Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект ВШП.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.68 Mб
Скачать

2. Методи економічного аналізу господарської спеціалізації.

Кількісні методи економічного аналізу господарської спеціалізації визначаються порівняльними коефіцієнтами територіальної концентрації виробництва і міжрайонної товарності. Як основні показники територіальної концентрації розраховують коефіцієнт локалізації /Кл/ і коефіцієнт душового виробництва /Кд/. Коефіцієнт локалізації обчислюється по економічним районам за формулою:

Гр Гд

Кл = ----- : ----- ,

Вр Вд

де: Гр - галузь району,

Вр - все виробництво району /промисловості або сільського господарства/

Гд - галузь держави,

Вд - все виробництво держави /промисловості або сільського господарства/.

Коефіцієнт локалізації показує ступінь сконцентрованості даної галузі в даному регіоні. Якщо коефіцієнт більше одиниці, то передбачається вважати дану галузь галуззю спеціалізації.

Індекс рівня спеціалізації. Індекс (Іс) є відношенням питомої ваги галузі регіону в об'ємі випуску продукції галузі країни до питомої ваги господарства регіону в господарстві країни. Індекс рівня спеціалізації має той же зміст, що і коефіцієнт локалізації, але обчислюється іншим способом:

де Гр — галузь регіону;

Xр — господарство регіону;

Гд — галузь держави;

Xд — господарство країни.

Гр

Іс = ----- : ----- ,

Гд

Якщо індекс більше одиниці, то галузь вважається галуззю спеціалізації регіону.

Коефіцієнт рівня розвитку галузі в регіоні. Він (Кр) є відношенням об'єму спожитої продукції галузі в регіоні до об'єму її споживання в даному регіоні:

Гр

Кр = ----- ,

Ср

Ср — об'єм споживання виготовленої продукції галузі в даному регіоні.

Якщо коефіцієнт більше одиниці, тобто в даному регіоні виробляється продукції більше, ніж необхідно для місцевого споживання і галузь вважається галуззю спеціалізації.

Коефіцієнт міжрайонної товарності (Кмт) розраховується як відношення об'єму продукції галузі регіону, що вивозиться, до об'єму її виробництва в регіоні:

Вр

Кр = ----- ,

Гр

де ВР — об'єм продукції галузі регіону, що вивозиться.

Якщо коефіцієнт більше 0,5, то з регіону вивозиться більше половини виробленої продукції даної галузі і галузь вважається галуззю спеціалізації.

Коефіцієнт душового виробництва за економічними районами обчислюється за формулою:

Вр Нр

Кд = --- : --- ,

Вд Н д

де: Вр - виробництво району,

Вд - виробництво держави,

Нр - населення району,

Нд - населення держави.

Розрахунки коефіцієнта локалізації промисловості розробляються на підставі даних про вартість валової продукції, чисельності промислово-продуктивного персоналу і вартості промислово-виробничих фондів. Розрахунки по сільському господарству розробляються за площею посіву зернових, технічних і інших культур, за чисельністю поголів'я галузей тваринництва.

Розрахунки коефіцієнта душового виробництва обчислюється також за валовою продукцією у натуральному вираженні.

До галузей і виробництв, що спеціалізуються, відносяться ті, за якими два коефіцієнти /локалізації й душового виробництва/, що розраховуються за зайнятим персоналом, валовою продукцією і основними фондами.