Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БР Омельяненко.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
39.44 Кб
Скачать

11

Товарознавча характеристика грибів, вирощених на агрофірмі «…»

ЗМІСТ

ПЕРЕЛІК УМОВНИХ СКОРОЧЕНЬ

ВСТУП

  1. ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА

    1. Формування споживних властивостей грибів, що культивуються.

    2. Класифікація грибів

    3. Забезпечення контролю якості та безпеки грибів культивованих та дикорослих.

    4. Оцінка біологічної різноякісності грибів

Висновки

  1. АНАЛІТИЧНА ЧАСТИНА

    1. Аналіз ринку грибів в Україні

    2. Аналіз вітчизняних та міжнародних вимог до якості грибів

Висновки

  1. ДОСЛІДНИЦЬКА ЧАСТИНА

    1. Об’єкти та методи дослідження

    2. Характеристика підприємства (установи, об’єднання): форма власності, організаційно-правова форма, основні економічні показники діяльності, матеріально-технічна база, чисельність працюючих, схема організаційної структури, організація охорони праці)

    3. Аналіз асортименту, якості та споживних властивостей культивованих грибів

    4. Визначення рівня конкурентоспроможності грибів на основі маркетингових досліджень

Висновки

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ДОДАТКИ

ВСТУП

Актуальність теми. Гриби відіграють величезну роль у природі. Будучи гетеротрофних організмами, вони спільно з бактеріями і іншими мікроорганізмами перетворюють лісову підстилку в ґрунт. Поряд з цим їстівні шапинкових грибів мають велике значення як популярний і оригінальний продукт харчування. Дикорослі гриби та продукти їх переробки користуються необмеженим попитом населення, і продукція їх високо цінується.

Різноманітна роль грибів у природі та житті людини. Кількість їх видів на Землі досягає 100 тис. Вони виконують у біологічному кругообігу речовин найрізноманітніші функції.

В даний час споживання грибів у всьому світі постійно збільшується, і в деяких країнах Європи веденні обмеження їх збору та заготовок.

У чому ж цінність грибів як продукту харчування? Чим вони здавна привертали людину? Крім поживної цінності (білків, вітамінів, мінеральних речовин), гриби мають гарні смакові якості. Ароматичні , екстрактивні речовини, що містяться в них, сприяють травленню.

Вивчення літератури та стану заготовок показує, що причинами незначного використання врожаю грибів і невисокої якості грибного сировини є низький рівень організації заготівель на місцях, відсутність спеціального економічно виправданого технологічного обладнання для їх первинної переробки, слабка вивченість питань, пов'язаних зі збором, консервуванням і зберіганням грибної продукції .

Мета і завдання диплому. Метою дипломної роботи є товарознавча характеристика грибів, вирощених на агрофірмі «»

Для досягнення цієї мети були поставленні такі завдання:

  • визначити споживчі властивості грибів, що культивуються;

  • проаналізувати ринок грибів в Україні;

  • аналіз вітчизняних та міжнародних вимог до якості грибів;

  • проаналізувати асортимент, якість та споживчі властивості культивованих грибів;

  • визначити рівень конкурентоспроможності грибів на основі маркетингових досліджень.

Об’єкти дослідження:

Методи дослідження:

Структура та обсяг диплому.

Розділ 1. Теоретична частина

    1. Формування споживчих властивостей грибів,що культивуються

Гриби - нижчі спорові рослини, їстівної частиною яких є виростають із знаходиться в ґрунті грибниці. Головною живильної частиною їх є азотисті речовини (1,5-3%), з яких половину складають білки і екстрактивні речовини, що надають грибам високі смакові достоїнства. Засвоюваність грибів невисока (65-70%) з - за наявності фунгин - грибний клітковини - додає грибам міцність і погану розчинність.

По харчовій цінності гриби не поступаються м'ясу, овочам і фруктам. Корисні властивості грибів практично не втрачаються після обробки (сушіння або варінні). Гриби містять білки і вуглеводи, амінокислоти, антиоксиданти, вітаміни групи В, С, Е, Рх, провітамін D, фосфор, калій, цинк, залізо, кальцій, йод.

Відсоток вмісту жирів у грибах дуже низький, вони низькокалорійні – це робить їх популярними в дієтичному харчуванні. Через вміст білка гриби користуються популярністю і у вегетаріанців.

Лецитин, що міститься в грибах, перешкоджає накопиченню в організмі холестерину, тому гриби корисні при серцево-судинних захворюваннях, порушеннях обміну речовин. Окремі види грибів, такі як грузді, хороші при лікуванні сечокам'яної хвороби.

Ерготионеїн, що міститься в переважній кількості грибів – це потужний антиоксидант, який здатний допомогти людям, страждаючим онкологічними захворюваннями.

Гриби містять ß-глюкан, що сприяють підняттю імунітету, зміцненню захисних сил організму. Саме тому гриби є обов'язковим продуктом харчування під час строгого посту, коли імунітет дещо послаблюється.

Корисні властивості грибів допоможуть і при профілактиці атеросклерозу, лікуванні діабету, ожиріння, гіпертонії.

Екстракти окремих видів грибів допомагають при туберкульозі, глистах, обмороженнях, лікуванні ангіни, головних болів, подагрі, гнійничкових наривів, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, бронхіальної астми та інших алергічних захворювань.

Вчені всього світу, спантеличений питанням, чим корисні гриби, вишукують все нові і нові корисні властивості цих дивовижних природних цілителів. Недарма з грибів уже давно роблять лікарські препарати.

Результати сучасних наукових досліджень хімічного складу культивованих грибів не залишили жодних сумнівів щодо їх харчової цінності. Білки найпопулярніших культивованих грибів містять у своєму складі всі амінокислоти, які є незамінними в харчуванні людини. Правда, в одних грибах їх більше (печериця), а в інших трохи менше (глива). Відповідно до сучасних загальновизнаними критеріями, біологічна цінність білків молодих якісних грибів, без сумніву, вище, ніж більшості овочів і фруктів. Всі гриби багаті вітамінами групи В ( В1 , В2 , В3) , і особливо вітаміном РР Є в них вдосталь аскорбінової кислоти, жиророзчинних вітамінів D і Е. А який це чудовий джерело мікроелементів, необхідних для нормального функціонування організму, і біологічно активних речовин! Наприклад, у шампіньйонах багато калію і фосфору. Але особливо цінним вважається наявність такого досить дефіцитного мікроелемента , як селен.

Різні види грибів містять від 1 до 7% жирів. Важливо, що 70 % всієї кількості жирних кислот припадає на частку ненасиченої лінолевої кислоти. Найбільше ж у грибах полісахаридів і клітковини. Остання, щоправда, погано перетравлюється, саме тому ми говоримо: "гриби - важка їжа для шлунка". Але таке застереження буде доречним , напевно , для дітей до шести років і ослаблених , хворих людей.