Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

sekrety-uspixu-lvivskyx-pidpyyemciv-knyha

.pdf
Скачиваний:
26
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

МаркіянЙосиповичІващишин

Мистецьке об’єднання “Дзиґа”

Секрет успіху:

Секретєдиний–видумувати.Робитите,чого нема. Створювати і займати вільні ніші. Старатися створити щось нове. Нехай навіть потімз’ясується,щоцедавнопридумане.Якщо людиназдатнапридуматиколесозаново,то, напевно, вона буде здатна робити ті колеса якимись цікавішими, потрібнішими.

Що дляВасозначаєуспіх?

Успіх – це насамперед самореалізація, реаліза-

ція задуманого і здатність переосмислювати і рухатися далі.

Яку історію уВашомужитті Вивважаєтенайуспішнішою?

Янадіюся, що найуспішнішої історії в моєму житті ще не було. Зараз для мене успішною історією є створення мистецького об’єднання “Дзиґа”, його розвиток протягом 15 років.

Вашпершийприбуток.Як Вийого отримали?

Взагалі“Дзиґа”нестворюваласязметоюотриманняприбутку.Цедужеірраціо-

нальна ідея. Це не шоу-бізнес, а некомерційна культура, культура андеграунду. Це те, що колись може стати комерційно успішним у чистому вигляді. Тим не менше, нам вдається зберегти цей проект з фінансової точки зору самодостатнім.

Розкажітьпро етапи становленняВасяк підприємця.

Це питання самореалізації. Люди, які заснували “Дзиґу”, вважали, що найважливіше не тільки для України, але і для будь-якого суспільства, зокрема для громади Львова, для нас, – культурний розвиток. Ми вважаємо, що культура – те, що виражається не в котируванні акцій на біржах, а в тому, що визначає здатність розвивати націю в майбутньому. Це найбільш цінний продукт, який не оцінюється в прямому грошовому вимірі. “Дзиґа” – це реалізація абсолютно ірраціональної ідеї, на яку не поширюються жодні правила, згідно з економічними законами “Дзиґа” взагалі не має права на існування. Зараз не можна сказати, що наші проекти є дуже комерційно успішними. В наших закладах люди згідні переплачувати за певні послуги, цінують саму атмосферу. Споживаючи інтелектуальний продукт, вони насправді за нього не платять. Вони просто дорожче платять за інше.

Що виявилосянайважчим настартівласної справи? Що Вамперешкоджало?

Настартінайскладнішоюбулавідсутністьфінансів.Мизпартнерамиу90 93рр.

зібрали певну суму грошей і зайнялися підприємництвом.

50

Розкажітьпро етапи розвитку Вашогобізнесу,з якимитруднощами Вистикалися.

Традиційні проблеми з дозволами, податковою і т. д. виникли одразу. Ми виросли разом з тими проблемами. Держава формувалася разом з нами. Це був достатньо специфічний час. Все відбувалося в якомусь ручному режимі.

Ілюзії, які були до започаткування справи, зникли відразу на другий день після старту. Ми все-таки самі вчилися підприємництва, відповідну інформацію черпали з підручників, зразків діяльності якихось західних підприємств. А реалії виявилися зовсім іншими. На той час такого поняття, як взяти кредит, не існувало. Банківські структури не працювали. Єдине, що тоді процвітало, – це спекуляція.

Яку освіту Виотримали? Чи допомогла вонау становленні власногобізнесу?

Все заново доводилося вчити. Освіта була радянська. Базові знання і навички

(арифметика, здатність логічно мислити) стали в нагоді. Я думаю, це скаже будьяка людина, що отримала вищу освіту. Що стосується необхідних для підприємницької діяльності знань, то їх доводилося одержувати самотужки.

ЧимзаймаєтьсяВашакомпанія? Якіїї найближчіплани?

Вумовах кризи основне завдання – не втратити те, що вже зроблено. Зараз ми організуємо фестиваль, бюджет якого закладено в умовних одиницях через міжнародний статус. Кожного дня видаткова частина кошторису збільшується, а дохідна – зменшується. Тому завдання – не втратити те, що є, не зменшити обороти. Але наше розцінювання існування в умовах кризи радше пов’язане з позитивним сприйняттям, ніж з негативним. Ми вважаємо, що це виклик. Якщо нам вдасться пережити це і розгорнути проекти, це змінить і нас, і навіть позначиться на ринку.

Зараз пробуємо вийти на київський ринок. Започаткували проект “Львівська площа”. Він починається скромно, але думаємо, що приблизно навесні зможемо закріпитися в Києві, освоїти столичний ринок. При цьому, якщо правильно все прорахуємо, проект буде комерційно успішним без опосередкованого фінансування. Ємність ринку у Києві велика – на розваги кияни витрачають немало. В усякому разі інтелігенція, люди, які вважають себе інтелектуальними, культурни- ми,витрачаютьв3-4разибільше,ніжльвів’яни,ітамможнапродавативидовище таке, як ми хочемо. Наші проекти не мають відбитка львівської центричності. Ми патріоти міста і хочемо, щоб все відбувалося насамперед у Львові, але ці проекти космополітичні в хорошому значенні цього слова. Основне, щоб наш продукт був конкурентоспроможний у цивілізаційному розумінні. Цілком можливим є і наш розвиток на схід. Треба ставитися до цього без сентиментів, а там є можливість це робити. Споживач там такий самий, як і львівський, хіба що більш платоспроможний. Що стосується західного ринку, – це питання нашої спроможності. Якщо зараз зробимо щось, що люди на Заході вже бачили в інших виявах, то нам не вдасться когось настільки здивувати, щоб завоювати свою нішу. Однак ми рухаємося.

Учому цінність та унікальністьВашоїкомпанії?

Впершу чергу це те, що в основі нашої справи – ірраціональна ідея. Були різні періоди, фінансові труднощі, в 2003 році війни з податковою, коли мало не щодня

51

треба було позичати гроші... Але тим не менше ми не відійшли від своєї ірраціональної ідеї, не почали загравати з ринком. Адже завжди є спокуса дати людям те, що вони хочуть побачити чи почути. Якимось чином нам таки вдалося свій суб’єктивізм зберегти і примусити людей сприймати події так: подобається це комусь чи ні, але є те, що ми пропонуємо.

ЯкВиоцінюєтероботутого,щопов’язанезбізнесомвУкраїні(тренінговікомпанії,консалтингові структури,бізнес-школи іт. п.)?

УЛьвові все це трохи провінційно і недорозвинуто. Хоча я розумію причину – недостатніобсягиринку.Попитзамалийдляутримуваннятутвисокооплачуваних фахівців. Цей сегмент не розвивається, так би мовити, є та й є. Львівський ринок сприймається практично будь-яким інвестором суто як споживацький.

Якщо говорити про бізнесову інфраструктуру, то найбільше ми користуємося послугами банків. Страхових послуг не потребуємо. Якщо говорити про тренінги, то спеціалізованих тренінгів для нас просто немає – ні у Львові, ні в Україні. Звертаємося до польських колег. Наразі тренерів, що могли би навчити, як має функціонувати культурна індустрія, немає.

НаВашудумку,якінайважливішірисиуспішногобізнесмена?Хтотакийуспіш-

нийпідприємець?

Цілеспрямованість, порядність, тверді переконання. Я не вірю, що нечесний

бізнесмен нині працюватиме довго. Час розставить все на свої місця. Люди, які нечесно заробили якийсь капітал, напевно, не будуть бідними, але розвиватися не зможуть.

Де Вичерпаєте натхнення,енергію?

Утому, що продукуємо. Якщо хочеться від цього відпочити, то для цього є подорожі – гори. Зміна ситуації, одержання нової інформації. Найкраще втома лікується тимчасовою втечею з країни, новими враженнями, емоціями.

На роботіВи підприємець,авдома?

Вдома так само, як на роботі. Такий самий безлад. Єдина відмінність – вдома не курю. В мене є малий син, тож багато часу займає виховання.

Чи Виздійснили вжесвоюзаповітну мрію?І якавона,якщоне секрет?

Моя мрія ще не здійснилася. Це стратегічне питання для компанії і для мене.

Хочеться, аби з нашою допомогою чи в нашому середовищі було створено якийсь такий культурний продукт, який би оцінили на цивілізаційному рівні. Я переконаний: певні вже існуючі наші продукти будуть дуже затребувані після того, як ми відійдемо чи мине більше часу. Можу назвати 5-6 прізвищ, які пам’ятатимуть. Але ринок реагує дуже цинічно – поки митець живий, його переважно не оцінюють. Тут важливими є багато факторів – і талант митця, і спосіб його розкриття, якісь маркетингові ходи, PR, промоція. Якщо все це поєднати, з’явиться результат. Але головне – продукт. Ми ще не створили такого глобального проекту. Я не пов’язую це з ментальністю людей. Важливими є лише якість самого продукту і збіг певних обставин. Я не поділяю позицію: дивіться, які ми геніальні, а нас ніхто не сприймає.

52

Улюбленемісце уЛьвові, Україні тасвіті.

Карпати. Ми маємо там свій хутір, мистецьку лабораторію.

Чи багато Ви читаєте? Що саме Ви читаєте та які книги справили на Вас най-

більшевраження?

Література могла мене змінити хіба в підлітковому віці. Читаю багато: що реко-

мендують, що під руку попаде – залежить від обставин. Під час відпочинку можна читати серйозні речі, перед сном – легші для сприйняття. Зараз читаю багато поезії, це дає можливість розслабитися.

НаякезапитанняВи заразнемаєтевідповіді,аледужехотілиб отримати?

Умене є питання, що, мабуть, виникає час від часу у всіх людей, які займають активну позицію: “А навіщо це все здалося?”. Питання навіщо ти досі все це робиш, переслідує постійно. Досі мені вдається на нього відповідати, щоправда, непереконливо.

Чи залучаєтеВимолодь до своєїдіяльності?

Унас переважно працює молодь. З тих, хто починав створювати “Дзиґу”, залишилося 4-5 людей середнього віку. Решта – молоді люди. Багато з них має хороший кар’єрний ріст.

Які Ваші рекомендації для тих, хто думає розпочати свій бізнес? Як сьогодні започаткувати власнусправу? Зчогопочати? Чи варто?

Перед тим, як почати власну справу, треба два рази подумати. Напевно, тільки бізнес-плану і першої відповіді від банку-кредитора недостатньо. А особливо тепер. Думаю, має виникнути чітке переконання, що придумане тобою є дуже перспективним. Починати якусь вже давно перевірену часом справу найближчими роками буде невигідно. Лише інноваційність.

На Вашу думку, які найперспективніші ніші (сфери) для підприємницької ді-

яльності?

Зараз складно сказати. Невдовзі буде спостерігатися спад ринку. Єдине, що в найближчі роки у Львові буде якимось чином розвиватися, – це сфера туристичних послуг, спрямована на внутрішній ринок, “в’їзний туризм”. У мене є один знайомий, який нещодавно повернувся із закордонних заробітків. Він для себе з’ясував, що іноземці не збирають гриби і не знають їх. Тож він зайнявся туризмом і відкрив школу грибарства. Серед іноземців такий екологічно-культурний відпочинок дуже популярний. У нас є, чим дивувати і є що показувати.

Звичайно, найприбутковішим бізнесом у часи кризи є спекуляція, але на цей ринок складно самому вийти. Під час кризи сфера розваг процвітає. В такі економічно важкі часи хочеться якось відпочити, набратися енергії. Тому думаю, попит на розваги буде утримуватися.

Вашепобажаннячитачамкниги…

Основне – не мати на меті виключно збагачення – персональне чи ні. Не може бути мірилом тільки фінансовий успіх. Основне – отримувати від цієї справи задоволення і самореа­ ­лізо­ву­ва­тися.

53

ВолодимирЄвгенійович Кадушкевич

ТзОВ “Інвестиційна компанія “Комфорт-Інвест”

Життєве кредо: “Бути чесним”

Секрет успіху:

Требавмітивизнатисвоїпомилки.Нестільки для когось, скільки для самого себе. Якщолюдинавизнає,щовонаприпустилася помилки, то наступного разу вона її вже уникне. Найбільші невдачі людей відбуваютьсятому,щовонивважають:всіїхніпроблеми пов’язані з зовнішнім світом. Однак насправдівсіпроблемилюдинипов’язаніз

їївнутрішнім світом.

Що дляВасозначаєуспіх?

Це можливість згуртувати навколо себе команду, повести людей за собою і

спільно з ними досягнути якогось значимого результату.

Яку історію уВашомужитті Вивважаєтенайуспішнішою?

Це створення спільно з друзями в 90-их роках самодостатнього і прибуткового підприємства. Завдяки діяльності цього підприємства ми розпочали роботу з нашими постійними партнерами – компанією “Фокстрот”, вийшли на новий рівень ведення бізнесу і т. д.

Успішні історії – це навчання, розвиток компанії та стосунків між тими людьми, які її створили­ .

Вашпершийприбуток.Як Вийого отримали?

Моя підприємницька діяльність почалася з організації компанії студентівінженерів, які ремонтували техніку при лабораторії фізичного факультету. Нас оформили як наукових співробітників на півставки. Платили небагато, але на той час це була вагома добавка до стипендії.

Розкажітьпро етапи становленняВасяк підприємця.

Формування мене як підприємця відбувалося, мабуть, підсвідомо.

Однак поштовх до дії з’явився під час навчання в університеті. Тоді відбувався розвал економіки і часи були складними. В мене на той час вже були сім’я, дитина, про яких я мав дбати. Тоді задумався над тим, як можна, з одного боку, одержувати дохід, а з іншого, – займатися чимось цікавим. Власне, тоді ми почали ремонтувати техніку. Це важливий момент формування мене як підприємця. Багато з тих, хто працював тоді зі мною, стали підприємцями, а я хоч трохи навчився надавати якісь послуги і заробляти гроші.

54

Щовиявилосянайважчимнастартівласноїсправи?Що Вам перешкоджало?

Найбільшою проблемою була відсутність коштів на розвиток бізнесу. Отримати стартовий капітал у такий спосіб, як це можна зробити сьогодні, – взяти кредит, позичити, було практично неможливо. Ми мусили користуватися дуже дорогими ресурсами. Пригадую, ми позичали гроші під 5 % на місяць. При цьому нам вдавалося їх прокрутити, заробити щось і повернути. Тоді разом з нинішніми партнерами займався торгівлею побутовою технікою. Це було дуже складно, але ми пережили це і зараз вже маємо інші, кращі можливості.

Допомагало в ті часи лише бажання довести, що ти щось можеш зробити, що ти не є неуспішним, хотілося довести, що ми потрібні суспільству.

Розкажітьпро етапи розвитку Вашогобізнесу,з якимитруднощами Вистика-

лися.

На початкових етапах дуже складно переживали відносини з податковою. Але оскількистаралисяпрацюватилегально,вмежахзаконодавчогополя,товсіпитання вирішували. Нам було дуже страшно відкривати щось нове, наприклад, встановити касові апарати. Але поступово це переборювали і досягали результату.

Свогочасудужеважкобулознайтисвоюнішувбізнесі,векономіці,якастагнувала, не розвивалася. Дуже складно було і знайти потрібних спеціалістів. Багато людей залишилося в один момент без роботи, але, попри це, знайти кваліфікованого працівника, який швидко б навчився виконувати певні обов’язки, було дуже і дуже важко. Ми брали людей недосвідчених, але мотивованих розвиватися. Зараз ці люди працюють топ-менеджерами в нашій компанії. Вони виросли з простих виконробівдодиректорів.Іявважаю:те,щоминавчилисявирощуватитакікадри і співпрацювати з ними, є великою заслугою компанії.

Яку освіту Виотримали? Чи допомогла вонау становленні власногобізнесу?

Хоча освіта фізика може здаватися дуже далекою від освіти економіста, на-

справді це не так. Насамперед моя освіта дозволила зрозуміти ті процеси, які відбуваються в економіці. Окрім того, в університеті нам не лише давали певні знання, але й навчили вчитися. Тому, пройшовши цю школу, ми без проблем можемо вивчити будь-який предмет і стати в цьому спеціалістом.

ЧимзаймаєтьсяВашакомпанія? Якіїї найближчіплани?

Наша компанія займається девелопментом і будівництвом. Донедавна ми нада-

валибудівельніпослуги,атакожвиконувалидевелоперськіпроективгалузіжитла і комерційної нерухомості. Зараз у нас і багатьох подібних компаніях є проблеми, пов’язані з кризою платоспроможності. Тому зараз ми шукаємо шляхи виходу – спосіб оптимізації нашої діяльності, скорочення персоналу, сфокусування на тих напрямках бізнесу, які дають реальні операційні грошові потоки. В структурі нашого бізнесу завжди існували напрямки, які, можливо, не були дуже пріоритетними, однак нині ми будемо приділяти їм більше уваги. Зараз треба створювати бізнес, який забезпечить реальні грошові надходження. Наприклад, виробництво будівельних матеріалів, надання безпосередньо будівельних послуг, доходи від оренди приміщень та інші, які пов’язані з реальними грошовими потоками. Ми намагаємося сконцентруватися на цьому. Всі інші напрямки ми заморозили і, думаю, повернемося до їх розвитку через півроку-рік.

55

Учому цінність таунікальність Вашоїкомпанії?

Уноваторстві, яке стараємося впровадити, аби розвиватися. Друга важлива ознака нашої компанії – це чесність відносно наших клієнтів і партнерів. Вважаю, що ці два чинники дали нам можливість залучити досить великі кошти, впроваджувати інноваційні технології в девелопменті, будівництві, фінансуванні, забезпечили розвиток.

ЯкВиоцінюєтероботутого,щопов’язанезбізнесомвУкраїні(тренінговікомпанії,консалтингові структури,бізнес-школи іт. п.)?

Я вважаю, що у Львові дуже хороша культура бізнес-діяльності. Взагалі львів’ян вважають повільними, такими, що дуже довго і розважливо приймають рішення. Але все це компенсується порядною, галантною поведінкою в бізнесі. Це стосується банків, інших будівельних компаній, консультантів. Вважаю, що бізнес-середовище у Львові є дуже сприятливим. Воно має свої переваги, недоліки, але перших все-таки більше.

Відмінність полягає в тому, що київські консультанти є більш інформовані, обізнані, там більше кваліфікованих спеціалістів. Львів’яни при своїй, можливо, нижчій кваліфікації, обізнаності відповідальніше, серйозніше ставляться до надання тих чи інших послуг.

НаВашудумку,якінайважливішірисиуспішногобізнесмена?Хтотакийуспіш-

нийпідприємець?

Перш за все, він має бути мотивованим. В нього має бути закладена внутрішня пружинка, яка би змушувала його більше рухатися, щось робити. Це основне. До того ж, він повинен мати певні здібності, як розумові, так і психологічні, для вирішення тих чи інших питань. Для бізнесмена також важливо, щоб те, чим він займається, його надихало.

Де Вичерпаєте натхнення,енергію?

Мені подобається вчитися, пізнавати щось нове. Це почалося з вибору професії

і триває досі. Я і зараз люблю навчатися, відвідувати тренінги, читати книжки, які мене щось навчають, спілкуватися з людьми, від яких чогось вчуся. Це в мені закладено, і це мене надихає.

На роботіВи підприємець,авдома?

Звичайно, вдома прослідковується певна лінія поведінки. Мені важко поступи-

тися лідерством членам родини в домашніх умовах. Але завжди прислухаюся до думки інших і намагаюся спільно вирішувати проблеми сім’ї.

Чи Виздійснили вжесвоюзаповітну мрію?І якавона,якщоне секрет?

Бізнесмен перестане бути бізнесменом, якщо він здійснить свою мрію. Звичай-

но, він досягає однієї мрії і притому перед її здійсненням формує наступну. Таке його життя. Якщо брати мої мрії, то мені навіть страшно говорити, що всі вони періодично здійснювалися. Це часом лякає, бо думаєш, а що буде далі. Певна річ, в житті є багато позитивних моментів, коли ти досягаєш мрій, а є багато негативних, як зараз. Але без мрії неможливо.

56

Улюбленемісце уЛьвові, Україні тасвіті.

УЛьвові – це площа Ринок. Мені дуже подобаються львівські ресторанчики, де гарно обслуговують. Люблю лижні курорти Італії, які межують з Австрією. А також до вподоби Лондон в його безмежному русі. З нього можна черпати енергію, розуміти, яким динамічним і цікавим є світ.

Чи багато Ви читаєте? Що саме Ви читаєте та які книги справили на Вас най-

більшевраження?

Як не дивно, читаю просту літературу. Приміром, Дена Брауна. Я прочитав

майже всі його книжки. Там розкрито багато суспільних процесів, притому тексти дуже легко сприймаються. Така собі сучасна популярна книжка. Також мені подобається Джон Фаулз, зокрема його книга “Волхв”, в якій дуже гарно описано психологічні процеси поведінки людей. Мені подобаються і деякі українські автори. Однак чомусь ці книги важко сприймаються і часто їх просто не дочитую.

НаякезапитанняВи заразнемаєтевідповіді,аледужехотілиб отримати?

Яби не ставив запитання, на які не можна отримати відповіді. Це вічні питання, пов’язані, мабуть, із щастям, мріями і т.д.

Чи залучаєтеВимолодь до своєїдіяльності?

Звичайно, дуже хочу, щоб в моїй компанії, моєму оточенні було багато молодих людей. Їхні думки є незаангажовані досвідом, отриманим протягом життя. Тому в них можна брати нові ідеї, втілювати їх як у бізнесі, так і в особистому житті.

Які Ваші рекомендації для тих, хто думає розпочати свій бізнес? Як сьогодні

започаткувати власнусправу? Зчогопочати? Чи варто?

Свою справу починати варто. Передусім цього треба дуже хотіти. А щоб вибрати власну справу, треба відповісти на три запитання. Якщо відповідь на них буде позитивною, тоді варто починати. По-перше, чи ти є в цій справі найкращий. Подруге, чи надихає тебе ця справа. І по-третє, чи буде від цієї справи економічний результат.

На Вашу думку, які найперспективніші ніші (сфери) для підприємницької діяльності?

Зараз найперспективнішими будуть галузі, орієнтовані на задоволення першочергових людських потреб. Це може стосуватися матеріального – торгівлі продуктами, виробництва речей першої необхідності, приміром, одягу. В зв’язку з нинішньою переоцінкою цінностей у суспільстві будуть дуже затребувані послуги, пов’язані з духовним розвитком. Починаючи з видання книжок і закінчуючи виробництвом гарних фільмів, створенням вистав, тобто того, що пов’язане з проведенням вільного часу.

У майбутньому люди знову відчують безпеку вкладів і почнуть інвестувати. Тож розвиватиметься галузь інвестицій. Протягом певного періоду часу ця галузь не буде перспективною.

Для розвитку будь-якої галузі має бути поштовх. У Львові може розвиватися ІТ. Хороший товариш висловив дуже цікаву ідею щодо подальшого розвитку Львівщини. Львів має стати центром освіти подібно до Оксфорду, Кембріджу тощо.

57

Тут є хороший інтелектуальний потенціал, порівняно недороге проживання. При цьому цей центр має бути орієнтований і на жителів України, і ще більшою мірою на жителів інших країн. Люди, які закінчать навчальні заклади у Львові, дуже добре говоритимуть українською мовою. Це зацікавить іноземців, які би хотіли вивчати українознавство.

Також у Львові є перспективи розвитку сфери туризму, ресторанного бізнесу і т. д. Для тих, хто хоче працювати у Львові, це може стати вічним бізнесом.

Ваше побажання читачам книги…

Пізнавайте, розвивайтеся, навчайтеся.

58

ТетянаЮріївнаКарвацька

Готель-резорт “Озерний край”

Секрети успіху:

Треба чітко уявити, чого ти хочеш. Це ціль.

Треба чітко усвідомлювати, що зробити для того, щоб досягти її. Це ресурси.

Треба почати рухатися. Це дія. Ви отримали те, чого бажали. Це і є результат. Якщо є чітка та усвідомлена ціль, ми отримаємо бажаний результат, а отже, досягнемо успіху.

Щодля Вас означає успіх?

Успіх – це коли ви любите свою справу і робите її добре, отримуючи ще й прибуток. “Гро-

ші, – казав Дональд Трамп, – це табель з вашими оцінками”. Окрім цього, вони дають відчуття самореалізації та вдало виконаної справи.

Яку історіюу Вашому життіВи вважаєтенайуспішнішою?

Найуспішніша історія кожної жінки – це народження її дитини.

Ваш першийприбуток. ЯкВи його отримали?

Перший прибуток я отримала в 13 років. Тоді у мене була шкільна практика в

дитячому садочку. Я працювала нянечкою і перші мої гроші – це сорок карбованців за місяць. За частину отриманих коштів купила подарунки батькам, а решта двадцять карбованців ще довго лежали в шухлядці, оскільки мені було шкода їх взяти. Я пам’ятала, як важко працювала, щоб їх заробити.

Розкажітьпро етапи становленняВас якпідприємця.

Бізнесом займаюся лише чотири роки. Поштовхом для започаткування влас-

ної справи стало те, що батько купив стави за дванадцять кілометрів від Львова на яких ніхто не господарював. Я вважала, що крім мене, батькові більше немає кому допомогти і почала весь свій час віддавати цій справі.

Це зараз ми бачимо “Озерний край” таким. Чотири роки тому там не було навіть землі, були лише озера, порослі очеретом. Складність ситуації полягала в тому, що не існує таких комбайнів, які б косили у воді, відтак все косили вручну, потім засипали землею, а вже значно пізніше прокладали дороги та всі комунікації. Тільки тоді, коли це все зробили, батько збудував ресторанчик і маленький готель на п’ять номерів. Ніхто не міг повірити, що мого ентузіазму вистачило на такий довгий час. А я, незважаючи ні на що, працювала вдень і вночі, не маючи ніякого досвіду у цій справі. Проте мені дуже допомогла наявність економічної освіти, тому чітко знала, чого хочу, бо тоді це була моя мрія. Відкриваючи ресторан без обладнання – на 2 х побутових пічках (вони, до речі, стояли у нас на кухні як експонат у музеї) – я і кухарем працювала, і за покупками їздила, і директором,

59

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]