Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка для заочників.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
344.58 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Харківський державний університет харчування та торгівлі

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

та тематика контрольних робіт з дисципліни «Теоретичні основи товарознавства»

/для студентів товарознавчого факультету заочного відділення спеціальностей 8.050301, 8.050302, 8.050303/

Харків 2005

Схвалено засіданням методичного семінару кафедри товарознавства та експертизи товарів

протокол № 8 від 27.05.05

Затверджено науково-методичною радою товарознавчого факультету протокол № 10 від 10.06.05

Рецензент Беляєва Л.М.

ВСТУП

В умовах ринкової економіки об’єктом діяльності фахівців за напрямом «Торгівля» є цілеспрямована діяльність щодо забезпечення ефективності технології торговельних процесів, ідентифікації товарів, управління асортиментом, проведення експертизи товарів та тари, удосконалення організації торгівлі та комерційної діяльності в цілому.

Мета дисципліни “Теоретичні основи товарознавства” - дати майбутнім фахівцям необхідні знання з теоретичних питань та прищепити навики як до дослідження асортименту та якості товарів, забезпечення товарами підприємств торгівлі, так і до збереження якості на усьому шляху товаропросування від виробника продукції до її споживача.

Вивчення курсу “Теоретичні основи товарознавства” ставить своєю метою дати загальне уявлення студентам про товарознавство як наукову дисципліну, розкрити основні проблеми, якими займається сучасне товарознавство, з тим, щоб випускник на професійному рівні на основі принципу загального зв’язку „цілісності” міг легко зорієнтуватися в „частині” – властивостях і можливостях поведінки конкретного товару на шляху здійснення комерційної операції.

На сьогодні експертна функція товарознавства, яка поширюватиметься, крім торгівлі, на сферу стандартизації, сертифікації, захисту прав споживачів, митну справу тощо, є найактуальнішою.

Харчовий продукт характеризується властивостями, що у сукупності складають його якість. З урахуванням специфіки продукту якість залежить від хімічних, фізичних, біологічних властивостей та відповідності товару функціональним, естетичним, ергономічним, іншим вимогам.

Сучасний ринок продовольчих товарів пропонує широкий вибір продукції вітчизняного та імпортного виробництва. В той же час цивілізований ринок товарів неможливий без суттєвого контролю за якістю останніх.

Спеціалісти торгівлі повинні вміти оцінювати якість, споживчі переваги товарів, їх відповідність стандартам, вимогам законів, відрізняти товари-фальсифікати, товари-сурогати, нестандартні, несортні товари; консультувати покупців, впливати на створення громадської думки щодо певних товарів на ринку, спираючись на знання про їх високу якість; надавати допомогу споживачеві у виборі товару, превентивно формулювати та забезпечувати створення сучасних споживних властивостей товарів.

Велике значення має вміння працювати з методичною та нормативно-технічною документацією на методи дослідження харчових продуктів, що удосконалюється і періодично переглядається.

Освоївши курс, студенти повинні чітко знати: предмет, метод, історію товарознавства, мати уяву про суспільне і екологічне значення товару. Засвоїти підходи до оцінки споживних властивостей товарів, знати принципи класифікації та кодування, маркування, формування асортименту; знати процеси, що відбуваються у товарі при товаропросуванні і споживанні.

  1. Загальні методичні рекомендації

Навчальна дисципліна «Теоретичні основи товарознавства» вивчається на товарознавчому факультеті у відповідності з програмою, затвердженою Президією Науково–методичної комісії з торгівлі Міністерства освіти і науки України.

Головною метою курсу є:

  • формування у студентів необхідних знань з теоретичних питань товарознавства;

  • визначення основ формування потреб людини і споживання товарів;

  • визначення споживних властивостей і споживної цінності товарів;

  • визначення факторів, що впливають на формування споживних властивостей харчових продуктів;

  • засвоєння методологічних основ оцінки якості та визначення показників якості продовольчих товарів;

  • засвоєння видів і методів класифікації товарів;

  • визначення показників та характеристик асортименту товарів;

  • визначення чинників, що впливають на якість товару на усьому шляху товаропросування;

  • вивчення основ збереження якості і маси товарів при товаропросуванні;

  • засвоєння системи інформаційного забезпечення товарів;

  • прищеплення навичок до проведення оцінки показників якості харчових продуктів у відповідності з нормативною документацією.

Мета даних методичних вказівок – допомогти студентам самостійно оволодіти програмним матеріалом, засвоїти термінологію, класифікацію та номенклатуру споживних властивостей та показників якості товарів, знати їх характеристику і визначення. Для цього в методичних вказівках представлено структуру та обсяг дисципліни, програмні питання курсу.

Самостійній роботі над конкретною темою допоможе наведений зміст кожної теми, з яких складається курс дисципліни. Закріпленню самостійно вивченого матеріалу сприятимуть запитання до самоконтролю, а також контролюючі тести, що представлені після кожної теми. В результаті вивчення дисципліни студенти повинні отримати певні знання в наступних питаннях: визначення споживних властивостей і споживної цінності товарів, нормативна база забезпечення якості товарів в Україні, визначення показників якості, рівня якості та конкурентоспроможності товарів.

    1. Загальні вимоги до відповідей на запитання контрольного завдання

Після засвоєння навчального матеріалу студенти заочного відділення виконують контрольну роботу. Робота складається з трьох питань, по одному питанню з кожного розділу (І, ІІ, ІІІ). Виконання контрольної роботи можливе в письмовій, або усній формі. Перевага віддається виконанню завдання у письмовому вигляді, тому що саме у цій формі викладання матеріалу студент демонструє свої знання, навики самостійного вивчення курсу, уміння конкретизувати відповіді.

Під час виконання контрольного завдання студент повинен показати глибоке вивчення теми, розуміння, ступінь засвоєння теорії та методології проблеми, що розглядається. Враховується ступінь засвоєння фактичного матеріалу курсу, поінформованість щодо основної (обов’язкової) та додаткової літератури. Уміння поєднувати теорію з практикою під час розв’язання задач, проведенні розрахунків тощо.

Контрольна робота повинна відповідати вимогам щодо самостійного викладення відповідей, уміння використовувати теоретичний матеріал підручників, а також при необхідності наведення графічного або табличного матеріалу. Відповіді повинні бути конкретними, чіткими, лаконічними.