Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект ВШП.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.68 Mб
Скачать

Український степовий природний заповідник

В Українському степовому природному заповіднику є 4 відділи: Хомутівський степ (с. Хомутове Новоазовського району Донецької області), Кам'яні могили (с. Назарівка Володарського району Донецької області). Крейдова флора (с. Крива Лука Краснолиманського району Донецької області) та Михайлівська цілина (с. Жовтневе Лебединського району Сумської області). Загальна площа заповідника становить 2756,1 га.

Тваринний світ заповіднику: 15 видів риб, 9 земноводних, 7 плазунів, 199 птахів та 54 види ссавців. До Європейського червоного списку зане­сено 12 видів місцевих тварин: сліпак звичайний, перев'язка звичайна, могильник, дрофа (при перельоті), деркач, п'явка медична, дибка степова, поліксена та інші; до Червоної книги України — 65 видів: тхір степовий, їжак вухатий, гадюка степова, полоз жовточеревий, мідянка, горностай, норка звичайна, борсук, вівсянка чорноголова; дуже багато безхребетних тварин: бражник мертва голова, ведмедиця Гера, вусач земляний хресто­носець, джміль глинистий, ксилокопа фіолетова та інші.

Кам'яні могили — гірська країна серед неозорої рівнини. Лише в цьому місці ростуть такі відомі вузьколокальні ендеміки, як деревій голий та волошка несправжня блідолускова. В ущелинах скель знайшли притулок 8 видів папоротей — представників північної флори. Викликають захоп­лення галявинки косариків тонких та орхідеї запашної, а навесні — зо­лотаві віночки авринії скельної, що уквітчують гори.

Кримський природний заповідник

Кримський природний заповідник проводить широку природоохорон­ну та освітню роботу. У музеї природи та дендрозоопарку експонуються найтиповіші представники рослинного і тваринного світу Криму. Екскур­сантів знайомлять із типовими й унікальними гірсько-лісовими природ­ними комплексами, рідкісними видами флори та фауни, а також з основа­ми природоохоронного законодавства України. З метою екологічного ви­ховання населення в заповіднику обладнані для організованого від­відування рекреаційні ділянки та екскурсійні маршрути, багатьох відвіду­вачів приваблює печера Мармурова на нижньому плато Чатирдагу. У за­повіднику проведена інвентаризація вищих судинних рослин та хребет­них тварин. Велика увага в дослідженнях приділяється вивченню струк­тури фітоценозів та їх стійкості, а також впливу господарської діяльності на динаміку природного середовища. Ведеться «Літопис природи», який включає в себе комплекс спостережень за змінами природного середови­ща під дією природних та антропогенних чинників. Моніторинг за станом та змінами екосистем заповідника, накопичені відомості про їх структур­но функціональну організацію мають велике значення для розробки за­ходів щодо раціонального використання рослинного і тваринного світу Криму за різних режимів впливу на природне середовище.

Історія заповідання території, що входить нині до Кримського при­родного заповідника починається з організації у 1913р. в малодоступній частині гірського Криму — Центральній котловині — «Заказника імпе­раторських полювань» на площі 3705 га. Тут була організована єгерська служба, виділено лісу для демонстрації завезених до Криму диких тварин — оленів, дагестанських турів, корсіканських гірських баранів муфлонів із Асканії-Нова, зубрів із Біловезької Пущі.

Загальна площа Кримського природного заповідника становить 44 175 га. До його складу увійшли гірсько-лісова частина (34 563 га) та орнітологічна філія Лебедині острови (9612 га), розташована біля північно-західних берегів Криму в Каркінітській затоці Чорного моря. У флорі налічується 45 видів ендеміків, серед них: аденофора кримська, волошки кизильник кримський, глід кримський та рогоплідний, крупка.

Кримський природний заповідник відіграє надзвичайно важливу роль у збереженні тваринного світу Криму, особливо рідкісних видів. На його території зустрічаються ЗО видів тварин, занесених до Європейського чер­воного списку, і 133 види, занесені до Червоної книги України. Серед них скорпіон кримський, сольпуга звичайна, емпуза кримська, дибка степова, слимакощ кримський, розалія альпійська, поліксена, бражник мертва голова, сколія степова, сколія гігант, марена кримська, жовтопуз, полози жовточеревий та чотирисмугий, лелека чорний, журавель сірий, дрофа, хохітва, лежень, пугач, корольок червоноголовий, шпак рожевий, підко­воноси малий та великий, нетопирі кожанкоподібний та середземномор­ський, борсук та інші.