Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект ВШП.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.68 Mб
Скачать

Тема 7. Науково-технічний прогрес, виробничий, науковий і трудовий потенціал.

1. Поняття науково-технічного прогресу.

2. Основні напрямки науково-технічного прогресу.

3. Поняття виробничого й наукового потенціалу.

4. Поняття трудових ресурсів і показники їхнього використання.

1. Поняття науково-технічного прогресу.

Науково-технічний прогрес (НТП) - взаємозалежний поступальний розвиток науки і техніки, що проявляється, з одного боку, у постійній взаємодії науки, відкриттів і винаходів на рівень техніки і технології, з іншого, - у застосуванні новітніх приладів і устаткування в наукових дослідженнях. НТП стимулює якісні перетворення матеріального виробництва й невиробничої сфери, веде до постійного зростання продуктивності праці, впливає практично на всі сторони життя суспільства, є невід'ємною частиною соціального прогресу.

Прискорення науково-технічного прогресу – основний шлях до розв’язання економічних, організаційних, соціальних і культурних проблем, який в економічній сфері є основним фактором досягнення світового рівня продуктивності праці.

В Україні створено потужний науково-технічний потенціал. На розвиток науки виділяється майже 1 % національного доходу. На основі вітчизняних досліджень створено і впроваджено нові технологічні процеси і устаткування: роторно-конвеєрні лінії, малогабаритні процеси надвисокого тиску, машини неперервного розливу металу, обладнання для безверетенного прядіння, верстати для електрофізичної та електрохімічної обробки металів.

Вдосконалення технології виробництва дасть можливість у кілька разів підвищити продуктивність праці та ефективність використання ресурсів, знизити енерго— та матеріаломісткість виробництва. Сільське господарство буде базуватись на використанні біотехнології та генної індустрії.

Наприклад, нові родовища корисних копалин в багатьох країнах розвідуються в районах з екстремальними умовами, що ставить перед НТП вимоги створення регіональних модифікацій високопродуктивних машин і механізмів із застосуванням холодостійкого металу, незамерзаючих палива і масел, комфортабельних кабін, зниження затрат живої праці.

Вплив науки і техніки здійснюється і на розміщення виробництва в цілому, так як супроводжується зниженням норм витрат палива, електроенергії, сировини, живої праці на одиницю продукції.

Галузі матеріального виробництва, що характеризуються високим рівнем механізації і автоматизації, завдяки розвитку НТП потребують більш кваліфікованих кадрів та можуть розміщуватись у трудодефіцитних районах. НТП стоїть на порозі створення таких автоматизованих систем управління виробництвом, що можуть функціонувати у безлюдному режимі цілодобово, що зводить вплив трудового фактора до мінімуму.

Сьогодні НТП сприяє видобутку нафти з великих глибин і морського шельфу. Для вивчення природних ресурсів використовуються космічні дослідження. Розвиток хімічної індустрії дає можливість виробляти матеріали із заданими технічними характеристиками, що знижує вплив фактора матеріаломісткості на розміщення легкої і машинобудівної промисловості. Нові технології дають можливість замінювати сировину. Наприклад, переведення азотно-тукової промисловості на природний газ вплинуло на її географію.

Особлива роль НТП в охороні навколишнього середовища і раціональному природокористуванні (перехід до замкненого водопостачання, утилізації відходів, економію трудових, рослинних і мінеральних ресурсів, а також раціональне використання земельних).