Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LR5.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
84.48 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 5. Створення і редагування полілінії загального вигляду в AutoCad 2005

Цілі роботи: оволодіти інструментарієм системи AUTOCAD

Практична робота: присвячена освоєнню команд створення і редагування поліліній загального вигляду.

Основні теоретичні поняття

6.1. Побудова полілінії загального вигляду

Полілінія є складеним графічним об'єктом, що складається з декількох прямолінійних і дугових сегментів (Рис. 6.1), а також мати змінну ширину. Слід відмітити, що і під час друку полілінія має ту саму товщину, що і на кресленні. В порівнянні з простими графічними об'єктами полілінія має ряд особливостей.

  • Полілінія є єдиним цілим, не дивлячись на те, що може складатися з безлічі різних сегментів. При редагуванні вона обробляється як єдине ціле.

  • Багато стандартних команд редагування геометрії обробляють полілінію особливим чином (наприклад, побудова сполучень і фасок).

  • У AUTOCAD існує спеціальна команда редагування поліліній, яка дозволяє змінювати її зовнішній вигляд.

  • Полілінія, на відміну від ліній і дуг, може мати ширину, відмінну від нуля

  • Ряд різних команд створення графічних об'єктів, по суті, дозволяють побудувати саме полілінію. При використанні таких команд (наприклад, побудова прямокутника або багатокутника) слід пам'ятати, що в результаті їх виконання в графічній базі даних AUTOCAD створюються полілінії, що надалі позначається на їх редагуванні.

Мал. 6.1.  Приклад полілінії

Тепер розглянемо команду, що дозволяє побудувати полілінію довільної форми. Це команда PLINE. Команда може бути викликана з меню Draw -> Polyline, панель інструментів Draw, скорочення PL.

При виклику команди з'являються запити:

Specify start point: - запит першої точки

Current line width is 0.0000 – інформація про поточну ширину полілінії. В процесі креслення може бути змінена. Рекомендується звертати увагу на це повідомлення. Полілінія за замовчанням може бути накресленою тією товщиною, яка була використана останньою, тому краще переконатися, що це якраз та ширина, яка вам потрібна.

Креслення полілінії можливо в одному з двох режимів: креслення відрізків і креслення дуг. За замовчанням на початку виконання команда пропонує користувачеві режим креслення відрізків. У цьому режимі в командному рядку з'являються запити:

Specify next point or [Arc/Halfwidth/Length/Undo/Width]: >- запит другої точки

Specify next point or [Arc/Close/Halfwidth/Length/Undo/Width]: - запит подальших точок

Опції команди:

Arc – перехід в режим креслення дуг

Halfwidth – дозволяє задати половину необхідної ширини полілінії.

Width – дозволяє задати повну ширину полілінії

При виборі однієї з опцій завдання ширини з'являються запити Specify starting half-width (width) і Specify ending half-width (width), що дозволяють відповідно задати різну ширину в початковій і кінцевій точці полілінії.

Length – дозволяє побудувати прямолінійний сегмент заданої довжини під тим же кутом, що і попередній побудований сегмент. Якщо попереднім сегментом була дуга, відрізок заданої довжини будується по дотичній до неї.

Undo – відмінити креслення останнього сегменту

Close – замкнути полілінію

При виборі опції Arc користувач може перейти в режим креслення дуг. В цьому випадку запит AUTOCAD має вигляд:

Specify endpoint of arc or[Angle/CEnter/CLose/Direction/Halfwidth/Line/Radius/Second pt/Undo/Width]:

За замовчанням дуга будується так, щоб попередній сегмент полілінії був розташований по дотичній до неї. Запрошується при цьому кінцева точка дуги.

Опції CLose, Halfwidth, Width, Undo аналогічні описаним раніше.

Angle – дозволяє побудувати дугу за введеним центральним кутом. При позитивному значенні кута дуга викреслюється проти годинникової стрілки. Запити опції: Specify included angle: - введення центрального кута дуги, і Specify endpoint of arc or CEnter/Radius - введення кінцевої точки дуги, або, при виборі опцій CEnter і Radius, відповідно її центру або радіусу.

CEnter – дозволяє вказати центр дуги. Запити: Specify center point of arc:для введення центру дуги і Specify endpoint of arc or Angle/Length]: для вказівки кінцевої точки або при вказівці відповідних опцій Angle – центрального кута і Length – довжини хорди для дугового сегменту.

Direction – дозволяє задати напрям дотичної для дугового сегменту.

Line – перехід в режим побудов лінійних сегментів

Second pt – побудова дуги за трьома точками

При кресленні полілінії деякої ширини, відмінної від нуля, вона може відображатися на екрані як в зафарбованому вигляді, так і ні. Ця особливість регулюється системною змінною FILLMODE. Для включення / виключення режиму зафарбовування необхідно викликати команду FILL і встановити значення відповідно ON – для включення режиму зафарбовування, OFF – для виключення. Слід користуватися цією можливістю обережно. Трапляється, що для креслення якоїсь конструкції, що складається з двох паралельних ліній (наприклад, стіни) використовується одна полілінія з відключеним режимом зафарбовування. По-перше, це значно обмежує можливості з обробки місць стикання. По-друге, цей фрагмент креслення може бути вставлений в інший, де режим зафарбовування включений ( і причому це може бути дуже важливо для інших об'єктів) - і вийде конфлікт, або одна частина креслення буде відображена некоректно, або інша. Ці моменти слід мати на увазі при установці режиму зафарбовування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]