Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча програма Хімія ХР.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
463.36 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХАРЧУВАННЯ ТА ТОРГІВЛІ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Перший проректор

проф. Янчева Л.М.

___________________

(підпис)

«_______»____________2010 р.

РОБОЧА ПРОГРАМА

з дисципліни Харчова хімія

модуль ІІІ Хімія харчових речовин

факультет НН інститут харчових технологій та бізнесу ХДУХТ

кафедра загальної та харчової хімії

Підготовка бакалаврів денної форми навчання

Напрям, спеціальність, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчальної дисципліни

Загальна кількість годин – 72

Кількість кредитів, відповідних ECTS - 2,5

Змістовних модулів - 1

Тижневих годин: – згідно графіку навчального процесу

Напрям підготовки:

6.051701«Харчові технології

та інженерія»

Піднапрям: „Технологія харчування”

Бакалавр

Нормативна

Рік підготовки: 1

Семестр: 2

Лекції – 20 год.

Лабораторні роботи – 24 год.

Самостійна робота – 18 год.

Індивідуальна робота – 10 год.

Вид контролю: диференційо-ваний залік

Підготовка бакалаврів заочної форми навчання

Напрям, спеціальність, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчальної дисципліни

Загальна кількість годин – 72

Кількість кредитів, відповідних ECTS - 2,5

Змістовних модулів – 1

Тижневих годин: – згідно графіку навчального процесу

Напрям підготовки:

6.051701«Харчові технології та інженерія»

Піднапрям: „Технологія харчування”

Бакалавр

Нормативна

Рік підготовки: 1

Семестр: 2

Лекції – 8 год.

Лабораторні роботи – 8 год.

Самостійна робота – 46 год.

Індивідуальна робота – 10 год.

Вид контролю: диференційо-ваний залік

Харків 2010

Робочу програму нормативної дисципліни «Харчова хімія» модуль 3 «Хімія харчових речовин» розроблено на підставі галузевого стандарту вищої освіти Міністерства освіти і науки України відповідно до вимог освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів напряму підготовки 6.051701 «Харчові технології та інженерія», піднапряму «Технологія харчування» за кваліфікаційним рівнем «Бакалавр».

Робочу програму укладено: д.т.н., проф. ГРИНЧЕНКО О.О.,

к.т.н., доц. ГОРАЛЬЧУК А.Б.

Робочу програму затверджено на засіданні кафедри загальної та харчової хімії, протокол засідання № ___ від “___” ___________ 2010 р.

Завідувач кафедри

загальної та харчової хімії,

д.т.н., проф. _________________ О.О. Гринченко

Робочу програму схвалено науково-методичною комісією НН ІХТБ ХДУХТ, протокол засідання № ___ від “___” _________ 2010 р.

Голова науково-методичної комісії,

д.т.н., проф. __________________ О.О. Гринченко

1. Мета та завдання дисципліни, її місце у навчальному процесі

1.1. Мета викладання дисципліни

Дисципліна «Хімія харчових речовин» є однією з найважливіших складових інтегрованої нормативної дисципліни «Харчова хімія», яка входить до циклу математичної та природничо-наукової підготовки майбутніх фахівців з харчових технологій та інженерії.

Дослідження закономірностей взаємопов`язаних процесів, що мають місце у будь якій технологічній системі, починається, як правило, з дослідження її складових. Тож в повній мірі є логічним, що одну із матеріальних складових технологічного процесу виробництва харчових продуктів – продовольчу сировину та продукти її переробки декомпозовано до окремих елементів – харчових речовин, будова, властивості та закономірності фізико-хімічних перетворень яких під впливом різних чинників потребують ретельного дослідження.

Хімія харчових речовин – це наука, що спрямована на дослідження складу, будови, реакційної здатності, фізико-хімічних властивостей основних харчових речовин та закономірностей їх перетворень під впливом різних чинників, методів їх виділення, ідентифікації та дослідження властивостей.

Дисципліна «Хімія харчових речовин» з’єднує фундаментальні навчальні дисципліни зі спеціальними. З одного боку, вона є складовою частиною хімії, а, з іншого, – відіграє суттєву роль у професійній підготовці інженера-технолога з харчових технологій та інженерії, є підґрунтям для розуміння перебігу фізичних, хімічних, фізико-хімічних та біохімічних процесів, що мають місце в технології виробництва харчових продуктів. Теоретичні положення дисципліни є основою для розробки нових та удосконалення існуючих харчових технологій, дослідження складу та властивостей харчових систем.

Метою викладання дисципліни «Хімія харчових речовин» є надання студентам теоретичних та практичних знань з хімії основних харчових речовин – будови, фізико-хімічних властивостей та закономірностей їх перетворень під впливом різних чинників, методів їх виділення та дослідження, які у сукупності необхідні для реалізації виробничих функцій, типових задач діяльності та компетенцій майбутніх фахівців.

Вивчення дисципліни здійснюється шляхом засвоєння лекційного матеріалу, виконання лабораторних робот, самостійного опрацювання інформаційних джерел, виконання індивідуальної роботи. Викладання дисципліни передбачає використання новітніх освітянських технологій – візуального супроводження лекцій у вигляді комп’ютерних презентацій (слайд-лекцій, відео-лекцій); комп`ютерного тестування з метою діагностики знань студентів під час поточного, модульного та підсумкового контролю; організації самостійної та індивідуальної роботи студентів (доповіді, реферування, написання тез доповідей та статей) під керівництвом викладачів.