Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД прак. зан 6.3.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
83.19 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра безпеки життєдіяльності

Методичні рекомендації (типові завдання) модуля № 2 (індивідуально-практична робота) по дисципліні Безпека життєдіяльності

для студентів очної і заочної форми навчання

((індивідуально-практична робота)

студентів бакалаврів вищих учбових закладів,

які вчаться за фахом:

  • маркетинг 6.030507

  • фінанси і кредит 6.030508

  • облік і аудит 6.030509

  • менеджмент 6.030601

  • екологія, охорона довкілля і збалансоване природокористування 6.40106

  • харчові технології і інженерія 6.051701

  • гідротехніка (водні ресурси) 6.060103

  • агрономія 6.090101

  • технологія виробництва і переробки продукції тваринництва 6.090102

  • лісове і садово-паркове господарство 6.090103

  • процеси, машини і устаткування агропромислового виробництва 6.100202

  • ветеринарна медицина 6.110101

Тема: 6.

Лекція 6. Практичне заняття 3. Техногенні аварії з вибухами і руйнуванням приміщень, і забрудненням навколишнього середовища.

Дніпропетровськ 2013

Методичні вказівки (типові завдання) по дисципліні безпека життєдіяльності для студентів усіх факультетів очної і заочної форми навчання ДДАУ, Дніпропетровськ, 2013.

У методичних вказівках (типових завданнях) викладений зміст і послідовність прогнозування радіаційної обстановки, що склалася після аварії на атомній електростанції (АЕС) на прикладі зразково вирішеного варіанту.

Методичні вказівки (типові завдання) можуть бути використані студентами очної і заочної форми навчання для самостійній і контрольно-модульній роботі по дисциплінах "Безпека життєдіяльності", "Цивільному захисту".

Склав: ст. викладач Ю.Ф. Стаценко

Рецензенти: к.т.н., доцент В.А. Шаломов

к.т.н., доцент Г.Г. Капленко

ст. викладач А.Є. Самусєв

асистент К.А. Кірнос

Методичні рекомендації (типові завдання) розглянуті і схвалені на засіданні кафедри "Безпеки життєдіяльності"

Протокол №___ від ________________ 2013 р.

Зав. кафедрою БЖД, професор А.С. Бєліков

Контрольные вопросы

1. Ступени разрушения населенного пункта и объектов хозяйствования.

2. Как осуществляется инженерная оценка защиты работников объекта.

3. Определения местности защитных сооружений.

Вопросы для самопроверки

1. Какие мероприятия проводятся при проведении инженерной защиты, которая должна быть.

2. Площадь помещения (по полу), предназначенного для укрытия людей, высота помещений.

Питання 1. Оцінка обстановки в зонах (осередках) ураження надзвичайних ситуацій Прогнозування обстановки в осередках ураження техногенних надзвичайних ситуацій.

Вихідними даними для прогнозування і оцінки можливої обстановки на визначеній території, в місті, населеному пункті, на об'єкті господарської діяльності в результаті дії факторів ураження надзвичайних ситуацій є:

- план (мапа) визначеної території, міста, населеного пункту, об'єкту господарської діяльності;

- характеристика промислової, комунальної, побутової та соціально-культурного призначення забудови міста, населеного пункту;

- кількість об'єктів господарської діяльності та їх характеристика за ступенем техногенної небезпеки;

- характеристики і схеми об'єктів енерго-, газо-, тепло-, водозабезпечення і каналізації;

- характеристики систем управління, оповіщення населення і зв’язку;

- характеристика маршрутів, що плануються для вводу сил ЦЗ та виводу (вивозу) населення з осередків можливого ураження;

- метеорологічні умови та особливості визначеної території, міста, населеного пункту та об'єктів господарської діяльності, які оказують вплив на організацію та проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт;

- довідкові, статистичні та інші додаткові дані і документи.

Прогнозування та оцінка можливої обстановки здійснюється в три етапи:

Перший етап - попередня завчасна оцінка можливої надзвичайної ситуації. Розрахунки проводяться з метою прогнозування можливої обстановки на визначеній території, в місті, населеному пункті, на об'єкті господарської діяльності та виявлення слабких, вузьких ланок і місць, планування і проведення профілактичних і попереджувальних заходів, направлених на пониження можливого ущербу і виключення (або пониження) втрат людей, а також визначення сил і засобів для проведення аварійно - рятувальних і невідкладних робіт в осередках ураження.

Визначення вірогідних об'ємів рятувальних і невідкладних робіт на визначеній території, в місті, населеному пункті, на об'єкті господарської діяльності проводиться, виходячи з можливих ступенів ураження за спе­ціальними методиками, розрахунковими таблицями та довідниками.

Розрахунки проводяться з урахуванням факторів ураження прямої та побічної дії факторів ураження, для гіршого з можливих варіантів з максимальним ущербом, при цьому використовуються дані паспортизації міста, населеного пункту чи об'єкта господарської діяльності.

Другий етап - це прогнозування та оцінка обстановки після отримання органами управління ЦЗ даних о виникненні надзвичайної ситуації.

Оперативні розрахунки проводяться відразу після виникнення надзвичайної ситуації з метою прогнозування обстановки, що склалася, визначенні сил і засобів для проведення аварійно-рятувальних і невідкладних робіт та підготовки даних для прийняття рішення керівником відповідного органу управління щодо проведення дій для локалізації і ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

Третій етап - остаточна оцінка обстановки, що виникла внаслідок надзвичайної ситуації, проводиться з урахуванням даних розвідки осередку ураження.

Результати оцінки обстановки на цьому етапі дають найбільш досто­вірну картину, що склалася на визначеній території, в місті, населеному пункті, на об’єкті господарської діяльності після виникнення надзвичайної ситуації та її наслідків.

Тривалість третього етапу і достовірність оцінки обстановки, що склалася, зависять від якості і повноти заздалегідь проведених розрахунків, урахування факторів прямої та побічної дії факторів ураження, від оперативності і ефективності розвідки осередків ураження.