Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект ВШП.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.68 Mб
Скачать

Тема 10. Розміщення галузей чорної і кольорової металургії.

1. Чорна металургія - галузь важкої промисловості, її склад та розміщення.

2. Особливості розміщення кольорової металургії.

Металургіяскладна галузь промисловості, до якої належать виробництва , різні за організацією і технологією: видобування і збагачення руди, спікання її в агломерат або окатиші, виплавка металів, виробництво прокату.

У складі металургійного комплексу України виділяються дві галузі: вироб­ництво чорних металів і виробництво кольорових металів (алю­міній, титан, свинець, цинк і ін.). Провідне місце посідає чорна металургія.

1. Чорна металургія - галузь важкої промисловості, її склад та розміщення.

Чорна металургія - це галузь важкої промисловості, що виробляє чавун, сталь, прокат і феросплави. До її складу входять:

1. видобуток, збагачення й агломерація залізних, марганцевих і хромітових руд;

2. підготовка палива (коксування вугілля);

3. видобуток допоміжних матеріалів (флюсів, вогнетривів);

4. трубопрокатне виробництво.

Сировиною для чорної металургії є залізні, марганцеві руди. Як паливо використовується кокс — результат переробки коксівного вугілля. У техно­логічному процесі задіяні вода і вогнетривкі глини, природний газ, вапня­ки (флюси) та електроенергія. Чорна металургія є матеріалоємною галуз­зю, що використовує близько 30 % палива, 20 % електроенергії, 95 % марганцевої руди, що видобувається й виробляється в Україні.

Родовища залізної руди сконцентровані в Криворізькому, Керченському басейнах, Кременчуцькому, Білозерському районах; марганцеві руди видобу­вають у Нікопольському басейні.

Основним виробництвом у чорній металургії є металургійний переділ - послідовне виробництво чавуну, сталі, прокату. Металургійне підприємство, на якому здійснюється металургійний переділ повного циклу (чавун - сталь - прокат) називається комбінатом. Це основний тип підприємств чорної металургії.

До складу чорної металургії входять також підприємства неповного циклу. Це:

1. заводи передільної металургії, які спеціалізуються на виплавці стали з металевого лому;

2. заводи по виготовленню сталевих труб;

3. ферросплавні заводи, що виробляють сплави заліза з легуючими металами - нікелем, хромом, вольфрамом;

4. чавуноливарні заводи, які спеціалізуються на виплавці чавуну і виробництві з нього чавунних виробів;

5. "мала металургія".

На розміщення підприємств чорної металургії впливають її техніко-економічні особливості:

1) високий рівень концентрації виробництва в галузі, (70% металу дають заводи потужністю 2,5 млн. т чавуну і 3 млн. т сталі за рік);

2) складність металургійного комплексу;

3) значна фондоємність;

4) велика матеріалоємність, на виробництво 1 т чавуну витрачається 1,2 - 1,5 т вугілля; 1,7 т залізної руди; 0,5 т флюсів, 30 м оборотної води;

5) високий рівень комбінування;

6) різноманіття типів промислових підприємств; підприємства повного металургійного циклу, передільного, "мала металургія".

Підприємства чорної металургії відрізняються за умовами розміщення. Металургія повного циклу - комбінати, розміщаються біля джерел сировини, палива, або між ними. Передільна металургія орієнтується на джерела вторинної сировини (відходи металургійного виробництва, металевий лом), тому вона розміщається у великих промислових центрах. При виробництві феросплавів використовується багато електроенергії та легуючих (тугоплавких) металів, тому ці виробництва розміщені в районах, забезпечених дешевою електроенергією і ресурсами цих металів. Мала металургія розміщається на промислових підприємствах.

Головні підприємства чорної металургії зосереджені у трьох районах: Донбасі (Макіївка, Донецьк, Алчевськ, Харцизьк, Краснодон, Єнакієве, Лу­ганськ, Краматорськ та ін.), Придніпров'ї (Дніпропетровськ, Запоріжжя, Кривий Ріг, Нікополь, Дніпродзержинськ), Приазов'ї (Маріуполь).

Донецький металургійний район виник на основі родовищ коксівного ву­гілля, вапняків Донбасу і залізної руди Придніпров'я.

Придніпровський металургійний район утворився завдяки географічно­му положенню — на великій водній магістралі, на перетині транспортних шляхів і майже на півдорозі між величезними запасами залізної руди Кри­воріжжя і коксом Донбасу.

Приазовський металургійний район виник на базі родовищ залізних руд Керченського басейну.