Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект ВШП.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.68 Mб
Скачать

2. Об'єкти державної регіональної політики.

Світова практика реалізації основних напрямків регіональної політики зробила багато методів, які можуть бути використані для України. Це можуть бути пряме й державне інвестування, розробка й фінансування цільових комплексних програм.

Держава здійснює макроекономічну і регіональну політику, сприяє формуванню сприятливого для господарської діяльності середовища, у першу чергу за напрямками, які відповідають інтересам суспільства. Для цього держава використовує законодавчу регламентацію економічної діяльності за допомогою відповідних законів. Що стосується макроекономічних і регіональних пропорцій, то вони регулюються за допомогою єдиної грошової і банківської системи, системи податків, податкових пільг і фінансових санкцій, системи регулювання цін і соціального захисту населення, бюджетного планування, розробки цільових соціально-економічних, науково-технічних і інвестиційних програм тощо.

Ринкова система вимагає, щоб діяльність державних органів по регулюванню економічних процесів будувалася з урахуванням чіткого розмежування повноважень законодавчої, виконавчої і судової влади. Отже, в умовах ринкової системи об'єкт державної регіональної політики - економіка регіону, так як економічно господарська система, є більш складним утворенням, ніж галузь. Якщо галузь - це сукупність підприємств і виробництв, однотипних у технологічному відношенні, то регіон має у своєму розпорядженні складний господарський комплекс, що складається з різних галузей господарства, соціальних, культурно-побутових підрозділів, організацій і установ. З їхньою допомогою регіон виконує економічні й соціальні функції. Всі підприємства, організації й установи в регіоні пов'язані загальними природно-кліматичними умовами, використанням природних і трудових ресурсів, міжгалузевих виробництв, загальним використанням енергії, засобів зв'язку, транспорту, будівельної бази. Як самостійний об'єкт, регіон має також і загальну систему керування, фінансування й кредитування, систему задоволення соціальних потреб населення, систему охорони здоров'я, зон відпочинку. Самостійність регіону проявляється також у пайовій участі господарських суб'єктів у будівництві житла, культурно-побутових об'єктів, підвищення професійного рівня зайнятого населення.

Таким чином, об'єктами державної регіональної політики є галузі господарського комплексу регіону, соціальна інфраструктура, природне середовище, населення й трудові ресурси. Держава здійснює регіональне керування не тільки перерахованими об'єктами, але й всіма адміністративно - територіальними одиницями, які входять до складу регіону.

3. Пріоритетні напрямки розвитку регіонів.

Державна регіональна політика передбачає:

  • у першу чергу визначення стратегії економічного зростання, цілей і пріоритетів розвитку господарського комплексу; розробку правових законодавчих актів;

  • розробку національних програм щодо найбільш важливих і глобальної пріоритетних для країни проблем; проведення в життя єдиної технічної, структурної й інвестиційної політики;

  • підтримку загальної збалансованості економіки;

  • усунення монопольного положення окремих виробників;

  • стимулювання конкуренції регулювання економічних проблем, які не вирішуються самостійно ринковим механізмом;

  • участь у міжнародному й міждержавному територіальному поділі праці.

На рівні регіону державна політика - це в першу чергу вибір пріоритетів і обґрунтування стратегії розвитку довгострокових і поточних прогнозів соціально-економічного розвитку, формування бюджету області, координація роботи місцевих органів влади при вирішенні міжрегіональних питань.

Державне регулювання розвитку регіонів забезпечується встановленням відповідних пріоритетів, тобто наданням переваги на даному етапі розвитку конкретних галузей, видів діяльності, форм ведення господарства конкретних регіонів. Забезпечені відповідними ресурсами пріоритети повинні сприяти найбільш ефективному використанню природного й економічного потенціалів регіонів. Залежно від поставлених цілей і рівнів пріоритети можуть встановлюватися як на державному, так і на місцевих рівнях управління. Прикладом регіонального пріоритету державного рівня може служити інтеграція територіальної структури виробничих комплексів (Донбасу, Придніпров'я, Прикарпаття та ін.) у всеукраїнському поділі праці, поглиблення їхньої спеціалізації на виробництві продукції, що має першочерговий сенс для становлення економіки незалежної України.

Пріоритетними для загальнодержавного рішення, можуть бути наступні проблеми:

1. Корінна реконструкція й структурна перебудова народногосподарських комплексів традиційно промислових регіонів, перенасичених галузями важкої індустрії, підприємствами військово-промислового комплексу, які мають складну екологічну обстановку. Це Донецька, Дніпропетровська, Луганська, Запорізька, Харківська області.

2. Прискорений розвиток соціальної й виробничої інфраструктури в регіонах з низьким рівнем забезпеченості, особливо в сільській місцевості. Це стосується більшості областей України, насамперед західних, а також шахтарських міст і селищ Донбасу.

3. Встановлення екологічної рівноваги в регіонах із кризовою ситуацією, у першу чергу в промислових районах Донбасу, Придніпров'я, Прикарпатського регіону, Північного Криму і у районах, забруднених внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

4. Ефективне використання трудових ресурсів, забезпечення відповідних економічних умов для перерозподілу їх між галузями і сферами народного господарства регіонів з урахуванням необхідності створення нових робочих місць, особливо в малому бізнесі.

5. Більш раціональне використання рекреаційних ресурсів регіонів, значне розширення територій, придатних для оздоровлення й відпочинку населення, розвитку міжнародного туризму. Для цього варто нарощувати матеріально-технічну базу рекреаційної інфраструктури в Криму, районах Чорноморського й Азовського узбережжя, у Карпатах, а також у Волинській, Вінницькій, Полтавській, Сумській, Черкаській та деяких іншій областях.

6. Стимулювання розвитку світогосподарського комплексу як інтегруючої системи морських галузей діяльності в південній частині України, що в значній мірі буде сприяти також зміцненню міжнародних зв'язків нашої країни.

За допомогою регіональних державних пріоритетів здійснюється трансформація функціональної й регіональної структури виробництва до загальноєвропейських економічних структур.