які визнаються нематеріальним активом), інші інформаційні системи, комутатори, маршрутизатори, модулі, модеми, джерела безперебійного живлення та засоби їх підключення до телекомунікаційних мереж, телефони (в тому числі стільникові), мікрофони і рації, вартість яких перевищує 2500 гривень;

  • група 6 - інструменти, прилади, інвентар (меблі);

  • група 10 - бібліотечні фонди;

  • група 11 - малоцінні необоротні матеріальні активи;

  • група 14 - інвентарна тара.

Проведемо аналіз забезпеченості підприємства основними засобами.

Група основних засобів

Наявність на початок періоду

Надійшло за звітний період

Вибуло за звітний період

Наявність на кінець періоду

тис.

грн.

частка.

%

тис.

грн.

частка,

%

тис.

грн.

частка,

%

тис.

грн.

частка,

%

Машини та обладнання

32,9

63,4

32,3

62,8

11,9

66,5

53,3

62,4

Інструменти, прилади, інвентар (меблі)

16,2

31,2

14,9

29,0

3,0

16,7

28,1

32,9

Бібліотечні фонди

1,5

2,9

1,9

3,7

0,9

5,0

2,5

3,0

Малоцінні необоротні матеріальні активи

0,7

1,3

1,6

зд

1,5

8,4

0,8

0,9

Інвентарна тара

0,6

1,2

0,7

1,4

0,6

3,4

0,7

0,8

Всього

51,9

100

51,4

100

17,9

100

85,4

100

2011 по 2013 роки

Таблиця 3.8

Наявність, рух і структура основних засобів ТОВ СТП «Свіжий вітер» в період з

З таблиці, поданої вище, видно, та туристичному підприємстві ТОВ «СТП «Свіжий вітер» щорічно відбувається оновлення, заміна і вибуття основних фондів. За період з 2011 по 2013 роки надійшло основних фондів на 51,4 тис. грн., а вибуло на 17,9 тис. грн., внаслідок чого загальна вартість основних фондів підприємства збільшилася з 51,9 тис. грн. до 84,4 тис. грн.

Проаналізуємо рух і технічний стан основних засобів.

Розрахуємо коефіцієнт приросту основних фондів.

Коефіцієнт приросту основних фондів - це показник, що характеризує приріст основних фондів за певний період унаслідок їх оновлення. К.п.о.ф. (Кпр) обчислюють за формулою:

Кпр = (Фн - Фв) / Фк , (4.1)

де Фн - вартість основних фондів, уведених в експлуатацію у звітному періоді» Фв- вартість основних фондів, що вибули за звітний період; Фк - вартість основних фондів на кінець звітного періоду.

Розрахуємо коефіцієнт придатності основних фондів.

Коефіцієнт придатності основних фондів - це показник стану основних фондів на певний момент часу. Обчислюють за формулою:

Кп = (Фп - 3) / Фп , (4.2)

де Фп - повна балансова вартість основних фондів; 3 - сума зношення основних фондів.

Розрахуємо коефіцієнт зношення основних фондів.

Коефіцієнт зношення основних фондів - це показник стану основних фондів на певний момент часу. Обчислюють діленням суми їх зношення на повну балансову вартість фондів. Для окремих інвентарних об’єктів К.з.о.ф. може бути розрахований за даними про фактичні терміни їх експлуатації як відношення фактичного терміну експлуатації цього інвентарного об’єкта до нормативного у відповідних одиницях часу (роках, місяцях).

Розрахуємо коефіцієнт вибуття основних фондів.

Коефіцієнт вибуття основних фондів - це показник відтворення основних фондів. Його визначають як відношення основних фондів, що вибули протягом року, до їх наявності на початок року. К.в.о.ф. розраховують як для всієї сукупності основних фондів, так і для окремих їх видів. Для сукупності основних фондів цей показник розраховують у вартісному вимірі, а за окремими групами та видами - в натуральному виявленні (за кількістю й потужністю). Динаміка К.в.о.ф. за декілька років характеризує зміну інтенсивності вибування основних фондів.

Розрахуємо коефіцієнт оновлення основних фондів.

Коефіцієнт оновлення основних фондів - це показник відтворення основних фондів. Його обчислюють як відношення вартості основних фондів, уведених в експлуатацію протягом року, вартості основних фондів на кінець року, визначають як для всієї сукупності основних фондів, так і для окремих видів (груп) основних фондів у грошовому чи натуральному вимірі (за кількістю та потужністю).

Показник

Рівень показника, %

Коефіцієнт оновлення основних фондів

0,6

Коефіцієнт вибуття основних фондів

0,3

Коефіцієнт приросту основних фондів

0,4

Коефіцієнт зносу основних фондів

0,04

Коефіцієнт придатності основних фондів

1,0

Таблиця 3.9

Показники руху і технічного стану основних засобів в ТОВ СТП «Свіжий вітер»

період з 2011 по 2013 роки

До таблиці, поданої вище, внесені дані, отримані з розрахунків значень коефіцієнтів оновлення, вибуття, приросту, зносу і придатності основних фондів.

  1. Аналіз і планування поточних витрат підприємства і основних фінансових показників

Функціонування туризму, як і будь-якої іншої галузі господарського комплексу пов'язане з розвитком фінансових відносин і організацією фінансового механізму. Фінансові відносини туристичних підприємств виникають при формуванні і використанні грошових фондів і при обороті грошових засобів.

Завданням фінансів туристичної фірми є формування грошових фондів і використання їх на основі ефективного управління грошових потоків в цілях здійснення своєї виробничо-обслуговуючої і фінансової діяльності, виручення прибутку, забезпечення фінансової стійкості.

Фінансові відносини в туризмі мають свої особливості і регулюються системою фінансових планів. Фінансові плани складаються на основі основних фінансових документів, таких як: річна балансова відомість, щомісячний рух готівки, прогноз об'ємів продаж, оцінка прибутків і витрат, прогноз ключових фінансових показників [23].

Балансова відомість туристичної фірми складається за загальними стандартами див табл. в додатках. Баланс тур фірми - це звідна таблиця, що вказує джерела капіталу і вартість їх на початок та кінець розрахункового періоду. В

лівій частині балансової таблиці вносяться дані про активи фірми (матеріально- грошові засоби, якими володіє підприємство і які активно зайняті в процесі виробництва). Права частина балансу - пасиви туристичного підприємства (різноманітні зобов'язання перед кредиторами та грошові засоби, що не беруть участі в процесі виробництва - акціонерний капітал, прибуток.

Всі активи поділяються на необоротні та оборотні. До необоротних належать: нематеріальні, незавершене будівництво, основні засоби, довгострокові біологічні активи, довгострокові фінансові інвестиції, довгострокова дебіторська заборгованість, відстрочені податкові активи та інші.

Нематеріальні активи - це права на володіння і використання об'єктів інтелектуальної власності або обмежених ресурсів, а також інші майнові права: патент, ліцензія.

Прогноз бюджету готівки складається з наступних показників:

  1. Об'єм продаж розраховується відповідно до ціни та об'єму реалізованої продукції.

  2. Загальне використання готівки включає витрати на: матеріали; оплату праці; амортизацію; енергію технологічну; експлуатацію та ремонт машин та механізмів; капітальні затрати; платежі в бюджет; дивіденти та інші загальновиробничі та позавиробничі витрати.

  3. "Кеш-флоу" або чистий потік готівки - різниця грошей на рахунку, які надходять та йдуть на оплату витрат.

  4. Початковий баланс готівки - це кількість готівки, що нею володіло підприємство до початку розрахункового періоду.

  5. Кінцевий баланс готівки - це сума третього та четвертого рядків.

  6. Мінімально необхідний резерв підприємства для починання власного бізнесу [16].

Планування різниці між прибутками та видатками підприємства

Розроблення даної таблиці має мету прорахувати необхідність в додатковому фінансуванні підприємства, тобто в інвестиціях. В таблиці вміщують дев'ять рядків:

  1. Обсяг продаж, що переноситься з планового бюджету готівки

  2. ПДВ, що визначається згідно законодавства на весь об'єм наданих послуг.

  3. Валові прибутки, що визначаються як різниця між об'ємом продаж та

ПДВ.

  1. Загальні видатки, що визначаються як сума всіх валових затрат і амортизації всіх основних виробничих фондів

  2. Прибуток балансовий - різниця між валовими прибутками і валовими видатками.

  3. Податок на прибуток розраховується згідно законодавства.

  4. Прибуток чистий визначається як різниця між балансовим прибутком і сумою податку на прибуток.

  5. Дивіденти і резервний фонд переноситься з планового балансу готівки. Планування ключових фінансових показників

Для виявлення фінансового стану підприємства недостатньо тільки зведення балансу, прогнозування руху готівки, прибутків та видатків фірми. Необхідно прорахувати інтегральні фінансові показники діяльності підприємства, якими вважаються три типи показників:

  • Ліквідності;

  • Активності

  • Прибутковості [25].

Звіт про фінансові результати ТОВ СТП «Свіжий вітер» за 2011-2013 рр.

Особливою увагою користуються дані показники в інвесторів, банкірів, а також фірм-партнерів.

Назва показника

Роки

Абсолютне відхилення 2013 від 2012, тис. грн.

Відносне відхилення 2013 від 2012,%

2011

2012

2013

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

1378,8

1325

1381,6

56,6

4,3

Непрямі податки та інші вирахування з доходу

(206,8)

(198,8)

(207,3)

(8,5)

4,3

Таблиця 3.10

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) (010-020)

1172

1126,2

1174,4

48,2

4,3

Інші операційні доходи

Інші звичайні доходи

Надзвичайні доходи

Разом чисті доходи

1172

1126,2

1174,4

48,2

4,3

Збільшення (зменшення) залишків незавершеного виробництва і готової продукції

Матеріальні затрати

(12)

(12)

(12)

(0)

0

Витрати на оплату праці

(97,2)

(91,2)

(97,2)

(0)

0

Відрахування на соціальні заходи

Амортизація

(6)

(6)

(6)

(0)

0

Інші операційні витрати

у тому числі:

Собівартість реалізованих товарів

(1007,9)

(968,5)

(1010)

(41,5)

4,3

Інші звичайні витрати

Надзвичайні витрати

Податок на прибуток

(10,6)

(11Л)

(11,3)

(0,2)

1,8

Разом витрати

(1135,3)

(1077,8)

(1136,5)

(58,7)

5,4

Чистий прибуток (збиток)

35,7

37,3

37,9

0,6

1,6

Забезпечення матеріального заохочення

Як видно з поданої вище таблиці, в період між 2011 і 2012 роками відбувається спад обсягу чистого прибутку підприємства, а в період між 2012 і 2013 роками відбувається підвищення обсягу чистого прибутку. У 2011 році даний показник склав 35,7 тис грн., у 2012 році - 37, 3, а в 2013 році - 37,9. Спад обсягу чистого прибутку в період між 2011 і 2012 роками не пояснюється спадом обсягів реалізації туристичного продукту фірми, адже в 2011 році даний показник склав 592 обслугованих особи, а в 2012 році - 641, тобто показник обсягів реалізації туристичного продукту туристичним агентством ТОВ СТП «Свіжий вітер» дещо зріс, а пояснюється, передусім, дещо нижчою комісійною винагородою, яку отримало туристичне підприємство від деяких туроператорів. Зростання обсягів чистого прибутку в період між 2012 і 2013 роками пояснюється як збільшенням рівня реалізації туристичного прибутку, у порівнянні з 2012 роком.

РОЗДІЛ 4

ЗМІСТ ЗАВДАНЬ ЩОДО МАРКЕТИНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТУРИСТИЧНОГО ПІДПРИЄМСТВА

  1. Характеристика зовнішнього середовища підприємства

Розроблення маркетингової стратегії починається з вивчення туристичного ринку, а саме тих сприятливих чи несприятливих факторів, що його формують. Сукупність цих чинників і становлять середовище маркетингу.

Зовнішнє середовище — це сукупність господарських суб'єктів, а також економічних, суспільних і природних умов, які діють у глобальному просторі. Зовнішнє середовище складається з мікро- та макросередовища [13].

Фактори зовнішнього середовища:

Природний (наявність і ступінь освоєння).

Демографічний (чисельність населення, територіальне поширення, частка активного населення, віковий ценз і рівень платоспроможності, психологічні особливості нації).

Науково-технічний (політика держави, рівень використання НТР).

Економічний (ступінь державного регулювання економікою, система оподаткування, максимальний розмір зарплати).

Екологічний (яка екологічна безпека).

Політичний (стабільність влади, її взаємодія).

Міжнародний (співробітництво, об'єми експорту - імпорту).

Кліматичний (природні умови, температура, тиск, вологість).

Еволюційний (тенденції розвитку господарства, еволюція нації).

Макрооточення створює загальні умови середовища перебування організації. У більшості випадків макрооточення не має специфічного характеру відносно окремо взятої організації. Однак ступінь впливу його стану на різні організації неоднакова. Це пов'язано як з відмінностями у сферах діяльності організацій, так і з відмінностями у внутрішньому потенціалі організацій.

Макрооточення організації містить такі компоненти:

Аспекти і впливи на поточну стратегію.

Фактори загрози поточної стратегії і контроль діяльності конкурентів.

Області максимальних можливостей.

Перелік зовнішніх небезпек і можливостей [12].

Оскільки туристичне підприємство ТОВ «СТП «Свіжий вітер» функціонує в умовах туристичного ринку. Зовнішнє мікросередовище досліджуваного туристичного підприємства представлене, передусім, у вигляді постачальників туристичних послуг, посередників, конкурентів і споживачів туристичних послуг.

ТОВ «СТП «Свіжий вітер» на основі ліцензії здійснює туроператорську діяльність з формування, просування та реалізації туристичного продукту. Основний напрям діяльності ТОВ «СТП «Свіжий вітер» як туристичного оператора - формування турів до АР Крим. Крім того, досліджуване туристичне підприємство формує власний туристичний продукт по напрямках Чорногорія і Болгарія.

Туристичне підприємство, як туристичний оператор, зацікавлене у встановлені надійних ділових зв’язків з туристичними агентами з метою поширення власного туристичного продукту. З цією метою фірма укладає агентські угоди з іншими туристичними агенціями про реалізацію ними туристичного продукту ТОВ «СТП «Свіжий вітер» на умовах добровільності, зводи і грошової винагороди. Розмір комісійної винагороди за реалізацію туристичного продукту туристичної компанії ТОВ «СТП «Свіжий вітер» залежить від обсягів реалізованих агентом туристичних пакетів і тривалості ділової співпраці і може коливатися у межах 10-15 % від вартості реалізованої одиниці туристичного продукту.

Основними посередниками у просуванні туристичного продукту ТОВ «СТП «Свіжий вітер» у місті Вінниця та Вінницькій області є: ТА «Море турів», ТА « А-Мега Тур», Вінницятурист, ТФ «Укрвінінтур», Тантур, Компас +, ТА «Віатур», ТА «Разом», ТК «Виза Тревел», ТА «Баттерфляй», ТК «Мегатур», ТК «Олві-тур», ТА «Панорама-тур», ТА «Янко», «Інтурист-Вінниця», Турцентр «Сокіл», «Ден-

Тревел», ТА «Світлана люкс», ТА «Афаліна», ТК «Тревел люкс», ТОВ «Візаві Групп», ТК «Імандра», ТА «Лань», ТА «Малібу», ТА «Укрвіза», ТА «Смайл», Калинівське ТА, ТА «Татіль», ТА «Симпатик-Тур», ТА «Бон Вояж».

Основними посередниками у просуванні туристичного продукту TOB «СТП «Свіжий вітер» у місті Хмельницький та Хмельницькій області є: ТА «Typ.ua», ТА «Емералд», ТА «Отпуск-тур», ТА «Екстрім», ТА «Світ мандрів», ТА «Центр Відродження», ТА «Соляр тур», ТА «Турин», ТА «Октант Тур», ТА «Колумб ВІП», ТА «Мандри-тур», ТА «Чарівний світ подорожі», ТА «Датур», ТА «Вибери тур», ТА «Аквамарин».

ТОВ «СТП «Свіжий вітер» здійснює турагентську діяльність на умовах агентських договорів з туристичними операторами. Згідно агентського договору туристична фірма ТОВ « СТП «Свіжий вітер» за згоди, за дорученням і за винагороду туроператора бере на себе зобов’язання, пов’язані з просуванням та реалізацією туристичного продукту, виробленого туристичним оператором.

ТОВ «СТП «Свіжий вітер» має ділові зв’язки з наступними туристичними операторами:

Туроператор TEZ TOUR - великий міжнародний туристичний оператор. Напрямки: Туреччина, Іспанія, Єгипет, Таїланд, Куба і Домінікана. На

туристичному ринку - з 1994 року.

Туроператор TUI Ukraine - це міжнародний туристичнийбренд, який є світовим лідером у сфері організації сімейного та активного видів відпочинку. Напрямки: Австрія, Андорра, Болгарія, Бразилія, Великобританія, В’єтнам, Грузія, Греція, Єгипет, Ізраїль, Індія, Італія, Іспанія, Кіпр, Китай, Куба, Латвія, Литва, Мексика, Польща, Португалія, США, Франція, Фінляндія.

Туроператор TurtessTravelпрацює на туристичному ринку України з 2002 року і займає лідируючі позиції як туроператор по напрямках: Туреччина, Єгипет, Ізраїль, Таїланд, Об'єднані Арабські Емірати, Туніс, Шрі-Ланка, Індія, Фінляндія, Болгарія, Чорногорія, Хорватія, Іспанія, Франція, Італія, Грузія.

Туроператор Аккорд-тур. Основні напрямки: Польща, Угорщина, Чехія, Словаччина, Хорватія.

Туроператор АЛГОЛЬ працює на туристичному ринку з 1995 року. Основні напрямки: Австрія, Бельгія, Болгарія, Греція, Данія, Іспанія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Словаччина, Угорщина, Україна, Франція, Чехія, Швейцарія, Швеція.

Туроператор Альянс ТК успішно розвивається та туристичному ринку України з 1998 року і є одним з провідних туристичних операторів. Напрямки: Австрія, Албанія, Бельгія, Болгарія, Греція, Данія, Індонезія, Іспанія, Італія, Латвія, Литва, Македонія, Мальта, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Росія, Сербія, Словаччина, Словенія, Таїланд, Туреччина, Україна, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чорногорія, Чехія, Швейцарія, Швеція.

Туроператор Наталі Туре Україна успішно здійснює туроператорську діяльність протягом останніх 17 років. Напрямки: Іспанія, ОАЕ, Кіпр, Італія, Греція, Туреччина, Таїланд, Єгипет, Домінікана, Куба, Мексика, Австрія, Андорра, Бразилія, Росія, Франція.

Туроператор САМ, заснований в 1991 році. Напрямки: Греція, Іспанія, Мальта, Куба, Туреччина, Україна, Хорватія, Чорногорія.

Туроператор Татур. Напрямки: Австрія, Бельгія, Болгарія, Греція, Данія, Ізраїль, Іспанія, Італія, Латвія, Литва, Македонія, Мальта, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Росія, Сербія, Словаччина, Словенія, Туреччина, Україна, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чорногорія, Чехія, Швейцарія, Швеція.

Туроператор Феєрія ТК. Напрямки: Австралія, Австрія, Азербайджан, Аргентина, Вірменія, Бельгія, Болгарія, Болівія, Бразилія, Бутан, Великобританія, Угорщина, В'єтнам, Греція, Грузія, Данія, Єгипет, Ізраїль, Індія, Йорданія, Ірландія, Ісландія, Іспанія, Італія, Канада, Катар, Кіпр, Китай, Латвія, Литва, Ліван, Мальта, Марокко, Мексика, Нідерланди, Норвегія, ОАЕ, Польща, Португалія, Росія, Румунія, Саудівська Аравія, Сейшельські острови, Сінгапур, Сирія, Словаччина, Словенія, США, Таїланд, Туніс, Туреччина, Узбекистан, Україна, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чорногорія, Чехія, Чилі, Швейцарія, Швеція, Еквадор, Естонія, ПАР, Південна, Китай, Корея, Японія.

Туроператор Шоколад. На туристичному ринку компанія працює з 2006 року і займає лідируючі позиції як головний і найбільший туроператор у напрямку - Санкт-Петербург. Основні напрямки: Росія, Фінляндія.

Туроператор Pegas Touristik один з найбільших українських туристичних операторів, булла заснована в м. Києві в 2004 році. Напрямки: Туреччина, Єгипет, Туніс, ОАЕ, Таїланд, Індія, В’єтнам.

Туроператор Anex Tour є одним з провідних туроператорів з організації відпочинку на курортах Туреччини і Єгипту.

Туроператор Coral Travel найбільший міжнародний оператор, що займає провідні позиції на ринку масового виїзного туризму. МаркаCORAL TRAVEL на туристському ринку відома вже більше 16 років, в Україну - 3 роки. Напрямки: Туреччина, Єгипет, Іспанія, Таїланд, ОАЕ, Туніс, Марокко, Домінікана, Індія, Австрія, Андорра, Ізраїль, Йорданія, Китай, Куба, Маврикій, Мальдіви, Мексика, Сейшельські острови, Сінгапур, Танзанія, Шрі-Ланка.

Туроператор Пріарт-ЮГ ТО. Напрям діяльності - організація обслуговування індивідуальних та групових туристів в Криму.

  1. Характеристика цільових груп споживачів, їх кількісні й територіальні характеристики

Однією з основних цілей маркетингу є проведення грамотної стратегії просування товару на ринку, де дуже важливо виявити найбільш істотні, великі цільові групи споживачів, які відрізняються між собою, але мають спільні внутрішньогрупові інтереси (потреби, потреби).

Можна визначити три основних групи споживачів, на яких орієнтується ТОВ «СТП «Свіжий вітер»:

  1. Індивідуальні - це споживачі, які отримують товари і послуги тільки для своїх особистих потреб. Наприклад, самотні люди або громадяни, що живуть самостійно. У першу чергу даних споживачів цікавлять споживчі якості товару: корисність, ціна, сервіс, гарантії. Проте на даний момент ринок індивідуальних споживачів в Україні відносно вузький.

  2. Сім'ї або домогосподарства - це група покупців товарів і послуг, рішення по купівлі котрих приймаються спільно подружжям, або головою сім'ї.

  3. Посередники - це тип споживачів, які купують товари і послуги для подальшого перепродажу. Посередників не цікавлять споживчі якості товару, їх турбують мінові характеристики - ціна, попит, рентабельність, і т. п. Посередники - це більш професійні покупці на відміну від сімей та індивідуальних споживачів. Пропонований ними попит може бути як досить широким, так і досить вузьким.

Прийнято ділити споживачів на такі групи:

  • «новатори» - споживачі, які ризикнули спробувати новинку;

  • «адепти» - послідовники, що роблять товар модним і відомим;

  • «прогресисти» - споживачі, що забезпечують масовий збут на стадії росту товару;

  • «скептики» - підключаються попиту на стадії насичення;

  • «консерватори» - виявляють попит, коли товар стає «традиційним» [19].

  1. Тип особистості: виділяються чотири основних психологічних типу - сангвінік, флегматик, холерик, меланхолік. Практичне застосування даної класифікації в маркетингу досить важко, тому що складно за допомогою 10-12 запитань тесту визначити тип особистості.

  2. Стилю життя: аналіз цінностей, відносин, ритму життя, поведінки.

Цільові групи, цільовий ринок і сегментація

Цільова група - категорія покупців, на яку переважно орієнтується підприємство ТОВ «СТП «Свіжий вітер», виробник товару, наприклад молодь, школярі, любителі спорту і активного відпочинку, любителі пасивного морського відпочинку, літні люди, власники автомобілів, сім'ї з маленькими дітьми, люди з високими, низьким чи середнім доходами.

Одним з основних напрямків маркетингової і соціологічної діяльності є сегментація ринку, що дозволяє акумулювати засоби підприємства на певному напрямку свого бізнесу. Цільовий ринок - це потенційний ринок фірми, що визначається сукупністю людей із схожими потребами щодо конкретного товару або послуги, достатніми ресурсами, а також готовністю і можливістю купувати.

Цільовий сегмент - це однорідна група споживачів цільового ринку фірми, що володіє схожими потребами і купівельними звичками стосовно товару фірми.

Таким чином, сегментація ринку - це діяльність по виявленню потенційних груп споживачів конкретного товару підприємства.

Для проведення успішної сегментації ринку доцільно застосовувати апробовані практичної діяльністю п'ять принципів: відмінності між сегментами, подібності споживачів, великої величини сегмента, вимірності характеристик споживачів, досяжності споживачів [23].

  1. Принцип відмінності між сегментами означає, що в результаті проведення сегментації мають бути отримані різні групи споживачів. В іншому випадку, сегментація неявно буде підмінена масовим маркетингом.

  2. Принцип подібності споживачів у сегменті передбачає однорідність потенційних покупців з точки зору купівельного ставлення до конкретного товару. Подібність споживачів необхідно для того, щоб можна було розробити відповідний маркетинговий план для всього цільового сегмента.

  3. Вимога великої величини сегмента означає, що цільові сегменти мають бути досить великими для забезпечення продажу та покриття витрат підприємства. При оцінці величини сегмента слід враховувати характер продаваного товару і ємність потенційного ринку

  4. Вимірність характеристик споживачів необхідна для цілеспрямованих польових маркетингових досліджень, в результаті яких можна виявляти потреби потенційних покупців, а також вивчати реакцію цільового ринку на маркетингові дії підприємства.

  5. Принцип досяжності споживачів означає вимога наявності каналів комунікації фірми-продавця з потенційними споживачами. Такими каналами комунікації можуть бути газети, журнали, радіо, телебачення, засоби зовнішньої реклами і т.п. Досяжність споживачів необхідна для організації акцій просування, інакше інформування потенційних покупців про конкретний товар: його характеристиках, вартості, основних достоїнствах, можливих розпродажах і т.п.

  1. Аналіз системи розповсюдження турів

Оскільки потреби виробників і споживачів туристичного продукту різні, то за ринкових умов необхідною є побудова гетерогенних каналів дистрибуції та їхня часова зміна, функціональних та інституційних структур. Це вимагає застосування різних форм угод та структурних порозумінь. Такі умови визначають принципи співпраці, а особливо деталі виконання бронювання, підписання умов з клієнтами, представлення дорожніх документів (путівки, ваучери), взаєморозрахунків. Умова також визначає розмір комісійної винагороди, яку отримує туристичний агент від туроператора. Найчастіше вона стосується кількості проданих місць, коли, наприклад, за продаж перших 50 місць можна застосувати інший розмір комісійних (наприклад, 8%), ніж за продаж кожного наступного місця (наприклад, 9 %). Ця система ставить перед собою завдання мотивувати агентів до прискорення обороту продукту, який наданий туроператором. Вибираючи потенційних агентів, потрібно брати до уваги такі основні чинники:

положення на території країни;

розташування підрозділів на карті визначених міст;

інтер'єр, оснащення підрозділів;

можливість співпраці з туроператором у комп'ютерних системах замовлення;

кількість і кваліфікацію персоналу; локальне реноме, громадську думку; декларування можливостей відносно обсягу продажів; фінансовий етап;

особистість власника (директора).

Оскільки туристична компанія ТОВ «СТП «Свіжий вітер» виступає в ролі туроператора, то для фірми є принципіально важливим формування надійної системи розповсюдження. З цією метою фірма укладає агентські угоди з іншими туристичними агенціями про реалізацію ними туристичного продукту ТОВ «СТП «Свіжий вітер» на умовах добровізності, зводи і грошової винагороди. Розмір

комісійної винагороди за реалізацію туристичного продукту туристичної компанії ТОВ «СТП «Свіжий вітер» залежить від обсягів реалізованих агентом туристичних пакетів і тривалості ділової співпраці і може коливатися у межах 10- 15 % від вартості реалізованої одиниці туристичного продукту.

Для того щоб про туристичну фірму дізналися необхідно заявити про себе. Цього можна домогтися за допомогою реклами. Але для того, щоб при мінімальних витратах засобів одержати максимально високий результат, необхідно продумати яким чином рекламувати себе і свою продукцію.

Певна рекламна політика існує у всякої фірми чи підприємства. Різниця лише в масштабах і засобах реклами.

Основними засобами реклами є:

  1. Каталоги подорожей - в них містяться описи туристичних товарів і послуг, ілюстрації, ціни. Каталоги використовуються туроператорами і турагентами для презентації програми турів. Каталог включає ілюстровані описи різних маршрутів, готелів, екскурсійні програми, транспортні послуги, дати від'їздів.

  2. Брошури і проспекти - менш об'ємні видання, містять перелік туристичних місць відпочинку, більш детальну інформацію про місця розміщення, ціни, розклад транспорту та ін Використовуються туристичними підприємствами для інформування потенційних клієнтів про наявні турпослуг і як допоміжний засіб при продажу. Проспекти зазвичай друкуються на одній ілюстрованої сторінці, їх виробництво більш легке і дешеве. Вони є найпоширенішим засобом реклами

  3. Листи-продажу розсилаються потенційним клієнтам, певним цільовим групам, ймовірні інтереси яких відомі. З їх допомогою можна реалізувати «гарячі турпакети» або оперативно донести інформацію. Листи-продажу використовуються самостійно або в комбінації з проспектами і брошурами.

  4. Реклама в засобах масової інформації - це реклама у пресі, на телебаченні, радіо, вулична реклама. Головна її особливість - можливість донести рекламну інформацію великій кількості людей.

  5. Вулична реклама має певний розташування, невеликий обсяг інформації, містить здебільшого символи і картинки. Ці якості вуличної реклами обумовлені тим, що увага приділяється їй на короткий термін. Зазвичай вона служить доповненням до реклами в засобах масової інформації.

  6. Реклама в пункті продажу полягає в розміщенні плакатів, транспарантів, афіш, рекламних щитків в вітринах і на стінах приміщення, де здійснюється продаж турів. Ця реклама покликана нагадати споживачам в процесі прийняття рішення про ту рекламної інформації, з якою вони вже стикалися в інших засобах інформації [37].

ТОВ «СТП «Свіжий вітер» в залежності від поставленої конкретної задач в області комунікації і збуту, в залежності від того для чого призначена реклама інформувати, сповіщати або нагадувати, застосовує різні її види.

Мета інформативної реклами реклами розповідь ринку про новинку або про нові можливі застосування вже існуючого товару. Крім цього інформація про зміну ціни, про нові послуги, що надаються, розсіювання сумнівів і побоювань споживача, формування образу фірми. Цей вид реклами, в основному переважає при виведенні товару на ринок, коли потрібно створити його первинний образ. Особливість інформативною реклами в тому, що образа фірми / продукту як такого поки що не існує. Це найскладніший етап, тут креатив грає вирішальну роль. Подальша ефективність або неефективність іміджу залежить від того, яким чином буде виглядати інформативна реклама: чи правильно вибрані кольори, шрифти, візуальні і звукові образи. Якщо через якихось помилок в інформативній рекламі імідж організації буде неправильно сприйнятий, то змінити це враження буде дуже складно. Інформативну рекламу найдоцільніше давати в таких ЗМІ, як газети і телебачення [22].

Сповіщальна реклама зосереджує увагу до марки, прагне переключити з марки конкурентів на свою. Змінює сприйняття споживачем властивостей товару, прагне спонукати його зробити покупку не відкладаючи. Сповіщальна реклама набуває особливої значимості на етапі зростання, коли стоїть завдання формування виборчого попиту. Вона прагне затвердити переваги однієї марки за

рахунок конкретного порівняння її з іншими марками даного товарного класу. На цій стадії імідж фірми ще підлягає коректуванню. Подібна реклама використовується дуже часто в наш час, так як якість аналогічних товарів різних фірм практично не відрізняється і досить високо, то конкуренція на ринку перетворюється в справжню війну іміджів.

Для початку фірма повинна чітко представляти мету реклами, тобто, навіщо буде проведена рекламна кампанія. Мета може полягати у формуванні імені, престижу фірми, з тим, щоб згодом зайняти міцне положення на ринку. Метою може бути просто збут туристських послуг.

Який характер буде носити реклама туристичної фірми, залежить від багато чого: від розміру самої фірми; від бюджету; від цілей на ринку взагалі; від конкретної сформованої рекламної ситуації; від поведінки конкурентів; від займаного на ринку положення.

Туристичне агентство «Свіжий вітер» використовує кілька видів реклами: зовнішня реклама, сувенірна реклама, комп'ютерна реклама, друкована, реклама на телебаченні та радіо.

До зовнішньої реклами, що використовує фірма відносяться вивіски, що знаходяться біля входу в туристичне агентство; до сувенірної - календарі, ручки з назвою турагентства; до комп'ютерної - реклама на сайтах; до друкованої - оголошення в газетах; ролики на телебаченні та радіо.

Так само є велика кількість різних рекламних буклетів, проспектів, які регулярно оновлюються і розповсюджуються серед жителів міста.

небезпеку становить підвищене значення напруги в електричному ланцюзі, замикання якого може статися через тіло людини та підвищений рівень статичної електрики. Проте в користувача комп’ютера можуть розвинутись певні розлади здоров'я, що пов'язані з роботою за комп'ютером.

Праця користувачів комп'ютерів протікає в умовах надмірного нервово- емоційного напруження, довготривалих статичних навантажень, впливу електромагнітного випромінювання, що призводить в майбутньому до неврозів, відхилень в психіці, захворювань серцево-судинної системи, опорно-рухового апарату. Незадовільний функціональний стан операторів ПК може викликати небажані наслідки (професійні та професійно зумовлені захворювання), що також пов'язано зі значними соціальними та економічними втратами враховуючи стрімке зростання кількості комп'ютеризованих робочих місць.

Тому визначення та вивчення факторів, які впливають на функціональний стан користувачів комп’ютерів дозволять в майбутньому розробити певні засоби і заходи щодо підвищення працездатності, забезпечення безпеки при викорис-танні комп’ютерів, дозволить виділити основні причини виникнення станів напруженості, стомлення, стресу і здійснити відповідні профілактичні заходи.

Керівництво підприємства по мірі можливостей забезпечує нормальну роботу своїх працівників. В кожному приміщені з комп’ютерами встановлений місцевий кондиціонер, ергономічність робочого місця користувача комп’ютера відповідає нормам. Проте вплив усіх факторів неможливо ліквідувати, а сам трудовий процес характеризується значними психоемоційними навантаженнями, монотонією, загальною гіподинамією на фоні значних фізичних навантажень, що припадають лише на кисті. Враховуючи несприятливий вплив цілого комплексу різноманітних виробничих факторів у користувачів можуть розвинутись певні розлади здоров'я, що пов'язані з роботою за комп'ютером.

Для нормального теплового самопочуття людини важливо забезпечити певне співвідношення температури, відносної вологості та швидкості руху повітря. Такі умови визначаються, в основному, категорією роботи, що виконується, та періодом року і можуть бути оптимальними та допустимими.

Основні недоліки, які потрібно усунути стосуються облаштування виробничого приміщення: вікна необхідно обладнати регульованими пристроями (жалюзі, завіски, зовнішні позирки; покрити підлогу антистатичним лінолеумом; створити обладнане приміщення для відпочинку під час роботи, приймання їжі, психологічного розвантаження та інші побутові приміщення. Втілення даних пропозицій дасть змогу підвищити безпеку праці, продуктивність праці та знизити вплив негативних факторів на здоров’я працівників.

На ТОВ СТП «Свіжий вітер» дотримуються загальних вимог пожежної безпеки. Будівля, в якій розташоване ТОВ СТП «Свіжий вітер» II ступеня вогнестійкості. Для всіх споруд і приміщень, в яких експлуатуються відеотермінали та ПК, повинна бути визначена категорія з вибухопожежної і пожежної небезпеки відповідно до ОНТП 24-86 "Определения категорий помещений й зданий по взрьівопожарной й пожарной опасности", та клас зони згідно з Правилами влаштування електроустановок. Відповідні позначення повинні бути нанесені на вхідні двері приміщення.

Приміщення оснащені системою автоматичної пожежної сигналізації з

димовими пожежними сповіщувачами та переносними вуглекислотними

2• •

вогнегасниками з розрахунку 2 шт. на кожні 20 м площі приміщення ( загальна кількість 5 вогнегасників).

Оцінка стану охорони праці на підприємстві в цілому базується на аналізі даних атестації робочих місць, паспортизації санітарно - технічного стану цехів та відділів, результатах виконання комплексних планів покращення умов праці та санітарно-оздоровчих заходів, а також на динаміці показників виробничого травматизму та професійних захворювань.

ВИСНОВКИ

Практична підготовка студентів вищих навчальних закладів є основною і обов'язковою складовою частиною освітньо-професійної програми. Вона має своєю метою опанування студентами сучасних методів та форм організації праці у сфері їх майбутньої професіональної діяльності, формування професійних вмінь та навичок, які допоможуть у прийнятті самостійних рішень при проходженні практики та під час самостійної роботи в сучасних умовах.

Виробнича комплексна практика студентів проводиться напередодні комплексного державного екзамену з базової освіти, є важливим етапом наскрізної практичної підготовки фахівців з професійним спрямуванням «Туризм» та являється складовою частиною навчального процесу з підготовки фахівців та регламентується Положенням про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України, яке затверджене наказом Міністерства освіти України і організується та здійснюється згідно з Положенням про проведення практики студентів ВТЕІ КНТЕУ.

Проходження комплексної практики та підготовка звіту про проходження комплексної практики на туристичному підприємстві ТОВ «СТП «Свіжий вітер» дали змогу вирішити наступні завдання:

  • Закріпити та поглибити теоретичні знання, отримані в процесі навчання;

  • Ознайомитися з організаційною структурою підприємства;

  • Ознайомитися з виконанням зобов’язань перед туристами; легалізацією туристської діяльності (зокрема, придбання ліцензії і інших дозвільних документів);

  • Вивчити нормативно-технічну документацію, яка використовується підприємством;

  • Вивчити та проаналізувати асортимент туристичних продуктів підприємства;

  • Здійснити аналіз процесу ціноутворення в туризмі;

  • Оцінити ефективність організаційної структури підприємства;

  • Виробити навички оцінки і аналізу економічної діяльності підприємства;

  • Засвоїти практичні навички ухвалення рішень в умовах ринку з економічних, кадрових, соціальних, нормативно-правових та інших проблем підприємства;

  • Розробити заходи щодо вдосконалення управлінської діяльності підприємства і підвищення ефективності його функціонування;

  • Вивчити аспекти впровадження комп’ютерної техніки і програмних засобів у процес роботи підприємства.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. Закон України Про внесення змін і доповнень до Закону України "Про туризм" N 1282-IV від 18 листопада 2003 року

  2. Агафонова Л., Агафонова О. Туризм, готельний та ресторанний бізнес: Ціноутвор., конкуренція, держ. регулювання: Навч.посіб. -K.; Знання України, 2007. - 35 с.

  3. Базилюк A.B. Особливості ринкового ціноутворення в Україні в контексті реформування економічних відносин та майнових прав власників // Актуальні проблеми економіки.- 2009.- № 4.- с.3-14

  4. Балабанова Л.В., Сардак О.В. Цінова політика торгівельного підприємства в умовах маркетингової орієнтації: Навч.посібник. - К.:Видавничий дім „Професіонал”, 2008 р. - 200 с.

  5. Бевзенко В. Ф., Балабанова И. В.,Баширов И. X. Маркетингторговли. —Донецк: ООО "Юго-Восток, Лтд", 2008. — 148с.

  6. Бень Т.Г. Основи цінової політики і ціноутворення в промисловості. -ДМЕ ТАУ, 2007.- 151 с.

  7. Бриггс С. Маркетинг в туризмі. -K.: Знання-Прес, 2008. - 358 с.

  8. Бровкова Е.Г. Основы маркетинга: -K.: Сирин, 2007. - стр.36 - 39

  9. Вісящев В. A., АнтошкінаЛ. І.,Тарлопов І.О. Маркетинговийменеджмент. — Донецьк:НОРД-ПРЕС, 2008. — 440с.

  10. Вісящев В. A., АнтошкінаЛ. I., Тарлопов І.О. Основимаркетингу. — Донецьк:Норд-Прес, 2008. — 388с.

  11. Гаркавенко С. С. Маркетинг. — К.: Лібра,2009. — 712с.

  12. Гірченко Т. Д., Дубовик О. В. Маркетинг. — Л.: ЛБІНБУ, 2007. — 256с.

  13. Гончарук Я. А., Павленко А. Ф., СкибінськийС. В. Маркетинг. — К.: КНЕУ, 2007, —391с.

  14. Горобчук Т. Т. Ціноутворення:Навч. посіб.для студ. екон. спец. денноїта заоч. форми навчання/ Житомирський інженерно-технологічний ін-т. —

Житомир : ЖІТІ, 2007. — 166 с.

  1. Гришко С. В., Коюда П. М. Ціноутворення як елемент діяльності

підприємства: Навч. посіб. / Харківський національний ун-т

радіоелектроніки. — X. : ХНУРЕ, 2006. — 84с.

  1. Длігач А.О. Формування маркетингової цінової стратегії // Актуальні проблеми економіки (укр.).- 2008.- № 12.- с.80-94

  2. Дурович А. Г. Маркетинг в туризме: Учеб. пособие. - 2-еизд; перераб.и доп. - М.: Новое знание, 2006. - 387 с.

  3. Дурович А.П. Управление маркетингом в туризме . - Мн.:БГ Э У, 2007. - 324 с.

  4. Ильина Е. Н. Туроперейтинг: организация деятельности: Учебник. - М.: Финансы и статистика, 2006. - 256 с.

  5. Кабушкин Н.И. Менеджмент туризма: Учебник для студ. - 3-є изд., испр. - Мн.: ООО "Новое знание", 2006. - 409 с.

  6. Квартальнов В.А. Стратегический менеджмент в туризме: современный опыт управления. - М.: Финансы и статистика, 2007. - 491с.

  7. Квартальнов В. А. Теория и практика туризма: Учебник. - М.: Финансы и статистика, 2008. - 672 с.

  8. Кириленко В., Кириленко Л. Теорія цінта сучасне ціноутворенняв Україні// Економіка України,- 2008.- № 8,-с.56-63

  9. Кифяк В. Організація туристичної діяльності в Україні: Навч. посіб. - Чернівці: Зел. Буковина, 2007. - 312 с.

  10. Кодацький В.П. Методика установления цены на товар // Економіка. Фінанси. Право.- 2006.- № 11.- с. 14-19

  11. Корінєв В.Л.Маркетингова цінова політика: Навч.посібник.- К.: ЦУЛ,2007. - 200 с.

  12. Корінєв В.Л. Аналіз ціноутворюючих чинників // Актуальні проблеми економіки.- 2008.- № 10.- с.101-107

  13. Козырев В.М. Основы современной экономики: Учебник. - 3-є изд., перераб. и доп. - М.: Финансы и статистика», 2008. - 468 с.

  14. Крамаренко Г.О. Ціноутворенняв умовах ринкових реформ // Фінанси України.- 2008.- № 4.- с.54-61

  15. Кудлай В.Г. Маркетинговий підхід у ціноутворенні // Економіка. Фінанси. Право.- 2006.- № 4.- с.3-7

  16. Любіцева О. О. Ринок туристичних послуг (геопросторові аспекти). 2-е вид., перероб. та д оп . - К: Альтерпрес , 2007. - 436 с.

  17. Мальська М.П., Худо В.В., Цибух В.І. Основи туристичного бізнесу: Навч . посібник. - К: Центр навчальної літератури, 2008. - 272 с.

  18. Михайліченко Г.І. Удосконалення технологій створення туристичного продукту. - К., Вісник КДТЕУ. - 2007.- № 2.-С. 41-50.

  19. Михайліченко Г.І. Практика організації туристичних подорожей: Навчальний посібник. - К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2008. - 156 с.

  20. Немцов В.Д.,Довгань Л.Є. Стратегічний менеджмент: Навч.посіб.- К.,2006. -560 с.

  21. Орлов О.О. Планування діяльності підприємства. Підручник. - К.: Скарби,

2007.-336 с.

  1. Старостіна А. О., ЧерваньовД. М., Зозульов О. В. Маркетинг: Навч. посібник для студ. вищих навч. закл. — К.: Знання-Прес, 2009. — 192 с.

  2. Статистичний Щорічник Львівської області за 2006 рік. Ч. І. - Львів.: Львівське обласне управління статистики 2007.

  3. Туризм в Україні в цифрах / Туризм: Теорія і практика. - 2007. - №1. - с.5-9

  4. Филюк Г. Теорія і практика цінового регулювання діяльності суб'єктів природних монополій // Економіка України.- 2009.- № 12.- с.25-34

  5. Чубукова О.Ю., Шиковец К.О. Вплив економіко-математичних методів на ефективність процесів ціноутворення // Формування ринкових відносин в Україні.- 2007.- № 7.- с.9-12

  6. Шкварчук Л.О. Ціни і ціноутворення: Навчальний посібник: Навчальне видання.- 2-е вид., випр..- К.: Кондор, 2009.- 214 с.

  1. Крамаренко Г.О. Ціноутворенняв умовах ринкових реформ // Фінанси України.- 2008.- № 4.- с.54-61

  2. Кудлай В.Г. Маркетинговий підхід у ціноутворенні // Економіка. Фінанси. Право,- 2006.- № 4.- с.3-7

  3. Любіцева О. О. Ринок туристичних послуг (геопросторові аспекти). 2-е вид., перероб. та д оп . - К: Альтерпрес , 2007. - 436 с.

  4. Мальська М.П., Худо В.В., Цибух В.І. Основи туристичного бізнесу: Навч . посібник. - К: Центр навчальної літератури, 2008. - 272 с.

  5. Михайліченко Г.І. Удосконалення технологій створення туристичного продукту. - К., Вісник КДТЕУ. - 2007.- № 2.-С. 41-50.

  6. Михайліченко Г.І. Практика організації туристичних подорожей: Навчальний посібник. - К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2008. - 156 с.

  7. Немцов В.Д.,Довгань Л.Є. Стратегічний менеджмент: Навч.посіб.- К.,2006. -560 с.

  8. Орлов О.О. Планування діяльності підприємства. Підручник. - К.: Скарби,

2007.-336 с.

  1. Старостіна А. О., ЧерваньовД. М., Зозульов О. В. Маркетинг: Навч. посібник для студ. вищих навч. закл. — К.: Знання-Прес, 2009. — 192 с.

  2. Статистичний Щорічник Львівської області за 2006 рік. Ч. І. - Львів.: Львівське обласне управління статистики 2007.

  3. Туризм в Україні в цифрах / Туризм: Теорія і практика. - 2007. - №1. - с.5-9

  4. Филюк Г. Теорія і практика цінового регулювання діяльності суб'єктів природних монополій // Економіка України.- 2009.- № 12.- с.25-34

  5. Чубукова О.Ю., Шиковец К.О. Вплив економіко-математичних методів на ефективність процесів ціноутворення // Формування ринкових відносин в Україні.- 2007.- № 7.- с.9-12

  6. Шкварчук Л.О. Ціни і ціноутворення: Навчальний посібник: Навчальне видання.- 2-е вид., випр..- К.: Кондор, 2009.- 214 с.

ДОДАТКИ

Зареєстровано

Державним реєстратором Виконавчого комітету Євпаторійської міської ради Автономної Республіки Крим 30.08.2004 р. за№ 1 140 102 0000 000054

Зареєстровано зміни та доповнення,

про що зроблено запис у журналі ЖЗЮ за № 1 140 105 0001 000054 від 24.09.2004 р.

Зареєстровано зміни та доповнення,

про що зроблено запис у журналі ЖЗЮ за№ 1 140 105 0002 000054 від 26.06.2006 р.

ЗАТВЕРДЖЕНО

у новій редакції Зборами учасників ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ „САНАТОРНО-ТУРИСТИЧНЕ ПІДПРИЄМСТВО «СВІЖИЙ ВІТЕР’ Протокол від „29” червня 2006 р.

Державну реєстрацію змін до установчих документів

ПРОВЕДЕНО

Дата реєстрації Од. & 0О&

ч^чису У-///£) /ДЗ'£00 V 0000^/^єстратор

Л.В. Затуліна

СТАТУТ ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «САНАТОРНО-ТУРИСТИЧКЕ І ПІДПРИЄМСТВО «СВІЖИЙ ВІТЕР»

(нова редакція)

м. Євпаторія 2006 рік

  1. Загальні положення. Юридичний статус Товариства

    1. ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «САНАТОРНО- ТУРИСТИЧНЕ ПІДПРИЄМСТВО «СВІЖИЙ ВІТЕР», іменоване далі Товариство, створено Зборами учасників та зареєстровано відповідно до Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, Законів України «Про власність», “Про господарські товариства”. 2—

Нова редакція Статуту Товариства розроблена відповідно до Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, Законів України «Про власність», “Про господарські товариства”, «Про туризм» і затверджена Зборами учасників „29” червня 2006 року. —?

    1. В своїй діяльності Товариство керується Конституцією України, законами України, актами Президента України і Кабінету Міністрів України, нормативно-правовими актами центральних органів влади і управління, органів влади і управління Автономної Республіки Крим, міжнародними договорами України, а також цим Статутом.

    2. Учасниками Товариства є: - *

      1. громадянин України Яременко Олександр Вікторович 1967 р.н., паспорт серія ЕС № 080795, виданий Сакським МРВ ГУ МВС України в Криму 01.07.1996 р., ідентифікаційний номер 2482511118, проживаючий за адресою: Україна, м. Дніпропетровськ, Бабушкінський р-н, вул. Гладкова, б. 4-А, кв. 67; ^—'

      2. громадянка України Яременко Катерина Анатоліївна 1968 р.н., паспорт серія ЕС № 235823 виданий Сакським МРВ ГУ МВС України в Криму 17.01.1997 р., ідентифікаційний номер 2495016788, проживаюча за адресою: Україна, Автономна Республіка Крим, м. Євпаторія, вул. Некрасова, б. 65, кв. 47. -—'—

    3. Назва Товариства: —

      1. українською мовою: <"^

повне: ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «САНАТОРНО-ТУРИСТИЧНЕ ПІДПРИЄМСТВО «СВІЖИЙ ВІТЕР»; . "^2— скорочене: ТОВ «СТП «СВІЖИЙ ВІТЕР»;

      1. російською мовою: *

повне: ОБЩЕСТВО С ОГРАНИЧЕННОЙ ОТВЕТСТВЕННОСТЬЮ «САНАТОРНО­ТУРИСТИЧЕСКОЕ ПРЕДПРИЯТИЕ «СВЕЖИЙ ВЕТЕР»;

скорочене: ООО «СТП «СВЕЖИИ ВЕТЕР». ' 1

    1. Товариство володіє відособленим майном, має самостійний баланс, поточні і вкладні (депозитні) рахунки в кредитних установах, у тому числі в іноземній валюті, круглу печатку зі своїм найменуванням і ідентифікаційним кодом, може мати кутовий штамп, інші печатки і штампи відповідно до чинцого законодавства, а також фірмові бланки зі своїми реквізитами, емблему і знак для товарів і послуг. • >

    2. Товариство є самостійним суб'єктом господарювання і має права юридичної особи з моменту його державної реєстрації. _

    3. У разі внесення змін або доповнень до установчіх документів Товариство зобов'язується в п'ятиденний термін повідомити про це орган державної реєстрації. >

    4. Товариство має право створювати на території України і за її межами філії, представництва і дочірні підприємства відповідно до чинного законодавства України. -—г ___

Філії і представництва не є юридичними особами і діють на підставі затверджених

Товариством положень про них. ' і

Дочірні підприємства наділяються правами юридичної особи і діють на затверджених Товариством статутів. -—

    1. Товариство може набувати майнові і немайнові права, вступати в зобов'язання, виступати в суді, господарському, адміністративному, третейському суді і Міжнародному комерційному арбітражі. ~г

    2. Товариство може бути учасником інших товариств, установ, юридичних осіб, створених в інших формах, а також об'єднань підприємств, якщо це не суперечить чинному антимонопольному законодавству, може створювати інші підприємства відповідно до чинного законодавства України і Автономної Республіки Крим. ——«

    3. Товариство може у встановленому законом порядку здійснювати емісію цінних (облігацій, векселів, інших цінних паперів), придбавати цінні папери, емітовані іншими юридичними та фізичними особами, а також державами, та здійснювати відносно вказаних вище цінних паперів будь-які фінансово-господарські операції, не заборонені чинним законодавством.

    4. Учасники Товариства не відповідають за зобов'язаннями Товариства і несуть ризик збитків, пов'язаних з діяльністю Товариства, в межах вартості своїх внесків.