Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

2014_03_лютий_tezy круглого столу_KTM

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
921.09 Кб
Скачать

випустити його голим до Ірану – про що тодішній керівник КДБ Ю. Андропов доповідав на президії Політбюро. Розповідь ілюструється фотопортретами, кінохронікою, документами… Цитуються робочі моменти зйомок фільму Ю. Іллєнка «Лебедине озеро. Зона». Наприкінці показано пантеон столиці Вірменії – бачимо пам’ятник на могилі Параджанова.

Телесюжет про прем’єру фільму «Небезпечно вільна людина» «Програма КУЛЬТ-ура» (ТВ7, Харків, 2005, 9:03, російською мовою). Оповідачка у кадрі розповідає про новий документальний фільм, що вийшов до 80-річчя режисера, над сценарієм якого цілий рік працювали Сергій Тримбач і Роман Ширман, і що міністерство культури знайшло кошти на фільмовиробництво. Розповідь продовжує режисер фільму Р. Ширман: «…Параджанов

був не зовсім таким, яким його зображають на екранах телевізорів чи підмостках меморіальних торжеств. Він був зовсім іншою людиною, що видно з його записів, зі спогадів друзів. Він був веселою людиною, фонтанував ідеями, розіграшами…». Зоровий ряд: переважно цитати з цього фільму, зняті у ракурсі з кінопрем’єрного екрану.

141

«Параджанов співає «Вербовая дощечка» [6]. (Реж.

Мирослава Олексюк-Бейкер, Торонто, Канада, 1988, 1:01). Фрагмент інтерв’ю: Параджанов на тлі плакату «АшікКеріб» (після презентації фільму) співає обрядову пісню «Вербовая дощечка», закінчує словами «Це геніально!» Цей мінісюжет засвідчує не лише любов Параджанова до української пісні, а й щось значно глибинніше, можливо, пов’язане зі схожістю міфологічної свідомості українців та вірмен.

Запропонований огляд далекий від повноти. Можемо наприкінці згадати фільм Романа Балаяна «Ніч у музеї Параджанова», що його режисер мусив зняти уночі (так вже складався графік перебування Р.Балаяна у Єревані), і ефект нічного знімання у музеї дав нову якість. Експонати, що ми їх бачили в «денних» документальних фільмах – тут був по-особливому освітлений і мав щось від загадкової атмосфери казок Шехеризади.

Драматургічне вирішення та кіномова кожної стрічки мають певні особливості. Фільми, що були розглянуті нами детальніше – вирішені інформаційно-образно («Небезпечно вільна людина», «Я помер в дитинстві», «Сергій

Параджанов. Відкладена Прем’єра», «Параджанов.

142

Останній колаж» «Код Параджанова»). Вербальний ряд у цих стрічках (голос за кадром, інтерв’ю) поряд із зображенням, музикою та шумами виходять на рівень контрапункту, утворюють нове естетичне ціле, провокують глядача до узагальнення та самостійних висновків. Окремо маємо наголосити на мові фільму «Параджанов:

Партитура Христа до мажор», що був знятий майже як кримінальна хроніка з кінокамери спостереження – однимєдиним кадром. Попри нібито звичайну, майже любительську зображальну простоту, без належного освітлення, саме цей фільм документує життя митця із неможливою для інших фільмів достеменністю, виступає звинуваченням тогочасній політичній системі, що кинула існування митця, лікування, побут – напризволяще, фактично знищивши його [7]. Телевізійно-новинарні короткометражні сюжети змонтовані як інформаційні повідомлення, де зображення і звук виконують роль ілюстрації.

Дослідження документальних фільмів про С. Параджанова важливо продовжувати у кількох аспектах: естетичному (розгляд виражальних засобів, стилістики, драматургії, музичного оформлення, особливостей

143

кіномови), тематично-змістовому (нові факти, які – повторюються і чому, як одні й ті ж факти зображаються і трактуються режисерами різних країн), світоглядному (свобода особистості, толерантність, цінності, вірування), гносеологічному (митець і влада, природа творчості, зокрема кінорежисури, пізнання світу через мистецтво тощо).

ЛІТЕРАТУРА

1.Горпенко В.Г. С. Параджанов: перші кроки / Горпенко В.Г.

– К.: ДІТМ, 1999. – 66 с.

2.Екранний світ Сергія Параджанова. Збірка статей / Упор. Ю. Морозов. – К.:ДУХ І ЛІТЕРА, 2014. – 336 с.

3.Зарубежные СМИ об открытии Олимпиады в Сочи (обзор). http://www.rbc.ru/rbcfreenews/20140208083222.shtml (Режим доступу: 10 лютого 2014 р.)

4.Код Параджанова. Пять фильмов о жизни и творчестве Сергея Параджанова. http://doskado.ucoz.ru/blog/2012-07-29- 4923 (Режим доступу: 10 лютого 2014 р.)

5.Романтик, режиссер, художник… Параджанову – 90. http://mediananny.com/raznoe/2302997 (Режим доступу: 10

лютого 2014 р.)

144

6.1988: Параджанов співає "Вербовую дощечку". ВІДЕО . 09.01.2013. Українська правда. ttp://www.istpravda.com.ua/videos/2013/01/9/107493/

(Режим доступу: 10 лютого 2014 р.)

7.Віктор Баженов, відомий московський театральний фотограф, який бував у Параджанова і часто знімав його, несподівано опинився у Тбілісі на суді. Суддя – літній і з виду шляхетний грузин, запитує його, звідкіля? – З Москви? Чому тут? – Той відповідає: приїхав сфотографувати режисера Параджанова. – Суддя йому: «А з чого це ви власне вирішили, що Параджанов є режисером?»– В. Баженов від обурення починає ковтати повітря, та Параджанов його заспокоює: «Нічого йому не доводь, нехай вважає мене, що я хашник». – Див.: «Самое страшное, что может случиться, это оказаться

самым богатым человеком на кладбище». – Виктор Баженов,

14.06. 2008. –

http://melpomene.ru/index.php?Itemid=322&catid=93%3Acine ma&id=210%3Aparadzhanov&option=com_content&view=artic le&li (Режим доступу 23 лютого 2014 року).

Меленевська Олена Борисівна

Інститут телебачення, кіно і театру Київського міжнародного університету

Аудіовізуальний продюсерський проект та його головні аспекти

145

У сфері сучасного аудіовізуального виробництва – у кіноіндустрії, на телебаченні, радіомовленні і Інтернетмережі головною є особа продюсера, який є ініціатором, виробником, фінансистом і прокатником того аудіовізуального продукту, що створюється.

Саме продюсер володіє правами на його володіння та реалізацію. У вітчизняному законодавстві, а саме у Законі України «Про кінематографію» (цей закон визначає правові основи діяльності в галузі кінематографії та регулює суспільні відносини, пов'язані з виробництвом, розповсюдженням, зберіганням і демонструванням фільмів) дається таке визначення головних понять, які стосуються продюсерської сфери.

Продюсер фільму - фізична або юридична особа, яка організовує або організовує і фінансує виробництво та розповсюдження фільму;

Продюсерська система – система в галузі кінематографії, яка в умовах кіноринку забезпечує взаємодію і функціонування всіх суб'єктів кінематографії з метою виробництва, розповсюдження та демонстрування (публічного показу) фільмів.

146

Таким чином, продюсер – це особа, яка відповідає за весь проект – від розробки його ідеї до демонстрації та розповсюдження готового продукту. Продюсер здійснює вибір сценарію, режисера, оператора, визначає методи та шляхи професійного співробітництва творчої і технічної команди проекту. Він є організатором всього циклу виробництва аудіовізуального продукту і забезпечує реалізацію готового продукту.

Існують наступні види продюсерської діяльності: Виконавчий продюсер – особа, яка здійснює

координацію фінансової діяльності, контролює технологічний процес виробництва;

Креативний (або ідейний, формуючий) продюсер – розвиває ідею, сценарій, вирішує творчі питання;

Лінейний продюсер – відповідає за окрему ділянку виробництва, часто здійснює фінансовий контроль;

Асоціативний продюсер – працює в проекті над окремою ділянкою, робить невеликий внесок, може виступати як консультант;

Функціональний продюсер – зазвичай працює у великих проектах з солідним бюджетом;

147

Сопродюсер (або «копродюсер») – творча ділянка роботи, часто працює з акторами, художниками, іншими суто творчими співробітниками проекту;

Продюсер сегменту – працює у ток-шоу, документальних стрічках, відповідає за «history» (історію або кілька історій проекту);

Сесійний продюсер – займається організацією інтерв’ю, готує або контролює закадрові тексти, працює з редакторами у великих проектах;

Продюсер спецпроектів – спеціалізований організатор спортивних, розважальних, медичних, інших вузько тематичних проектів, часто професіонал у конкретній сфері; «Шоуранер» - по суті організаційний продюсер, аналог

режисера на знімальному майданчику; Незалежний продюсер – власник студії або компанії,

який розробляє і виробляє аудіовізуальний продукт за власними проектами.

Ідеальний продюсер – це енергійна особа, яка має творчу натуру, економічну і фінансову підготовку, професійне чуття, власний погляд на режисуру, розуміє глядацький смак, знає кон'юнктуру сучасного аудіовізуального ринку.

148

Вивчення ринку – це складний процес визначення конкурентів, який вміщує розуміння характеру роботи, специфіки продукту, його видів, жанрів, розуміння основ діяльності кінокомпанії або телеканалу, адже аудіовізуальний продукт має подвійну природу, - з однієї сторони це мистецький твір, а з іншої – товар, який має власну матеріальну форму і всі властивості любого товару. Аудіовізуальний продукт (фільм, телепрограма, телеабо радіопередача) реалізуються, тобто продаються на ринку, де є дві головні особи – продавець і покупець, тобто виробник і споживач. Формування ринку – процес довгий, і головними його факторами є – попит і пропозиція. Таким чином, виробник аудіовізуального продукту повинен робити його у таких якості, кількості та об’ємі, при яких його продаж (реалізація) покриє витрати і принесе прибуток.

Окрім первинного існує ще так званий вторинний ринок. У сфері аудіовізуального виробництва первинний ринок – це кінотеатри та ефірне телебачення, а вторинний ринок – це кабельне, супутникове ТВ, домашнє відео, тиражування на дисках, сувенірна продукція тощо.

Прогнозування ринку здійснюється за допомогою системи маркетингового дослідження, а просування

149

готового продукту за допомогою рекламної кампанії, яка допомагає виявити і знайти свого потенційного глядача. Таким чином, у процесі аудіовізуального виробництва перш за все потрібно думати про реалізацію і ще про те, які жанри потрібні глядачеві – інформаційні, розважальні, культурно-просвітницькі, серіальна продукція або щось інше.

Значну частину аудіовізуального продукту складає виключно рекламна продукція, яка має свої власні характеристики. Так звані рекламні ролики стали невід’ємною частко нашого сьогодення і мають значний вплив на свідомість суспільства та формування його споживацьких смаків. Існує три типи реалізації реклами:

а) продаж рекламного часу; б) зовнішня структура – «медіаселер»;

в) поєднання медіаселеру та власного відділу. Продюсерська діяльність здійснюється у наступних

видах аудіовізуальної власності: державної (загальнонаціональної, муніципальної), акціонерної (кіностудії, телекомпанії, радіостанції), змішаної та приватної власності. Продюсер також співпрацює із дистриб’юторами и рекламними агенціями.

150

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]