Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка з анатомії кісток кінцівок.doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
385.02 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики україни

Дніпропетровський державний аграрний університет

Факультет ветеринарної медицини

Кафедра нормальної та патологічної анатомії сільськогосподарських тварин

ГАВРИЛІН П.М., ОЛІЯР А.В., ШУЛЕШКО О.О

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК

ДО ЛАБОРАТОРНИХ ЗАНЯТЬ ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ З ОСТЕОЛОГІЇ СВІЙСЬКИХ ТВАРИН (СКЕЛЕТ КІНЦІВОК)

(для викладачів та студентів факультетів ветеринарної медицини аграрних вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації)

Дніпропетровськ – 2010

УДК 591.4:619(075.8)

Навчально-методичний посібник до лабораторних занять та самостійної роботи з остеології свійських тварин (скелет кінцівок) (для викладачів та студентів факультетів ветеринарної медицини аграрних вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації). – Дніпропетровськ: ДДАУ, 2010. – 29 с.

Автори: докт. вет. наук, професор П.М. Гаврилін; канд. вет. наук, доцент А.В. Оліяр; канд. вет. наук, доцент О.О. Шулешко

Представлені методичні підходи до викладання особливостей анатомії кісток кінцівок свійських тварин з урахуванням специфіки майбутньої професійної діяльності зі спеціальності „Ветеринарна медицина”. Подано схеми, які відображають особливості будови кісток різних відділів периферичного скелету, а також їх видові ознаки, що спрямовано на підвищення ефективності самостійної роботи студентів із вивчення остеології.

Рецензенти:

● доцент кафедри нормальної та патологічної анатомії сільськогосподарських тварин ДДАУ, канд. вет. наук Л.М. Коршунова;

● доцент кафедри хірургії та акушерства сільськогосподарських тварин ДДАУ, канд. вет. наук Л.В. Корейба

Методичні рекомендації розглянуто та схвалено на засіданні кафедри нормальної та патологічної анатомії сільськогосподарських тварин ДДАУ

Протокол №6 від «14» грудня2009 р.

Методичні рекомендації розглянуто і схвалено до друку Науково-методичною радою факультету ветеринарної медицини ДДАУ

Протокол №4 від «2» лютого 2010 р.

Заняття 10.

Тема. Скелет кінцівок. Розподіл скелета кінцівок на відділи та ланки. Пояси грудної і тазової кінцівок. Будова лопатки і тазової кістки. Видові та вікові особливості будови поясів кінцівок.

Мета заняття. Засвоїти загальні закономірності розподілу скелета кінцівок на відділи та ланки. Вивчити будову лопатки і тазової кістки. З’ясувати видові та вікові особливості будови кісток поясів кінцівок свійських тварин.

Матеріальне забезпечення. Скелети свійських тварин різних видів. Лопатки і тазові кістки великої рогатої худоби, коня, свині, собаки. Схеми, таблиці, анатомічні атласи.

Методичні особливості викладання та підходи до вивчення матеріалу під час лабораторного заняття під керівництвом викладача.

Акцентувати увагу, що скелет кінцівок, або периферичний скелет ссавців складається зі скелету двох пар кінцівок: грудних і тазових. Підкреслити, що скелет кожної кінцівки поділяється на два відділи: скелет поясу і скелет вільної кінцівки (схема 1). Схема 1