Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

2014_03_лютий_tezy круглого столу_KTM

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
921.09 Кб
Скачать

Якщо предмети чи явища задовольняють потреби людини або полегшують задоволення їх, то в неї виникають позитивні емоції, якщо ні – негативні.

На будь-якого глядача впливає чинник ідентифікації «Я» з героєм фільму, в усьому подібним залученій в процес співтворчості людині. Вона несвідомо знаходить в персонажі те, що потребує компенсації на свідомому рівні.

Фільм – це відбиття особливостей сучасності, якщо він відповідає на запит, то задовольняє смак мас. Участь у перегляді стрічки створює безпечний простір і цим надає можливість реагування травматичного досвіду.

Можна зробити висновок, що емоції – це особливий клас суб'єктивних психологічних станів, які відображають у формі безпосередніх переживань, відчуттів приємне й неприємне, відношення людини до світу, людей, процес і результати її практичної діяльності. Завдяки емоціям, люди можуть бути більш сприйнятливішими до впливу аудіовізуальних мистецтв. Адже емоції – це психічне відображення у формі переживання життєвого сенсу явищ і ситуацій. В емоційних переживаннях відбивається життєва значущість інформації.

Народжене в атмосфері наукового і технічного

91

прогресу, кіно показувало ілюзію як справжню реальність, але асоціювалося з її антиподом-сновидінням. Здатність показувати «межу ілюзорного і реального» кінематограф знайшов завдяки монтажу, а виникнення звукового кіно надавало стрічці більшого ефекту впливу.

Детальніше розібравши інформацію, можна зазначити, що навіть якщо розглядати фільми, які негативно впливають на глядацьку свідомість, лише як соціально шкідливу інформацію, у такому разі можна припускати, що перегляд цих фільмів впливає на різних людей по різному. Кожна людина – особистість, яка має властивості, за допомогою своєї структури мозку, підпадати, чи навпаки відштовхувати психологічний вплив кінематографу. Отже, робити однозначні висновки, щодо характеру й знаку такого впливу, навряд чи доречно.

Вчені проводили дослідження, як різні жанри кіно впливають на організм людини. Виявилося, що перегляд бойовиків і трилерів зі сценами жорстокості і насильства погіршують циркуляцію крові глядача, тобто згубно впливають на його здоров’я. Вони «підживлюють» агресію, яка через свідомість проникає на підсвідомий рівень і провокуватиме прояви агресивної поведінки.

92

Лєбєдєв Ярослав Олексійович

Інститут телебачення, кіно і театру Київського міжнародного університету

Значення танців в кінематографі

Кінематограф завжди переплітається з іншим видами мистецтвами, і танці не виняток. Не секрет, що танці вже давно і тісно пов'язані зі світовим кінематографом, але найтісніше з американським.

Кінематограф багато десятиліть підносить глядачам оригінальні танцювальні рухи, номери і навіть трюки. Іноді танок навіть лягає в основу картини, стаючи основою для сюжету.

В якості прикладу наведемо легендарний мюзикл початку 50-х років «Ті, що співають під дощем» (реж. Стенлі Донена і Джина Келлі).

Цей мюзикл став своєрідним гімном танцюючою молоді не тільки США, але і всього світу. Запальні танці Космо Брауна і надзвичайні нові для того часу руху і трюки Дона Локвуда стали вже класикою.

93

Розважальний жанр в кіно взагалі припускає танці, проте більше хотілося б сказати про фільми, які не є саме музичними.

Серед них, звичайно, в першу чергу, виділяються комедії. Наприклад відомі круті танці у фільмі «Маска» з неперевершеним Джимом Керрі.

Але, новим явищем у світовому кінематографі стали фільми культового режисера Квентіна Тарантіно. У його картинах завжди запам'ятовуються не тільки криваві епізоди, а й якісно поставлені танцювальні номери.

Після Тарантіно тільки циніки і ханжі можуть сказати, що чоловіки не дивляться кіно, де присутні танці. Досить дивні почуття викликає танок містера Блондина в художньому фільмі «Скажені пси».

Майкл Медсен чудово станцював навколо пов'язаного вмираючого поліцейського під пісню Боба Ділана «Stuck In The Middle With You». У цьому номері смерті є щось жахливо відразливе і одночасно зачаровує.

Танок з картини «Кримінальне чтиво» Тарантіно став шедевром. Мова, йде про епізод, де персонаж Джона Траволти танцює з героїнею Уми Турман.

94

Правда, як ми пам'ятаємо, приз за перше місце в тому конкурсі танців вони все-таки не виграли, а вкрали, як і належить гангстерам.

Або танок сліпого полковника у картині «Запах жінки» (реж. Мартін Брест) надовго запам'ятається всім без винятку. Герой Аль Пачіно діє згідно своїм інстинктам, чітко, пластично і красиво.

Нагадаємо, що картина «Брудні танці» стала, напевно, найвідомішою стрічкою, присвяченою виключно танцям – якраз це мистецтво і лягло в основу сюжету фільму.

Це, втім, стосується і шалено популярних на сьогоднішній день, але менш видатні картини «Вуличні танці», «Крок вперед», «Дансер», «Вуличні танці 3D» і т.д.

Таким чином, танці все ще не йдуть з екрану екранів наших кінотеатрів, будучи присутнім в найрізноманітніших фільмах. Це говорить про немеркнучої популярності цього виду мистецтв.

95

Лимар Людмила Дмитрівна

Інститут телебачення, кіно і театру Київського міжнародного університету

Втрата морального орієнтира у творчому пошуку сучасного мистецтва кіно й театру на прикладі показу позитивного героя в театрі й кінематографі.

Сьогодні все частіше й частіше в засобах масової інформації й у багатьох дискусіях на радіо й телебаченні виникає тема про позитивного героя або взагалі про те, чи потрібний нам сьогодні позитивний герой. У тому чи іншому вигляді теми романтичного героя виникають у багатьох критичних статтях про театральні спектаклі й сучасне кіно. Коли критики прагнуть як можна точніше визначити типові риси того чи іншого актора.

Сучасне мистецтво кіно й театру у двадцять першім столітті зробило у своєму розвитку поворот убік принципової дегероїзації життя, персонажів сценаріїв і п'єс.

І раптом з'являється документальна п'єса Олени Греминой «Двоє у твоєму будинку», яку поставив режисер Михайло Вигарів у Театрі doc. Це історія про те, як

96

білоруський поет і дисидент Володимир Некляев, чекаючи суду, провів кілька тижнів під домашнім арештом – і яке це катування виявилось і для нього, і для дружини, і для самих «охоронців», які по черзі чергували цілодобово в його квартирі. І от ця гірка, чесна, іронічна історія – насамперед про Героя. Некляев тут – не просто «документальний персонаж». Він тут – «документований герой». Людина, яка усвідомлено выбрала шлях і вперто йде по ньому з усією готовністю принести необхідні жертви в ім'я вибору. Цей вибір пов'язаний не стільки з ідеями, скільки з властивостями душі й характеру. Властива природа цієї людини змушує його робити певний вибір та йти за ним.

Нерідко під визначенням «герой» розуміють просто персонажів тієї чи іншої історії на екрані або на сцені. Але в даному контексті йдеться саме про героя який зміг подолати якісь власні недоліки. Адже героїчне починається в людині із внутрішнього подолання себе, з переробки себе.

Але тут виникає питання. Адже подолання слабкості і подолання зовнішніх обставин і чужої волі може бути спрямоване й на досягнення корисливих, егоїстичних цілей, на задоволення особистих амбіцій. І тоді перед нами виникає образ анти-героя, тобто «негативного героя», який

97

несе в собі руйнівний заряд. Позитивний герой теж відштовхується від своєї природи, від її подолання і його зусилля також спрямовані зовні, на навколишній світ і на оточуючих його людей. Але ці зусилля – творчі. У будьякому випадку, герой позитивний упевнений у творчості своїх зусиль, у тому, що вони – «у порятунок» чогось або когось.

Поведінкові установки позитивного героя стоять на визнаних і традиційних етичних і моральних підставах. Слідування їм і їх захист – от чому присвячує власні ідеї й учинки позитивний герой. А от саме герой негативний явно або таємно («інтриганськи») виступає саме проти традиційних етичних і моральних принципів. Крім того, анти-герой стверджує, що ці «традиційні» етичні, моральні, духовні принципи – не більш ніж умовність, і вони або вже застаріли, або споконвічно не несуть у собі ніякого раціонального змісту – і навіть заважають прогресу!

Приземлено-раціональний підхід до духовних і моральних норм і догм – загальна властивість анти-героїв. Анти-герой може в чомусь ламати й долати себе, він може приносити певні жертви і йти на тимчасові поступки, але однаково він зрештою повинен «придбати». Його втрати

98

повинні бути несуттєві порівняно із придбаннями, з кінцевою вигодою.

Поведінка позитивного героя – жертовно споконвічно, за природою. Він поліпшує світ, рятує когось, протистоїть «шкідливим ідеям», і тому його «вигода» - це чийсь порятунок, це ствердження справедливості, і т.д.

«Якщо мистецтво срібного століття й епохи модерну відроджувало інтерес до джерел культур і цивілізацій, зверталося до початкових релігійних містерій і обрядів ( тобто не брало під сумнів традицію моральних принципів, а шукало їхні підстави в історії), тоді як пост-модерн і «нова естетика» саме намагаються «модернізувати» або переосмислювати етичні норми й традиції (а по суті – відкинути їх). І, наприклад, нинішні «нова драма» або «актуальне мистецтво» ніколи не звертаються до містеріальних, епічних, обрядових і тому подібних форм художньої творчості й художнього мислення: ці форми «тягнуть» за собою із глибин культурної й духовної традиції народу ті моральні й етичні норми, які «заважають» «актуальному мистецтву» без шор розглядати й відбивати нинішнє життя».

99

Коли ми згадуємо про кризу позитивного героя в сучасному театрі й кіно, не можна не звернути уваги на те, що саме кращі твори сучасного мистецтва, сучасної літератури й театральної драми дуже близькі тим напрямкам, які колись називалися «революційним романтизмом», «критичним романтизмом», «критичним реалізмом». Кращі твори нового мистецтва, звертаючи наш погляд на виразки суспільства й на виразки людської душі, волають до почуття справедливості, до терпимості, до взаєморозуміння, тобто до того, що засноване на «традиційних» духовно-моральних цінностях.

Візьмемо для прикладу п'єсу дуже молодого драматурга Ярослави Пулинович «Наталчина мрія». П'єса нині поставлена в дуже багатьох театрах Росії, близького й далекого зарубіжжя. У Києві вона йде на декількох сценах і, зокрема, у навчальному театрі Кіму «Ковчег». Спектакль із великим інтересом сприймається глядачем будь-якого віку, незважаючи на те що в центрі твору історія першої любові 16-річної вихованки дитячого будинку.

Це спектакль – сповідь молодої дівчини, майже дівчинки, про власне життя. Їй загрожує тюремне ув'язнення за хуліганські дії. Вона вперше закохалась і

100

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]