Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktichni_zanyattya.doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
416.26 Кб
Скачать

Макроекономіка завдання для практичних занять

Зміст

Передмова

4

Змістовний модуль 1:

Тема 1.1. Макроекономіка як наука

6

Тема 1.2. Макроекономічні показники в системі національних рахунків

6

Тема 1.3. Ринок праці

11

Тема 1.4 Товарний ринок та економічна рівновага

15

Тема 1.5. Грошовий ринок

19

Тема 1.6. Інфляційний механізм

23

Змістовий модуль 2:

Тема 2.1. Споживання домогосподарств

25

Тема 2.2. Приватні інвестиції

30

Тема 2.3. Сукупні витрати та ВВП

32

Тема 2.4. Держава в системі макроекономічного регулювання

35

Тема 2.5. Зовнішньоекономічна діяльність

39

Тема 2.6. Економічна динаміка

42

Список використаної літератури

44

Передмова

Вивчення курсу “Макроекономіка” покликане сформувати світогляд фахівців нової генерації у галузі внутрішньої та міжнародної економіки, маркетингу, бізнесу, здатних розуміти, осмислювати економічні явища і процеси, володіти економічними методами ефективного впливу на розвиток економіки. Розв’язання сукупності організаційних проблем підготовки фахівців тісно пов’язано з достатнім та адекватним сучасним вимогам інформаційно-методичним забезпеченням самостійної роботи студента, зокрема під час проведення практичних занять.

Пропонований збірник задач є з’єднувальною ланкою між теоретичними основами та практичними вміннями і навичками з курсу “Макроекономіка”, якими мають оволодіти студенти економічних спеціальностей. Логіка викладання та будова посібника відбиває концепцію вивчення курсу відповідно до нормативної навчальної програми курсу та освітньо-професійної програми підготовки рівня бакалавра за напрямом 0305 – “Економіка та підприємництво”. Крім того, навчальний матеріал подано за модульним принципом, відповідно до вимог кредитно-модульної системи організації навчального процесу.

Основною метою збірника є підвищення інформаційної ємності навчального заняття, спрямування самостійної аудиторної та позааудиторної роботи студентів щодо закріплення теоретичних знань механізму функціонування національної економіки, а також формування елементарних вмінь і навичок макроекономічного аналізу.

Для досягнення поставленої мети студенти мають засвоїти наступне: предметну область дисципліни та її методологію; визначення ключових понять макроекономіки; закономірності функціонування національної економіки в контексті класичної, кейнсіанської, монетаристської та інших консервативних традицій; сутність базової моделі макроекономічної рівноваги, кейнсіанських моделей товарного ринку та ринку позичкового капіталу; механізм впливу макроекономічної політики на основні показники функціонування національної економіки.

Результатом оволодіння курсу є також озброєння студентів навичками: обчислення основних макроекономічних показників відповідно до системи національних рахунків, схваленою Статистичною комісією ООН у 1993 році; застосування економічного моделювання для аналізу макроекономічних процесів; володіння інструментарієм кейнсіанської теорії макроекономічної рівноваги і зайнятості; визначення впливу макроекономічної політики на стан та розвиток національної економіки.

Збірник задач буде корисним для студентів як денної, так і заочної форми навчання під час підготовки до практичних занять, виконання контрольних та самостійних робіт, а також складання іспитів з “Макроекономіки”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]