Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
referat_proso_2_kurs_uiovi_i_rezhimi_Chernikh.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.57 Mб
Скачать

1.Особливості при закладанні на зберігання

При зберіганні проса важливе значення має його хімічний склад.

Вміст білків у зерні проса коливається від 8,8 до 19,3%, і становить у середньому 13,7%., кількість білкових речовин у ядрі в середньому вмісті 16%.

Білки зерна проса представлені двома групами - протоплазматичними і запасними. Перші (білки власне цитоплазми і ядра) багаті всіма незамінними амінокислотами і збалансовані, сконцентровані в зародку. Частка білків протоплазми становить лише 10-15%. Білки зародка містять в основному альбуміни і глобуліни, вітаміни групи В і мікроелементи, запасних білків у зерні 65-75%. Це переважно глобуліни, проламіни і глютеліни. 

Є наявними в зернівці проса і каротиноїди (провітамін А) представляють групу жовтих пігментів. Каротиноїди легко окислюються під впливом ультрафіолетового світла та при підвищенні температур. Зміна забарвлення із жовтого на біле свідчить про руйнування каротиноїдів у продуктах. Так, при довгому зберіганні зерна і зернопродуктів їх жовті пігменти окислюються, від чого борошно і крупа біліють

Серед сільськогосподарських культур просо ціниться своїми поживними властивостями, зокрема, високим вмістом провітаміну А.  Так, у його ядрі міститься 3,1-4,9 мг/кг ксантофілу та 0,7-1,8 мг/кг каротину. На просі накопичення каротиноїдів у зерні пов’язане з особливістю його дозрівання: коли зерно в нижній частині волоті знаходиться у стадії молочної стиглості і ще накопичує провітамін А, зерно у верхній та частково в середній частині волоті вже дозріле, і в ядрі відбувається процес руйнування каротиноїдів. 

 

2. Фізіологічні особливості культури що впливають на зберігання

Зерно проса має кулясту, овальну або овально-подовжену форму. В нижній частині ядра міститься зародок. Маса плівок становить 16-22 %, плодові та насіннєві оболонки — 7-8, зародок — 3-4 та ендосперм — 68-75 % від загальної маси зерна. Плівчастість проса — 16-25 %.

Куляста форма проса обумовлює не високу щільність його укладки, досить високу шпаруватість, а отже і великий вміст повітря в між зерновому просторі. Дана фізіологічна особливість дозволяє застосовувати, за необхідності, метод активного вентилювання зернової маси, який полягає в примусовому її продуванні атмосферним повітрям чи його суміші з газами(газація – для дезінсекції) без переміщення.

Від щільності укладки проса залежить розрахунок місткості складських приміщень для його зберігання. Вона буде більшою ніж в пшениці та ячменю.

Группа 2556 Просо відносять до круп’яних культур з слабким зв’язком оболонки та ядра - плівки з ядром не з'єднані.

Рис.1 – Неочищене зерно проса

Плівка гладенька, глянцева, щільно прилягає до зернівки і важко відокремлюється від неї. Ця фізіологічна ознака забезпечує гарний захист внутрішнього вмісту насінини від механічних пошкоджень при переміщенні. І остільки оболонки щільно прилягають до ядра то вірогідність розвитку плісеневих грибів в їх мікротріщенах є не високою

Group 2927

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]