Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
52
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
794.11 Кб
Скачать

Тема 5. Підприємства оптової торгівлі

5.1. Види й організаційно-правові форми підприємств оптової торгівлі

Підприємства оптової торгівлі є найважливішою організаційною ланкою інфраструктури товарного ринку, на їх долю приходиться найвагоміша частка його товарообороту.

Відповідно до ст.1 Закону України «Про підприємства в Україні» підприємство — це самостійний господарюючий статутний суб’єкт, який має права юридичної особи та здійснює виробничу, науково-дослідницьку і комерційну діяльність з метою одержання відповідного прибутку (доходу).

Підприємство оптової торгівлі є організаційно-адміністративною одиницею, яка об’єднує колектив працівників і має свої органи управління. Характерною рисою підприємства є його економічна діяльність та єдність, спільність результатів праці, матеріальних ресурсів та фінансових коштів, єдність обміну та звітності.

Разом з тим, підприємства оптової торгівлі являються суб’єктами дуже динамічного сектору економіки, в якому відбуваються процеси концентрації та спеціалізації у відповідь на загострення конкуренції на товарному ринку та зростання вимог покупців до рівня обслуговування.

Це обумовлює широке різноманіття підприємств оптової торгівлі. Оптові підприємства відрізняються одне від одного за масштабами діяльності, обсягом виконуваних функцій та рівнем обслуговування, відношенням до права власності на товар, товарною спеціалізацією, тощо. Вітчизняних оптовиків доцільно класифікувати за ознаками, представленими в табл. 5.1.

Оптові підприємства різних масштабів і зон діяльності становлять єдину систему оптової торгівлі на двох функціональних рівнях — загальнодержавному (міжрегіональному) і регіональному.

На загальнодержавному рівні формуються загальні основи оптового процесу. Оптові підприємства міжрегіонального рівня є опорою всієї оптової торгівлі і забезпечують її стратегічну стабільність. Вони реалізують товари споживачам (покупцям) по всій території держави. Головне завдання цих підприємств — створити необхідну систему каналів переміщення товарів для обслуговування вітчизняних і зарубіжних товаровиробників та постачальників товарів.

Оптові підприємства регіонального рівня, як правило, завершують процес оптової реалізації товарів. Вони здійснюють закупівлю товарів у підприємств міжрегіонального рівня або безпосередньо у товаровиробників і доводять їх до покупців у зоні свого розміщення. Головне їх завдання — забезпечення товарами регіональних товарних ринків, роздрібних торгівельних підприємств у зоні обслуговування.

Таблиця 5.1. Класифікація оптових торговельних підприємств

Класифікаційна ознака

Вид

Організаційно-правова форма

Функціональна характеристика

1. Масштаб та зона діяльності

Загально-державні

Регіональні

Адміністративно територіальних одиниць

Акціонерні товариства

Закриті акціонерні товариства, відкриті акціонерні товариства, змішаної форми власності

Всі форми власності та господарювання: від акціонерних товариств до приватних

Найбільш великі підприємства, які здійснюють оптову закупівлю та продаж товарів по всій країні. Головне завдання — створити необхідну систему каналів товароруху для обслуговування вітчизняних та зарубіжних товаровиробників та постачальників.

Незалежні комерційні підприємства, які, як правило, завершують процес оптової реалізації. Здійснюють закупівлю товарів, розподіляють великі партії на малі, зберігають товарні запаси, доводять товари до покупців у зоні свого розміщення, надають їм різноманітні послуги. Головне завдання — забезпечення товарами регіональних товарних ринків.

Здійснюють оптові закупівлі та продажу товарів, виконують як повний так і обмежений цикл обслуговування, завершують процес оптової реалізації

2. Обсяг виконуваних функцій

Оптово-торговельні підприємства з повним циклом обслуговування

Оптові фірми, які придбавають право власності на товар, мають високомеханізо-ване складське господ-дарство. Створені як акціонерні товариства різних видів власності та господарювання

Здійснюють оптовий продаж в основному роздрібним торговцям, надаючи їм повний набір послуг: формують товарний асортимент, роздрібнюють великі партії товарів, формують партії товару для доставки покупцям, завозять товари по узгоджених графіках, надають маркетингові послуги, тощо. Можуть працювати із змішаним асортиментом — декількома товарними групами; спеціалізованим (одна-дві товарні групи); або вузькоспеціалізованим.


Продовження табл. 5.1.

Оптовики з обмеженим циклом обслуговування

Оптові фірми — дистриб’ютори товарів виробничо-технічного призначення

Оптовики, які торгують за готівку без доставки

Оптовики-комівояжери

Оптовики-організатори (транзитники)

Оптовики-консигнатори

Незалежні підприємства оптової торгівлі з високомеханізованим складським господарством. Продають товари в основному виробникам, надають широкий спектр послуг: виробничо-технологічні, транспортно-експедиторські, інформаційні, кредитні, маркетингові. Можуть працювати з широким, змішаним або спеціалізованим товарним асортиментом.

Мають обмежений асортимент ходових товарів, який продають дрібним оптом роздрібним торговцям з негайною оплатою. Покупець самостійно виконує частину торговельних функцій: вантаження, доставку тощо.

Оптовик розвозить і продає за готівку товари обмеженого асортименту (продукти) нетривалого зберігання.

Оптовик приймає замовлення від клієнта, шукає виробника відповідного товару, укладає угоду, згідно якої виробник забезпечує відправку товару безпосередньо покупцеві. Оптовик-організатор приймає на себе право власності на товар і пов’язаний з ним ризик з моменту оформлення замовлення до моменту закінчення поставки.

Працюють на умовах консигнації, тобто зберігають право власності на товар поставлений роздрібному торговцю до закінчення реалізації споживачу. Оптовик призначає ціну на товар, забезпечує його збереження, розміщує рекламні матеріали в місцях продажу та веде облік товарних запасів для своєчасного поповнення.

Закінчення табл. 5.1.

Оптовики-посилторговці

Розсилають каталоги роздрібним торговцям, виробничим та невиробничим організаціям, пропонуючи ювелірні вироби, косметику, делікатеси та інші дрібні товари. Отримавши замовлення, відправляє товари поштою або вантажним автомобілем чи іншим способом.

3. Підпоряд-кування

Незалежні

Створені галузевими виробниками

Створені підприємствами-виробниками

Створені підприємцями-покупцями

Різних форм власності та господарювання

Сільськогосподарські кооперативні спілки, колективної власності

Структурний підрозділ підприємства

Дочірнє підприємство-торговельний дім

Закупівельна контора — структурний підрозділ підприємства

Оптові склади

Підприємства оптової торгівлі всіх рівнів господарювання, незалежно від обсягів виконуваних функцій.

Належать фермерам, які є членами спілки, створеної з метою оптового продажу виробленої ними продукції на місцевих ринках. Працюють над покращенням якості товарів, їх рекламою.

Збутовий відділ (відділ продаж) підприємства-виробника самостійно здійснює оптовий продаж виготовлених товарів, забезпечує управління збутовими запасами та виконує замовлення покупців.

Юридично може виступати як самостійне оптове підприємство. Фактично здійснює оптову торгівлю продукцією підприємства-товаровиробника, яке є його засновником.

Підприємства роздрібної торгівлі організовують власні закупівельні контори в великих ринкових центрах, які здійснюють оптову закупівлю товарів для забезпечення власної торгової мережі

Ті ж функції

4. Чисельність працюючих

Великі

Середні

Малі

Акціонерні товариства різних типів

Акціонерні товариства різних типів

Колективні, приватні

100 і більше осіб

до 100 осіб

до 25 осіб

До групи підприємств регіонального рівня поряд з незалежними підприємствами оптової торгівлі відносяться також збутові підрозділи промислових підприємств (опт виробника), а також оптові структури великих роздрібних підприємств (опт роздрібного торговця).

Серед регіональних оптовиків, які діють на ринках адміністративно-територіальних одиниць виділяються оптові підприємства, які набувають права власності на товар і спеціалізуються тільки на оптовій торговельній діяльності з повним комплексом операцій купівлі-продажу (незалежні оптові торговці) та наданням покупцям широкого спектру різноманітних послуг. Важливим завданням цих оптовиків є створення найбільш привабливих умов для виходу на ринок товаровиробників і задоволення інтересів роздрібних торговців.

До цієї групи оптовиків відносяться також дистриб’ютори товарів виробничо-технічного призначення. Вони продають товари в основному виробникам для подальшого професійного використання. До їхніх послуг входить зберігання товарних запасів, підготовка товарів до виробничого використання, забезпечення доставки товару, надання кредитів.

Досить велику групу складають оптовики з обмеженим циклом обслуговування, які приймають на себе право власності на товар, але пропонують значно менше послуг своїм постачальникам і клієнтам. До них відносяться оптовики, які торгують за готівку без доставки товарів. Вони мають обмежений асортимент ходових товарів, який продають дрібним оптом роздрібним торговцям з негайною оплатою і, як правило, не займаються їх доставкою.

Продаж і доставку обмеженого асортименту продуктів нетривалого зберігання здійснюють оптовики-комівояжери. Вони продають дрібні партії товару за готівку, доставляючи його в універсами, дрібні бакалійні магазини, лікарні, кафетерії заводів та готелі.

До цієї категорії входять також оптовики-організатори, які приймають на себе право власності на товар з моменту його замовлення клієнтом і до закінчення поставки. Вони не зберігають запасів, а працюють на умовах транзиту. Прийнявши замовлення від клієнта, вони шукають виробника необхідного товару, який згідно з контрактом, забезпечує відправку товару безпосередньо клієнту.

Оптову торгівлю товарами особистого споживання здійснюють і оптовики-консигнатори. Вони торгують на умовах консигнації, тобто зберігають за собою право власності на товар до моменту його продажу. Роздрібні торговці оплачують консигнатору тільки ті товари, які продані. Оптовик-консигнатор забезпечує доставку товарів в магазин, розвантажує та розміщує їх в місцях продажу разом з рекламними матеріалами, визначає ціну, стежить за якістю товарів, здійснює облік товарних запасів та їх поповнення.

Зарубіжній практиці відомі також оптовики-посилторговці, які розсилають каталоги товарів роздрібним торговцям, виробничим і невиробничим організаціям, а потім виконують їх замовлення поштою чи будь-яким іншим методом.

Оптову продажу сільськогосподарської продукції можуть здійснювати виробничі кооперативи, які створюються фермерами для збуту оптом на місцевих ринках виготовленої ними продукції.

Деякі підприємства-виробники самостійно здійснюють оптову торгівлю, не вдаючись до послуг незалежних оптовиків. Для цього вони створюють власні збутові підрозділи: збутові відділи та контори.

Оптову закупівлю товарів для роздрібної торгівлі можуть здійснювати оптові склади і закупівельні організації, створені підприємствами роздрібної торгівлі у великих ринкових центрах.

В сфері оптового товарного обігу діють також різноманітні посередники та організатори оптового обороту, склад та діяльність яких буде розглянута в наступних темах.

Соседние файлы в папке коньюнктура тов ринку