Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_1_4.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
59.39 Кб
Скачать

Тема 1.4. Товарний ринок та економічна рівновага

1. Сукупний попит: поняття та визначальні фактори.

2. Сукупна пропозиція: поняття та моделі. Нецінові фактори сукупної пропозиції.

3. “Сукупний попит – сукупна пропозиція” як базова модель макроекономічної рівноваги.

Основні поняття і терміни

Сукупний попит. Сукупна пропозиція. Цінові фактори. Нецінові фактори. Кейнсіанський відрізок кривої AS. Класичний відрізок кривої AS. Проміжний відрізок кривої AS. Макроекономічна рівновага.

Рекомендована література до теми: [1 (108-141с.); 2 (70-79с.); 3 (99-110с.), 4(253-290с.)].

1. Сукупний попит: поняття та визначальні фактори

Об’єднання усіх цін на окремі товари та послуги в рівень цін, а також об’єднання усієї рівноважної кількості товарів в реальний обсяг національного виробництва називається агрегируваням.

Об’єднані ціни (рівень цін) та об’єднана рівновага кількості (реальний обсяг національного виробництва) називаються сукупностями (агрегатами).

Сукупний попит (AD) – це реальний обсяг національного виробництва, який споживачі, підприємства та уряд бажають придбати при будь-якому можливому рівні цін.

Сукупний попит (AD) можна визначити за формулою розрахунку ВВП методом витрат:

AD = C + I + G + NE,

де AD – це заплановані витрати усіх макроекономічних суб'єктів; С – споживчий попит; І- інвестиційний попит (попит підприємців на засоби виробництва для амортизації та збільшення реального капіталу; G – попит держави на товари та послуги; NE – попит закордону.

Державні видатки (G) під час макроекономічного моделювання сукупного попиту (AD) розглядаються як екзогенна наперед задана величина, визначена державним бюджетом країни. Тому функція попиту держави на ринку благ має вигляд:

G = const.

Одні компоненти сукупного попиту відносно стабільні, зокрема, споживчий попит та попит держави. Інвестиційний попит найбільш динамічна частина сукупного попиту, зміни якої пов'язані з коливаннями економічної активності.

Залежність між рівнем цін та реальним обсягом національного виробництва, на який поданий попит є від’ємною.

РAD

Q

Рисунок 4.1 – Крива сукупного попиту (AD): де Р - рівень цін; Q - реальний обсяг виробництва.

Вигляд кривої сукупного попиту визначають три цінових фактори:

  1. Ефект процентної ставки.

  2. Ефект багатства або реальних касових залишків.

  3. Ефект імпортних закупок.

Ефект процентної ставки припускає, що траєкторія сукупного попиту знаходиться під впливом рівня цін, що змінюється на ставку відсотку, а значить на споживчі витрати та інвестиції. Якщо рівень цін зростає, зростають і ставки відсотку, що в свою чергу призводить до скорочення споживчих витрат та інвестицій. Тобто, більш високий рівень цін викликає скорочення попиту на реальний обсяг національного виробництва, внаслідок зростання попиту на гроші та відсоткової ставки. (завищення відсоткової ставки збільшують вартість кредитних ресурсів, а це в свою чергу, утримує фірми до здійснення інвестицій в основний капітал).

Ефект багатства. При більш високому рівні цін реальна вартість, або купівельна спроможність фінансових активів, що знаходиться у населення, зменшуються. Можна очікувати, що вони зменшать свої витрати. І навпаки, якщо знижуються рівень цін, купівельна спроможність матеріальних цінностей зростає і витрати збільшуються.

При підвищенні рівня цін в країні ефект імпортних закупок призводить до зменшення сукупного попиту на товари і послуги цієї країни. І навпаки, якщо зменшується рівень цін в країні, це сприяє скороченню імпорту і збільшенню експорту. (наприклад, якщо ціни зросли в Україні, а в Росії залишились на тому ж рівні. При заданій величині обмінного курсу “карбованець – гривня” українські товари для росіян стануть дорожчими, а російські товари для українців дешевшими (відносно). Оскільки українські споживачі переключаються на придбання імпортного товару з вітчизняного, а продати в Росії вироблені в Україні товари стане набагато складніше, реальний обсяг чистого експорту як складова сукупного попиту в цілому зменшиться).

Нецінові фактори сукупного попиту.

1. Зміни в споживчих витратах:

а) добробут споживачів.

б) очікування споживачів.

в) заборгованість споживачів.

г) податки.

2. Зміни в інвестиційних витратах:

а) відсоткові ставки (окрім зміни рівня цін).

б) очікуємий прибуток від інвестицій.

в) податки з підприємців.

г) надмірні потужності.

3. Зміни у витратах на чистий експорт:

а) національний доход у закордонних країнах.

б) валютні курси.

4. Зміни в державних витратах. зростання державних закупок при наданому рівні ціни приведе до зростання сукупного попиту, доки податки та % ставка будуть незмінні.

Під дією цінових факторів сукупний попит змінюється по кривій по AD.

Під дією нецінових факторів крива сукупного попиту переміщується:

а) праворуч вгору, коли сукупний попит зростає.

б) ліворуч вниз, коли сукупний попит зменшується.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]