Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АРМ товарознавця_Опорний конспект лекцій.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
645.12 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧУВАННЯ ТА ТОРГІВЛІ

Кафедра інформаційних систем і технологій

КУХАРЬОНОК О.К., НЕВЕЧЕРЯ С.М.

АРМ ТОВАРОЗНАВЦЯ

ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

для студентів заочної форми навчання

напряму підготовки 6.030510 "Товарознавство і торговельне підприємництво"

освітньо-кваліфікаційного рівня підготовки "бакалавр"

Харків 2013

ВСТУП

Невід'ємними складовими сучасних уявлень про світ стали поняття інформація, інформатика, інформаційні технології. Інформаційні ресурси як сукупність інформації, що використовуються в усіх сферах людської діяльності і є продуктом інтелектуальної роботи найбільш кваліфікованої творчо активної частини працездатного населення, в останні роки зростають особливо швидко. І для того, щоб сьогодні країна могла посісти гідне місце у світі, вона має перебудувати та пристосувати свої структури, пріоритети, цінності, інститути до вимог індустріальної інформаційної технології.

Стрімке розповсюдження нових ін­формаційних технологій, заснованих на впровадженні обчислювальної техніки, засобів зв'язку, систем телекомунікацій, висуває особливі вимоги до комп'ютерної підготовки фахівців з товарознавства. Від того, наскільки фахівець добре знає і володіє сучасними засобами комп'ютерних технологій та методами прийняття управлінських рішень, напряму залежить ефективність функціонування організації, підприємства, фірми.

За умови комплексної автоматизації підприємств особливого значення набуває створення інформаційного простору фахівця – його автоматизованого робочого місця (АРМ). Саме цим зумовлена актуальність викладання дисципліни "АРМ товарознавця" – дисципліни, яка дозволяє вивчити аспекти проектування, створення, функціонування АРМ як комп'ютерної системи обробки інформації.

Дисципліна "АРМ товарознавця" призначена для студентів, що навчаються за напрямом підготовки 6.030510 "Товарознавство і торговельне підприємництво" освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр.

Структура дисципліни відображає авторську точку зору на її зміст і передбачає вивчення авторських комп'ютерних розробок, що орієнтовані на навчання за інноваційними технологіями в інформаційно-освітньому середовищі університету.

Лекція № 1 Теоретичні основи "арм товарознавця"

Цільова спрямованість: надання знань про поняття інформації як предмету управлінської діяльності; про інформаційне суспільство та особливості діяльності товарознавця; сутність та функціональні аспекти автоматизованого робочого місця (АРМ) товарознавця.

План лекції:

  1. Проблеми дисципліни. Значення для підготовки фахівців з товарознавства

Тема 1.1 Особливості інформаційно-аналітичної та управлінської діяльності товарознавця в інформаційному суспільстві

  1. Фундаментальна сутність інформації.

  2. Інформація як предмет управлінської діяльності.

  3. Поняття інформаційної технології.

  4. Особливості організації праці товарознавця в інформаційному суспільстві.

Тема 1.2 Сутність автоматизованого робочого місця товарознавця

  1. АРМ як сучасна форма інформаційних технологій.

  2. Структура АРМ: функціональна та забезпечувальна частини

Рекомендована література:

  1. Інформаційна діяльність в сучасних умовах у вищих навчальних закладах та наукових установах [Текст] : метод. матеріали до курсів підвищення кваліфікації. – К. : УкрІНТЕІ, 2008.

  2. Устинова Г.М. Информационные системы менеджмента: Основные аналитические технологии в поддержке принятия решений / Учеб. пособие. – СПб: Изд. "ДиаСофтЮП", 2008. – 368 с.