Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

2014_03_лютий_tezy круглого столу_KTM

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
921.09 Кб
Скачать

Куріло Катерина Юріївна

Інститут телебачення, кіно і театру Київського міжнародного університету

Становлення медіа імперії

«The Walt Disney Company»

Уолтер Дісней – людина, що стала легендою ХХ століття, всесвітньо відомий художник-мультиплікатор, сценарист, режисер, продюсер. Він подарував світу понад 200 персонажів, якими захоплюються діти у всіх куточках світу. Людина, яка започаткувала легендарну медіа імперію

«The Walt Disney Company». Чуючи назву «Walt Disney»

кожна людина, від малого до старого, уявляє свій улюблений мультфільм. Чимало дітей по всьому світу відкладали свої справи заради перегляду улюбленого мультиплікаційного фільму [4].

Мало хто знає, що людина, яка створила казку в дорослому віці, в дитинстві пережила увесь жах бідноти. Життя великого чарівника почалося в далекому 1901 році. В не багатій сім’ї народилася четверта дитина. Це був хлопчик

– Уолтер Еліас. Місто Чикаго, де проживала багатодітна

81

сім'я, до того часу встиг стати не лише промисловим, але і кримінальним містом. У місті відбулося жахливе вбивство поліцейського. Після цього родина Діснеїв вирішила переїхати до дядька Уолта в невелике містечко у штаті Міссурі. Там батьки Уолта Діснея наглядали за фермою. Уолту тоді лише виповнилося 4 роки. У сім'ї не було грошей на такі дрібниці як папір та олівці, а Уолт хотів малювати. Одного разу граючись він знайшов гілочку, вмокнув її у смолу і намалював будинок.

Першими талант маленького хлопчика оцінив сусід. Маленький Дісней намалював на невеликому клаптику паперу сусідського коня, за що його власник подарував 25 центів. Пізніше Уолт Дісней згадував, що саме цей портрет кобили доктора Шервуда, відкрив в ньому впевненість у своєму таланті.

Юний Уолт був дуже активний. Він залюбки працював у шкільній газеті. Хлопчина займався усіма творчими завданнями, які тоді могла дати школа. Вдень Дісней ходив вулицями міста та фотографував чи просто малював, а вечорами займався в академії витончених мистецтв. Але Уолт завжди шукав щось нове для себе. Одного разу він потрапив на курси газетних карикатуристів

82

і не зміг покинути їх. Там юного Уолта навчали таємницям нестандартного мислення, лаконічній манері.

Як розповідав Уолт своєму приятелю, коли йому виповнилося вісім років, батько почав привчати його до роботи. Щодня хлопчик працював не покладаючи рук. Він розносив рекламу та листи, що надходили до фірми батька. Робота повинна була бути виконана у будь-яку погоду: чи то був дощ, чи сніг, рано вранці або пізно вночі. Хлопчина завжди поспішав аби встигнути все виконати вчасно. Вдягнутий він був дуже бідно, інколи навіть не по погоді. Всі зароблені ним гроші батько одразу забирав. Але Уолт не ображався. Він вигадав, як можна заробляти гроші, не маючи скандалів вдома. Уолт не кажучи нічого батьку, брав в два рази більше роботи. Він працював і в день і вночі [1].

Коли Уолту Діснею було десять років, його батько захворів страшною хворобою – тифом. Мати Уолта сиділа біля його батька, не залишаючи його ні на хвилину. Вона різала апельсин і намагалася його соком змазати губи батька, які весь час пересихали. Уолт Дісней з сестрою часом замислювалися над тим, щоб теж захворіти якоюсь страшною хворобою. А все було заради того, щоб

83

спробувати апельсин. Таким чарівним він здавався малечі. Саме це згадує сестра Уолта – Рут [5].

Коли батько одужав, сім’я вирішила переїхати в Канзас-сіті. Все це було задля того, щоб заробити гроші. Цей переїзд зіграв значну роль у житті Уолта. У Канзас Сіті хлопчик побачив величезний будинок з гарним садом. Він мріям проникнути за паркан, який ховав будівлю від сторонніх людей. Уолт Дісней часто уявляв, як гуляє просторами саду.

Він багато разів намагався проникнути на територію володіння, але його спроби закінчувалися невдачами. Саме тоді він поставив собі ціль, побудувати великий будинок з ігровими майданчиками. Дана мрія виповнилася лише через сорок років. І мрія ця отримала назву – Діснейленд.

В дитинстві Уолт мав хобі – кіно. Всі свої кишенькові гроші він витрачав на походи в кіно. Найбільше йому подобався Чарлі Чаплін. Вийшовши з кінотеатру, він зі своїм другом блукав вулицями міста та намагався повторити побачені трюки. У той час і друзі Уолта, і вчителі, і сам Уолт вважали, що він неодмінно повинен піти в актори.

84

1918 року хлопець хотів піти на військову службу. Однак юнаку відмовили через малоліття, тому він вирішив піти добровольцем в Червоний Хрест. Його відправили за океан, де він працював водієм швидкої. Ця машина стала місцевою визначною пам'яткою, оскільки Уолт Дісней прикрасив її кумедними малюнками [2].

Коли Уолт Дісней повернувся у місто, він одразу вступив до Інституту Мистецтв. Він вважав, що його істинні таланти знаходяться в сфері осмислення і координування проектів. Він мріяв як найшвидше закінчити освіту, аби почати працювати. Свою роботу він бачив лише у малюванні.

По закінченню інституту, він почав будувати своє професійне майбутнє. Спочатку він влаштувався на фірму, де малював кумедну рекламу. Але директор його не дуже цінував і платив всього 50 доларів на тиждень! Пізніше він пішов працювати у газету, але був звільнений, так як «йому бракувало уяви і цікавих ідей». Після цієї прикрої історії, Дісней намагався почати власний бізнес, який закінчувався невдало, а його власник, Уолт Дісней, ставав банкротом. Однак його ніколи не покидали сили. Він працював і радів поки не знайшов формулу успіху [3].

85

Уолт Дісней створив перші мультфільми в історії кінематографу. За своє життя Уолт Дісней, як режисер, подарував світу 111 фільмів і був продюсером ще 576 кінострічок. Видатні заслуги Діснея в області кіномистецтва не лишилися не поміченими. Він отримав 26 «Оскарів» і премією імені Ірвінга Тальберга, «Золотий глобус», та ще багато інших нагород і премії.

Зараз його знають по всьому світу. Мільйони дітей захоплюються його мультфільмами. Малеча й дорослі з різних кінців світу мріють потрапити у Діснейленд аби побачити казку. Людина, котра не мала нічого, подарувала світу радість. Його чарівні мультиплікаційні герої щодня підбадьорюють людей. Та головне, у всьому що він робив була любов та радість до життя.

Список використаної літератури

1.Відомі люди. Уолт Дісней [Електронний ресурс].– Режим доступу : http://biographie.in.ua/blog/biografija_disneja_uolta/2012-11- 01-65 (Дата звернення 02.02.2013)

2.Волт Дісней американський мультиплікатор, засновник The Walt Disney Company [Електронний ресурс].

Режим доступу : http://beyond.ua/volt-disney/

86

3.Волт Дісней. Історія успіху [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://samorozvytok.info/content/волт-дісней-історія-успіху

4.Дісней, Уолт [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://ru.wikipedia.org/Дисней,_Уолтер_Элайас

(Дата звернення 25.01.2013)

5.Уолт Дісней – він ніс радість і щастя людям [Електронний ресурс].– Режим доступу : http://www.baba-

babiskazala.if.ua/index.php?option=com_content&view=article&id= 1101:2012-10-26-19-32-05&catid=50:postati&Itemid=30 (Дата звернення 13.02.2013)

Кучмій Андрій Юрійович

Інститут телебачення, кіно і театру Київського міжнародного університету

Вплив аудіо-візуальних творів на глядача

У людини головна функція емоцій полягає в тому, що завдяки емоціям ми краще розуміємо один одного, можемо,

87

не користуючись мовою, судити про стани один одного й краще налаштовуватися на спільну діяльність і спілкування. Можна виділити той факт, що люди, які належать до різних культур, здатні безпомилково сприймати й оцінювати вираження людського обличчя, визначати по ньому такі емоційні стани, як радість, гнів, сум, страх, відраза, подив.

Емоції – особливий клас суб'єктивних психологічних станів, які відображають у формі безпосередніх переживань, відчуттів приємне й неприємне, відношення людини до світу, людей, процес і результати її практичної діяльності. До класу емоцій відносяться настрої, почуття, афекти, страсті, стреси. Це так звані «чисті» емоції. Вони включені в усі психічні процеси й стани людини. Будь-які прояви її активності супроводжуються емоційними переживаннями.

Суттєвими ознаками емоцій, відповідно до Рубінштейна, є: полярність (позитивний чи негативний знак, які найчастіше утворюють складну суперечливу єдність); суб'єктивний стан і ставлення об'єкта; протилежність напруження і розрядки, порушення та пригніченості.

Різні дослідники по різному класифікують емоції в залежності від сфери явищ, що визначають їх виникнення.

88

Одним з найбільш загальних є поділ емоцій (в залежності від модальності переживання) на позитивні, негативні та нейтральні. Якщо певні предмети, явища оточуючого світу відпоповідають нашим потребам, вони викликають в нас позитивне відношення та, відповідно, виникають позитивні емоції. Якщо ж те, що відбувається не відповідає нашим потребам, то виникає негативне відношення та негативні емоції.

В структурі особистості ступінь представленності окремих видів емоцій може мати велику кількість додаткових відтінків, форм прояву, може бути індивідуальною.

Емоції можуть істотно впливати на процес діяльності. Переживання життєвого сенсу явищ і властивостей світу, або емоцій, – необхідна передумова людської активності. Емоційні процеси забезпечують передусім енергетичну основу діяльності, є її мотивами. Емоції визначають якісну і кількісну характеристику поведінки. Вони також забезпечують селективність сприймання – вибір об’єктів середовища, які впливають на людину і мають для неї значення.

89

Велика заслуга З. Фрейда у тому, що він перший звернув увагу до суті і ролі несвідомого, стверджуючи, що ми – істоти не раціональні, а керовані емоційними силами, походження яких часто не усвідомлюється. Спостерігаючи, як доречні, і недоречні прояви емоцій, Фрейд прийшов до розуміння мотивацій всередині несвідомого. Емоції служать засобом звільнення від стану напруження і розуміння стану задоволення.

Ще одне наукове досягнення Фрейда полягає у формулюванні і описі захисних психологічних механізмів, за допомогою яких людина намагається позбутися негативних емоційних переживань (заперечення, витіснення, раціоналізація, інверсія, проекція, заміщення, регресія, сублімація).

Центральним поняттям усієї теорії Альфреда Адлера є творче «Я». У цьому понятті втілюється активний принцип людського життя; те, що додає їй значимість; те, під чиїм впливом формується стиль життя. Ця творча сила відповідає за мету життя людини і сприяє розвитку соціального інтересу. Емоції – це психічне відображення у формі переживання життєвого сенсу явищ і ситуацій. В емоційних переживаннях відбивається життєва значущість інформації.

90

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]