Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2994_ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
15.26 Mб
Скачать

Зміст

Ст.

  1. Обґрунтування вибору об’єкта проектування 2

  1. Розробка технічного завдання

2.1 Призначення проектованого виробу 3

2.2 Вимоги до конструкції виробу 3

2.3 Вимоги до матеріалів 3-4

3. Розробка технічної пропозиції

3.1 Аналіз зразків аналогів 5-7

3.2 Висновок за технічною пропозицією 7

4. Ескізне проектування 8

5. Розробка технічного проекту

5.1 Визначення вихідних даних для побудови шаблонів

деталей 9

5.2 Розробка шаблонів для виготовлення деталей виробу

та елементів оздоблення 9

  1. Розробка робочої документації 10-11

7. Добір матеріалів, інструментів та устаткування 11

8. Розрахунок собівартості і ціни виробу 12

9. Висновок 13

  1. Обґрунтування вибору об’єкта проектування

В житті кожна людина, думаю, попадала в таку ситуацію , коли необхідно швидко нарізати овочі та фрукти. Буває, що ріжеш овоч або фрукт без дошки, і врізаєш пальця, або ж скатертину. Ми нервуємо , втрачаємо час та отримуємо погані наслідки від порізів. Подібне відбувалося зі мною і членами моєї родини. Тому я вирішила навести певний порядок, та зробити своїми руками кухонну дошку. Спочатку я думала купити дошку, але це не раціонально, тому що можна це зробити самому. Тому я вирішила виготовити виріб у вигляді декоративної дошки, що буде висіти на стіні.

Але будь-який виріб повинен органічно вписуватися в інтер’єр помешкання, та доповнювати його згідно законів дизайну та композиції. Стіни в приміщенні де я планую розмістити виріб оббиті вагонкою стилізованою під деревину, тому виріб я вирішила виготовити з деревини.

Подібні вироби, що я бачила у знайомих, не мали особливого декорування, тому вони виконували лише свою конкретну функцію і не більше.

Я вирішила прикрасити кухонну дошку різьбленням, щоб вона набула естетичної цінності.

2.Розробка технічного завдання

2.1Призначення проектованого виробу

2.1.1. Визначити призначення виробудощечка призначена для нарізання овочів та фруктів. Для зручності в користуванні встановлюється поряд з кухонною плитою чи закріплюється на стіні біля неї.

2.1.2 Експлуатаційні показники застосування виробу (виду роботи) на практиціна дошці можна нарізати різні продукти харчування. Проста в користуванні, має привабливий зовнішній вигляд.

2.1.3 Вплив виробу на якість і ефективність реалізації ним експлуатаційних показників – виріб надійний в користуванні, не створює перешкод при нарізанні харчових продуктів, універсальний в розміщенні ( може перебувати в горизонтальному та вертикальному положенні ).

2.1.4 Вимоги до виробів (видів робіт) даного призначення - основними вимогами до дошки для продуктів є насамперед експлуатаційні характеристики: габаритні розміри, об’єм. Опорядження різьбленням створює святковий, піднесений настрій у людей. Також точність виготовлення, виразність малюнка, охайність роботи, її якість, витримка певних законів композиції при декоративному оздобленні.

    1. Вимоги до конструкції виробу

2.2.1 Обґрунтування конструкції виробу з точки зору його призначення і експлуатаційних показників –виріб повинен мати оптимальний корисний об’єм, привабливий зовнішній вигляд, матеріал бажано природного походження. Для зручності у користуванні дошка повинна мати одну сторону декоративну а іншу пристосовану для нарізання. Необхідно передбачити можливість закріплення дошки на вертикальні поверхні

2.2.2. Вибір відповідної конфігурації виробу – проектований виріб, що задовольняє перераховані вимоги – дошка овальної форми виготовлена з деревини. З метою підвищення декоративних якостей виробу можливе застосування одного з різновидів різьблення. Виріб повинен мати опорні поверхні в горизонтальній та вертикальній площині з можливістю закріплення. Рельєф виробу вибираємо закруглений, без різких переходів та виступаючих частин.

    1. Вимоги до матеріалів

2.3.1 Техніко-економічні чинники, які визначають вимоги до матеріалів, придатних для виготовлення виробу –з метою декоративного оздоблення вибираємо деревину з дрібною структурою волокон, що дає змогу рівномірно обробляти в різних напрямках різьбленням ( липа, осика, вільха, груша ). За критерієм відбору ціна – якість перевагу надаємо деревині вільхи.

2.3.2. Санітарно-гігієнічні вимоги до виробу - виріб повинен відповідати санітарно-гігієнічним вимогам , нормам техніки безпеки праці , а саме : не повинні мати шкідливого випромінювання , хімічного забруднення , алергенних подразників , краї не повинні завдавати ушкоджень .

2.3.3 Експлуатаційні вимоги до виробу –виріб повинен мати декоративно-захисне лакове покриття з метою захисту від вологи та спрощення догляду. З метою забезпечення стійкості до перекидання центр мас необхідно змістити вниз.

2.3.4 Вимоги до матеріалів для основних частин виробу -матеріал повинен бути міцним , стійким до стирання , з красивою однорідною текстурою , екологічно чистим , мати помірну ціну. Деревина при прорізанні орнаменту не повинна давати сколювання. Лакова плівка прозора, стійка до механічних та хімічних ушкоджень. Подібні показники має лак ПФ283.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]