Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД метод. вказівки до самост. роботи.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
140.8 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ФАКУЛЬТЕТ РАДІОТЕХНІКИ І СПЕЦІАЛЬНОЇ ПІДГОТОВКИ

КАФЕДРА БЖД І ЦО

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

щодо організації самостійної роботи студентів з нормативної навчальної дисципліни

БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ

для студентів денної (заочної; денно-заочної) форми навчання

Затверджено на засіданні кафедри БЖД і ЦО

Протокол № 2 від 6 вересня 2010 року.

Затверджено на засідання

Навчально-видавничої ради ДонНТУ

Протокол № 4 від 7 жовтня 2010 р.

Донецьк 2010

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ФАКУЛЬТЕТ РАДІОТЕХНІКИ І СПЕЦІАЛЬНОЇ ПІДГОТОВКИ

КАФЕДРА БЖД І ЦО

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

щодо організації самостійної роботи студентів з нормативної навчальної дисципліни

БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ

для студентів денної (заочної; денно-заочної) форми навчання

УДК 504.75(071)

Методичні вказівки до самостійної роботи студентів з дисципліни «Безпека життєдіяльності» призначені для студентів всіх форм навчання та всіх спеціальностей.

Автори: старші викладачі кафедри БДЖ і ЦЗ В.А. Оніщенко і О.О. Степанова

Відповідальний за випуск: М.А. Мокін

Методичні вказівки до самостійної роботи студентів з дисципліни «Безпека життєдіяльності» містять основні завдання підготовки спеціалістів,усі питання робочої програми дисципліни, зміст, розділи та тематику нормативної дисципліни, критерії оцінки , список літератури, що рекомендується, методичні вказівки до виконання контрольної роботи.

Донецьк: ДВНЗ ДонНТУ, 2010 – 17 стор.

ВСТУП

Однією з необхідних умов організації навчального процесу з кредитно-модульної системи є наявність навчальної програми з дисципліни БЖД.

Невід'ємної складової робочої навчальної програми є рейтингова система оцінки, яка передбачає визначення якості вивчення студентом усіх видів завдань, як аудиторних, так і передбачених для самостійної навчальної роботи й рівня придбаних їм знань, умінь і навичок шляхом оцінки в балах результатів цієї роботи під час проміжного й семестрового (підсумкового) контролю з наступним перекладом оцінки в балах в оцінку традиційної національної шкали й шкали ECTS.

Робоча навчальна програма складена на підставі галузевих стандартів вищої освіти підготовки фахівців, молодшого фахівця й бакалавра. Що стосується освіти з питань ЦЗ, охорони праці, екології й безпеки життєдіяльності, що затверджене міністром освіти й науки України 10.05.2002 р.

  1. Загальні положення

Безпека життєдіяльності (БЖД) - це галузь науково-практичної діяльності, спрямованої на вивчення загальних закономірностей утворення небезпек, їх властивостей і їх впливу на організм людини, основ захисту здоров'я й життя людини й навколишнього середовища, його проживання від небезпек, а також на розробку й реалізацію відповідних способів і заходів, що стосуються створення й підтримки комфортних і безпечних умов життя й діяльності людини. Науковий зміст її – теоретичні основи безпеки життєдіяльності людини в системі "людина – техніка – навколишнє середовище".

У цілому БЖД суспільства забезпечується державними програмами, які містять:

 розробку й проведення природоохоронних заходів;

 систему профілактики й захисту здоров'я населення;

 заходи, що стосуються забезпечення громадського порядку;

 заходи щодо захисту населення під час погрози або виникнення надзвичайних ситуацій техногенного, природного, соціально-політичного або військового характеру;

 підготовку фахівців, що знають основи БЖД і вміють застосовувати в життя заходи щодо захисту людей і навколишнього середовища.

Як нормативна навчальна дисципліна "Безпеки життєдіяльності" має гуманітарно-технічну спрямованість і узагальнює дані відповідно до науково-практичної діяльності, формує понятійне-категорійний, теоретичний і методологічний апарат, необхідний для вивчення охорони праці, захисту навколишнього середовища, цивільного захисту, інших дисциплін, які вивчають конкретні небезпеки й способи захисту від них.

Професійна освіта спрямована на забезпечення майбутнього фахівця знаннями, уміннями й навичками для забезпечення професійної діяльності під час виконання управлінської діяльності, при проектуванні й розробці нових процесів, виконанням конкретних виробничих дій, технологічний операцій.

Підготовка студентів у межах навчальної дисципліни містить теоретичні питання, націлені на формування кругозору й ідеології безпечного мислення й поведінки, і забезпечує майбутніх фахівців важливим інструментом не тільки повсякденного контакту з навколишнім світом, а й готовить до майстерного виконання технологічних процесів різної складності. Підставою цього є вивчення теорії ризик-орієнтованого підходу для гарантування безпеки людини, суспільства, навколишнього середовища, розробка методів оцінки небезпеки проектованого встаткування, нових технологій, процесів, що трапляються в суспільстві. Головною метою при вивченні небезпек є вивчення причинних взаємозв'язків між вихідними небезпечними подіями, що відносяться до персоналу, устаткування й навколишнього середовища й приводить до збоїв, а також пошук способів зменшення шкідливих впливів шляхом удосконалення як систем у цілому, так і її складових.

Вивчення дисципліни БЖД базується на основі інтеграції теоретичних і практичних знань, які одержали студенти в загальноосвітніх навчальних закладах, отриманих при вивченні загальноосвітніх дисциплін у вищому навчальному закладі й придбаному життєвому досвіді. Завдяки цій дисципліні майбутні фахівці повинні освоїти філософію безпеки локальних екосистем, уміти будувати дерево подій, визначати існуючі проблеми безпеки.

Безпека життєдіяльності як навчальна дисципліна не вирішує спеціальних проблем безпеки. Це справа спеціальних дисциплін – охорони праці, цивільного захисту, промислової екології й інших дисциплін. Безпека життєдіяльності забезпечує загальну освіту в галузі безпеки, що є науково-методичним фундаментом для всіх, без виключення, спеціальних дисциплін з безпеки. БЖД також – не спосіб особистого захисту, а дисципліна, яка вивчає основи захисту особистості, суспільства, держави, людства. Фахівець, який досконально освоїв безпеку життєдіяльності, буде грамотно діяти в умовах небезпеки, захищаючи, таким чином, як своє життя й здоров'я, так і життя й здоров'я інших людей.

«Безпека життєдіяльності» є обов'язковим предметом для вивчення студентами й включається в навчальний план як спеціальна й окрема дисципліна.