Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМ.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
296.45 Кб
Скачать

РОЗДІЛ 1. АЛІТИЧНИЙ ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ

1.1 Характеристика основних категорій теорії організації торгівлі

Організації торгівлі визначають як процес упорядкування і формування структури системи , забезпечення узгодженої і скоординованої взаємодії елементів системи , тобто взаємозв'язок між частинами цілого.

Другий випадок - організація включає раціональне і цілеспрямоване використання методів , способів , прийомів , дій з реалізації функцій і процесів , спрямованих на досягнення цілей системи .

Зміст третього випадку полягає в тому , що вона розглядається як група людей , діяльність яких свідомо координується і управляється.

Узагальнюючи різні трактування , можна визначити її як єдність внутрішньої впорядкованості , узгодженості та взаємодії автономних компонентів цілісної системи , з одного боку , і сукупність організуючих процесів , спрямованих на функціонування і розвиток такої системи - з іншого. Таке визначення носить загальний характер. Разом з тим воно дає можливість сформулювати дефініцію більш вузького змісту , прийнятного для такої соціально -економічної системи , як торгівля .

Організація торгівлі

Організація торгівлі являє собою сукупність упорядкованих і взаємодіючих організаційних елементів ( торговельних підприємств , організацій , підсистем) , що створюють цілісну систему , а також комплекс цілеспрямованих організуючих дій , що забезпечують функціонування торгівлі . Отже, вона охоплює організаційну структуру ( організаційну побудову ) і організаційну діяльність. Відповідно, її можна розглядати у двох аспектах - статики і динаміки.

Статика характерна для структури , організаційної побудови , де сукупність відносно стійких зв'язків і організаційних відносин забезпечують збереження основних характеристик організаційної структури при істотних змінах внутрішнього і зовнішнього середовища .

Динаміка притаманна організаційної діяльності , яка спрямована на реалізацію функцій торгівлі , забезпечення торгово -оперативних , торгово- технологічних , комерційних та інших процесів , характерних для торгівлі.

Для більш повного розкриття сутності терміну важливо визначити, що є об'єктом , а що - предмет цієї науки з тим , щоб встановити , чим вона займається і які явища і процеси вивчає.

Об'єктом вивчення організації торгівлі є сфера торгівлі як цілісна соціально-економічна система і складові її організаційної структури . Предметом є відносини і зв'язки , які визначають взаємодію внутрішніх елементів системи , а також процеси та дії подібної спрямованості .

З урахуванням змісту і характеру об'єкта і предмета доцільно розмежувати її призначення і функції щодо суміжних дисциплін , передусім « Теорії організації » і «Теорії управління» . Це дозволить уникнути підмін і змішання понять і категорій , що нерідко трапляється в науковій , навчальній літературі , а також на практиці.

Теорія організації - фундаментальна наука . Вона вивчає закони , загальні принципи функціонування і розвитку відносин у природі і суспільстві і сумісна з будь-якою системою , яка має складну організацію . Організація ж торгівлі є похідною , прикладною наукою , яка базується на теоретичних засадах , використовуючи її загальні категорії для практичної діяльності. Вона допомагає у вирішенні таких питань , як , наприклад , комплексне оснащення магазинів і проектування магазинів.

Що стосується «Теорії управління» , то тут співвідношення інші .

Категорія « організація » використовується в теорії управління як процес моделювання та проектування структури управління . Крім того , з поняттям організації в «Теорії управління» тісно пов'язане впорядкування ієрархічних взаємозв'язків , поділ повноважень , відповідальності , розподіл обов'язків по вертикалі. Але найчастіше в контексті Теорії управління розуміють функцію управління щодо забезпечення виконання управлінських рішень . Таким чином , мета в управлінні полягає в тому , щоб підтримати систему в встановлених значеннях параметрів . Вона ж є мірою впорядкованості системи і фактором взаємодії всіх структурних елементів для досягнення цілей системи . Отже , очевидно , що даний термін є більш загальним і широким поняттям , ніж управління торгівлею.

• пояснює терміни, поняття , категорії , розкриває сутність, зміст організації торгівлі , її науково теоретичні основи , вивчає нові теорії , методологічні підходи

• аналізує закономірності , тенденції , явища, характерні для організації торгівлі як вітчизняної , так і зарубіжної ;

• вивчає організаційні системи , структури , форми і методи організаційної діяльності ;

• науково обгрунтовує принципи , правила , засоби організації , перспективні моделі , організаційні побудови , пріоритети організаційного розвитку;

• визначає зміст організаційних дій , способи посилення організаційного впливу для підвищення ефективності торговельної діяльності та реалізації функцій торгівлі .

Методична функція даної дисципліни полягає в розробці методик , підходів алгоритмів організаційних систем , структур , моделей.

Основні завдання у рамках цієї функції такі:

• організаційне проектування і побудова організаційних систем , оптимізація організаційних структур , диверсифікація процесів;

• організаційний аналіз , оцінка організаційного потенціалу , виявлення організаційних резервів

• оцінка та вимірювання різних параметрів організації , ефективності організаційної діяльності .

Дана дисципліна безпосередньо пов'язана з практикою , тому їй притаманна практична функція , яка полягає у формуванні умінь і навичок майбутніх фахівців . У рамках цієї функції можна відокремити такі завдання:

• формування раціональної організаційної структури , благоустрій складових елементів систем , впровадження ефективних організаційних відносин і зв'язків;

• організація ефективної взаємодії складових елементів організаційних систем у торгівлі , оптимізація їх структури;

• налагодження організаційної діяльності , використання сучасних форм , методів, засобів організаційного впливу на функціонування торгівлі , утримання торгових об'єктів в межах доданих значень основних параметрів;

• організаційне забезпечення реалізації планів , програм , стратегій розвитку торгівлі ;

• зосередження організаційного потенціалу на здійснення реформ , перебудови , радикальних змін , диверсифікації процесів , видів діяльності .

Отже, основне завдання дисципліни "Організація торгівлі" - це формування у майбутніх фахівців системи сучасних знань з організації , а також умінь і навичок , необхідних для професійної діяльності у сфері торгівлі .

У межах своїх функцій " Організація торгівлі" вирішує чітко окреслено коло завдань. Вони не поширюється на види діяльності поза сфери торгівлі , певної " Класифікатором видів економічної діяльності ( КВЕД).

1.2. Поняття і класификація ассортимента товарів

Однією з найважливіших товарознавчі характеристик товарів є асортиментна характеристика , яка визначає принципові відмінності між товарами різних видів і найменувань.

Асортимент товару - перелік товарів , об'єднаних за будь-якою ознакою і задовольняють потреби людини. Асортимент споживчих товарів підрозділяється на групи:

За місцем знаходження :

1) торговий - перелік товарів , що знаходиться в торговельній мережі і в сфері обігу (ГОСТ 51303-99 ) ; На відміну від промислового торговельний асортимент включає як правило , товари різних виробників. Виняток становлять фірмові магазини організацій-виробників ;

2 ) промисловий - асортиментний перелік товарів , що випускається певною галуззю промисловості або окремим промисловим підприємством (ГОСТ 51303-99 ) ;

За широтою охоплення :

1 ) простий - асортимент товарів , представлений такими видами , які класифікуються не більше ніж за трьома ознаками ; Такий асортимент представлений невеликою кількістю груп , видів і найменувань товарів , які задовольняють обмежене число споживачів ;

2 ) складний - асортимент товарів , наданий такими видами , які класифікуються більш ніж за трьома ознаками ; Даний асортимент характеризується значною кількістю груп , видів , найменувань товарів , які задовольняють різноманітні потреби в товарах ;

3 ) марочний - набір товарів одного виду , але різних торгових марок. Такі товари можуть задовольняти як фізіологічні потреби , так і соціальні , психологічні . Це престижні марки автомобілів , одягу, взуття , парфумів ;

4 ) розгорнутий - набір товарів , який включає підгрупи , види, різновиди , що відносяться до 1 групі , але різняться між собою індивідуальними ознаками ;

5 ) супутні - набір товарів, що виконують допоміжні функції і не відносяться для даної групи товарів ;

6 ) змішаний - набір товарів різних груп.

За ступенем задоволення потреб :

1 ) раціональний - набір товарів , що задовольняють реальні потреби , які залежать від рівня життя населення , досягнень науки і техніки;

2 ) оптимальний - набір товарів , що задовольняє реальні потреби з максимально корисним ефектом для виробника ;

Але: з максимальною користю для споживача при мінімальній витраті на виробництво та доведення до споживача .

За характером потреб:

1 ) реальний - дійсний набір товарів , наявний в конкретній організації виробника або продавця

2 ) прогнозований - набір товарів , який повинен буде задовольняти покупця;

Показники асортименту:

1 ) широта - кількість видів , різновидів , найменування товарів однорідних і різнорідних груп ;

2 ) повнота - перелік товарів різних видів , різновидів однорідної групи

3 ) стійкість - здатність товарів задовольняти попит на одні й ті ж товари ;

4 ) поновлення (новизна ) - здатність набору товарів задовольняти змінилися потреби за рахунок нових товарів;

5 ) асортиментний перелік - мінімально - допустимі кількості видів товарів повсякденного попиту.

6 ) укрупнений асортимент товарів.

Під укрупненими асортиментом увазі асортимент товарів , об'єднаних за загальними ознаками в певні сукупності товарів . Сукупностями , за якими об'єднуються товари , є: класи товарів , група , вид товарів; 6 ) розгорнутий асортимент товарів. Під розгорнутим асортиментом увазі асортимент товарів , представлений великою кількістю різновидів товарів . При обліку асортименту товарів необхідно враховувати структуру асортименту товарів .

Під структурою асортименту товарів розуміють співвідношення виділених за певною ознакою сукупностей товару в наборі. Як правило , для наочності структура асортименту виражається у відсотках.

Асортимент , який є найважливішою характеристикою товарів , підрозділяють на промисловий і торговий .

Промисловий асортимент - це номенклатура продукції , що випускається виробником ( окремим підприємством , об'єднанням підприємств , галуззю промисловості ) .

Торговий асортимент являє собою номенклатуру товарів, що перебувають у сфері обігу на підприємствах оптової та роздрібної торгівлі.

Асортимент кількісно характеризується наступними основними показниками : структурою , широтою , повнотою , стійкістю і ступенем оновлення.

Структура асортименту - це кількісне співвідношення товарних груп , підгруп , видів , різновидів і найменувань окремих товарів у загальному наборі товарів . Показники структури асортименту мають натуральні або грошові вирази і розраховуються як відношення окремих груп , видів , найменувань товарів до сумарної кількості товарів, що входять в асортимент .

Широта асортименту характеризується числом найменувань видів або різновидів товарів, що входять у розглянутий асортимент . Широта асортименту є непрямим показником насиченості ринку товарами. Насиченість ринку тим вище , чим більше широта асортименту .

Повнота асортименту - це кількість видів , різновидів і найменувань товарів в групі однорідної продукції. Повнота асортименту характеризується коефіцієнтом повноти , який розраховується виходячи з відношення наявного в наявності асортименту до базового , що визначається договором поставки , стандартами , ассортиментні переліком . Найбільше значення коефіцієнт повноти має на насиченому ринку . Чим вище повнота асортименту , тим краще задовольняються потреби покупця.

-Стійкість асортименту - це показник , що характеризує коливання його повноти і широти протягом певного проміжку часу.

-Ступінь оновлення асортименту характеризує частку новоприбулих в оборот товарів у їх загальному асортименті .

-Важливе значення має асортиментний мінімум - перелік видів або найменувань товарів , наявність яких на торговому підприємстві певного профілю , є обов'язковим.

В даний час це поняття замінено на поняття « асортиментний перелік » , що представляє собою документально оформлений перелік різновидів або видів товарів , що становить встановлений асортимент . Асортиментний перелік для торгових підприємств затверджується органами місцевого самоврядування та його недотримання вважається порушенням правил торгівлі .

Важливе значення має проблема управління асортиментом . Під поняттям «управління асортиментом товарів» розуміються дії , здійснювані в торгівлі з метою встановлення , забезпечення і підтримки певного асортименту товарів шляхом регулювання прямих і зворотних зв'язків між торгівлею , виробництвом і споживачем. У першу чергу управління асортиментом пов'язано з його формуванням , на яке впливає багато факторів .

У першу чергу асортимент залежить від рівня розвитку промислового і сільськогосподарського виробництва , а також рівня науково -технічного прогресу , що дозволяє освоювати сучасні науково- технічні досягнення для поліпшення споживчих властивостей товарів .

Управління асортиментом передбачає проведення заходів щодо встановлення обсягу та виявленню структури потреб покупців , з обліку попиту на продукцію та рівня матеріальної забезпеченості населення і т.д. з метою встановлення фактичного асортименту відповідного розрахункового.

Широта охоплення товарів визначається кількістю груп , підгруп , видів , різновидів , типів і найменувань. Залежно від широти охоплення розрізняють груповий і видовий асортимент швейної продукції .

-Груповий асортимент - набір однорідних товарів , об'єднаних спільністю ознак і задовольняють аналогічні потреби .

-Видовий асортимент - набір товарів різних видів і найменувань , що задовольняють аналогічні потреби .

За ступенем задоволення потреб розрізняють раціональний і оптимальний асортимент .

Раціональний асортимент - набір товарів , найбільш повно задовольняє реально обгрунтовані потреби , які забезпечують максимальну якість життя при певному рівні розвитку науки , техніки і технології.

Оптимальний асортимент - набір товарів , що задовольняє реальні потреби з максимально корисним ефектом для споживача при мінімальних витратах на їх проектування , розробку виробництва та доведення до споживачів . Товари оптимального асортименту відрізняються підвищеною конкурентоспроможністю .

Залежно від характеру потреб асортимент може бути реальним , прогнозованим і навчальним .

- Реальний асортимент - дійсний набір товарів , наявний в конкретній організації виробника або продавця .

- Прогнозований асортимент - набір товарів , який повинен буде задовольняти передбачувані потреби .

- Навчальний асортимент - перелік товарів , систематизований за певними науково обгрунтованим ознаками для досягнення навчальних цілей.

Під асортиментом підприємства розуміється склад і співвідношення окремих видів виробів в обсязі випуску продукції підприємства , т. е. набір різновиди продукції певного виду і найменування , що різняться між собою за кількістю або розмірам , зовнішній обробці або іншими ознаками.

Асортимент швейних виробів охоплює всі види одягу для жінок , чоловіків і дітей , а також швейні вироби , що не належать до одягу ( предмети домашнього вжитку , технічні вироби та спорядження) . Асортимент швейних з

робів , що випускаються промисловими підприємствами , залежить багато в чому від замовлення торгуючих організацій .

Більш повному задоволенню потреб населення сприяє правильне формування асортименту . Оновлення асортименту повинно обганяти попит , формуючи його , і ні в якому разі не відставати від нього , тоді ринок через пропозицію нових товарів зможе активно впливати на смаки покупців. В основі оновлення асортименту виробів лежить їх фізичний і моральний знос .

Сутність планування, формування та управління асортиментом полягає в тому , щоб товаровиробник своєчасно пропонував певну сукупність товарів , які, відповідаючи в цілому профілю його виробничої діяльності , найбільш повно задовольняли вимогам певних категорій покупців. Набір товарів , пропонованих підприємством -виробником на ринку , називають асортиментом .

Номенклатура , або товарний асортимент , - це вся сукупність виробів , що випускаються підприємством . Вона включає різні види товарів . Вид товару підрозділяється на асортиментні групи (типи ) відповідно до функціональними особливостями , якістю, ціною. Кожна група складається з асортиментних позицій (різновидів або марок ) , які утворюють нижчу щабель класифікації .

Товарний асортимент характеризується широтою (кількістю асортиментних груп ) , глибиною (кількістю позицій у кожній асортиментній групі) , повнотою , новизною , стійкістю , сопоставимостью і структурою .

Глибина асортименту являє собою кількість різновидів конкретного виду виробів , кількість позицій

в кожній групі товарів . Наприклад , підприємство оптової торгівлі продукцією легкої промисловості в даний час має в своєму розпорядженні 5 видами жіночого верхнього одягу для реалізації , а кожен вид цих виробів представлений 3 різновидами . Звідси глибина асортименту дорівнює 15 .

Широта асортименту - кількість видів , різновидів і найменувань однорідних і різнорідних товарів . Це властивість характеризується двома абсолютними показниками - дійсною ШД ( фактична кількість видів товарів , наявних ) і базової ШБ ( широта , прийнята за основу для порівняння , регламентована нормативами або технічними документами , або максимально можлива ) широтою , а також коефіцієнтом широти. Коефіцієнт широти Кш визначається за формулою

Повнота асортименту - здатність набору товарів однорідної групи задовольняти однакові потреби . Повнота характеризується кількістю видів , різновидів і найменувань товарів однорідної групи і може бути дійсною Пд ( фактична кількість видів , різновидів і найменувань товарів однорідної групи) і базової Пб ( регламентований або плановане кількість товарів. Наприклад , специфікація передбачає 6 різновидів жіночих брюк , а фактично в продаж надійшло 4 . Значить , повнота асортименту становить 0 , 66). Коефіцієнт повноти товарів визначається за формулою

Стійкість асортименту ( У) - здатність набору товарів задовольняти попит на одні й ті ж товари . Коефіцієнт стійкості визначається за формулою

Новизна асортименту - здатність набору товарів задовольняти змінилися потреби за рахунок нових товарів .

Новизна характеризується дійсним оновленням - кількістю нових товарів в загальному переліку (Н) і ступенем оновлення ( Кн) , яка виражається через відношення кількості нових товарів до загальної кількості найменувань товарів (або дійсній широті ) . Наприклад , дрібнооптовий магазин реалізує 25 видів жіночих костюмів , з них 7 - нові , раніше не продавали. Звідси питома вага нових виробів складає 0 , 28 . Коефіцієнт новизни визначається за формулою

Структура асортименту (С ) характеризується питомою часткою кожного виду або найменування товару в загальному наборі. Показники структури асортименту можуть мати натуральне і грошове вираження і носять відносний характер. Вони розраховуються як відношення кількості окремих товарів (А ) до сумарної кількості всіх товарів, що входять в асортимент ( S).

Формування асортименту - спрямоване побудова оптимальної асортиментної структури , товарної пропозиції , при цьому за основу приймаються , з одного боку , споживчі вимоги певних груп , а з іншого - необхідність забезпечити найбільш ефективне використання підприємством сировинних , технологічних , фінансових та інших ресурсів , з тим щоб виробляти товари з низькими витратами.

Суть проблеми формування асортименту складається в плануванні фактично усіх видів діяльності , спрямованих на відбір товарів для майбутнього виробництва та реалізації на ринку і на приведення характеристик цих товарів у відповідність до вимог споживачів . Формування на основі планування асортименту товарів - безперервний процес , що триває протягом усього життєвого циклу товару , починаючи з моменту зародження задуму і його створення і кінчаючи вилученням з товарної програми.

- простий - набір товарів , представлений невеликою кількістю груп , видів і найменувань , які задовольняють обмежена кількість потреб ;

- складний - набір товарів , представлений значною кількістю груп , видів , -різновидів і найменувань товарів , які задовольняють різноманітні потреби в товарах ;

груповий - набір однорідних товарів , об'єднаних спільністю ознак і задовольняють аналогічні потреби ;

видовий - набір товарів різних видів і найменувань , що задовольняють аналогічні потреби ; є складовою частиною групового асортименту . Наприклад , асортимент молока - пастеризоване , стерилізоване і ін - Частина асортименту молочних товарів;

-марочний - набір товарів одного виду , марочних найменувань або відносяться до групи марочних . Такі товари поряд із задоволенням фізіологічних потреб значною мірою націлені на задоволення соціальних і психологічних потреб . Ці потреби задовольняються престижними марками автомобілів , одягу, взуття , парфумів , марочних вин та ін;

-розгорнутий - набір товарів , який включає значну кількість підгруп , видів , різновидів , найменувань , у тому числі марочних , що відносяться до групи однорідних , але відмінних індивідуальними ознаками ;

-супутній - набір товарів , які виконують допоміжні функції і не відносяться до основних для даної організації. Товари супутнього асортименту у взуттєвому магазині - це предмети догляду за взуттям , а в продовольчому магазині - мило , сірники , деякі інші господарські товари ;

-змішаний - набір товарів різних груп , видів , найменувань , що відрізняються великою різноманітністю функціонального призначення. Змішаний асортимент характерний для магазинів, що торгують непродовольчими і продовольчими товарами.